#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

Αγορές και Οίκοι (ανοχής)

Όπως γνωρίζουμε, στην κρίση που μαστίζει τις χώρες του Νότου η Ελλάδα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος. Η βασική εντύπωση που καλλιεργούν τα ΜΜΕ είναι ότι οι Ευρωπαίοι είναι κακοί εκμεταλλευτές και μας φέρονται σκληρά. Από την άλλη, όλοι αυτοί που ικανοποιούνται να ενστερνίζονται παρόμοιες απόψεις είναι και με την Ευρώπη και με το ευρώ, και γενικότερα με την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη μια, η Ευρώπη είναι καλή και πρέπει να είμαστε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά ταυτόχρονα οι Ευρωπαίοι μάς εκμεταλλεύονται και μας εξωθούν στην εξαθλίωση. Η αλήθεια είναι ότι και τα ΜΜΕ εσωτερικού όσο και τα αντίστοιχά τους του εξωτερικού συντηρούν ένα κλίμα οξύτητας – γιατί, παρά το γεγονός ότι δεν αντιπροσωπεύει τις περισσότερες φορές την πραγματικότητα, ωστόσο πουλάνε… κρίση, ελπίδες, θυμό, μαζί με τα συμφέροντα των αφεντικών τους.

Ποιοι είναι οι ηλίθιοι, τελικά;

 Tου Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

 Η ακόλουθη ιστορία είναι απολύτως αληθής και αφορά τα οικονομικά “προβλήματα” που αντιμετωπίζει η Νορβηγία.
Στις αρχές, λοιπόν, του καλοκαιριού συνήλθε η νορβηγική Βουλή προκειμένου να συζητηθεί το “πρόβλημα” του σημαντικού πλεονάσματος που παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς και ο κίνδυνος που ενέχει για την ανατίμηση του εγχώριου νομίσματος (νορβηγική κορώνα) και οι επιπτώσεις που θα είχε μία τέτοια ανατίμηση για τις εξαγωγές της χώρας. Η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος ήταν να χαρισθούν οι φόροι σε όλους τους πολίτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, προκειμένου να μην συσσωρευθούν επιπλέον έσοδα στον ήδη “προβληματικό” πλεονασματικό προϋπολογισμό.
Να σημειωθεί πως το φορολογικό σύστημα της Νορβηγίας προβλέπει άμεση φορολόγηση “στην πηγή” του εισοδήματος ενός πολίτη, χωρίς να καλείται στο τέλος του έτους – ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή – να πληρώσει κάποιον άλλον φόρο. Αν για παράδειγμα, ένας υπάλληλος αμείβεται από μία εταιρεία με 1.000 ευρώ κάθε μήνα, το ποσοστό φόρου που του αναλογεί αποδίδεται αυτομάτως στο κράτος. Άλλο ενδιαφέρον σημείο για την “τραγική” πλεονασματική οικονομία της Νορβηγίας είναι πως τα τελευταία χρόνια το κράτος χαρίζει το φόρο του μήνα Δεκεμβρίου, σαν ένα “δώρο” προς τους πολίτες, αφού στο νορβηγικό κράτος λεφτά όντως υπάρχουν.
Η νορβηγική Αριστερά αντέδρασε στην πρόταση του κυβερνώντος κόμματος, υποστηρίζοντας  ότι αν χαρίζονταν οι φόροι του υπόλοιπου έτους, το επιπλέον εισόδημα οι πολίτες θα το ξόδευαν κατά κύριο λόγο σε ταξίδια – στους Νορβηγούς αρέσει πολύ να ταξιδεύουν – και ξενύχτια, με αποτέλεσμα τα λεφτά να μην επιστρέφουν στο κράτος. Η πρόταση της Αριστεράς ήταν οι πολίτες να συνεχίσουν να καταβάλλουν τους φόρους και τα χρήματα αυτά να διατεθούν ως δωρεά σε μία άλλη χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα.
Αφού, λοιπόν, δεν πάρθηκε καμία απόφαση εντός του κοινοβουλίου για τον “πονοκέφαλο” των πλεονασμάτων, η κυβέρνηση έθεσε το ζήτημα σε ηλεκτρονικό δημοψήφισμα ενώπιον του νορβηγικού λαού, καλώντας τον να αποφασίσει ο ίδιος για το αν θέλουν να πληρώσουν τους φόρους του υπόλοιπου έτους ή όχι.
Το αποτέλεσμα; Το 72% ψήφισε ώστε να μην χαρισθούν οι φόροι στους Νορβηγούς πολίτες, αλλά να συνεχίσουν να τους πληρώνουν κανονικά και τα χρήματα αυτά να δοθούν ως δωρεά σε μία άλλη χώρα και επιλέχθηκε τελικά να χτιστούν νοσοκομεία στο Βιετνάμ.
Βεβαίως, αν διηγείτο κάποιος την ιστορία αυτή σε έναν συνηθισμένο Έλληνα, η – πιθανότερη – απάντηση που θα λάμβανε θα ήταν “είναι ηλίθιοι αυτοί οι Νορβηγοί”. Οι υπόλοιποι ας αναρωτηθούμε ποιοι είναι οι ηλίθιοι, τελικά.
Πηγή:  emea.gr
Αναδημοσίευση : Outside the Wall

