#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012

Όταν το χρήμα αγοράζει τα πάντα

της Μαριάννας Τζιαντζή
Όταν λέμε ότι «πωλούνται όλα», εννοούμε όλα. Με αυτές τις επτά λέξεις μπορούμε να περιγράψουμε το Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα (What Money Can’t Buy) του πολιτικού φιλοσόφου Μάικλ Σαντέλ, μια μελέτη για τα «ηθικά όρια των αγορών», που φαίνεται ότι θα γίνει ένα από πιο πολυσυζητημένα βιβλία της χρονιάς. Μόνο που ο καθηγητής του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι δεν θα έπρεπε να είναι όλα για πούλημα, ότι υπάρχουν πράγματα που θα έπρεπε να βρίσκονται εκτός αγοράς ώστε να μην ξεχαρβαλωθεί εντελώς η ανθρώπινη κοινωνία.

Το χάος

Μαζί με τη Γαία και τον Έρωτα, το Χάος αποτελεί την πρωταρχική τριάδα της θεογονίας. Είναι κάτι σαν την Αγία Τριάδα του σύμπαντος. Κατά τον Ησίοδο, και οι τρεις βγήκαν από το Κοσμικό Αβγό, προϊόν συνεύρεσης του Ερέβους και της Νύχτας. Η μυθολογία τα μπερδεύει λίγο, καθώς μας δίνει και άλλη εκδοχή, το ενδεχόμενο δηλαδή το Χάος να είναι η πρωταρχική οντότητα, από την οποία προήλθαν το Παν και τα πάντα.

Για τους επιστήμονες,
ο Ησίοδος και οι λοιποί μυθοπλάστες της αρχαιότητας δεν προσφέρουν επαρκείς εξηγήσεις για το πώς από το χάος προκύπτει η τάξη του κόσμου. Αναζήτησαν, λοιπόν, την κρυφή, εσωτερική τάξη που εμπεριέχουν η αστάθεια και η φαινομενική αταξία που χαρακτηρίζει χιλιάδες φαινόμενα της φύσης, της κοινωνίας, της οικονομίας, της ιστορίας, τα οποία ακολουθούν μια μη γραμμική εξέλιξη. Η πασίγνωστη θεωρία του χάους επιχείρησε να αποτυπώσει σε μαθηματικά μοντέλα την κρυφή τάξη «άτακτων» συμβάντων, όπως ο σχηματισμός ενός γαλαξία, η εκδήλωση ενός σεισμού, ένα χρηματιστηριακό κραχ, ένας παγκόσμιος πόλεμος.


Η αποκρυπτογράφηση της επιστολής Σαμαρά σε Μέρκελ

Έχασε (προσωρινά) το φως του απ το ένα μάτι, αλλά με την επιστολή του στην Frau Merkel, ο Πρωθυπουργός μας προϊδεάζει ότι εμείς οι πολίτες θα χάσουμε εντελώς το φως μας.
Το έγραψε ξεκάθαρα:

✠ «Όπως σας έχω πληροφορήσει, δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παραστώ στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λόγω μιας οφθαλμολογικής επέμβασης που έπρεπε να γίνει. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Σ.Σ. Αγαπητή Μέρκελ όπως σας είχα υποσχεθεί, αν εκλεγώ ο καλός θεούλης θα φροντίσει να μην μπλέκω στα πόδια σας.


Θα σταματήσει η κρίση στην Ισπανία;

 Πιστεύει κανείς ότι το ρεύμα αμφισβήτησης που περιβάλλει την ευρωζώνη απλά θα παύσει μόλις 'διασωθεί' η Ισπανία; Σειρά έχει η Ιταλία και τότε θα τεστάρουμε τα πραγματικά όρια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Η Ισπανία αντιμετωπίζει σήμερα πρωτοφανή τραπεζική κρίση, η οποία αποτελεί άμεση και έμμεση συνέπεια της συμμετοχής της στο ευρώ. Το ευρώ συνέβαλε στην επιτάχυνση της αποβιομηχάνισης της ισπανικής οικονομίας, η οποία στράφηκε προς τον τομέα των υπηρεσιών και των ακινήτων. Οι τράπεζες χρηματοδότησαν απεριόριστα τον τομέα των ακινήτων χορηγώντας δάνεια τόσο στους εμπόρους ακινήτων, τους κτηματομεσίτες και τους εργολάβους, όσο και στα νοικοκυριά. Οι επαγγελματίες ήταν οι πρώτοι που επηρεάστηκαν ,όντας ανίκανοι να πουλήσουν τα προϊόντα τους, τόσο στους τουρίστες, που απομακρύνθηκαν από την Ισπανία–με εξαίρεση τους πλουσιότερους – εξ αιτίας του υψηλού κόστους και της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, όσο και στους πολίτες . Η δυναμική στον κατασκευαστικό τομέα αντιστράφηκε απότομα. Περάσαμε από την κατασκευή ενός εκατομμυρίου κατοικιών ανά έτος σε περίπου 80.000 σήμερα, ήτοι σε διαίρεση με συντελεστή το 12! Εξ ου και η έκρηξη της ανεργίας.


