#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012

Nέο άρθρο του Economist: Πώς πωλήθηκαν τα 4 airbus στην Ελλάδα…

Ο Economist επαναφέρει το θέμα της πώλησης των τεσσάρων αεροσκαφών της Ολυμπιακής.
Το δημοσίευμα αναφέρει: Ένας παλιός φίλος στο χώρο των αερομεταφορών, με χρόνια εμπειρίας με τους Έλληνες πελάτες, μου είπε μια ιστορία που χρησιμεύει ως μια παραβολή για το πώς πήρε η χώρα στη σημερινή κατάσταση.
Αφορά την πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών της Airbus μεγάλων αποστάσεων, μετά τη χρεοκοπία του εθνικού αερομεταφορέα, Ολυμπιακή Αεροπορία. Το 2007 μια Αμερικανική εταιρία συμβούλων αποτίμησης, η Avitas, έδωσε την τιμή των $ 45 εκατ. για κάθε ένα από τα Α340-300 αεροσκάφη, που ήταν τότε οκτώ ετών και εξακολουθούσαν να είναι αξιόπλοα.
Όλες οι υπόλοιπες προσφορές από εταιρείες του εξωτερικού για να χειριστούν την πώληση απορρίφθηκαν. Αντ ‘αυτού συστάθηκε μια ειδική κρατική επιχείρηση με εκατοντάδες εργαζόμενους, απλά για να «μαστιγώσουν» το πλεονέκτημα των τεσσάρων αεροσκαφών.

Το φασιστικό φαινόμενο στη Δυτική Ευρώπη και στη σύγχρονη Ελλάδα

Μαρία Σουάνη

«Το χώμα που τον ανέθρεψε είναι ακόμη καρποφόρο…». Επαληθεύεται η  προειδοποίηση του Μπέρτολτ  Μπρεχτ;
Σε όλη την Ευρώπη τα ακροδεξιά και τα φασιστικά κόμματα αναπτύσσονται ραγδαία ακολουθώντας τον μονόδρομο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, συμμετέχουν σε κυβερνήσεις, ενισχύονται ανησυχητικά: Οι ακροδεξιοί στη Φιλανδία έχουν το 19%, στην Ολλανδία 15,5 %, στην Ελβετία το 29%, στη Δανία είναι τρίτο κόμμα, στη Σουηδία είναι ρυθμιστικός παράγοντας με 5,7%, στη Νορβηγία 23%, στην Αυστρία 25%, στη Γαλλία 18%, στην Ουγγαρία 17%.
Προσαρμόζονται στη νοοτροπία και στις πολιτικές παραδόσεις κάθε λαού, στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας, αλλά συγκροτούν ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ.

Φόροι με δόσεις: Η ιδιωτικοποίηση της χρεο κοπίας της χώρας… (ή απόδειξη endgame…)

 Αγοράζεις κάτι με δόσεις επειδή το θες τώρα και
θα το πληρώσεις αργότερα. Θα έχεις να το πληρώσεις αργότερα. Σημαίνει ότι ή θα έχεις αργότερα περισσότερα από όσα έχεις τώρα, ή θα καταναλώσεις τώρα, σε βάρος μελλοντικής κατανάλωσης. Και επειδή δεν βρισκόμαστε σε φάση αυξητικών εισοδημάτων, κατανάλωση σήμερα, με δανεικά, (δόσεις, κάρτες κλπ) απλά μεταθέτει για αργότερα σκληρότερη ανέχεια, ή αδιέξοδο.
Προφανώς δεν τα καταλαβαίνουν αυτά στο Υπουργείο Οικονομικών, ή είμαστε συλλογικά αποβλακωμένοι, και μιλάμε για (απο)πληρωμή φόρων με δόσεις, λες και πρόκειται για διευκόλυνση. ΔΕΝ είναι διευκόλυνση, είναι θανάσιμη παγίδα, είναι η μετάθεση σε ιδιωτικό επίπεδο της αναπόφευκτης Ελληνικής χρεοκοπίας. Που θα συμβεί, ούτως ή άλλως, μετά! ΕΚΤΟΣ εάν κάνουμε στάση πληρωμών εξωτερικού χρέους, ΤΩΡΑ.
Ο φορολογούμενος δεν έχει τώρα, και θα πληρώσει με δόσεις. Και τι θα κάνει ο φορολογούμενος σε έξη μήνες που θα είναι 2013; Θα εξοφλεί το 2011, μάλλον θα είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από σήμερα, τα πάντα θεωρητικά θα έχουν πέσει σε πραγματική αξία, και θα κληθεί να κάνει τι; Να αναλάβει περισσότερες δόσεις για το 2012, που θα πάνε μέχρι το 2015; Μα δεν βλέπει κανείς την ανάποδη φούσκα; Την τρύπα; Την μετάθεση της αναπόφευκτης χρεοκοπίας του Ελληνικού Κράτους σε ιδιωτικές μελλοντικές χρεοκοπίες; Και συζητιέται αυτό σαν διευκόλυνση; Είμαστε με τα καλά μας;

ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΤΕΧΩ ΤΟΣΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

Κοιτάξτε τους καλά και πείτε μου.
Το ότι ο ένας είναι πιό όμορφος απ' τον άλλο, μπορεί να έχει κάποια σχέση
με το ότι κάνουν κουμάντο στις ζωές, στις τσέπες και στους κώλους μας; 
 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
     Πίσω από το μακελειό στη Συρία που προκαλεί τόσο το αντιδραστικό καθεστώς Άσαντ,  όσο και φιλο-ιμπεριαλιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, κρύβεται ο άγριος ανταγωνισμός ανάμεσα στους νατοϊκούς ( ΗΠΑ- ΑΓΓΛΙΑ- ΓΑΛΛΙΑ) με τους Ρώσους και Κινέζους που διεκδικούν ρόλο σε μια κρίσιμη περιοχή.
Ο επικίνδυνος ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός βάζει σε κίνδυνο την ειρήνη ξανά και αυτή τη φορά πιο απειλητικά σ’ όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ ήδη από τους αμερικανο-νατοϊκούς τίθεται και ζήτημα Ιράν.

Τα έχουμε ξαναπεράσει. Και αντέξαμε! Φτάνουν πια οι απειλές σας...

Οι Έλληνες που ξέρουν να σκέφτονται, δε σας φοβούνται...
 

O Carlo ZEI!Toν δολοφόνησαν οι φασιστικές δυνάμεις καταστολής στη Γένοβα, 20 Ιούλη 2001...
 

83.000 ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ…

Δεν ντρέπεστε ρε αληταράδες… Τα λουκέτα στα μαγαζιά πάνε σύννεφο, οι επίσημα άνεργοι κοντεύουν το ενάμιση εκατομμύριο, το 68% των Ελλήνων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, οι τρόφιμοι του Ασύλου Ανιάτων πεθαίνουν από την πείνα, οι αυτοκτονίες δίνουν και παίρνουν, μικρά παιδιά λιποθυμάμε απάο την ασιτία… κι εσείς ρε λεχρίτες δίνετε 83.000 ευρώ για υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης που παρέχονται δωρεάν; Γαμώ το κράτος σας ρε σιχαμερά λαμόγια…

Ακουσα καλά;

Με αστραπιαία κίνηση/εντολή του πρωθυπουργεύοντος,
η ΔΕΗ επανασύνδεσε το ηλεκτρικό στο άσυλο Ανιάτων.
Χωρίς άδεια της τρόϊκας!!
Χωρίς μεσολάβηση της κουβελικής "προοδευτικής" συνιστώσας
της μνημονιακής συγκυβέρνησης.
Οχι...δεν παίζουμε με τους ανήμπορους!!

Και το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο παρέδωσε ο κ.Σαμαράς.
Εφ΄εξής θα μετακινείται με σκύλο για τυφλούς!!

Το γιλεκάκι του Καματερού

Των Κώστα Βαξεβάνη, Στέφανου Γώγου

Από το 1952, όταν η Ελλάδα ζούσε στη φρενίτιδα της «θαυματουργής» πικραγγουριάς που θεράπευε πάσα νόσο, κυρίως όμως τον καρκίνο, έως σήμερα, που ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος δείχνει live τον «εκστασιασμό» του από τα κατά συρροή θαύματα των νανογιλέκων, έχουν περάσει ακριβώς 60 χρόνια. Μπορείς να πεις πως δεν άλλαξαν πολλά πράγματα. Κάποιος που ζητά την ελπίδα μπορεί να γατζωθεί εξίσου από τις ρίζες της πικραγγουριάς ή ένα συνθετικό γιλέκο made in Turkey. Στο θύμα μπορείς να καταλογίσεις άγνοια και ανάγκη. Στον θύτη σίγουρα, τραπεζικούς λογαριασμούς. Είναι πολλά τα λεφτά, Μάκη, που θα έλεγε και ο Καλογήρου.
Στην τηλεοπτική οθόνη, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος κρατά όπως πάντα τις σημειώσεις του, κοιτά με νόημα το κοινό, αφήνει να του ξεφύγει ένα χαμόγελο που υπονοεί διάφορα, αφήνει ένα κενό μερικών δευτερολέπτων (κάτι σαν προκαταβολική και φανταστική υπογράμμιση όσων θα πει) και αποκαλύπτει: «κυρίες και κύριοι, δείτε τώρα το ρεπορτάζ που σας είχαμε υποσχεθεί. Τι κάνει αυτό το γιλέκο νανοτεχνολογίας. Δεν το λέω εγώ, δείτε το». Στην οθόνη παίζει το ρεπορτάζ. Ένας κύριος σε αναπηρικό καρότσι φοράει ένα μαύρο φανελάκι και σηκώνεται από το καρότσι, κάνοντας κάποια μικρά βήματα. «Πριν φορέσω το γιλέκο δεν μπορούσα να το κάνω αυτό», διαβεβαιώνει.

