#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

Φρένο στα Καθάρματα

Πειθαρχημένοι και...μοντελάκια οι χρυσαυγίτες.
Κοστουμάκια, γραβατούλες, γυαλιά ηλίου. Μοδάτοι.
Παράγγελμα εν-δυό, εν-δυό. Εύγε.
Ποιός έλεγε για πέτσινα και αγκυλωτούς;;
Πας στη Βουλή με ρούχα...εργασίας;;!! 

Ο λατρευτός μου τσεκουροΒορίδης σε ποιά έδρανα 
έκατσε;;

Ποινικοποίηση διαδηλώσεων και ιδεών στο Κεμπέκ του Καναδά.

 Ο ολοκληρωτικός νεοφιλελευθερισμός ρίχνει τις μάσκες και εγκαθιδρεί φασιστικά καθεστώτα σε όλον τον κόσμο

Μια μια πέφτουν οι μάσκες των δημοκρατιών τους παγκοσμίως.Μετά τις εγκαθίδρυση τραπεζικών δικτατοριών σε Ελλάδα και Ιταλία ο νεοφιλελεύθερος ολοκληρωτισμός χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να εξαφανίσει κάθε αντίδραση στο φασιστικό του πρόγραμμα που επιβάλλεται πλέον παγκοσμίως. Στο Κεμπέκ, εν μέσω της 15ης εβδομάδας γενικής απεργίας από μέρους των φοιτητών οι οποίοι ζητούν την ακύρωση της αύξησης κατά 120% (σε 6 χρόνια) των διδάκτρων των πανεπιστημίων, σε μια συντονισμένη επίθεση στις ελευθερίες της έκφρασης, του λόγου, του συνδικαλισμού, του συνέρχεσθαι  και της διαμαρτυρίας από όλα τα επίπεδα κυβερνήσεων (ομοσπονδιακό, επαρχιακό και τοπικής αυτοδιοίκησης) μέσα σε 2 ημέρες πέρασαν 3 νόμοι τέρατα. Και οι 3 παραβιάζουν κατάφωρα τα ανθρώπινα και συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών

 Συγκεκριμένα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση περνά νόμο που τιμωρεί με 10 χρόνια φυλάκιση την κάλυψη του προσώπου διαδηλωτών, είτε είναι με μάσκα, είτε με φουλάρι, είτε με ιατρική μάσκα. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με 10 χρόνια φυλάκιση.

Η απώλεια των λενινιστικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ

[…] δεν είμαστε ούτε σταλινικό, ούτε μπρεζνιεφικό, ούτε κόμμα του Λένιν […] Είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα, ούτε σταλινικό, ούτε λενινιστικό, ούτε τίποτα από αυτά.
Αλέκα Παπαρήγα [1].

Πώς είναι δυνατό σε περίοδο οξύτατης καπιταλιστικής κρίσης οι βασικοί πυλώνες του αστικού συστήματος να χάνουν 3.500.000 ψήφους στις πρόσφατες εκλογές και το ΚΚΕ να μην καρπώνεται τίποτα; Στο παρόν κείμενο θα επιχειρήσουμε μια πρώτη απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.
*  *  *  *
Είναι κοινός τόπος πως διανύουμε μια ιστορική φάση διόλου συνηθισμένη. Ωστόσο, αυτή τη φάση πρέπει να την δούμε ενταγμένη σε ένα ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο, οι απαρχές του οποίου βρίσκονται στη δεκαετία του 1970:
1. Το 1974 και 1975 σημειώνεται η πρώτη, για τον καπιταλισμό κρίση, μετά το πέρας του Β΄ παγκόσμιου πολέμου.
2. Η δεκαετία του 1980 σηματοδοτείται από την αποφασιστική αλλαγή του τρόπου διαχείρισης του καπιταλισμού (από τον κεϋνσιανισμό μεταβαίνουμε στο νεοφιλελευθερισμό με πρωταγωνιστές το Ρέιγκαν και τη Θάτσερ).
3. Τη διετία 1989-1991 διαλύονται όλες οι σοσιαλιστικές χώρες, η μια μετά την άλλη και το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα εισέρχεται σε βαθιά κρίση.

