#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

Ισπανία: Ακόμη ένα ναυάγιο της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής

Του Αλέξανδρου Μπίστη

Η παρόξυνση της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία αποδεικνύει ότι η λογική των «προληπτικών» μέτρων λιτότητας και βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής για την αποφυγή της χρεωκοπίας οδήγησε αντίθετα σε χειρότερο οικονομικό αδιέξοδο. Η πολιτική λιτότητας όχι μόνο δεν κατόρθωσε να διασώσει τη χώρα, αλλά επιτάχυνε τα κρισιακά φαινόμενα, οδηγώντας σε αδιέξοδο μια ώρα αρχύτερα.

Μια ακόμη ήττα της προληπτικής λιτότητας

Η ισπανική εμπειρία εν προκειμένω καταδεικνύει ότι τα μέτρα λιτότητας που πρότεινε ο Καραμανλής πριν από τις εκλογές του 2009, τα μέτρα που «όφειλε» να πάρει το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις εκλογές (όπως υποστηρίζει σήμερα ο κ. Σαμαράς), θα μας οδηγούσαν μια ώρα αρχύτερα στη χρεωκοπία, το ΔΝΤ και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.


κυριακατικο ΞΥΠΝΗΜΑ!!!Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΕ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ...

 
Απο το blog του Χαρρυ Κλυνν

«Το ΚΚΕ ανταποκρίνεται στην ιστορική του ευθύνη σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και αυτό ακριβώς ενοχλεί και τον Αλ. Τσίπρα. Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει πολλούς συνεργαζόμενους, τον Κίμωνα Κουλούρη, τη Λούκα Κατσέλη, τον Χ. Κοτσακά, τον Γ. Ραυτόπουλο και τόσους ακόμα εργατοπατέρες του ΠΑΣΟΚ με τους οποίους προχωράει αγκαλιά υπό τα χειροκροτήματα των αστικών δυνάμεων που τους στηρίζουν».

Κ. Μουτσάτσου: The World is a Business

  βίντεο
Το βίντεο αποτελεί φόρο τιμής στην 36-ετών ταινία του Σίντνεϋ Λουμέ "Το Δίκτυο" (1976), ταινία προφητική ως προς τη θεωρία της για τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος σήμερα. Η συγκεκριμένη σκηνή αναφέρεται στην κρίση της Ευρωζώνης, και διακωμωδεί τον ρόλο που παίζουν οι Διεθνείς Τράπεζες - και όχι μόνο - σε Kυρίαρχα Έθνη (σαν την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες), μέσω του ληστρικού δανεισμού σε αυτές δανεισμό τον οποίο τελικά καταβάλλουν οι Λαοί. 

Δρρρχχχ!

Sephora μας! Τα σημεία δείχνουν… Ο καιρός είναι εγγύς. Δεν θα τη γλιτώσουμε τη γύφτισσα, τη σκορδόπιστη, τη φτηνιάρα, την μπουνταλού, τη δραχμή… Οι πληροφορίες βαίνουν διασταυρούμενες από πολλές και ποικίλες πλευρές.

Αν συνυπολο­γίσει μάλιστα κανείς και την αδιόρατη τρεμούλα στο χειλάκι του Γιάννη Πρετεντέρη…, το σπάει το γουρουνάκι αντίκα του παππού! (Αυτό με τα ρέστα από την τριανταμία της Πρωτοχρονιάς του 1982 που, είκοσι χρόνια μετά, το 2002, αντιμετωπίστηκε με νοσταλγία και διασώθηκε στην πιο απρόσιτη γωνιά της αποθήκης)…

Διότι η τρεμούλα στο πρετεντέρειο χείλος είναι τεκμήριο. Την είχε και ο Ντρέιφους και του περάσανε χαλκάδες επειδή, λέει, η τρεμούλα δείχνει συναισθηματική εμπλοκή… Για να μην πλανηθούμε, ωστό­σο, κι εμείς πλάνην οικτρά σαν τους τιμωρούς του Ντρέιφους, δεν θα βασιστούμε στο εν λόγω σύμπτωμα. Υπάρχει μία ενδιαφέρουσα λίστα μικρογεγονότων που προαναγγέλλουν την έλευση της ακα­τονόμαστης…


Είμαι ο πατριώτης όλων των καταπιεσμένων πατρίδων...