Τραπεζοκόμοι με ωραία κόμη

Του Κ. Βαξεβάνη
 
Στην γνωστή ιστορία-ανέκδοτο, δυό μπαγαπόντηδες και μπεκρήδες, αποφασίζουν να γίνουν οι ίδιοι έμποροι κρασιού. Δανείζονται λοιπόν κάποιο ποσό από τον αφελή του χωριού και αγοράζουν ένα βαρέλι με κρασί το οποίο έχουν αποφασίσει να πουλήσουν. Πάνε στην πλατεία του χωριού με το εμπόρευμα και αφού βάζουν μια ταμπέλα “πωλείται κρασί”, περιμένουν τους πελάτες. Καθώς περνά η ώρα, ο ένας από αυτούς ανακαλύπτει πως έχει πενήντα λεπτά στην τσέπη και λέει στον συνέταιρό του “να σου δώσω πενήντα λεπτά να αγοράσω ένα ποτηράκι κρασί”. Ο συνέταιρος συμφωνεί, παίρνει το πενηντάλεπτο και ο φίλος του πίνει το κρασί. Μετά από λίγο όμως έχοντας ο ίδιος πια το πενηντάλεπτο, το επιστρέφει στον συνέταιρό του για να πιεί αυτός ένα ποτήρι κρασί. Έτσι δίνοντας ο ένας στον άλλο το μοναδικό πενηντάλεπτο, οι δύο μπαγαπόντηδες, πίνουν όλο το κρασί και ρίχνουν έξω την ψευτοεπιχείρηση.

Το Μάρκετινγκ της Τρέλας(3 ΒΙΝΤΕΟ)


Νοσοκαπηλεία: «Η ενέργεια του να πείθεις ουσιαστικά ανθρώπους που είναι υγιείς ότι είναι άρρωστοι, ή τους ελαφρώς άρρωστους ότι είναι πολύ βαριά άρρωστοι». Οι ψυχίατροι το γνωρίζουν. Οι φαρμακευτικές εταιρείες το γνωρίζουν. Και τα στελέχη στο χώρο της διαφήμισης ανά τον κόσμο επίσης το γνωρίζουν. Η Νοσοκαπηλεία είναι μια αρκετά επιτυχημένη στρατηγική που μετατρέπει συνηθισμένες καταστάσεις της ζωής σε καταστάσεις ψυχιατρικού νοσήματος, κάνοντας τον κάθε άνθρωπο να ανησυχεί για την πιο πρόσφατη «ψυχική ασθένεια» και να απαιτεί κάποιο χάπι. Σύμφωνα με έναν ειδικό του μάρκετινγκ: «Δεν υπάρχει πιο ασαφής κατηγορία ασθένειας απ’ αυτή του άγχους και της κατάθλιψης, όπου σπάνια βασίζεται σε μετρήσιμα σωματικά συμπτώματα κι έτσι μπορεί να ερμηνευτεί μόνο ως έννοια που δεν είναι κάτι χειροπιαστό ή αποδείξιμο». Και πιάνει. Οι ψυχίατροι και οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει μια κερδοφόρα γωνιά στην αγορά που προσφέρει πάνω από 150.000 δολάρια κάθε λεπτό.

Πώς η Γερμανία “μαγείρεψε” το Σύμφωνο Σταθερότητας για να μειώσει το έλλειμμά της

Την προτεραιότητα του Γερμανού Καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ να “μαγειρέψει” το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προκειμένου να προσαρμοστεί στις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας, εξηγεί δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
“Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Γερμανία πάσχιζε να παραμείνει πιστή στους όρους της ευρωζώνης που εξασφάλιζαν τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος. Αντί όμως να υιοθετήσει την πολιτική της λιτότητας, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ απλά ξεκίνησε μία προσπάθεια να αλλάξει τους κανόνες. Νέα έγγραφα αποκαλύπτουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην αποδυνάμωση του Συμφώνου Σταθερότητας”, ξεκινά το δημοσίευμα.

