#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

Ώρα να φεύγουμε σιγά σιγά

ΟΙ ΙΣΛΑΝΔΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΠΑΛΙ «ΌΧΙ»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Το ότι οι Βίκινγκς δεν δείλιαζαν στις μάχες των πολέμων είναι πασίγνωστο. Αυτό που μαθαίνουμε, όμως, τώρα είναι ότι οι απόγονοί τους δεν δειλιάζουν ούτε μπροστά στις κάλπες! Αγνοούν επιδεικτικά τον υφέρποντα φόβο που συχνά συνοδεύει εκλογικές αναμετρήσεις, αν κρίνουμε τουλάχιστον από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Ισλανδία.
Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες είχαν προεξοφλήσει τη νίκη της γοητευτικής 37χρονης δημοσιογράφου Θόρα Αντοουρσντόουτιρ. Όχι φυσικά για τα ωραία της μάτια, αλλά για τις πολιτικές θέσεις της. Η Αρνοουρσντόουτιρ υποστηριζόταν από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Σίγκουρδαντόουτιρ – μια κυβέρνηση που χαρακτηρίζεται από υποτελή στάση απέναντι στις πιέσεις της Βρετανίας και η οποία είχε αποπειραθεί να φορτώσει στις πλάτες των Ισλανδών χρέη των ισλανδικών τραπεζών στο εξωτερικό ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πρώτη προκήρυξη της Ο.Π.Λ.Α

Από το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Ιάσωνα Χανδρινού "Το τιμωρό χέρι του λαού. Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη πρωτεύουσα 1942-1943" δημοσιεύουμε την πρώτη προκύρηξη της ΟΠΛΑ που υπολογίζεται ότι εκδόθηκε το φθινόπωρο του 1943:

«ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΛΑΪΚΟΥ ΑΓΩΝΑ (Ο.Π.Λ.Α)


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ


Οι κατακτητές και η προδοτική Κυβέρνηση του μέθυσου Ράλλη και του κύναιδου Ταβουλάρη, αφού με την πείνα, την ομηρία, το κάψιμο χωριών και περιοχών, τις δολοφονίες και τις συλλήψεις δεν μπόρεσαν να γονατίσουν τον Ελληνικό Λαό, έφεραν το δήμιο ΣΙΜΑΝΑ με ειδικούς δημίους να οργανώσουν επιστημονικώτερα δολοφονίες, εμπρησμούς, ανατινάξεις για την εξόντωση του λαού και των αγωνιστών του. Οργάνωσαν και εξόπλισαν εκτός από τις ασφάλειες ειδικά Τάγματα Ασφαλείας με σκοπό το χτύπημα του λαού που παλεύει για να ζήσει και να ελευθερωθεί.

10 στρατηγικές χειραγώγησης των μαζών


Το κείμενο «οι 10 στρατηγικές χειραγώγησης των μαζών» κυκλοφορεί μαζικά στο Διαδίκτυο σε διάφορες γλώσσες . Στις αρχές του 2010, μεταφράζεται και στα ελληνικά, δημοσιεύεται σε πολλά μπλόγκς και οι αναρτήσεις και τα likes δίνουν και παίρνουν. Το συγκεκριμένο κείμενο σε χρόνο ρεκόρ ανακηρύσσεται σ’ ένα από τα πιο δημοφιλή κείμενα της παγκόσμιας μπλογκόσφαιρας .

1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
Το θεμελιώδες στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής που έγκειται στην εκτροπή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ αλλαγές μέσω της τεχνικής του κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών και ασήμαντων πληροφοριών.
«Διατηρήστε την προσοχή του κοινού αποσπασμένη, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμάλωτη θεμάτων που δεν έχουν καμία σημασία. Διατηρήστε το κοινό απασχολημένο, τόσο πολύ ώστε να μην έχει καθόλου χρόνο για να σκεφτεί – πίσω στο αγρόκτημα, όπως τα υπόλοιπα ζώα» (απόσπασμα από το κείμενο: Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).

Μεγάλη ευρωπαϊκή ψευδαίσθηση

 του Paul Krugman
  Πηγή: New York Times
Τους τελευταίους μήνες έχω διαβάσει μία σειρά από αισιόδοξες εκτιμήσεις για την προοπτική της Ευρώπης. Παραδόξως, ωστόσο, σε καμία από αυτές τις εκτιμήσεις δεν αναφέρεται πως η γερμανική φόρμουλα της ανάκαμψης μέσω της ύφεσης και του πόνου δεν έχει καμία πιθανότητα να λειτουργήσει.
Το αισιόδοξο είναι πως αυτή η αποτυχία –ιδίως μία διάλυση του ευρώ- θα είναι καταστροφή για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των Γερμανών, και ότι αυτό το ενδεχόμενο θα ωθήσει του ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν ο,τι χρειάζεται για να αποφευχθεί αυτό το τέλος.
Ελπίζω αυτή η σκέψη να επαληθευτεί. Αλλά κάθε φορά σκέφτομαι τον Norman Angell. Ποιος είναι αυτός;

Το Μέγιστο Εγκλημα...

