#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012

Στην διάρκεια των 5 ετών του αποκλεισμού της Γάζας το Ισραήλ έχει σκοτώσει 2.300 Παλαιστινίους

Μια ολόκληρη γενιά παιδιών υποφέρει από ελλείψεις που σχετίζονται με υποσιτισμό πέρα από τα εγκληματικά ψυχολογικά τραύματα που τους προκαλούνται ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα.
   Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σχεδόν σκοτώσει 2.300 Παλαιστίνιους και τραυματίσει περίπου 7.700 στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, όπως αναφέρει το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
  Το 27 τοις εκατό των θανάτων στη Γάζα ήταν γυναίκες και παιδιά, όπως αποδεικνύεται από έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ, όπου αναδεικνύονται οι επιδράσεις του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ.
 Καθώς ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ μπαίνει στο έκτο έτος, οι προειδοποιήσεις αλλά και οι αντιδράσεις σχετικά με τις συνθήκες στη Γάζα, ολοένα αυξάνονται και εντείνονται.

Οι «Μαύροι Κύκνοι» του χθες και του σήμερα

Οι μαύροι κύκνοι δεν υπάρχουν. Οπως δεν μπορεί να χρεοκοπήσει μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, να κρατικοποιηθεί για να σωθεί η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο, να ξεπουληθεί η τρίτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα, να έχει ξοφλήσει το μοντέλο καπιταλισμού της Γουόλ Στριτ, να ψάχνουν απεγνωσμένα αγοραστή τράπεζες στην Αγγλία και τις ΗΠΑ, οι κεντρικοί τραπεζίτες να ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν τρόπους να εισάγουν ρευστότητα, τα βραχυπρόθεσμα έντοκα κρατικά ομόλογα στις ΗΠΑ να προσφέρουν μηδενική απόδοση. Και όλα αυτά συνέβησαν κατά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2007. Και όχι μόνον αυτό. Αλλά να συμβαίνουν χωρίς κάποια πραγματική αφορμή. Δεν υπήρξε κάποια μεγάλη απάτη όπως στην Enron ή τη Worldcom. Ούτε κάποιος trader στοιχημάτισε παράνομα, όπως ο Nick Leeson της Barings ή ο Jerome Kerviel της Société Générale.

O παππούς του Κεδίκογλου ήταν συνεργάτης των ΓΕΡΜΑΝΩΝ στην κατοχή… Διερμηνέας επ΄ αμοιβής του 3ου Ράιχ στην Ιστιαία!

 Αποκαλύψεις πολλές από τον Στέφανο Χίο και την εκπομπή ΜΑΚΕΛΕΙΟ 2
…Κάποιοι χάνουν τον ύπνο τους!Το νερό είναι δημόσιο αγαθό

Mόνη εγγύηση για να παραμείνει ως τέτοιο, είναι η διατήρηση του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ και η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων της.

Αποκρατικοποίηση επωφελής για ποιον;

Αποκαλυπτική η περίπτωση του Λιμανιού του Πειραιά

 
Της Αναστασίας Φραντζεσκάκη
Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να πείσει για την ορθότητα των αποκρατικοποιήσεων, εξαιρετικά συχνά αναφέρεται στην σύμβαση παραχώρησης που έχει γίνει στο εμπορικό τμήμα του Λιμανιού του Πειραιά μεταξύ ΟΛΠ και Cosco.
Είναι μία ανέλπιστα επωφελής σύμβαση, μόνο που η ωφελημένη πλευρά είναι η Cosco και κατ’ επέκταση το κινέζικο κράτος που είναι πίσω της και οι χαμένοι είναι η ελληνική κοινωνία και οικονομία. Προηγήθηκε μία δεκαετία, όπου κόντρα σε κάθε λογική δεν γίνονταν παραγωγικές επενδύσεις, ενώ είχαν προγραμματιστεί και τα απαραίτητα κεφάλαια που υπήρχαν σπαταλήθηκαν σε μη παραγωγικές δαπάνες, π.χ. Ολυμπιακοί Αγώνες. Στην Cosco παραχωρήθηκε για να ξεκινήσει ένα έτοιμο τέρμιναλ με τα μηχανήματά του και ο πελάτης που τυχαίνει να είναι ο 2ος ισχυρότερος στον κόσμο. Ακόμη και σήμερα, δύο χρόνια μετά, ο συγκεκριμένος πελάτης καλύπτει το 1/3 της συνολικής της κίνησης. Παραχωρήθηκε ολόκληρο το πελατολόγιο του ΟΛΠ και ιδίως το κερδοφόρο εγχώριο φορτίο. Την ίδια στιγμή ο ΟΛΠ ολοκλήρωσε επιτέλους έναν άλλο προβλήτα, με χαρακτηριστική καθυστέρηση, δίνοντας χρόνο στην Cosco να εγκατασταθεί και να ομαλοποιήσει τη λειτουργία της.