Τι σημαίνει η Δυσφημισμένη «Καταγγελία» των Μνημονίων και οι Βάσεις Διαπραγμάτευσής της

του Γιώργου Κασιμάτη

1. Από τότε που υποστηρίχθηκε η δυνατότητα στάσης πληρωμών και επαναδιαπραγμάτευσης σε νέες βάσεις των δανειακών συμβάσεων, ξεκίνησε μια εκστρατεία αρχικά σιωπής (αγνόησης) και στη συνέχεια, κατασυκοφάντησης του θεσμού. Υποστη-ρίχτηκε το αδιανόητο μιας τέτοιας κίνησης, ακόμη και ως σκέψης: άλλοτε με κραυγές, άλλοτε με τους γνωστούς εκβιασμούς  της καταστροφής (άμεση επιστροφή στη χρεοκοπία ή στη δραχμή κ.λπ.), άλλοτε με τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό της αθέτησης της υπογραφής (ακόμη και με τον υβριστικό χαρακτηρισμό του «μπαταχτσή») και άλλοτε με «σοβαρές» δήθεν παραινέσεις αποτροπής («για το Θεό, μη φτάσει η Ελλάδα στο κατάντημα άρνησης της υπογραφής της»). Για να δειχτεί ότι όλα αυτά είναι ψεύτικα, είναι χρήσιμη, νομίζω, μια σωστή πληροφόρηση πάνω σ’ αυτό το ζήτημα.

Επιτέλους, στείλτε τον Σάββα στο νοσοκομείο

Nέα δίκη στις 5 Ιούλη
Στις 5 Ιούλη, θα εκδικαστεί από το αρμόδιο δικαστήριο του Πειραιά νέα αίτηση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας. Ο Σ. Ξηρός ζητά να αποφυλακιστεί προκειμένου να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει κάνει δεκτό σχετικό αίτημά του, για ν’ αντιμετωπιστούν τα σοβαρότατα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, τα οποία κανένας δεν αμφισβητεί.

Εχει στα υπέρ του όχι μόνο τις γνωματεύσεις γιατρών που τον παρακολουθούν χρόνια και τονίζουν τους κινδύνους ανεπίστρεπτων βλαβών, αλλά ακόμη και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου που έχει καταδικάσει την Ελλάδα για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει στον φυλακισμένο Σ. Ξηρό. Κανένας, ούτε καν οι γιατροί του Κορυδαλλού, δεν έχει τολμήσει να πει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι τα σοβαρότατα προβλήματα υγείας του Σ. Ξηρού μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν στο άθλιο αναρρωτήριο των φυλακών Κορυδαλλού. Μάλιστα, ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, έχει καταθέσει με κατηγορηματικότητα, ότι καμιά θεραπεία του Σ. Ξηρού δεν μπορεί να γίνει στον Κορυδαλλό ή με μονοήμερες μεταφορές σε εξωτερικά νοσοκομεία και γι’ αυτό πρέπει να διακοπεί η ποινή του για να νοσηλευτεί σ’ ένα οργανωμένο νοσοκομείο.


ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΝ "ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ", ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ!

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑ «ΚΑΛΥΤΕΡΟ» ΠΑΣΟΚ 'Η ΜΙΑ «ΑΡΙΣΤΕΡΗ» ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...

Συνέντευξη του Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»και στον δημοσιογράφο Γ. Ανδρουτσόπουλο

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
Ερ. Η αντίδραση των Ελλήνων στα όσα τραβούν από την επιβολή των όρων ων Μνημονίων ήταν δεδομένη, περιμένατε, όμως, να ενισχύσει τόσο πολύ τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ;
Π.Λ. Αν έλεγα ότι αναμέναμε αυτή την εντυπωσιακή κούρσα ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς θα έλεγα υπερβολές. Η ιστορία, όμως, στις κρίσιμες καμπές της πάντα επιφυλάσσει εκπλήξεις και απρόβλεπτα, ενώ επιβραβεύει όσους ξέρουν να επιδεικνύουν αντοχή και επιμονή και να αναζητούν τις ευκαιρίες. Και η πρωτοφανής κρίση που διανύουμε είναι μια ιστορική ευκαιρία για την Αριστερά που είναι ενωτική και τολμάει να θέσει υψηλούς στόχους για τον τόπο και την αλλαγή της κοινωνίας.