Ξύλο και συλλήψεις … με σεβασμό στα δικαιώματα

Από το Μαρικάκι
Πριν λίγες μέρες, μετά από την ενημέρωση που του έγινε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο Φώτης Κουβέλης έπαιρνε ίσες αποστάσεις από τους χρυσαυγίτες και όσους υπερασπίζονται τους μετανάστες με το επιχείρημα ότι η Πολιτεία είναι εκείνη που οφείλει να προστατεύει τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών και όχι οι «εξωθεσμικοί» μηχανισμοί. Όπως τόνιζε «το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να καταγράψει την παρουσία του κράτους μέσα στην ελληνική κοινωνία αποτελεσματικά και με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα και στις ατομικές ελευθερίες».  

Πρόταση που «ξεγυμνώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ

Τελικά, ήταν τόσο απλό. Μια πρόταση νόμου αρκούσε για να αποδειχτεί ότι όσο ο βασιλιάς στο παραμύθι του Άντερσεν είναι  ντυμένος, άλλο τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερή και αντιμνημονιακή δύναμη.
Η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων στρίμωξε ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία αναγκάστηκε να τοποθετηθεί αρκετά καθαρότερα απ’ όσο θα επιθυμούσε.
Αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης από το ΚΚΕ, ο υπεύθυνος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης άρχισε μια περιοδεία σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια για να ξεκαθαρίσει πως το κόμμα του θα μελετήσει προσεκτικά το κείμενο και επιλεκτικά
«θα στηρίξει ολόθερμα» μόνο επιμέρους σημεία της επειδή διαφωνεί με το σκεπτικό του ΚΚΕ τόσο για τα αίτια (και τους υπαίτιους) της κρίσης όσο και με τη λογική διεξόδου απ’ αυτήν.

Ντόιλ :«Ντρέπομαι για το ΔΝΤ»

Μια παραίτηση που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία ήταν αυτή του Πήτερ Ντόιλ στέλεχος του ΔΝΤ.
Ο ίδιος σε επιστολή του προς τους ανωτέρους του έκανε λόγο για «διαβρωμένη ηγεσία » αφήνοντας αιχμές για την Christine Lagarde αλλά και το επιτελείο της.
Ο Ντόιλ  ήταν στέλεχος του οργανισμού και σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Τμήματος που επιμελείται τα μνημόνια του ευρωπαϊκού νότου (συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας).
Στην επιστολή παραίτησης του «άδειασε» τους πάντες και κατηγόρησε το ΔΝΤ για «αποτυχία πρώτης γραμμής» σε ότι αφορά την καθυστέρησή του στην αντιμετώπιση του παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Στο ίδιο κείμενο αναφερόμενος προς το ΔΝΤ – το περιεχόμενο του το οποίου διέρρευσε στο αμερικανικό δίκτυο CNN- υποστηρίζει επίσης πως αισθάνεται ντροπή που εργάστηκε εκεί.
Ο Ντόιλ εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους έπειτα από 20 χρόνια σκληρής δουλειάς, όπως επισημαίνει, δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στο πόστο του.

Τι όμορφη που ήταν η Αθήνα πριν τους μετανάστες!

Μεγάλωσα σε μια γειτονιά της Αθήνας, από αυτές που τώρα είναι γεμάτες μετανάστες. Εκείνα τα χρόνια, πριν την μαζική εισροή μεταναστών τη δεκαετία του '90 και εντεύθεν, υπήρχαν ξένοι στη γειτονιά. Θυμάμαι είχαμε αρκετούς μαύρους από την Αφρική, δεν ξέρω από ποιες χώρες συγκεκριμένα. Αυτοί οι άνθρωποι σε τίποτα δεν πειράζανε κανέναν, ούτε ποτέ είχε ακουστεί τίποτα, ούτε και κανείς διαμαρτυρόταν.


Εκείνο που με ενοχλούσε σαν παιδί στη γειτονιά μου, ήταν ο συντηρητισμός, που έφτανε έως τον φασισμό που κυριαρχούσε! Άλλος θα το έλεγε μικροαστισμό, αλλά αυτή η έκφραση μπορεί να έχει και ανώδυνες εκδοχές, έως και χαριτωμένες και έτσι δεν ξέρω αν αποδίδει αυτό που αισθανόμουν στην ατμόσφαιρα.


Ρωτούσαμε γιατι μας έχουν συλλάβει...


Και κάποιος μου ψυθίρισε:
"Για να μην είστε εκεί"
 
  
263 μέρες ηρωικού ταξικού αγώνα.
Ένας αγώνας ορόσημο στην ιστορία των εργατικών αγώνων.
Φωτεινό παράδειγμα για το πως δίνονται οι μάχες.
Ένας αγώνας ανυποχώρητος,περήφανος,ηρωικός, που είναι βέβαιο ότι η ιστορία της εργατικής τάξης θα ανοίγει αυτές τις σελίδες κάθε φορά που θα θέλει να καμαρώσει,κάθε φορά που θα θέλει να υπερηφανευτεί κάθε φορά που θα θέλει να διδάξει.