ΑΥΤΗ Η ΓΑΜΗΜΕΝΗ Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ


ΠΩΣ ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ?

Κοιτάζοντας παλιά άλμπουμ από φωτογραφίες, όχι ότι έχω και πολλά, τις στιγμές προτιμούσα πάντα να τις αποθανατίζω στο μυαλό μου, παρατηρώ πόσα λίγα ηλιοβασιλέματα υπάρχουν. Ίσως να ψυχράνθηκα κάπως με το ηλιοβασίλεμα από τότε που είδα μπροστά του καμιά εκατοστή Γιαπωνέζους να τραβάνε σαν μανιακοί φωτογραφίες γελώντας όπως γελάνε τα παιδιά όταν βλέπουν ένα κλόουν στο τσίρκο. Ναι, ίσως κάπου εκεί μου κάθισε η ιδέα πως το "στημένο" ηλιοβασίλεμα ήταν ο κλόουν των "στημένων" ρομαντικών...

Δεν μου βγήκε σε κακό. Γιατί έψαξα μια άλλη στιγμή της ημέρας που να μπορώ να την απολαύσω ανενόχλητη. Κι έτσι μοιραία μπήκα σε ένα πολύ ιδιαίτερο κλαμπ που περικλείει μια μαγεία μοναδική, τόσο μοναδική, που τα μέλη δεν θέλουν οι υπόλοιποι να ξέρουν για να μην γίνουμε πολλοί.

Αποκρατικοεκποίηση - Οσο μεγαλώνει το ξεπούλημα, τόσο μεγαλώνει το χρέος!

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 6/7/2012
 
To έτος 2000 το δημόσιο χρέος της χώρας ήταν 139,2 δισ. ευρώ.

Το 2004 το δημόσιο χρέος είχε ανέλθει στα 201,2 δισ. ευρώ.

Το 2009 το δημόσιο χρέος έφτασε στα 298,5 δισ. ευρώ.

Στα τέλη του 2011, το δημόσιο χρέος «έκλεισε» στα 367 δισ. ευρώ.
*
Η παραπάνω αναδρομή είναι χρήσιμη - όπως ελπίζουμε θα φανεί στη συνέχεια - ώστε να διερευνήσουμε πόση σχέση έχει (κι αν έχει οποιαδήποτε σχέση) με την αλήθεια η απίστευτη προπαγάνδα που κατακλύζει το δημόσιο βίο.

Αναφερόμαστε στην προπαγάνδα που ισχυρίζεται πως:

38 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο


Γραφει ο Λευτερης Ριζας
Σήμερα κλείνουν 38 χρόνια από την  τουρκική εισβολή – «επιχείρηση Αττίλας» -   στην Κύπρο και την παράνομη  κατοχή του Βόρειου τμήματος της από τα τουρκικά στρατεύματα. Βέβαια την πρώτη εισβολή – 20 Ιουλίου 1974 – ακολούθησε η δεύτερη* – 14 Αυγούστου με τα γνωστά αποτελέσματα: το 38% της Κύπρου υπό τουρκική κατοχή, χιλιάδες πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα, αγνοούμενοι κλπ.

Το Φεβρουάριο του 1977 ο Μακάριος υπέγραψε συμφωνία ανωτάτου επιπέδου με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, παρουσία του τότε γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κούρτ Βαλντχάϊμ – του γνωστού ναζί – που προέβλεπε την εγκαθίδρυση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η συμφωνία αυτή ουσιαστικά αποδεχότανε την εισβολή-κατοχή  και τα αποτελέσματα της ως «τετελεσμένα».  Ο αγώνας για την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής και την επάνοδο στην προ της εισβολής κατάσταση – όπως προέβλεπαν τα πρώτα ψηφίσματα του ΟΗΕ – ουσιαστικά εγκαταλείφτηκε. Για να αποκτήσει μεγαλύτερη νομιμοποίηση αυτή η εγκατάλειψη, για να μπορέσει να «στηθεί» η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ήταν απαραίτητο ένα ακόμα βήμα. Αυτό που ακολούθησε στις 15 Νοεμβρίου 1983: ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανακήρυξε μονομερώς σε ανεξάρτητο «κράτος», το τουρκοκρατούμενο τμήμα του νησιού.

ΟΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ, Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ!

