#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012

Μια σύντομη ιστορία του μνημονίου
Φτωχοί, Φοβισμένοι, Φρόνιμοι...

Με όλα αυτά που ακούω έχω φοβηθεί! Έχω πειστεί ότι πρέπει να παραμείνω πιστός στα κόμματα που έχουν την εμπειρία να κυβερνούν τη χώρα, αφού αυτό κάνουν εδώ και σαράντα χρόνια. Πρέπει να επιλέξω αυτούς που η ιστορία τους είναι εγγύηση σοβαρότητας, τιμιότητας, πατριωτισμού και προπαντός ανιδιοτέλειας.

Πρέπει να επιλέξω αυτούς που βρίσκονται στη πολιτική για να υπηρετήσουν το εθνικό συμφέρον …που έχουν αφήσει τις δουλειές τους …που έχουν αφήσει την άνεσή τους …που αγωνίζονται καθημερινά για την αγωνία του τόπου. Πρέπει να δεχθώ τα λόγια τους και τις  καλές προθέσεις τους. Δεν πρέπει να τους εκνευρίζω, λέγοντας την γνώμη μου. Προπαντός δεν πρέπει να είμαι φαντασιόπληκτος, εκφράζοντας ανυπόστατες υποψίες, ότι οι διαφθορείς του πολιτικού προσωπικού της χώρας είναι πιθανόν να κρατάνε στο χέρι τους διεφθαρμένους.

Τα αναβολικά του φασισμού

του Δημήτρη Ψαρρά
Ειρωνεία της τύχης. Έμελλε να είναι βουλευτίνα του ΚΚΕ (η Λιάνα Κανέλλη), η πρώτη που, μαζί με τη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ (τη Ρένα Δούρου), θα γινόταν δημόσιος στόχος της χρυσαυγίτικης βίας. Διαψεύστηκε έτσι με τραγικό τρόπο η προεκλογική βεβαιότητα της Αλέκας Παπαρήγα ότι μόλις μπουν οι ναζιστές στη Βουλή θα φορέσουν γραβατούλες και ταγεράκια και θα γίνουν καλά παιδιά.
Το δυστύχημα είναι ότι χρειάστηκε να δούμε «ζωντανά» στην τηλεόραση αυτό το ελάχιστο δείγμα πολιτικής δράσης της Χρυσής Αυγής για να καταλάβουν ακόμα και οι πιο αδιάφοροι ότι κάτι δεν πάει καλά μ’ αυτό τον «διάλογο» που έχει ανοίξει με τους ναζιστές, κάτω από τους κανόνες που ορίζει για την προβολή των κομμάτων ο εκλογικός νόμος και οι προδιαγραφές του ΕΣΡ.
– Δεν μας έφταναν τα εκατοντάδες θύματα των πογκρόμ που διοργανώνει η ναζιστική συμμορία εδώ και χρόνια.
– Δεν δώσαμε σημασία στις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν την ποινική δράση των μελών της ούτε καθ στις δίκες που εκκρεμούν εις βάρος στελεχών της για αδικήματα βίας.
–Αψηφήσαμε ακόμα και την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων που επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο (απόφαση Ποινικού Τμήματος 1167/2010), σύμφωνα με την οποία δέκα μέλη της οργάνωσης, με επικεφαλής τον υπαρχηγό της, οργάνωσαν δολοφονική απόπειρα εναντίον ενός αριστερού φοιτητή.

ΕΕ και Μνημόνια ή αυτοδυναμία σε ένα νέο διεθνισμό;

ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μέσα σε ένα όργιο ιδεολογικής τρομοκρατίας από τις ντόπιες αλλά και, κυρίως, τις ξένες ελίτ, οι αυριανές εκλογές παίρνουν πράγματι ιστορικό χαρακτήρα. Το δίλημμα όμως που μπαίνει σε αυτές είναι απατηλό διότι είτε εκλεγεί μνημονιακή κυβέρνηση, είτε αντιμνημονιακή, με οποιονδήποτε συνδυασμό από τα δεκανίκια της ΕΕ (ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι-Πράσινοι κ.λπ.), το τελικό αποτέλεσμα θα είναι κάποια αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν έχει καμία σημασία η εκλογή μνημονιακής ή αντιμνημονιακής κυβέρνησης.