Οι Χαλυβουργοί που η εικόνες τους άλλοτε έξω από την πύλη,άλλοτε γύρω από την φωτιά άλλοτε σε πορείες διαμαρτυρίας στους δρόμους της Αθήνας,αλλά κυρίως η απόφαση στα μάτια,το πείσμα,η αντοχή,η αποφασιστικότητά,ο ηρωισμός τους... θα κάνουν την δειλία, τον φόβο, την μικρότητα, τους συμβιβασμούς, την προδοσία,το ξεπούλημα της αξιοπρέπειας, να κραυγάζουν στα πέρατα τον εξευτελισμό τους.

Η ΔΡΑΧΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  Unfollowτην Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012


Καμία λύση στην κρίση δημόσιου χρέους
δεν μπορεί να δοθεί όσο η Ελλάδα χρησιμοποιεί το ευρώ, ενώ ο καταστρεπτικός ρόλος της ευρωζώνης στην ελληνική κρίση φάνηκε με το PSI, όπου το δημόσιο χρέος κρατικοποιήθηκε για να θωρακιστούν τα συμφέροντα των τραπεζών. Η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να σημάνει τη βελτίωση των όρων ζωής και εργασίας για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, μια μακράς πνοής αντιστροφή της χρόνιας επιδείνωσης του βιοτικού μας επιπέδου…
Δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι κάτι θεμελιωδώς σάπιο υπάρχει στο (εφήμερο όπως θα αποδειχθεί) βασίλειο της ευρωζώνης. Προς επίρρωση, η πρόσφατη διεύρυνση του μνημονιακού κλαμπ με μια ακόμη χώρα, την Ισπανία. Έτσι, μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ο κύκλος των χαμένων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης επεκτείνεται, πλησιάζοντας απειλητικά την Ιταλία, ενώ ταυτόχρονα καταρρίπτεται η μυθολογία που σχεδιασμένα αναπτύχθηκε από το Βερολίνο ενοχοποιώντας κάθε ένα λαό της ευρωζώνης ξεχωριστά.

ΜΙΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ: ΤΟ ΕΑΜ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΠΡΟΑΣΠΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΕΘΝΟΚΑΠΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ!
22 ΙΟΥΛΙΟΥ 1943: ΕΑΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 300 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
30 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΝΚΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΝΑΖΙ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*
ΙΟΥΛΙΟΣ 1943: Ο ΛΑΟΣ ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ ΤΟ ΕΑΜ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ (Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΕΡΙ ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΩΝ)
Στις 7 Ιούλη του 1943 μια προκήρυξη του ΕΑΜ πληροφορούσε τον ελληνικό λαό ότι ένας θανάσιμος κίνδυνος απειλούσε την ελληνική Μακεδονία και τη Θράκη. «Η Μακεδονία ολόκληρη – έλεγε η προκήρυξη1 – παραδόθηκε στη βουλγαρική θηριωδία. Η απειλή, που το ΕΑΜ είχε υποδείξει από καιρό και είχε καλέσει τον ελληνικό λαό ν’ αγωνιστή για την αποτροπή της, αποτελεί σήμερα πραγματικότητα. Μια βουλγαρική στρατιά αναπτύσσεται ανατολικά του Αξιού. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες – το τρίτο του ελληνικού πληθυσμού – χωρικοί και αστοί σ’ αυτή τη γωνιά της ελληνικής γης, ποτισμένη με αίμα, απειλούνται με εξόντωση. Οι βουλγαρικές συμμορίες θα επιπέσουν τώρα κατά των ανυπεράσπιστων πληθυσμών. Οι διωγμοί, οι δηλώσεις, οι ομαδικές σφαγές, θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη Μακεδονία. Η εθνική τραγωδία αποκορυφώνεται. Τρέμοντας την ανάπτυξη του ανταρτικού κινήματος, το χιτλεροφασιστικό κτήνος, μη διαθέτοντας δυνάμεις αρκετές για να το αντιμετωπίσει, εξαπολύει στην Ελλάδα τις βουλγαρικές ορδές, παραδίδει τώρα ολόκληρη τη Μακεδονία στα εξοντωτικά σχέδια ενός κτηνώδους ιμπεριαλισμού.

ΜΑΚΡΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥΓυρίζει ο χρόνος, αναστρέφεται  και ως πρόσγειος άνεμος εφορμά και παίρνει στο πέρασμά  του τα πάντα.
Δεν έχει πλέον τόπους ασφαλείς, αγκυροβόλια απάνεμα. Ούτε Οίκους Θεού και Ανθρώπου, ούτε καταφύγια…
Όλα μοιάζει να παρασύρονται, να αιμορραγούν φθίση , να αιωρούνται, σαν τις παλιές επιγραφές που κρέμονται δαιμονικά από τις σκουριασμένες αλυσίδες του μέλλοντός μας.
Όλα μοιάζουν λέξεις παραμορφωμένες που ξεχύνονται από χαώδη στόματα και μάτια νεκρά  που περιπλανώνται στα υποφωτισμένα μονοπάτια του φόβου και της Ελπίδας…

Η αλήθεια είναι σκληρή, αλλά πρέπει επιτέλους να ειπωθεί…

Κίμων Γεωργακάκης , Πολιτικός Επιστήμων
Η άρνηση της χώρας να βαδίσει με το αυταπόδεικτο συνεχίζει να βουλιάζει τον τόπο στην αβεβαιότητα της προχειρότητας και των ευκαιριακών επιλογών. Όσο περνάει ο καιρός δεν παρατηρείται καμία αλλαγή στο «κράτος της αρπαχτής» που φαίνεται ότι πάντα βρίσκει κάπου στέγη.

Μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν θέλησε να καταστήσει την χώρα, με τις τόσες δυνατότητες και το τεράστιο ιστορικό βάθος, ανεξάρτητο κράτος. Από τότε που απελευθερωθήκαμε από τους Τούρκους, παραγκωνίστηκαν οι άξιοι Έλληνες και καθιερώθηκε η φαναριώτικη λογική που γέννησε το σημερινό μεταπρατικό, αναποτελεσματικό και πλήρως εξαρτημένο κράτος. Ένα κράτος που έμαθε να κινείται άτολμα, δειλά και αναποφάσιστα. Οι όποιες ειλικρινείς πρωτοβουλίες ανάτασης της χώρας υπονομεύθηκαν από ανθρώπους και συμφέροντα που επ’ ουδενί ήθελαν να χάσουν το βόλεμα τους.

ΜΑΤ και συλληψεις στη Χαλυβουργία! Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζομένους τα συνδικάτα να βρεθούν τώρα όλοι στην χαλυβουργία."

Σύμφωνα με μήνυμα στην σελίδα Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ  στο facebook:
Τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ, στην πύλη της χαλυβουργίας ανοίγουν δρόμο στους απεργοσπάστες... Συνελήφθησαν οι παρόντες στην πύλη και η ασφάλεια του εργοστασίου. ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ.....Με εκβιασμούς και προβοκάτσιες συνεχιζόταν χθες η προσπάθεια του βιομήχανου Μάνεση και των συμμάχων του, να συκοφαντήσουν το σκληρό και συνάμα περήφανο αγώνα των απεργών χαλυβουργών, τη στιγμή που έχει ξεχειλίσει η οργή όλης της εργατικής τάξης από τη στείρα αδιαλλαξία του Μάνεση.
Ετσι και χτες η εργοδοσία συνέχισε την ίδια τακτική εκβιασμών και απειλών διαδίδοντας για μια ακόμα φορά ανεπίσημα μέσω ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης ότι δίνει νέα... παράταση λίγων ημερών μέχρι να καταθέσει αίτημα για ομαδικές απολύσεις και κλείσιμο της μονάδας του Ασπροπύργου. Και όλα αυτά, όπως διέδιδαν, για να συνεχιστούν οι «διαπραγματευτικές προσπάθειες» παρά το γεγονός ότι είναι η ίδια η εταιρεία που εδώ και ημέρες αρνείται να συζητήσει με το Σωματείο τις προτάσεις που έχει καταθέσει και οδηγούν σε εξεύρεση λύσης. Από κοντά το υπουργείο Εργασίας, αντί να πάρει θέση και να πιέσει την εργοδοσία, συνεχίζει να παίζει το ρόλο του «διαπραγματευτή» της... εργοδοτικής αδιαλλαξίας.

Μαφιόζικο ξεκαθάρισμα...

του Δημήτρη Μυ
Όπως όλα δείχνουν ο Μπασάρ αλ Άσαντ (προ) ετοιμάζεται για την τελευταία του ...βιντεοσκόπηση. Σαν αυτές του Καντάφι και του Σαντάμ.
Προφανώς το σύστημα Ασαντ γνωρίζει ότι δεν πολεμά πια για την εξουσία, αλλά για το κεφάλι του. Και μέχρι να το χάσει, θα πολεμήσει όπως πολεμούν όσοι δεν έχουν άλλη διέξοδο. Φαίνεται ότι στους πολέμους της «Νέας Τάξης» επικρατούν απόλυτα οι μαφιόζικες τακτικές. Όπως ακριβώς ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους οι μαφιόζοι... Το καθεστώς στη Συρία μπορεί να είναι αυταρχικό- απολυταρχικό, αντιδημοκρατικό. Όμως, δεν είναι αυτά τα χαρακτηριστικά του που προκαλούν την Δυτική κινητοποίηση για την ανατροπή του.