Να, λοιπόν, που "ωρίμασαν οι συνθήκες" για το
Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας...
Να, λοιπόν, που η κάλπη "εξουσιοδότησε" τη ΝΔ
να υλοποιήσει τα σχέδια της για τα 50 δις...
Να, λοιπόν, που η Ιστορία επεφύλασσε ρόλο και
σε ένα "αριστερό/προοδευτικό" κόμμα...

Το σύστημα των «αγροσυνεργειών»

Ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα

Του Αθανάσιου Θεοδωράκη
Το σημερινό οικονομικό μοντέλο  της χώρας είναι ξεπερασμένο. Οι λόγοι της αποτυχίας του έχουν αναλυθεί αρκετά και τα αποτελέσματά της είναι πλέον ορατά. Η χώρα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο, η κοινωνίας μας βιώνει την ανεργία και την αυξανόμενη φτώχεια. Η υπέρβαση της κρίσης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Μια οικονομική ανάπτυξη νέου τύπου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εθνική ανάταση. Πέρα από τα μακροοικονομικά μεγέθη, υπάρχουν οι άνθρωποι, η οικογένεια, η κοινωνία.Η νέου τύπου, βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη πρέπει να στηρίζεται στην πραγματική μας οικονομία. Η στροφή στην πραγματική οικονομία είναι αδήριτη ανάγκη και προϋπόθεση για την αύξηση της παραγωγής, την δημιουργία θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την τόνωση της δραστηριότητας των μικρών και μεσαίων παραγωγικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων, που αποτελούν την κύρια συνιστώσα της ελληνικής οικονομίας.

ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ: Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ

Η «αγαπημένη» των μνημονιακών στον οικονομικό τομέα είναι η Deutsche Bank. Κάθε δήλωση εκπροσώπου της συμπληρώνει το «ευαγγέλιο» του νεοφιλελεύθερου, ο οποίος στη συνέχεια την αναμασά μέχρι κάποιος άλλος εκπρόσωπος της γερμανικής τράπεζας να πει κάτι καινούριο.
Νομίζω, όμως, πως η τελευταία δήλωση εκπροσώπου της Deutsche Bank, δε θα έχει την ίδια τύχη με τις προηγούμενες και κάπου θα θαφτεί για να μην κυκλοφορήσει.
«Το ελληνικό δημόσιο χρέος θα παραμένει υψηλό ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ανέφερε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του Ομίλου της Deutsche Bank Ζιλ Μεκ, ο οποίος εντόπισε το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας στην αδυναμία συλλογής φόρων».
Ακόμη και στα 5 εκατομμύρια να τους φτάσουν τους άνεργους, ακόμη κι αν κλείσουν όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακόμη κι αν απολύσουν όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, το δημόσιο χρέος θα παραμείνει υψηλό και μάλλον θα μεγαλώσει παρέα με την ύφεση, αν δεν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.

Ο τελευταίος λευκός και οι Νεοναζί


 Του Γιώργου Αυγερόπουλου
Υπέπεσε στην αντίληψή μου σήμερα 2/7/2012 ότι σε blogs του ακροδεξιού χώρου, ορισμένοι επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν το ντοκιμαντέρ μου σχετικά με τη Ζιμπάμπουε με τίτλο "Ο Τελευταίος Λευκός", με σκοπό να προωθήσουν τα μισανθρωπικά, ρατσιστικά τους πιστεύω, στην "εγχώρια αγορά".

Οι μισάνθρωποι, ρατσιστές και παρωπιδοφόροι οπαδοί του φασισμού, που ονειρεύονται μια κοινωνία "αρείων" και σκλάβων, επικαλούνται επιλεκτικά, ορισμένα σημεία του ντοκιμαντέρ για να ενισχύσουν τις νοσηρές θέσεις τους. Και ως γνωστόν η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα.

Η Ευτυχία των Ηλιθίων και ο Θρίαμβος της Υποτέλειας

Στην ελληνική κοινωνία -και όχι μόνο- υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες ανθρώπων.
Στην πρώτη, ανήκουν αυτοί που θέλουν να αλλάξουν το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι, και ψάχνουν να βρουν τον τρόπο να το πετύχουν. Αυτή η κατηγορία έχει μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες.
Ενώ οι άλλες κατηγορίες φαίνονται ομογενοποιημένες ετούτη εδώ είναι χωρισμένη σε πολλές και άχρηστες υποκατηγορίες, που δεν αξίζει να σχολιάσουμε καν.
Στην δεύτερη, ανήκουν αυτοί που ομοίως με τους πρώτους ίσως θα ήθελαν και αυτοί να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά δεν τους πολυενδιαφέρει κιόλας.
Στην τρίτη, ανήκουν αυτοί που δεν θα ήθελαν να αλλάξει η κατάσταση, γιατί αυτό δεν συνάδει με τα προσωπικά τους συμφέροντα. 