Έτσι, αν μεν εκλεγεί κυβέρνηση από τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) αυτό θα σημαίνει τη συνέχιση και ολοκλήρωση της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής σύνθλιψης των λαϊκών στρωμάτων με βάση το υπάρχον Μνημόνιο με κάποιες, κυρίως διακοσμητικές, τροποποιήσεις (π.χ. στον χρόνο αποπληρωμής του Χρέους) και την προσθήκη κάποιου “αναπτυξιακού” άξονα νεοφιλελεύθερου τύπου, που θα αυξάνει μεν κάπως το εθνικό εισόδημα, στη βάση όμως της μόνιμα πια θεσμοποιημένης σύνθλιψης των εργαζομένων που θα θεμελιώνεται στην ελαστικοποίηση της εργασίας, τους μισθούς πείνας κ.λπ..


16/6/1945 – Σαν σήμερα σκοτώθηκε ο Αρης

 Σαν σήμερα το 1945, αυτοκτόνησε σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη της εποχής – σκοτώθηκε από δυνάμεις της εθνοφυλακής σύμφωνα με την τότε κυβέρνηση, ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης.
Με ένα απλό ψάξιμο στο google (πχ) ή στη wikipedia ο καθένας μπορεί να βρεί αρκετά πράγματα για τον θρυλικό καπετάνιο.
Εγώ θα αρκεστώ να βάλω μερικά αποσπάσματα από εφημερίδες της εποχής και ένα βιντεάκι.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΟΥΣ


Ποια Ανάπτυξη θα ψηφίσετε λοιπόν;

Ανάπτυξη: η [anáptiksi] Ο33 : η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του αναπτύσσω1. το να δίνουμε σε κτ. μεγαλύτερη έκταση: (στρατ.) ~ του μετώπου / της παράταξης. ~ των δυνάμεων. (μαθημ.) ~ κύβου / πυραμίδας / κώνου. ~αλγεβρικής παράστασης, δημιουργία άλλης ισοδύναμης αλλά εκτενέστερης2ασταδιακή δημιουργία: ~δραστηριότητας. (φυσ.) ~ μαγνητικού πεδίου. (γλωσσ.) ~ συμφώνου / φωνήεντος, δημιουργία του ανάμεσα σε δύο φωνήεντα ή σύμφωνα αντιστοίχωςβσταδιακή αύξηση ή βελτίωση: ~ ταχύτητας. ~ του πολιτισμού / μιας θρησκείας. Πνευματική / ηθική ~. H ~ της γεωργίας / της βιομηχανίας / του εμπορίου / των μεταφορών. || (οικον.) η οικονομική ανάπτυξηΘεωρίες για την ~. Παράγοντες / κεφάλαια / τράπεζα / ρυθμοί αναπτύξεως. Tοπική / περιφερειακή ~. Προγραμματισμένη ~. Xώρα υπό ~. || ~ των μικροοργανισμών / φυτών / ζώων. ~του σώματος / των μελών του σώματος. Σωματική / πνευματική ~. Είναι / βρίσκεται κάποιος στην ~, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο κυρίως αυτή συμβαίνειΦτάνει κάποιος σε τέλεια ~. || (βιολ.): Στάδια / διαταραχές της ανάπτυξης. Φυσιολογική / πρόωρη / υπερβολική ~. 3. λεπτομερής περιγραφή ή ανάλυση ενός θέματος: ~ των ιδεών / σκέψεων / επιχειρημάτων κάποιου. ~ ενός συστήματος ιδεών.