Γράμματα για τον Πατριωτισμό, 1869
 
Η πατρίδα αντιπροσωπέυει το αδιαφιλονίκητο και ιερό δικαίωμα κάθε ανθρώπου, ομάδας ανθρώπων, ενώσεων, κοινοτήτων, περιοχών, να ζούν, να σκέφτονται, να θέλουν και να δρούν κατα τον τρόπο τους,που γεννήθηκε ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης ιστορικής εξέλιξης.
 

Παπαγάλος προτείνει οι κυβερνητικές αποφάσεις να παίρνονται από το... MEGA, των νταβατζήδων δημοσίων έργων
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ*
Η εκλογική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο αισιόδοξη πολιτική εξέλιξη από την αρχή της γιγαντιαίας κρίσης της Ευρωζώνης. Το δίλημμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου είναι ξεκάθαρο. Αν σχηματιστεί αριστερή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η δυνατότητα αφενός να βγει η Ελλάδα από την κρίση και αφετέρου να δρομολογηθεί νέα πορεία για την υπόλοιπη Ευρώπη. Αν σχηματίσει κυβέρνηση ο μετριότατος κ. Σαμαράς, η χώρα θα συνεχίσει ακάθεκτη προς την κατάρρευση, που όλα δείχνουν πως δεν θα αργήσει.
Τις τελευταίες μέρες έγινε ξεκάθαρο ακόμη και για τους πιο δύσπιστους ότι η κρίση είναι πανευρωπαϊκή και όχι απλώς ελληνική. Δεν ευθύνεται ο ελληνικός δημόσιος τομέας ούτε η ελληνική διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις για την τεράστια αναταραχή. Το πρόβλημα έχει να κάνει, πρώτον, με την παγκόσμια κρίση που ξεκίνησε το 2007 στις ΗΠΑ και, δεύτερον, με τους μηχανισμούς του ευρώ που διαμεσολάβησαν και επέτειναν την κρίση στην Ευρώπη.

ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΥΠΩΣΕΙ 6 ΤΡΙΣ. $ ΑΠΟ ΤΟ 2008!

ΚΙ ΟΜΩΣ Η ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

Οι 4 μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη έχουν ήδη διοχετεύσει στην αγορά 6 τρισ. δολάρια από το 2008 και προβλέπεται να συνεχίσουν να τυπώνουν χρήμα, σε μια κατάσταση που πιθανότατα θα μεταμορφώσει πλήρως τη σχέση ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες, που επί χρόνια μάχονταν δυναμικά για την ανεξαρτησία τους, και τις κυβερνήσεις.

Το 69 %...

του Λευτέρη Ριζά
των γερμανών, έδειξε μια σχετική δημοσκόπηση της εταιρείας  YouGov., τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας; από την Ευρωζώνη. Ένα 21% πιστεύει ότι έτσι ή αλλιώς  το ευρώ δεν θα επιβιώσει μέσα στην επόμενη δεκαετία και ότι θα επανέλθουν τα κράτη στο νόμισμα τους.
            Οι δημοσκοπήσεις πολλές φορές επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της προηγηθείσας «πλύσης» εγκεφάλου που έχει υποστεί ο λαός. Αποτελούν έλεγχο στην επιτυχία ή όχι της «χειραγώγησης» της λεγόμενης  κοινής γνώμης από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ – έντυπα και ηλεκτρονικά – και τις συνεχείς παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας.
            Ποια θα ήταν τα αποτελέσματα μας σχετικής δημοσκόπησης τέλη 1939 αρχές 1940 για την ορθότητα της πολιτικής του Χίτλερ σε σχέση με τα γερμανικά και λαϊκά συμφέροντα. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να το ξέραμε. Είναι βέβαιο όμως ότι η πολιτική εκείνη έβλαψε και τα δύο ανεξάρτητα από το τι πιστεύανε οι γερμανοί.
           

Εάν δεν αφαιρέσεις από την αστική ηγεσία την υπεράσπιση του εθνισμού και την περάσεις στα χέρα της Αριστεράς, είσαι τελείως χαμένος σε οποιοδήποτε επαναστατικό σου παιχνίδι...

Μιχάλης Ράπτης (Πάμπλο)

"Νέα Τάξη και Εθνισμός"
Η βασική αντινομία, που χαρακτηρίζει αυτή τη στιγμή τη νέα τάξη, είναι η προσπάθεια προς ένα ενιαίο οικονομικά κόσμο, όμως πολιτικά κατακερματισμένο, ώστε τα μικρά του τμήματα να ελέγχονται ευκολότερα και που οδηγούν βέβαια από την άλλη μεριά, στο βαθμό που τα μέρη αυτά θέλουν να αντισταθούν, στην έξαρση του εθνικιστικού φαινομένου. Φαινόμενο το οποίο η νέα τάξη θεωρεί, αυτή τη στιγμή, σαν το κυριότερο εμπόδιο για την ομαλή λειτουργία της αναγκαίας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Από την άποψη αυτή, η αναβίωση των εθνικισμών δεν μπορεί να θεωρείται σαν αρνητική, απλώς, εκδήλωση, που...

 εναντιώνεται στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, αλλά και σαν αναπόφευκτη εκδήλωση αντίστασης όλων εκείνων, οι οποίοι αισθάνονται ότι είναι υποχρεωμένοι ή να αγωνιστούν για να διατηρήσουν μια δική τους εθνική ταυτότητα ή να υποταχθούν απολύτως στη νέα τάξη πραγμάτων. Από την άποψη της αποτελεσματικότητας των αντιδράσεων στην εδραίωση τέτοιου κέντρου, θα ‘πρεπε επομένως, εκ μέρους της επαναστατικής Αριστεράς, καταρχήν να υπάρχει μια αντίδραση σε κάθε περίπτωση που η νέα τάξη προσπαθεί να κατακερματίσει ένα ήδη συγκροτημένο σύνολο και να τασσόμαστε κατά της προσπάθειας αυτής.

Τράπεζες: Εθνικοποίηση υπό κοινωνικό και εργατικό έλεγχο, χωρίς αποζημίωση στους μεγαλομετόχους

Μια τέτοια, πλανητικών διαστάσεων ληστεία, επιβεβαιώνει απόλυτα τη ρήση του Μπρεχτ ότι μεγαλύτερο έγκλημα από τη ληστεία μιας τράπεζας είναι η ίδια της η ίδρυση
 
Όταν το 2008, με υπουργό Οικονομικών τον Γ. Αλογοσκούφη (αυτόν που έμεινε στην ιστορία με τη γνωστή ρήση «η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί από την κρίση»), άρχισε ο χορός της ενίσχυσης των τραπεζών με δημόσιες εγγυήσεις και χρήμα με τα πρώτα 28 δισ. ευρώ, κανείς δεν φανταζόταν τι έκταση θα έπαιρνε αυτό στα επόμενα χρόνια. Συνυπολογίζοντας και τα περίπου 50 δισ. ευρώ που προβλέπει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών ύστερα από το πρόσφατο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, το σύνολο αυτών των ενισχύσεων (ένα μικρό ποσοστό τους ζεστό χρήμα και το μεγαλύτερο μέρος τους εγγυήσεις του Δημοσίου) θα ξεπεράσει τα 200 δισ. ευρώ. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, 212 δισ. ευρώ είναι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του 2012. Οι ενισχύσεις που πήραν οι τράπεζες όλα αυτά τα χρόνια είναι όσο ο πλούτος που παράγεται στην Ελλάδα σε ένα χρόνο! Είναι επίσης πάνω από τα 2/3 του σημερινού δημόσιου χρέους και πάνω από το μισό του χρέους πριν το «κούρεμα»! Είναι, τέλος, το 20πλάσιο της σημερινής συνολικής χρηματιστηριακής τους αξίας! Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν πόσο κεντρικός και ηγεμονικός είναι ο ρόλος των τραπεζών στο σύγχρονο καπιταλισμό. Αποδεικνύουν επίσης πόσο κεντρικός είναι ο ρόλος των τραπεζών στην κρίση. Αποδεικνύουν, τέλος, σε ποιο σημείο παραλογισμού έχει φτάσει ο καπιταλισμός στη σημερινή, ιστορικών διαστάσεων κρίση του. 

Εφτά μύθοι στις εφτά Ιούνη

1. Η Χρυσή Αυγή είναι ενάντια στους κλέφτες πολιτικούς. Κι όμως. Είδατε εσείς τους Χρυσαυγίτες να δέρνουν τον Τσοχατζόπουλο και τον Τσουκάτο; Να χαστουκίζουν τον Μαντέλη και τον Ρουσόπουλο; Να γρονθοκοπούν τον Βουλγαράκη και τον Ψωμιάδη; Εκτός κι αν τις μίζες στον Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τις έπαιρνε η Κανέλη και τις μίζες του Βατοπεδίου και της Siemens τις τσέπωνε η Δούρου.

Αλληλεγγύη από τη Γερμανία: «Το πειραματόζωο ‘Ελλάδα’ εξεγέρθηκε. Ο αγώνας της είναι και δικός μας»

Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό καλεί την Τετάρτη 13/6 στις 5μμ, μπροστά στην Καγκελαρία, πρωτοβουλία-ομπρέλα γερμανικών πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων. Το κάλεσμα έχει ως εξής:
Την ερχόμενη Κυριακή διεξαγονται νέες εκλογές στην Ελλάδα, μετά το αδιέξοδο των εκλογών της 6ης Μάη. Ένα αριστερό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, πιθανώς να αναδειχτεί πρώτη δύναμη. Και μόνο το ενδεχόμενο μιας τέτοιας νίκης ήταν αρκετό για να δούμε να οργανώνεται, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η εφημερίδα Bild κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο που έγραφε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να μας δώσει πίσω τα δισεκατομμύριά μας».

Έφθασε η ώρα...
Το ευρώ παράγοντας κρίσης, χρεοκοπίας και κατάρρευσης


Μια μόλις ημέρα μετά τον χαμό που ξέσπασε με την Ισπανία, τα νέα για το ευρώ, την ευρωζώνη και την ΕΕ πάνε από το κακό στο χειρότερο:
· Μέσα στις επόμενες ημέρες η Κύπρος φέρεται να καλεί σε βοήθεια την ευρωζώνη και έτσι να γίνεται η 5η χώρα του ευρώ που αναζητά κεφάλαια διάσωσης. Ο Βάσσος Σιαρλής, ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου, άφησε να εννοηθεί ότι το κρατικό ταμείο δεν μπορεί να σηκώσει την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών, που η προθεσμία της λήγει στις 30 Ιουνίου. Κι έτσι η Κύπρος θα βρεθεί στην μέγγενη της τρόικας για 6-8 δις ευρώ, που η Κομισιόν εκτιμά ότι χρειάζεται για να «διασώσει» τις τράπεζές της. Ήρθε η ώρα να μάθουν οι Κύπριοι πόσο ακριβά θα τους στοιχίσει η κυριαρχία των τραπεζών διαμέσου του ευρώ.

Ο «καλός» και ο «κακός» καπιταλισμός

Περιβόητη μυθοπλασία, που βρίσκει ιδανικό πεδίο γέννησης και ανάπτυξης σε κάθε λογής σοσιαλδημοκρατία, είναι αυτή της ύπαρξης ενός «καλού» και ενός «κακού» καπιταλισμού. Ενός καπιταλισμού με «ανθρώπινο πρόσωπο» και ενός βίαιου νεοφιλελεύθερου ή φασιστικού καπιταλισμού. Μια πολιτική και ιδεολογική φενάκη που στο πεδίο παραγωγής κοινωνικοπολιτικής πρότασης, εκφυλίζεται σε δημοκρατικά αντιφασιστικά –δηλαδή αστικοδημοκρατικά μέτωπα- αντιμετώπισης του φασισμού, και σε αντινεοφιλελεύθερα, δηλαδή σοσιαλδημοκρατικά –επίσης αστικά μέτωπα- άμυνας απέναντι στους καπιταλιστές. 
Ο φασισμός, δεν αποτελεί έξω-καπιταλιστική, έξω-αστική, έκφραση ενός πολιτικού και κοινωνικού πρωτογονισμού που έπεσε από τον ουρανό. Είναι απόρροια, γέννημα και συνέπεια ενός καπιταλισμού σε κρίση, που χρησιμοποιεί και αξιοποιεί ακόμη και τις πιο βίαιες, δολοφονικές πλευρές του, για να διατηρήσει την πολιτικοοικονομική και ιδεολογική κυριαρχία του, ασκώντας ωμή φυσική βία σε όποιον αντιστέκεται ή δεν συνάδει με το ιδεώδες ενός εθνικού, εθνικιστικού καπιταλισμού που παλεύει για να κυριαρχήσει.

STRATFOR: Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί η Ευρώπη. Έρχονται εξεγέρσεις σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία

Σύμφωνα με το Stratfor, οι παραπάνω χώρες θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, αφού η οικονομική κρίση ίσως ξεσηκώσει τον λαό τους και έτσι θα οδηγηθούν σε εμφύλιους πολέμους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις δύο αυτές «περίεργες» εκθέσεις, που εμπλέκουν ακόμα και τη Ρωσία σε παιχνίδια «πολέμου».
Για την Ελλάδα μάλιστα, τα αμερικανικά think tanks, (Stratfor και Jssnews) αναφέρουν πως τυχόν εξέγερση του λαού, θα παρασύρει και τους Κύπριους, αφού είναι αδελφή χώρα. Στην ανάλυση του Jssnews αλλά και του Stratfor, αναφέρεται πως η χώρα οδηγείται σε εκλογές οι οποίες ίσως και να μην βγάλουν κυβέρνηση.

Οφείλεις να γνωρίζεις…

Tης Γιώτας Ιωαννίδου, 12/6/2012
Αν έπρεπε να επιλέξω τον πιο απαξιωτικό και προσβλητικό χαρακτηρισμό που θα μπορούσε να αποδοθεί σε άνθρωπο θα επέλεγα τον προσδιορισμό του ως φασίστα. Καμία βαριά κατηγορία, ύβρις ή χυδαιολογία δεν θα μου ακουγόταν περισσότερο ταπεινωτική από αυτή ακριβώς τη λέξη.
Ρίχνοντας απλώς ένα επιπόλαιο βλέμμα στην ιστορία αλλά και ανασύροντας απλές καθημερινές προσωπικές εμπειρίες, θα έλεγα ότι ο φασισμός περιλαμβάνει – ως έννοια και στάση ζωής – όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που στοιχειοθετούν την πιο σκιώδη και χαμερπή “εκδοχή” του ανθρώπινου είδους:  Απολυταρχισμός. Ρατσισμός. Μισανθρωπιά. Συμπλεγματισμός. Ανανδρία. Θρασυδειλία. Τραμπουκισμός. Τυφλή βία. Τρομοκρατία. Αιματοκύλισμα. Πόλεμος. Ολοκαύτωμα…

Ο Ρέστης και οι ρέστοι

Σαν βόμβα έσκασε στη χώρα μας δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο αναφέρεται στο φορολογικό καθεστώς που απολαμβάνουν οι Έλληνες εφοπλιστές και τους επέτρεψε να βγάλουν μέσα σε 10χρόνια περισσότερα από 175 δισ. δολάρια αφορολόγητα, ενώ απειλούν πως, αν μια αριστερή κυβέρνηση καταργήσει τη φορολογική απαλλαγή τους, θα μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια έχει προκαλέσει η δήλωση του εφοπλιστή και εθνικού ευεργέτη Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος δήλωσε: «Δεν μπορείς να λες στους πλοιοκτήτες ‘θα σε φορολογήσω’. Ναι, σίγουρα. Βρες με πρώτα».
Νομίζω πως ο κ. Ρέστης έπεσε θύμα παρεξήγησης.