Δια «χειρός» του ανέμου ή του Spiegel η παραποίηση της ελληνικής σημαίας;

Ερωτήματα εγείρονται που περιμένουν απάντηση, με αφορμή σχετική φωτογραφία – στην ηλεκτρονική σελίδα του Spiegel – παραπλεύρως αποσπάσματος δημοσιεύματος του περιοδικού, με τίτλο «Το ΔΝΤ θέλει να σταματήσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα», όπου εμφανίζονται οι ελληνικές σημαίες άνευ σταυρού. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κατά τη φωτογράφηση, η φορά του ανέμου ήταν τέτοια που «εξαφάνισε» τον σταυρό από την ελληνική σημαία.

Διαφορετικά και αν πρόκειται για συνειδητή παραποίησή της, αποτελεί μέγιστη προσβολή του κορυφαίου εθνικού μας συμβόλου. Περιμένουμε να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συμβαίνει.


Ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές δαπανών

 Φόβος για «ειδική πτέρυγα στον Κορυδαλλό» για όσους εμπλακούν στις ιδιωτικοποιήσεις
Η διαφαινόμενη ύφεση κατά το 2013 ανοίγει τη συζήτηση για νέα, νέα μέτρα

 Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση για να προλάβει να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει στην ατζέντα της όσο ακόμη διαρκεί το μετεκλογικό μούδιασμα της κοινωνίας. Στην αιχμή του δόρατος βρίσκονται δύο ξεχωριστές προσπάθειες που σχετίζονται με τη μείωση κρατικών δαπανών και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Σε άμεση προτεραιότητα βρίσκεται η περικοπή κοινωνικών δαπανών σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθούν 11,6 δισ. ευρώ για τα δύο επόμενα έτη. Από τη στιγμή που το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ έπαψε να αποτελεί αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης όπως προεκλογικά είχαν υποσχεθεί τα φιλομνημονιακά κόμματα κι οι αντίστοιχες περικοπές μετατράπηκαν σε στόχο άμεσα υλοποιήσιμο, τα εφ’ άπαξ του δημοσίου απλώς …μέτραγαν ώρες. Η μείωση θα φτάσει το 22,6% και θα έχει μάλιστα αναδρομική ισχύ καθώς θα πλήξει και τις αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση. Προφανώς έπονται και άλλα μέτρα περικοπών κρατικών δαπανών τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, με αφορμή την άφιξη της Τρόικας στις 24 Ιουλίου, μεταξύ των οποίων δεν αποκλείεται καθόλου να περιλαμβάνεται και νέα μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όπως πρότεινε το ΔΝΤ στην έκθεση για την ευρωζώνη, που έδωσε στη δημοσιότητα προ ημερών.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ...


Επιτροπές Αντίστασης, ακλόνητοι, παντού!

Του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη
[ ΗΕLLENIC NEXUS τ. 65, Ιουλ. 2012 ]

Ένα καυτό καλοκαιρινό πρωϊνό του 490 π.Χ. στον Μαραθώνα, οι Έλληνες έφθασαν στη νίκη απέναντι στους μισθοφόρους της τότε «νεοταξικής» αυτοκρατορίας χάρη σε δύο κύριες αρετές: την γενναιότητα και την ανυποχώρητη στάση τους.
Η μοίρα τους, αν υποχωρούσαν, ήταν η ολοκληρωτική εξαφάνισή τους, κι αυτό το γνώριζαν καλά!
Ένα άλλο καλοκαιρινό πρωϊνό, αυτό της 17ης Ιουνίου του 2012, οι σύγχρονοι Έλληνες ξεκίνησαν, αποφασισμένοι όπως όλα έδειχναν, να αποτελειώσουν τους νέους βάρβαρους επίβουλους που, συνεπικουρούμενοι από τους νέους εφιάλτες, εξυφαίνουν την υποδούλωσή τους. Στον δρόμο, όμως, δείλιασαν και υποχώρησαν και, ενώ έπρεπε να στείλουν σε μονοψήφιο εκλογικό ποσοστό το δωσιλογικό πολιτικό καραγκιοζιλίκι που ρήμαξε την χώρα, του έδωσαν …παράταση ζωής και την δυνατότητα να σχηματίσει την τελευταία κατοχική κοινοβουλευτική κυβέρνηση για μερικούς ακόμα μήνες.