Αν ο παραπάνω είναι ο ορισμός της ανάπτυξης, από το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, είναι βέβαιο πως δεν μιλάμε, οι Έληνες, όλοι την ίδια γλώσσα. Ποια ανάπτυξη λοιπόν, εννοεί ο καθένας, όταν προφέρει, με στόμφο ή πιο ήπια, τη λέξη "ανάπτυξη";

Η Κύπρος δίνει ακόμη και δικαιώματα στα “οικόπεδα” για να πάρει δάνειο από τη Ρωσία

Από 1,8 έως 5 δις ευρώ διαπραγματεύεται να λάβει ως δάνειο από τη Ρωσία η Κύπρος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αλήθειας “η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση ώστε να αποφύγει την προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι συζητήσεις της Λευκωσίας με τη Μόσχα «πάνε καλά» και δεν αποκλείεται εντός των επόμενων 24ώρων να υπάρξει η ολοκλήρωσή τους με θετική για την Κύπρο κατάληξη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο τραπέζι των συζητήσεων για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας για τη δανειοδότηση της Κύπρου μπήκαν, πέραν των πολιτικών ανταλλαγμάτων, και τα οικονομικά με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στα δικαιώματα των θαλασσίων οικοπέδων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδοτήσεων του δεύτερου γύρου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι Συμπληγάδες, οι Στυμφαλίδες, η Σκύλλα η Χάρυβδη και η Κόπρος του Αυγεία!

Πως η αρχαία μυθολογία επαναλαμβάνεται σήμερα; Πως θα έσωζαν οι Αρχαίοι Ελληνες μια παρτίδα που μοιάζει κυριολεκτικά χαμένη;
 
του Γιώργου Αδαλή
Για την Ελλάδα, η ιστορία επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα! Στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, όποτε οι πολιτικοί ηγέτες ήταν κατώτεροι των περιστάσεων, η χώρα βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση! Τούτη τη φορά οι ηγέτες δεν είναι απλά κατώτεροι των περιστάσεων αλλά κάτι πολύ χειρότερο!
Το πλοίο που λέγεται Ελλάς, πρέπει να περάσει ξανά από τις Συμπληγάδες πέτρες! Κι αν υποθέσουμε ότι κατά την αρχαιότητα αυτές αποτελούσαν το σημερινό Γιβραλτάρ, τότε ο μύθος επαναλαμβάνεται, με την Ελλάδα να πρέπει να περάσει αλώβητη από το «Ισπανικό χάος» που έχει καταφθάσει ήδη στις αγορές, και λαβωμένη όπως είναι, να περάσει ανάμεσα από τις «Στυμφαλίδες», τα όρνεα που κρατούν το στενό πέρασμα της Γηραιάς Ηπείρου, υπό την κατοχή τους!

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΦΥΣΙΚΑ

Κι ενώ ο κ.Σαμαράς μας έχει απειλήσει με σκηνές αποκάλυψης που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση που δεν βγει ο ίδιος, ενώ ταυτόχρονα μας καθησυχάζει πως αν βγει οι τράπεζες, οι τοκογλύφοι και οι κάθε είδους συμμορίες θα είναι απόλυτα ευχαριστημένες και δεν θα μας μαστιγώσουν. οπότε υπάρχει μια προοπτική το 2100 να ανακάμψουμε...
διαβάζω μια είδηση, για μια μάνα που έκλεψε δυο μπουκάλια γάλα γιατί έπρεπε να δώσει φαί στα δυο παιδάκια της και δεν εύρισκε από πουθενά μια βοήθεια, άνεργη φυσικά, και την οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα. Και σκέφτηκα δυο νέες σημαντικές παραμέτρους που πρέπει να σκεφτούμε για τις μέρες που έρχονται.

Πρώτον και πολύ σημαντικό. Πρέπει να μας λέτε τα ονόματα των σούπερ μάρκετ που θα προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες για να ξέρουμε τι να κάνουμε.