Α. ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΚΥΚΕΩΝΑ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Η αριστερά στην Ελλάδα δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τις θυελλώδεις εξελίξεις: το ΚΚΕ υπέστη δυο διασπάσεις. Η μια, το 1989, ήταν από τα «αριστερά» και η άλλη, το 1991, ήταν από τα δεξιά (ΝΑΡ και ΣΥΝ αντίστοιχα).

Η... «ηγεμονία των αριστερών ιδεών» στην καπιταλιστική Ελλάδα

του Νικόλαου Μόττα
Ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν είχε πεί κάποτε ότι «ένα ψέμα που επαναλαμβάνεται πολλές φορές γίνεται...αλήθεια». Στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης τα παραδείγματα επαναλαμβανόμενων ψεμμάτων, που κατέληξαν να θεωρούνται ως «αλήθειες», είναι πολλά. Ένα από αυτά εκστόμισε πρόσφατα, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.Αντώνης Σαμαράς. Αναφερόμενος στη «μεγάλη Κεντροδεξιά», που ο ίδιος οραματίζεται, είπε:
«...Με βάση τον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό. Και με στόχο να τελειώσει η ηγεμονία των Αριστερών ιδεών στην Ελλάδα, ώστε να βρει ξανά η χώρα μας και ο λαός μας τις ιδέες που του ταιριάζουν καλύτερα. Τις ιδέες και τις αξίες που μπορούν να απελευθερώσουν τις αστείρευτες δυνάμεις που κρύβει ο Έλληνας μέσα του. Οι Αριστερές ιδέες δοκιμάστηκαν διεθνώς. Παντού κατέρρευσαν! Στην Ελλάδα επικράτησαν και οδήγησαν στο σημείο μηδέν».

Παρέμβαση μελών ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κοινό εκλογικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ

Xωρίς σχόλια.....

Παρέμβαση μελών ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 
Κοινό εκλογικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ
Είναι σαφές πως μια ενδεχόμενη ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της αριστεράς στις επόμενες εκλογές και ειδικότερα μια ενδεχόμενη απώλεια της πολιτικής εξουσίας από την πλευρά του κεφαλαίου, θα οδηγήσει σε μια λυσσαλέα επίθεση στην αριστερά από το σύνολο των μηχανισμών του κράτους (αστικά κόμματα, δημόσιοι οργανισμοί, ΜΜΕ κ.λ.π).


Προκειμένου να μπορέσει η αριστερά να διατηρήσει τη μαχητική ριζοσπαστική πολιτική της συγκρότηση, θα πρέπει να μπορεί να στηρίζεται παράλληλα σε μια μετωπική ενότητα των ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων και στο λαϊκό κίνημα, στους θεσμούς λαϊκής αυτοοργάνωσης, στις λαϊκές συνελεύσεις, στις τοπικές επιτροπές, στα σωματεία, στα πλατιά ενωτικά φοιτητικά σχήματα νεολαίας, στις αριστερές οργανώσεις κ.λ.π.

Να αποτρέψουμε την απέλαση του δημοσιογράφου Νίκο Άγκο!

του Νίκο Άγκο
Μετά από είκοσι χρόνια διαμονής στην Ελλάδα, και με το αιτιολογικό της απόκλισης από το “απαιτούμενο όριο ενσήμων” κατά την περίοδο 2007-08, ο αλβανικής καταγωγής δημοσιογράφος Νίκο Άγκο, απελαύνεται από τη χώρα. Ο δημοσιογράφος είχε την τελευταία περίοδο βρεθεί στο επίκεντρο λόγω της αρθρογραφίας του σχετικά με την άνοδο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ενώ είχε καταγγείλει ότι δεχόταν απειλές γι’ αυτήν του τη δράση.