Για τα πανηγύρια... Το δάσος καίγεται και ο κόσμος χορεύει στην Αγ. Μαρίνα.

 Αίσθηση προκαλεί φωτογραφία που «τραβήχτηκε» τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας, μετά την εκδήλωσης της πυρκαγιάς σε δασική έκταση στα Σελλά.

Στο φακό του φωτορεπόρτερ Γιάννη Πεφάνη, καταγράφεται ο κόσμος να γελά και να γλεντά χορεύοντας ενώ πίσω τους...
στην κορυφογραμμή έχει ξεπροβάλλει το πύρινο μέτωπο.

Αυστριακή Εφημερίδα: Η Ικαρία θα κάνει δημοψήφισμα για να αποσχιστεί από την Ελλάδα

Την άμεση αντίδραση της ελληνικής πρεσβείας στην Αυστρία, προκάλεσε το σημερινό πρωτοσέλιδο της αυστριακής λαϊκής εφημερίδας «Χόιτε», σύμφωνα με το οποίο η Ικαρία επιθυμεί την «απόσχισή» της από την Ελλάδα και την «προσάρτησή» της στην Αυστρία.
Το δημοσίευμα, που αναπαρήχθη από άλλα αυστριακά ΜΜΕ -ακόμη και από την ιστοσελίδα της αυστριακής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης- οδήγησε την ελληνική πρεσβεία στο να εκδόσει οργίλη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «Η Ικαρία είναι αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας και δεν υπάρχει καμία λήγουσα συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στο νησί. Στις 17 Ιουλίου 2012 γιορτάζεται η 100η επέτειος της επανάστασης, με την οποία το νησί του Ανατολικού Αιγαίου, η Ικαρία, απέκτησε την ανεξαρτησία της από το οθωμανικό κράτος.

Η κοινωνία ισοπεδώνεται οι καπιταλιστές αυξάνουν την κερδοφορία τους

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε στην Γερμανική εφημερίδα "Zeit" ο οικονομολόγος Σάββας Ρομπόλης. Παραθέτουμε αποσπάσματά της:

1. Το ΑΕΠ έ
χει μειωθεί συνολικά από το 2008 κατά 22% ποσοστό 10% μεγαλύτερο από εκείνο που προέβλεπαν οι δημόσιοι πιστωτές της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, οι μισθοί μειώθηκαν μέχρι και κατά 30%. Αν συνυπολογίσει κανείς και την αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων, το μέσο οικογενειακό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε σε σχέση με το 2008 κατά 50%. Η αγοραστική δύναμη έχει συρρικνωθεί στο επίπεδο του δεύτερου μισού της δεκαετίας του '70.

2.
Ο μέσος καθαρός μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα το 2008 ανερχόταν στα 1.200 ευρώ, τώρα βρίσκεται στα 700.

Eίναι επικίνδυνο...


«Σταύρωση» (20 Ιούλη 1974)

Πίσω από της ανδρουκλιάς το φύλλωμα,
εκεί ακριβώς όπου έγειρε το ελάφι
λαβωμένο από του Κυπάρισσου τη σαϊτιά,
κρέμονται τα ξεκουρδισμένα τέλια των ονείρων μας,
σκουριάζουν τα σίδερα
των εγκλωβισμένων προσδοκιών μας.

Κι εμείς,
καρφωμένοι στον σταυρό της προδοσίας μας,
κραυγάζουμε "Ηλί Ηλί Λαμά Σαβαχθανί".

-"...Αντί του μάννα χολήν, αντί του ύδατος όξος..."

Ποίηση: Γιάννης Κυπρή

Μουσική: Γιώργος Καλογήρου
Ερμηνεύει η Σοφία Παπάζογλου
 
Στις 20 Ιουλίου 1974, σαράντα περίπου χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τετρακόσια τέσσερα χρόνια μετά την οθωμανική εισβολή, η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου βρίσκεται μπροστά σε μία νέα εισβολή. Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, με ένα μήνα σχεδόν διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 νεκροί, και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι...

“Λουκέτο σε 6 Νοσοκομεία της Αθήνας προς δόξαν του μνημονίου ! – Δεν είχαν γιατρό και πέθανε ένας 60χρονος στη Λάρισα !


alt
ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Σε τροχιά κλεισίματος ή συγχώνευσης βρίσκονται, σύμφωνα με ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού, νοσοκομεία με «περιορισμένη» πληρότητα προκειμένου να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι των περικοπών κοινωνικών δαπανών.
Σε λίστα που έχει καταρτιστεί μετά από σχετική έρευνα που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας βρίσκονται έξι νοσοκομεία της Αθήνας τα οποία εξετάζονται να οδηγηθούν σε λουκέτο ή συγχωνεύσεις, μετακινώντας το προσωπικό τους σε μονάδες που έχουν αυξημένη “πληρότητα” κλινών και ελλείψεις σε προσωπικό.
Πρόκειται για:

Ο "κόκκινος" Κουβέλης

Ο Φώτης Κουβέλης (και η Δημαρ του) ΔΕΝ ψήφισαν
το πρώτο Μνημόνιο. Ούτε το Μεσοπρόθεσμο, ούτε
το δεύτερο Μνημόνιο, ούτε τους εφαρμοστικούς νόμους.

Υπακούοντας στη "πατριωτική" του συνείδηση ο Κουβέλης
 συμμετέχει στη νέα μνημονιακή κυβέρνηση.
Χτες, στη σύσκεψη με Σαμαρά-Βενιζέλο, α π ο δ έ χ τ η κ ε,
τύποις και ουσία, Ο Λ Α  όσα είχε καταδικάσει, αφού 
συμφώνησε στην επιβολή των μέτρων των επόμενων
 2 ή 3 ή 4 χρόνων. 

Εκτός από τους… κακούς χαλυβουργούς, υπάρχουν και οι «καλοί» εργαζόμενοι. Το παράδειγμα της «Α. Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ Α.Ε.»

Η εμετική προπαγάνδα της άρχουσας τάξης μέσω των πολιτικών της υπαλλήλων και των καθοδηγούμενων ΜΜΕ προκαλεί κάθε νοήμονα άνθρωπο, όταν μονίμως διατυμπανίζει πως τα εργοστάσια στην Ελλάδα κλείνουν εξαιτίας… των «ακριβών» εργαζομένων και των εργατικών διεκδικήσεων, που… υποκινεί το ΠΑΜΕ, συνεπώς το “κακό” ΚΚΕ!…
Αυτές τις μέρες με αφορμή την ηρωική απεργία των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» η προπαγάνδα φούντωσε πάλι. Μάνεσης, συγκυβέρνηση, τσιράκια-μπράβοι-απεργοσπαστικός μηχανισμός, έπιασαν στασίδι σε –δημόσια και ιδιωτικά- «ανεξάρτητα» ΜΜΕ, συκοφαντώντας τον αγώνα των χαλυβουργών, κατηγορώντας τους πως θέλουν να κλείσουν το εργοστάσιο (!) και πως υποκινούνται… από το ΠΑΜΕ, «δηλαδή» το ΚΚΕ.
Τι μας λέει η εργοδοσία μέσω της, πολύ προβεβλημένης από τα ΜΜΕ, δήθεν εκπροσώπου (τηλεφωνήτρια είναι απ’ ότι ακούστηκε…) των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία»;

Handelsblatt: Εις όφελος των Ελλήνων εφοπλιστών η τρέχουσα κρίση

Προς όφελος των Ελλήνων και των Κινέζων εφοπλιστών θα αποβεί πιθανότατα η αδυναμία των γερμανικών ναυτιλιακών εταιρειών να εξασφαλίσουν επιπλέον χρηματοδότηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Der Handelsblatt».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τουλάχιστον τα δύο τρίτα των γερμανικών εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εμπορική ναυτιλία αντιμετωπίζουν τα τελευταία δύο χρόνια σοβαρά οικονομικά προβλήματα, σε αντίθεση προς τις ελληνικές, οι οποίες διαθέτουν αποθέματα ρευστού. «Οι παραδοσιακοί Έλληνες εφοπλιστές επενδύουν “αντικυκλικά” σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, πχ από την Γερμανία. Οι Έλληνες, κατά την περίοδο άνθησης της ναυτιλίας από το 2003-2007 συγκρατήθηκαν, ενώ άλλοι εφοπλιστές αγόραζαν όλο και περισσότερα νέα πλοία σε πολύ υψηλές τιμές. Τώρα οι Έλληνες επωφελούνται από τις οικονομίες τους, προκειμένου να μπουν στην αγορά με ευνοϊκούς όρους, βλέποντας την απότομη πτώση των τιμών», εξηγεί ο Αντρέας Σουλτχάις, επικεφαλής του τμήματος Ναυτιλίας της Berenberg Bank του Αμβούργου.