Φοβούνται την ελπίδα μας γιατί δεν μπορούν να συνυπάρξουν μ’ αυτήν


Του Αλέκου Α. Ανδρικάκη

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα εδώ και λίγο καιρό. Το φάντασμα της ελπίδας. Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη της Μέρκελ. Το φάντασμα της ελπίδας των Ελλήνων.
Όλη η ακραία νεοφιλελεύθερη Ευρώπη, που έχει θεό το χρήμα και θεωρεί τον άνθρωπο υπηρέτη του, η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, οι αγορές, συνασπίσθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να ακυρώσουν αυτή την ελπίδα. Βρήκαν πρόθυμους και στην Ελλάδα. Όλους αυτούς που δεκαετίες τώρα λυμαίνονταν τον τόπο, έκαναν τη μίζα νόμιμο στοιχείο στην άσκηση της κυβερνητικής τους πολιτικής, τη Siemens συγκυβερνήτη, ενέταξαν την ανομία, την αδικία, το ρουσφέτι, τη λαμογιά ως βασικό συστατικό της πολιτικής τους. Όλους αυτούς που θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι ο τόπος έχει Δημοκρατία μόνο αν αυτοί κυριαρχούν και εναλλάσσονται στην κυβέρνηση. Αν, δηλαδή, καταστρέφουν τον τόπο, εναλλάξ.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES DEUTSCHLAND

«Προσβολή προς τον ελληνικό λαό» χαρακτηρίζει ο Μπερντ Ρίξινγκερ, συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς, Die Linke, το σημερινό άρθρο των γερμανικών Financial Times.

Με επιστολή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ρίξινγκερ τονίζει ότι το άρθρο είναι απολύτως δημαγωγικό, ενώ επισημαίνει ότι το γεγονός ότι μια γερμανική εφημερίδα προσπαθεί να πει στον ελληνικό λαό ποιον θα πρέπει να εκλέξει, αποκαλύπτει έλλειψη αίσθησης της ιστορίας,

Μάλιστα, προσθέτει πως μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργούσε μια ευκαιρία για τους λαούς της Ευρώπης να βάλουν στην άκρη τις πολιτικές των Μνημονίων και το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

Το απόλυτο οξύμωρο του καπιταλισμού - Πιστωτική κάρτα με το πρόσωπο του Μαρξ

Στην πόλη Xέμνιτς της πρώην Ανατολικής Γερμανίας έχουν αρχίσει και πάλι να μεταφέρουν την εικόνα του Καρλ Μαρξ, αυτή τη φορά όχι στήνοντας αγάλματα, αλλά τυπώνοντας το πρόσωπό του σε... πιστωτικές κάρτες!
Πολλοί, λοιπόν, υπήκοοι, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες με τυπωμένη πάνω τους την μορφή του ανθρώπου που προφήτευε το τέλος του καπιταλισμού και τον θρίαμβο του κομμουνισμού.
Το πρόσωπο του Μαρξ με σοβαρή έκφραση εμφανίζεται να κοιτάζει προς την κατεύθυνση του λογότυπου της Mastercard.... Το απόλυτο σχήμα οξύμωρο!
Πριν από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, οι κάτοικοι του Χέμνιτς - που τότε ήταν γνωστό ως Καρλ Μαρξ Σταντ -όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είχαν συνηθίσει να βλέπουν το πρόσωπο του Μαρξ στα χαρτονομίσματα των 100 μάρκων.
Το Χέμνιτς, που ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανοικοδομήθηκε ως πρότυπη σοσιαλιστική πόλη, ενώ οι κάτοικοί της ακόμη και σήμερα υπερηφανεύεται για το ύψους επτά μέτρων άγαλμα του Μαρξ στο κέντρο της.
Μετά την πτώση του κομμουνισμού, η πόλη έχει βυθισθεί σε οικονομικό μαρασμό και ο πληθυσμός της έχει μειωθεί κατά 20%.