Σκατόφατσες

Εκποιητής εθνικής περιουσίας.
 

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ, ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ!

Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «PÚBLICO», 29/6/12

- H Ελλάδα σχημάτισε νέα κυβέρνηση. Τα χειρότερα πέρασαν;
Καθόλου. Αποφύγαμε προς το παρόν το χειρότερο αποτέλεσμα, το οποίο θα ήταν η χαοτική και βίαιη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη . Αλλά αυτή η κυβέρνηση, με το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει, και με τα πρόσωπα που την αποτελούν , δεν θα δώσει λύση στην ελληνική κρίση. Αυτή η κυβέρνηση θα είναι βραχύβια.
-Γιατί;
Πρώτον, επειδή το οικονομικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει είναι στη βάση του το ίδιο, τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στο τρίπτυχο: λιτότητα ,απελευθέρωση , ιδιωτικοποίηση. Δεν είχε αποτελέσματα μέχρι τώρα και δεν βλέπω πως θα μπορεί να έχει στο μέλλον. Δεν θα υπάρξει καμία σημαντική παραχώρηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην καλύτερη περίπτωση να δοθεί παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της. Αν η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τις πολιτικές αυτές, θα οδηγηθεί στη συρρίκνωση και τη στασιμότητα. Επιπλέον, οι πολιτικοί που απαρτίζουν αυτή την κυβέρνηση είναι της παλιάς σχολής. Είναι οι ίδιοι που έφεραν την χώρα σε αυτή την κατάσταση .Δεν είναι εξοικειωμένοι να δουλεύουν μαζί και να σχηματίζουν κυβερνήσεις συνασπισμού και συνεργασίας. Περιμένω συγκρούσεις και διασπάσεις σε αυτή την κυβέρνηση.

Μη με τρελαίνεις άλλο, θα το μετανιώσεις…

Δημοσιεύτηκε από την Irosworld Μη με τρελαίνεις άλλο, θα το μετανιώσεις…

Όχι ρε φίλε, δε τη γουστάρω τη βία. Δεν σκέφτομαι βαρύ οπλισμό με ένα σαρδόνιο χαμόγελο πριν κοιμηθώ, ούτε ανατινάξεις, ούτε πυρπολήσεις, ούτε αίμα. Με σοκάρει η βία, με σοκάρει σε βαθμό να παγώνει το αίμα μου. Πες μου όμως τι; Πως; Τι να κάνω με αυτούς που βιάζουν την ανθρωπιά μου;


Πώς να αντιμετωπίσω αυτούς που μπαίνουν στο σπίτι των γονιών μου και τους τρομοκρατούν; Πώς να αντιμετωπίσω αυτούς που λένε την κρεμάλα, σωτηρία, τον φονιά, ακτιβιστή, τον φασίστα, πατριώτη, τον κλέφτη, κύριο, την ανθρώπινη ζωή, πολιτικό κόστος; Πώς να αντέξω να τους ακούω και να μην έχω δυνατότητα αντίλογου, ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος;


ΝΕΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΣΑΣ

του ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ
Αλλιώς περίμεναν το τέλος της μεταπολίτευσης, όσοι το επικαλούνταν ως νέα επαγγελία λύτρωσης από όλους τους αναχρονισμούς που συμπυκνώνουν την καταραμένη «ελληνική ιδιαιτερότητα» κι αλλιώς τους ήρθε.
Από τι συντίθετο το «τέλος της μεταπολίτευσης»;
Από την οριστική υπέρβαση του πολιτικού στοιχείου, ως ανώτερη έκφραση κοινωνικών συμφερόντων και συγκρούσεων, που θα ‘δινε την θέση του σε μορφές διαχείρισης των κοινών, φαινομενικά μηδενικής πολιτικής πυκνότητας αλλά στην πράξη πλήρως ελεγχόμενες από τις οικονομικές ελίτ, με ανύπαρκτη την παρέμβαση του λαϊκού στοιχείου και του κοινωνικού ριζοσπαστισμού. Κι έρχονται τα εκλογικά αποτελέσματα της 6ης Μαΐου: Μια σαρωτική κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, με τα κόμματα – πυλώνες του το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που επί τέσσερις σχεδόν δεκαετίες κέρδιζαν το 80% ενίοτε και το 85% των ψήφων, να χάνουν 3,3 εκ. ψήφους (από 5,3 εκ. το 2009, μόνο 2 εκ. το 2012) κι έτσι το τέλος της Μεταπολίτευσης να βρίσκει στο έδαφος όσους επί δεκαετίες την οραματίζονταν…