Συμπλήρωσα 20 χρόνια στην Ελλάδα και μπήκα αισίως στον εικοστό πρώτο. Από τότε που ήρθα, εργάστηκα σε διάφορες δουλειές. Μετά από πολύ κόπο και κυρίως πολύ διάβασμα,  έμαθα την ελληνική γλώσσα κι έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα, που ήταν η δημοσιογραφία.

Γ. Ρούσης: Ανοιχτή επιστολή προς το ΚΚΕ

Αγαπητοί σύντροφοι,
 
Τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το κόμμα όχι μόνον δεν μπόρεσε να εισπράξει σημαντικό κομμάτι της λαϊκής οργής, αλλά αντίθετα έχασε ψήφους και μάλιστα σε λαϊκές περιοχές, παραδοσιακά προπύργια του, όπως στη β' Πειραιά.
Ταυτόχρονα για πρώτη φορά μετά τη διάσπαση του 1968 το κόμμα έπαυσε να είναι η ηγεμονεύουσα δύναμη της Αριστεράς.
Επιπροσθέτως οι μετεκλογικές σφυγμομετρήσεις, για όσο αξίζουν, δείχνουν μια επικίνδυνων διαστάσεων παραπέρα συρρίκνωση της εκλογικής του δύναμης.

Για αυτήν την αρνητική εξέλιξη είναι σαφές ότι υπάρχουν και πολλές αιτίες, για τις οποίες δεν ευθύνεται το κόμμα. Πέραν όμως αυτών, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει στα σοβαρά ότι και το ίδιο είναι άμοιρο ευθυνών, ή με άλλα λόγια ότι φταίει μόνο η στραβωμάρα του γιαλού‐λαού και όχι και το λάθος αρμένισμα του καραβιού‐κόμματος.

ΕΥΤΥΧΗΣ ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: «ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΟΙΝΗ ΚΑΘΟΔΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΛΗ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ»

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, στην κατεύθυνση της ενότητας της Αριστεράς,  συνέντευξη του Ευτύχη Μπιτσάκη στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».
Ο Ε. Μπιτσάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην προεκλογική τακτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε βάρος των κομμάτων της Αριστεράς και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, στην επαίσχυντη δανειακή σύμβαση που ισοδυναμεί με το ξεπούλημα της χώρας και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, ασκεί κριτική στα τρεις βασικούς πολιτικούς φορείς της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και καταλήγει με την αναγκαιότητα της κοινής εκλογικής καθόδου των τριών αυτών κομμάτων, πάνω σε μια μίνιμουμ συμφωνια τριών σημείων: 
”Είναι θράσος των ηγετικών ομάδων των δύο κομμάτων που κατέστρεψαν την Ελλάδα, να μας λένε ότι αυτοί θα σώσουν την Ελλάδα και ότι για την κατάντια φταίει η Αριστερά! 

Ο γαμιάς της γετονιάς


Μέσα στο κύμα της ελπίδας, κόντρα στο ρεύμα της ενσωμάτωσης

 Παναγιώτης Μαυροειδής
Είναι  να μην  χαίρεται κανείς  όταν βλέπει τη Λαγκάρντ ή τον Σόϊμπλε να κάνουν κάθε λίγο δηλώσεις πανικού, για τους τριγμούς στην ευρωζώνη, αν  τυχόν ‘’ξεφύγει η κατάσταση στην Ελλάδα’’; Ακόμη κουδουνίζουν στα αυτιά μας οι έμπλεες ‘’ υπευθυνότητας’’ εκκλήσεις στη φάση των διερευνητικών για σχηματισμό κυβέρνησης με βασικό κριτήριο την μη αμφισβήτηση της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Αλλά και να βλέπεις ένα καταγέλαστο Βενιζέλο και ένα ζεματισμένο καταλλήλως Σαμαρά, να ξιφουλκούν κατά των (ανύπαρκτων) κομμουνιστικών κινδύνων, είναι μια κάποια ικανοποίηση μέσα στο ζόφο της ανεργίας και της άγριας λιτότητας.

Η τραγωδία της δημογραφικής συρρίκνωσης του ελληνικού πληθυσμού

 Ο εξανδραποδισμός του ελληνικού λαού - Γράφει ο Δ. Καζάκης
 Τι συμπέρασμα θα βγάζατε για μια χώρα, αν σας έλεγαν ότι ο πληθυσμός της φθίνει με ρυθμούς ανεξέλεγκτους;
Το προφανές: Η χώρα αυτή και ο λαός της κινδυνεύει να σβήσει από τον χάρτη.

Αυτό παράδειγμα έχει συμβεί με τον πληθυσμό της Βουλγαρίας. Το 1985 ο πληθυσμός της χώρας αυτής ανερχόταν σε 8.948.649. Ήταν το αποτέλεσμα μιας ορμητικής πληθυσμιακής ανόδου της Βουλγαρίας από το 1946, πρωτοφανής για την ιστορία της χώρας, με βάση την οποία ο πληθυσμός αυξήθηκε σχεδόν κατά 2 εκατομμύρια. Και μετά ήρθε η καταστροφή. Η ανατροπή του καθεστώτος του υπαρκτού σοσιαλισμού και η κατάρρευση των κοινωνικών δομών που ακολούθησε, μαζί με την βίαιη προσαρμογή που επιβλήθηκε στην Βουλγαρία από το ΔΝΤ και τους άλλους παγκόσμιους οργανισμούς των αγορών, είχε σαν αποτέλεσμα μια πραγματική γενοκτονία.

Από το «σοκ» στον «κανόνα Βόλκερ»

 Από Praxis
 Η πεμπτουσία της καπιταλιστικής αναρχίας, σε όλο της το μεγαλείο. Άλλη μια απόδειξη ότι ο καπιταλισμός δεν τιθασεύεται εντός κανονιστικών μοντέλων. Μόνο ανατρέπεται.
σχόλιο Praxis

Ένα από τα ονόματα που το άκουσμά τους προκαλεί οργή στην Λατινική Αμερική, ακόμη και τώρα, είναι του Πολ Βόλκερ, διοικητή της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και σήμερα στενός συνεργάτης και σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στα πιο δύσκολα μάλιστα θέματα, αυτά που άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η οργή της υπο-ηπείρου προέρχεται από την απόφαση του να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια στις αρχές του ’80 (μια απόφαση που έμεινε στην ιστορία ως «σοκ Βόλκερ») και πολύ σύντομα με την μορφή του ντόμινο προκάλεσε την κρίση δημόσιου χρέους της δεκαετίας του ’80. Τότε ο Πολ Βόλκερ ήταν αρχάγγελος της νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης που έφερνε η εποχή Ρέιγκαν...

Νομισματική πολιτική και εθνική ανεξαρτησία


"Άσε με να εκδίδω και να ελέγχω τα χρήματα ενός έθνους, και δεν με ενδιαφέρει ποιος φτιάχνει τους νόμους του."
- Mayer Amschel Rothschild, Τραπεζίτης


Η Τράπεζα της Ελλάδος, (η κεντρική τράπεζα της χώρας) ανήκει σε ιδιώτες από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους. Ειναι η μοναδική ανώνυμη εταιρία στην χώρα, η οποία δεν υποχρεούται στη δημοσίευση της μετοχικής της σύνθεσης, δηλαδή με απλά λόγια, οι Ελληνες πολίτες, δεν έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε από ποιον ελέγχεται η κεντρική τράπεζα της χώρας μας. Οι κακιές γλώσσες, λένε ότι μεγάλο πακέτο μετοχών ανήκει στον όμιλο Rothchild.