Ο Γερμανικός φονταμενταλισμός και το πολιτκό σχέδιο γερμανοποίησης της ευρώπης

Η σπουδή της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για πολιτική ένωση της ΕΕ με βάση ένα γερμανικό «σχέδιο εργασίας» αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός στόχου και ενός μέχρι πρότινος κρυφού πολιτικού σχεδιασμού, που οδηγεί –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- στην καθυπόταξη της Ευρώπης στο γερμανικό imperium.

Όσοι καλοπροαίρετοι πίστευαν μέχρι πρόσφατα, όπως ο Monde, τα περί «παιδικής χαράς», ότι δηλαδή η απειρία της κας Μέρκελ μετέτρεψε το πρόβλημα χρέους μιας μικρής χώρας σε κρίση δανεισμού της ευρωζώνης, οφείλουν να συνέλθουν και να δουν την πραγματικότητα.

Bεβήλωσαν το μνημείο του Δημήτρη Χριστούλα

  Σύνταγμα 15.6.2012 - Κεντρική προεκλογική ομιλία του Σαμαρά
Με το πέρας της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης της ΝΔ κάποιοι βεβήλωσαν το μνημείο του Δημήτρη Χριστούλα, το οποίο βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που αυτοκτόνησε επί της πλατείας Συντάγματος.
Αν δεν βγει πρωτη η ΝΔ θα......

Σας λείψουν τα φάρμακα
Μα δεν έχουμε και τώρα
Θα χρεοκοπησουμε
Μα χρεοκοπημένοι είμαστε και τώρα
Θα βγούμε από το ευρώ
Και τι θα βλάψει αυτό τον άνεργο/η τον άστεγο τον μισθωτό της πείνας?

Ασθενής κρίκος και Μέτωπο ζωής η θανάτου του λαού. Θεωρητικές και πρακτικές πτυχές


Του Δημήτρη Πατέλη*
Είναι γνωστή η προβληματική του Λένιν περί του “ασθενούς κρίκου” με δύο έννοιες: 1) αναφορικά με το παγκόσμιο σύστημα και 2) με τη διάγνωση της πολιτικής συγκυρίας. Με την πρώτη έννοια αναδεικνύεται η ανισομερής ανάπτυξη του χωροδικτυώματος του παγκόσμιου κεφαλαιοκρατικού συστήματος και των πλέον ευάλωτων σε ανεξέλεγκτες-δυσλειτουργικές για το σύστημα τροπές χωρών και ομάδων χωρών, όπου διαπλέκονται και συμπυκνώνονται εκρηκτικά οι παγκόσμιες, περιφερειακές και τοπικές-εθνικές αντιφάσεις του. Την έννοια αυτή, σπεύδουν σήμερα να την υπενθυμίζουν ακόμα και σ’ όσους την ξέχασαν οι ιθύνοντες του παγκόσμιου κεφαλαίου. Εδώ χρησιμοποιώ την έννοια του ασθενούς κρίκου κυρίως με τη δεύτερη (συνδεδεμένη με την πρώτη και απορρέουσα από αυτήν) έννοιά της, που είναι επιτακτικότατη σε συνθήκες γενικευμένης κοινωνικοοικονομικής και πολιτικής κρίσης: αυτή πουαφορά την έγκαιρη διάγνωση, ανάδειξη και επικέντρωση των δυνάμεων και της προσοχής σε εκείνο το πρόβλημα, σε εκείνες τις επιτακτικές ζωτικές ανάγκες του λαού (αιτήματα, διεκδικήσεις) που θα επιτρέψουν να ξετυλίξει το κουβάρι του πλέγματος των εσωτερικών και εξωτερικών συστημικών αντιφάσεων, αλλάζοντας άρδην το συσχετισμό υπέρ της διεξόδου από την κρίση με προοπτική προς όφελος του λαού.