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
 
Οι χαλυβουργοί δεν θα πρέπει να ηττηθούν.
Η φράση δε συνιστά μια ευχή, αλλά μια ανάγκη του εργατικού κινήματος να δείξει ότι υπάρχουν ακόμα επιλογές που μπορούν να το κρατήσουν όρθιο, μαχόμενο και νικηφόρο!
Και πολύ περισσότερο οι Χαλυβουργοί δεν πρέπει να ηττηθούν για να καταδείξουν ότι σε αυτό τον τόπο υπάρχει διαφορετική προοπτική και κυρίως αξιοπρέπεια και ελπίδα!
Μπορούν, όμως, οι Χαλυβουργοί να νικήσουν; ‘Η τουλάχιστον να ξαναδουλέψουν με ψηλά το κεφάλι και όχι ως ντροπιασμένοι «απεργοσπάστες»;
Η δική μας απάντηση είναι κατηγορηματική!
Ναι, οι Χαλυβουργοί μπορούν να νικήσουν.

Χαλυβουργία: Η απεργία συνεχίζεται κανονικά

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Άντε και έσπασαν την απεργία στον Ασπρόπυργο (που δεν την έσπασαν…). Με το κεντρικό τους πρόβλημα, την καπιταλιστική κρίση, τι θα κάνουν; Με τους εργάτες στην Ινδία τι θα κάνουν; Με τους υπαλλήλους στην Ισπανία τι θα κάνουν;
Επειδή τσακίζουν στην πείνα τους ανίατους νομίζουν πράγματι πως μπορούν να ξεμπερδεύουν έτσι εύκολα με κάθε άνθρωπο που έχει το ελάττωμα «να σκέφτεται»;
***
Κάτω από άλλες συνθήκες το θέμα με το Ασυλο Ανιάτων, όπου η κυβερνητική πολιτική έχει καταδικάσει σε θάνατο ανθρώπους που δεν μπορούν καν να υπερασπίσουν τον εαυτό τους, θα ήταν κεντρικό θέμα.
Χάθηκε μέσα στον ορυμαγδό της γκανγκστερικής επίθεσης ενάντια στους απεργούς χαλυβουργούς. Αλλά παραμένει πρόβλημα – σημαία για την απανθρωπιά ενός συστήματος που για να εξασφαλίσει κέρδη στους καπιταλιστές δημιουργεί τον ένα Καιάδα μετά τον άλλον.
***

Ατιμη προπαγάνδα

Ξεσπάθωσε χτες ξανά η άτιμη αστική προπαγάνδα για την υπεράσπιση του «δικαιώματος στην εργασία» για το οποίο έγινε η γκανγκστερική ενέργεια από τον κρατικό μηχανισμό, Αστική Δικαιοσύνη και ΜΑΤ.
Ο πρωθυπουργός επίσης, οι αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης, που είναι απροκάλυπτοι υπερασπιστές της κεφαλαιοκρατίας και εχθροί της εργατικής τάξης, δήλωναν υπέρ του δικαιώματος της εργασίας.
Είναι όλοι αυτοί που χτύπησαν τους χαλυβουργούς για να μπουν στο εργοστάσιο οι διευθυντές και μια χούφτα απεργοσπάστες, μηχανισμός του εργοδότη, συμβάλλοντας στην επιδίωξή του να τσακίσει τους απεργούς.
Είναι όλοι αυτοί που η πολιτική τους τσακίζει το δικαίωμα στην εργασία, όταν χρηματοδοτεί επιχειρηματίες που κλείνουν τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τις μεταφέρουν στο εξωτερικό για να βγάλουν περισσότερα κέρδη.

Είναι αλήθεια...

Σκύψαμε το κεφάλι. 
Οι περισσότεροι από μας. 
Αλλος γιατί εξακολουθεί να ελπίζει στα θαύματα.
Αλλος γιατί διαθέτει εκπληκτικά "όρια ανοχής". 
Αλλος γιατί κουράστηκε κι άλλος γιατί φοβάται...

Μια μαρτυρία από τη φρίκη της Guernica

Ήταν Απρίλιος του 1937 όταν τα γερμανικά βομβαρδιστικά εμφανίστηκαν στον Ισπανικό ουρανό, πάνω από την Γκουέρνικα. Μέσα σε λίγη ώρα πάνω από 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν, η πόλη ισοπεδώθηκε και  ταυτόχρονα μετατράπηκε σε ένα σύμβολο της θηριωδίας του πολέμου.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Ισπανικού εμφυλίου, μεταξύ των δυνάμεων του δικτάτορα Φράνκο και των δημοκρατικών δυνάμεων. Ο ισπανικός βορράς των Βάσκων αποτελούσε πεδίο σθεναρής αντίστασης ενάντια στις φασιστικές δυνάμεις και η κατάληψη της πόλης Μπιλμπάο είχε χαρακτηριστεί στρατηγικής σημασίας.
Στα σχέδια του Φράνκο βρισκόταν και η μικρή κωμόπολη, με μόλις 5.000 κατοίκους, Γκουέρνικα. Οι δικτατορικές εθνικιστικές δυνάμεις υποστηρίζονταν και από τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ κυρίως μέσω της Luftwaffe.