Το “καπιταλιστικό όνειρο” που έγινε εφιάλτης: Κουβανοί αυτοεξόριστοι επιστρέφουν λόγω οικονομικής κρίσης

insurgente.org, Νικόλας Μόττας.

Ο “Καπιταλιστικός παράδεισος” που ονειρεύτηκαν αποδείχθηκε πως ήταν τελικά κόλαση. Η κρίση που γέννησε ο καπιταλισμός και που μαστίζει, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, την Ισπανία είναι ο λόγος που αρκετοί κουβανοί “αντιρρησίες” (αυτοεξόριστοι) παίρνουν το δρόμο της επιστροφής. Οι ίδιοι που πριν απο λίγα χρόνια εγκατέλειψαν την Κούβα προκειμένου να ζήσουν το περιβόητο... καπιταλιστικό “όνειρο”, ξύπνησαν βίαια απ' τον εφιάλτη της κρίσης. Κάποιοι εξ' αυτών βρίσκονται καθ' οδόν για τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι επιστρέφουν στη γενέτειρα τους. Μην έχοντας εισπράξει την οικονομική ενίσχυση που οι ισπανικές αρχές τους είχαν τάξει, αρκετοί κουβανοί έχουν επιλέξει την επανεγκατάσταση τους στο νησί του Φιντέλ.

Η επιστροφή, παρ' όλα αυτά, στο νησί δεν επιτρέπεται για όσους έχουν εκτίσει παλαιότερα ποινές φυλάκισης λόγω παράνομων δραστηριοτήτων σχετιζόμενων με την κουβανική μαφία της Φλόριντα ή εγκληματικών οργανώσεων με βάση τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακόμα και οι φούρνοι δεν πάνε καλά, ο ένας πίσω από τον άλλο βάζει λουκέτο... Λίγα τα βλέπω τα ψωμιά μας!

ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ! Τελευταιες παραστασεις...

...μεχρι τελη Οκτωβριου (βαρια βαρια)
 

1931: Οι φυλακές υπερχείλισαν από οφειλέτες του Δημοσίου

Πολλές φορές από αυτή τη σελίδα παρουσιάζονται σημαντικές πτυχές της ελληνικής ιστορίας, ιστορίες… ελληνικές – όπως είναι και ο τίτλος της σελίδας –, που δείχνουν ξεκάθαρα πόσο σκληρό και ανάλγητο ήταν και είναι το ελληνικό κράτος απέναντι στους πολίτες, κάτι που εξηγεί και τη διαχρονική στάση των πολιτών απέναντί του. Ποτέ δεν το εμπιστεύτηκαν, όπως προκύπτει από τη νεοελληνική Ιστορία, και πάντοτε το θεωρούσαν εχθρικό.
Σήμερα λοιπόν θα δούμε ακόμα μία ιστορία… ελληνική, η οποία περιγράφει μια δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό λαό, που δεν διαφέρει και πολύ από τη σημερινή κατάσταση. Στο ίδιο έργο θεατής για ακόμη μια φορά ο ελληνικός λαός…Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και σιγά σιγά η μεγάλη οικονομική κρίση χτυπάει και τη χώρα μας. Ο ελληνικός λαός οδηγείται προς ένα μεγάλο δράμα όταν η φορολογία που επιβάλλεται από τις κυβερνήσεις γίνεται όλο και πιο εξοντωτική.
Ενώ οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και οι ξένοι κεφαλαιούχοι αποχωρούν παίρνοντας μαζί και τα κεφάλαιά τους, η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου σταδιακά ψηφίζει όλο και πιο αυστηρή νομοθεσία.

ΌΤΑΝ ΑΚΟΥΣ ΥΜΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΟΛ, ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΨΑΧΝΕΣΑΙ!!!

ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΞ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΞ! ΌΤΑΝ ΑΚΟΥΣ ΥΜΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΟΛ, ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΨΑΧΝΕΣΑΙ!!!
Ύμνοι από τον Ψυχάρη στον Τσίπρα Υπάλληλοι οι επικεφαλής της Τρόικα
Εντύπωση προκαλεί σημερινό άρθρο του εκδότη του Βήματος, Σταύρου Ψυχάρη, στο οποίο υμνεί την πολιτική τακτική του Αλέξη Τσίπρα ως... αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο πρωτοσέλιδο άρθρο του με τίτλο, «Οι υπάλληλοι τότε και τώρα», ο Σταύρος Ψυχάρης χαρακτηρίζει πιο έμπειρο και «πάντως πιο προσεκτικό» τον κ. Τσίπρα στους χειρισμούς του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την άρνησή του να συναντηθεί με την Τρόικα.

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΙ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΩΝ


η Eλενα Kαταβατη ειναι η ακομματιστη και ανεξαρτητη προεδρος των απεργοσπαστων που δηλωσε παρων στην μικρη και κλειστη συγκεντρωση της νεας δημοκρατιας.

η εκδηλωση εγινε προεκλογικα στο λαυριο ανημερα της 1ης μαϊου και συμμετειχαν οπως λεει και ο παρακατω συνδεσμος συνδικαλιστικοι και κοινωνικοι φορεις...

να ποιος κλεινει το ματι στην εργοδοσια να συνεχισει απτοητη....η ιδια η κυβερνηση και η κλικαρια της...αμεμπτη και η κυρια καταβατη που απλα δεν παραδεχεται την συμμετοχη της και την σχεση της με την νεα δημοκρατια

ενω παραλληλα καλει σε "ανεξαρτητους" αγωνες για το δικαιωμα στην εργασια ενω συναδελφοι της εχουν απολυθει...

Η «επιστροφή του κράτους» ως διαχειριστής κρίσεων

Του Norbert Trenkle
Τμήματα της αριστεράς  αποδίδουν τη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση σε πολιτικές αιτίες. Ο νεοφιλελευθερισμός, σύμφωνα με αυτή τη συλλογιστική, με την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς και ιδιαίτερα την ριζοσπαστική άνοδο  στην ελευθερία που παρέχεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές, έχει αποτύχει. Τώρα, ισχυρίζονται, πλησιάζουμε σε μια εποχή της ρύθμισης και του ελέγχου από το κράτος, και το καθήκον μας είναι να επηρεάσουμε τις μορφές που θα λάβουν. Το κεντρικό αίτημα είναι ο  μετριασμός   της επιρροής του χρηματιστικού κεφαλαίου και  η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να  να μεταρρυθμιστεί  οικολογικά  και κοινωνικά. Το αν αυτό  θα ευοδωθεί ή όχι αντιμετωπίζεται πρωτίστως ως ζήτημα συσχετισμού  κοινωνικής δύναμης και πολιτικής κινητοποίησης.
Ωστόσο, η ανάλυση αυτή παραβλέπει τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της παγκόσμιας κρίσης.

Τρομοκρατούν και ληστεύουν τον ελληνικό λαό (Βίντεο)

 Αναμένοντας τους τροϊκανούς αύριο, με επικεφαλείς τους Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, τον Ματίας Μορς της Κομισιόν και τον Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι αχυράνθρωποι που παριστάνουν τους κυβερνήτες μας έχουν εξαπολύσει ένα τρομοκρατικό μπαράζ με τα δημοσιοκαφρικά τους φερέφωνα για την αναγκαιότητα νέων βάρβαρων εισπρακτικών μέτρων.

Συγκυβέρνηση ταμάμ…η κυβερνώσα Αριστερά και ο κώλος της μαιμούς

 Ξιπασμός και γελοιότητα δίχως όρια

Ο ξιπασμός και η λιγουριά της εξουσίας δεν έχουν όρια. Τη στιγμή που η χώρα καταρρέει στελέχη των κομμάτων της συγκυβέρνησης το γλεντάνε (τι άραγε;) στον Αντώνη Ρέμο. Λίγα χιλιόμετρα βόρεια ο υποδυόμενος τον υπουργό Υγείας Μάριος Σαλμάς, αυτός ο Μπελμοντός της κυβέρνησης, το διασκεδάζει ως τα ξημερώματα σε νυχτερινό club της Κηφισίας. Πρόκειται για τον ίδιο υπουργό που αναζητούσε δυο μέρες ο Σαμαράς και δεν τον έβρισκε στο υπουργείο του και αυτός υποστήριζε ότι αρουραίος έφαγε τα καλώδια του τηλεφώνου! Η λιγουριά και η γελοιότητα σε όλο τους το μεγαλείο!