Ευρώ ή δραχμή; Τα μυαλά τους και μια λίρα

του Κώστα Βαξεβάνη

“Το δίλημμα της δραχμής είναι προπαγανδιστική εκστρατεία φόβου”. Δεν το λέω εγώ. Το είπε ο Αντώνης Σαμαράς πέρυσι το καλοκαίρι στη Βουλή, στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο. Ήταν τότε που οι ίδιοι μηχανισμοί, με τον ίδιο τρόπο, δημιουργούσαν τα ίδια διλήμματα για να οδηγήσουν στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Το διακύβευμα σήμερα είναι μεγαλύτερο. Αν ο Αντώνης Σαμαράς δεν καταφέρει να πάρει την εξουσία, οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ στην Ευρώπη δεν θα μπορέσουν να αντέξουν την κοινωνική πίεση. Η Ελλάδα δεν θα είναι πια ένα μαύρο πρόβατο, αλλά ένα “κακό” παράδειγμα για την Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Υπήρχε το δίλημμα δραχμή ή ευρώ πριν το μνημόνιο; Προφανώς και όχι. Οι επιλογές του μνημονίου, η κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας ανοίγει μπροστά στη χώρα την άβυσσο της κατάρρευσης. Άρα, και την αποχώρηση από την Ευρώπη και προφανώς τη δραχμή.

Η αριστερά, το αξιακό της σύστημα και η επομένη των εκλογών

Βασίλης Ζούμπος
Το αξιακό σύστημα της αριστεράς ήτανε πάντοτε διαφορετικό από αυτό του αστικού κόσμου και των κομμάτων του. Η αριστερά επέλεγε πάντοτε να πει την αλήθεια στο λαό, όσο επώδυνη και αν ήτανε αυτή. Επέλεγε πάντοτε να εξηγεί στον κόσμο τους πραγματικούς λόγους της φτώχειας και της ανέχειάς του και δεν αποπροσανατόλιζε τον κόσμο με επιφανειακές αναλύσεις. Ακόμα περισσότερο, όταν έρχονταν η ώρα να προτείνει λύσεις, δεν διάλεγε να παρουσιάσει μια μερική εικόνα των πάντοτε επίπονων επιλογών που έπρεπε να κάνει ο λαός. Δεν έκανε ποτέ επιλογή στη βάση του τι θα είναι πιο αρεστό και πιο δημοφιλές στην κοινωνία. Επέλεγε πάντοτε να μιλήσει με σαφήνεια και ειλικρίνεια για τους τρόπους με τους ο λαός πρέπει να παλέψει για να βγάλει τον εαυτό του από το τέλμα μέσα στο οποίο τον βυθίζουν οι περιοδικές κρίσεις του παγκόσμιου, του περιφερειακού ή του εθνικού καπιταλισμού.

Οι δωσίλογοι παραμένουν δωσίλογοι!


ΔΕΗ: Άνεργοι και… Κολωνάκι πληρώνουν το ίδιο κοινωνικό χαράτσι!

Οριζόντιο χαράτσι υπηρεσίας Κοινής Ωφέλειας ύψους 682 εκατ. ευρώ για το 2012 γονατίζει τα νοικοκυριά. Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές σηκώνουν τα χεριά ψηλά και δηλώνουν αγανακτισμένοι αδυνατώντας να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που φουσκώνουν συνεχώς.
Μέσω του τέλους κοινής ωφέλειας οι καταναλωτές καλούνται να καλύψουν το κενό της κοινωνικής πολιτικής που αδυνατεί να παράσχει το κράτος στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στα απομακρυσμένα νησιά.
Σύμφωνα με το διευθυντή επικοινωνίας της ΔΕΗ Κίμωνα Στεργιώτη το τέλος είναι υποχρεωμένοι να το πληρώσουν όλοι και υπολογίζεται με βάση το ποσοστό επί της κατανάλωσης ρεύματος, ανεξάρτητα από τη χρήση του ακινήτου, τη θέση του και την οικονομική κατάσταση του καταναλωτή.