Στο άρθρο 2 του καταστατικού της, αναφέρονται οι αρμοδιότητες της Τράπεζας Ελλάδος. Aνάμεσα τους είναι και η άσκηση νομισματικής πολιτικής. Το γεγονός ότι η Τράπεζα Ελλάδος ανήκε πάντα σε ιδιώτες σημαίνει προφανώς ότι την νομισματική πολιτική στη χώρα μας, την έλεγχαν πάντα ιδιώτες, ενώ με την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη, η χώρα παραιτήθηκε επίσημα πλέον από το δικαίωμα άσκησης εθνικής νομισματικής πολιτικής.


Νόμιμα λεφτά!


Μια ξεδιάντροπη προπαγάνδα

Το Δίστομο αποδοκίμασε τη Χρυσή Αυγή – Το εκλογικό αποτέλεσμα και τα ψέματα
Πώς το κάτι λιγότερο από 2% που πήρε η οργάνωση έγινε 6% από κανάλια και φιλοναζιστές
Συκοφαντημένοι από τηλεοπτικά κανάλια και την ίδια τη Χρυσή Αυγή νιώθουν οι κάτοικοι του μαρτυρικού Διστόμου με αφορμή τα όσα ψεύδη διαδόθηκαν για το εκλογικό αποτέλεσμα, όσον αφορά το ποσοστό που έλαβε εκεί το φιλοναζιστικό κόμμα (δήθεν… 6%). Αυτό ήταν το πρώτο ψέμα – το δεύτερο ήταν ότι έγινε συγκέντρωση εκεί της Χρυσής Αυγής.
‘Εχει τη σημασία του να δούμε την αλήθεια, διότι πάνω στο πρώτο… ψέμα (ή μήπως απλή ανευθυνότητα;) στηρίχτηκε η Χρυσή Αυγή και κάνει ξεδιάντροπη προπαγάνδα!

Προετοιμάζεται για Πόλεμο το ΝΑΤΟ στο Σικάγο

Οι αποκαλύψεις των καθεστωτικών μέσων για τις άγριες και πρωτόγνωρες προετοιμασίες των κατασταλτικών δυνάμεων εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο αποτελούν σαφή απόδειξη της ωρίμανσης των κοινωνικών κινημάτων στις ΗΠΑ, που ξεπερνώντας την προπαγάνδα του «ειρηνόφιλου και δημοκράτη» Ομπάμα, τον ταυτίζουν με τον απερίγραπτο Μπους εξαιτίας της αντεργατικής-κατασταλτικής-φιλοπόλεμης πολιτικής  που ασκεί. Εργαζόμενοι και νεολαία στέκονται απέναντι στην καπιταλιστική κρίση που τους πετά στην εργασιακή και κοινωνική άβυσσο, αρνιούνται τους πολέμους της Νέας Τάξης Πραγμάτων, ζητούν με μαχητικό και αποφασιστικό τρόπο τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Απαιτούν να φύγουν τα νατοϊκά και αμερικανικά στρατεύματα από το κατεχόμενο Αφγανιστάν και δεν συναινούν στις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που σχεδιάζονται από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και το Ισραήλ.

Η “αξιοποίηση” της περιουσίας του δημοσίου από την τρόϊκα ΠαΣοΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ ή αλλιώς “αγαπούλα, πούλα (δώστα τζάμπα τα πάντα όλα)”

από anarmodios
Με το ΦΕΚ 1363 της 26ης Απριλίου 2012 (λίγο πριν τις εκλογές), “μεταβιβάζονται και περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.” κατά πλήρη κυριότητα, οι ακόλουθες κινητές αξίες εταιριών (σσ. εννοεί μετοχές), μαζί με τα σχετικά δικαιώματα ψήφου, οι οποίες ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου και περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015 (σσ. αυτό που ψήφισαν όλα μαζί τα τρία συνεταιράκια ΠαΣοΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ σώζοντάς μας για πολλοστή φορά, αν θυμάστε)”.
Τι μεταβιβάζεται (ο κατάλογος βρίσκεται στην σελίδα 12 του .pdf, πάρτε πρώτα κάνα υπογλώσσιο ή το χάπι πιέσεως καλού κακού);