Πορτογαλία: Κάτω από τη μπότα της τρόικας

Τον Απρίλιο του 1974 είναι η εποχή που την Επανάσταση των Γαρυφάλλων στην Πορτογαλία διαδέχεται η Δημοκρατία. Τον Απρίλιο του 2011, στα βήματα της Ιρλανδίας και της Ελλάδας, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χοσέ Σόκρατες αναγκάζεται να απευθύνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια δραματική έκκληση για βοήθεια.

Η βοήθεια αυτή, έναν μήνα αργότερα, παίρνει τη μορφή ενός κεφαλαιακού πακέτου διάσωσης ύψους 78 δις ευρώ –συνοδευόμενο από ένα επιτόκιο της τάξης του 4%- μέσα σε ένα πλαίσιο βέβαια βαθέων και επώδυνων μεταρρυθμίσεων.


Το κατά πόσον ή όχι η Πορτογαλία θα καταφέρει να στραφεί ξανά στις αγορές έως τον Σεπτέμβριο του 2013, είναι κάτι που θα αποφασίσει η Τρόικα που αποτελείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οργανισμών που μέσω εκπροσώπων τους ελέγχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα βιβλία της χώρας.

Ανέκδοτο με δυο λέξεις: Συγκέντρωση Σαμαρά

 Έκανε συγκέντρωση η ΝΔ; Σοβαρά; Συγκέντρωση το λες αυτό; Η συνάθροιση αοράτων; Ο κόσμος που είναι; Τους απήγαγαν εξωγήινοι; Ρε Αντώνη, πως τα καταφέρεις και διώχνεις τον κόσμο; Άσε μη μου λες. Είναι λόγω της μεγάλης σου αξιοπιστίας. Ωραία μάζωξη γιδιών. Αραιά και αλάργα. Και νόμιζα ότι μετά  το Ζάππειο δεν θα επαναληφθεί άλλη τέτοια νίλα. Αλλά είσαι ειδικός στις καταστροφές.
Ποίες δημοσκοπήσεις κι αηδίες. Άπατος θα πας. Φούντο. Τα έβλεπα τα γίδια να κουνάνε σημαιάκια και να βόσκουν εδώ κι εκεί. Και δεν πίστευα στα μάτια μου. Τόσοι μόνο; Τι, δεν έφερε κόσμο η Ντόρα;  Χα, χα.
Αντώνη, ξέρεις, ο Αλέξης… ο Αλέξης είχε περισσότερους. Πολύ περισσότερους. Και η Αλέκα. Μόνο ο Βαγγέλης τα κατάφερε κι είχε πιο λίγους.  Φαίνεται πως τα γίδια σου χάσανε το δρόμο. Πήγαν αλλού. Τους είπες που ήσουν;

Αντώνη μια συμβουλή. Συνήθως οι πολιτικοί λένε το πρόγραμμά τους στην τελευταία ομιλία. Δεν αναλώνουν όλο το χρόνο στο να βρίζουν αντιπάλους, γιατί αυτό δείχνει πανικό. Οι πολιτικοί που έχουν πιθανότητες να κερδίσουν εννοώ. Αλλά εντάξει, εσύ δεν έχεις καμία.
Εισιτήριο έβγαλες; Γιατί τη Δευτέρα θα σε ρωτήσει ο Αλέξης, που πήγαν οι συντάξεις κι οι μισθοί. Α καλά, αφού θα σε πάρει ο Γιώργος στο κανό… κολύμπι ξέρεις;
ΥΓ. Το χειροκρότημα απ τα γίδια το πήρε ο μπουχέσας, το πρόσεξες; Λίγα γίδια κι αυτά βέλαζαν για άλλο τσοπάνη. Ωχ Τόνι, θα τσούξει. Χε, χε.
Βρήκα και video. Πιο αραιά θα ήταν το διαστημικό κενό. 
Βαθύ  Κόκκινο

Την ίδια ώρα που εδώ στοχοποιούνται μετανάστες…

…στις Βρυξέλλες, στις 14/6/2012: