#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

Μας διδάσκει η Βενεζουέλα σήμερα;

Εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα και εύγλωττοι παραλληλισμοί
 
 Ορέστης Σταμόπουλος
Μέχρι το 1998 η Βενεζουέλα, αυτή η άγνωστη σε πολλούς χώρα της Λ. Αμερικής, ήταν γνωστή για το φυσικό κάλλος, τις πρωτιές στους διεθνείς διαγωνισμούς ομορφιάς και το άφθονο πετρέλαιό της (πέμπτη εξαγωγική χώρα στον κόσμο). Από εκείνη τη χρονιά όμως φημίζεται και για κάτι άλλο, την Μπολιβαριανή Επανάσταση* και το χαρισματικό της πρόεδρο, Ούγκο Τσάβες Φρίας. Πώς όμως διαμορφώνεται μέχρι τότε και πώς ανατρέπεται, εν συνεχεία, το κοινωνικό-πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας;

Η ελεημοσύνη ως πηγή δυστυχίας

Αντώνης Αντωνάκος 
Η εξουσία υπογραμμίζει την ανωτερότητά της με την ελεημοσύνη. Η ελεημοσύνη είναι ο βρυχηθμός του τέρατος που για να χορτάσει κατασπαράζει την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ελεημοσύνη ξεφτά και ξεθωριάζει το πιο ελεύθερο πνεύμα. Ο ελεήμων δέχεται την κατωτερότητα των πλασμάτων που ελεεί. Ο φτωχός είναι το απολίθωμα στο χείλος της αβύσσου του πλούτου. Η ελεημοσύνη είναι ένα ελάχιστο ποσοστό υπεραξίας που ισοφαρίζει την ευθύνη και την ενοχή. Ο φτωχός είναι φτωχός γιατί είναι αβέβαιος και φοβισμένος. Είναι αποτέλεσμα επιδρομής. 
Η λέξη πρόοδος έχει μια θολούρα και μιαν υποκρισία. Προοδεύει η κυρίαρχη τάξη εξαθλιώνοντας την κατώτερη. Διαχειρίζεται τους όρους εξαθλίωσης κάθε πλάσματος που την υπηρετεί. Κλεμμένη υπεραξία, κυνική καταστολή, αποβλάκωση. Πλήθη συρρέουν για να χαθούν στην ανώνυμη πλήξη μιας εργάσιμης μέρας που οδηγεί στην εκκλησία, στο γάμο, στο γήπεδο ή στη Χρυσή Αυγή. Ο θεός και το εμπόρευμα πάνε χέρι χέρι μετατρέποντας το λαό σε ανήμπορη αγέλη.
 

Στο αίμα τους κι εσείς κατρακυλάτε

Μετά τον πρωτομάρτυρα Δημήτρη Χ. που θυσίασε τη ζωή του στην υπηρεσία του λαού και της πατρίδας, ο τύμβος των μαρτύρων της Κρίσης ολοένα και ψηλώνει. Ολοένα και γεμίζει.

Ο Σάββας Μ., δάσκαλος 45 ετών από την Αθήνα μετοίκισε στη λίστα των αθανάτων εχθές, όταν αυτοκτόνησε στο πατρικό του στην Ξάνθη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που ζούμε.

Ένας δάσκαλος, αριστερός συνδικαλιστής, με μεγάλη συμμετοχή, σχεδόν πρωταγωνιστική, στους κοινωνικούς αγώνες.

Δεν άντεξε άλλο...

Χτες στο Ηράκλειο δύο αυτοκτονίες.
Ένας λογιστής 54 ετών κρεμάστηκε αφήνοντας σημείωμα που μετξύ άλλων έγραφε


Αντί για νέο ΕΑΜ μια σύγχρονη "Βάρκιζα" με τη δεξιά πολιτική

Του Γιώργου Κρεασίδη = "Πρίν"
  
Η ανακοίνωση ότι το ΕΠΑΜ και ο Δημήτρης Καζάκης θα συνεργαστούν εκλογικά με τη δεξιά Δημοκρατική Αναγέννηση του Στέλιου Παπαθεμελή, ήταν ίσως για αρκετούς μια έκπληξη. Ταυτόχρονα ήταν όμως για όλους το τέλος της φιλόδοξης προσπάθειας για αντιμνημονιακή πολιτική παρέμβαση με μαζικούς όρους, που θα απευθυνόταν σε όσους νιώθουν προδομένοι από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πέρα όμως από την Αριστερά και χωρίς τα «εμπόδια» που κουβαλά.

Με μια αριστερόστροφη ανάλυση για την κρίση και το χρέος, αλλά και με απόσταση ασφαλείας από τη σοσιαλιστική προοπτική και τον κομμουνισμό, με μαχητικό λόγο ενάντια σε τρόικα, τράπεζες και πολιτική ολιγαρχία, αλλά χωρίς σαφή αναφορά στο εργατικό κίνημα, ο Δ. Καζάκης και το ΕΠΑΜ προσπάθησαν να κερδίσουν από την κρίση του πολιτικού συστήματος τον κόσμο που δίσταζε να ταυτιστεί με τις δυνάμεις της Αριστεράς, συχνά με δική της ευθύνη.


Μαϊμούδες μπροστά

Δεν λέω...
Και σήμερα πέρασα καλά.
Πιστός στο καθήκον, απόλαυσα...εξαγγελίες τρίτου τύπου.
Με πέντε...μπανάνες στο χέρι.
Νάχω να ταϊζω τις Μαϊμούδες!!
(Μεταξύ μας...τις τρεις τις έφαγα εγώ!!...κι από
μία "τάϊσα" το Βαγγελάκη και τον Αντωνάκη!!).

Το πρώτο Μεγάλο Βήμα

Και τις...τιμές αγαθών/υπηρεσιών θα ελέγξει (και θα κατεβάσει)
ο ικανός διαπραγματευτής Βενιζέλος.
Και τη..."σπατάλη θα κόψουμε" απάντησε ο Αντώνης.
" Η Ελλάδα θα τα καταφέρει" συνέχισε ο δεύτερος.
"Αυτοδύναμη Ελλάδα" αντέτεινε ο πρώτος.

Ότι απέμεινε από την εκφυλιστική μετάλλαξη του ΕΠΑΜ θέτει εκ των πραγμάτων εαυτόν εκτός της νομοτελούς προοπτικής του μετώπου

 Αναδημοσίευση απο το http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=62543

 του Δημήτρη Πατέλη 

Ότι απέμεινε από την εκφυλιστική μετάλλαξη του ΕΠΑΜ θέτει εκ των πραγμάτων εαυτόν εκτός της νομοτελούς προοπτικής του μετώπου.
Οι δεσμοί που χτίσαμε, είναι παρακαταθήκη για τους νικηφόρους αγώνες που έρχονται.
Τον Ιούλιο του 2011 ιδρύθηκε το ΕΠΑΜ ως καρπός της ανάγκης μετωπικής συγκρότησης του αγώνα του λαού μας, σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης και κοινωνικού πολέμου. Ενός πολέμου που έχει εξαπολύσει το καθεστώς των πλέον επιθετικών κύκλων του διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου για την αποικιοποίηση του λαού. Ενός πολέμου, που σε αντίθεση με το μέτωπο των επιτιθέμενων, βρίσκει το λαό χωρίς μετωπική οργάνωση, με ηγεσίες και μορφώματα επικίνδυνα αναντίστοιχα των περιστάσεων.

Οι μισοί Έλληνες δεν έχουν να φάνε

Εν έτει 2012 έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει πως το 50% των Ελλήνων αδυνατεί να αγοράσει τρόφιμα. Η Ελλάδα κατακτά άλλη μία αρνητική πρωτιά, ξεπερνώντας ακόμη και τη Βουλγαρία στην αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών.
 
Ένας στους δύο Έλληνες δυσκολεύτηκε να αγοράσει τρόφιμα ή να πληρώσει τους λογαριασμούς του, τους τελευταίους 12 μήνες. 
 
Αυτή είναι η πικρή αλήθεια του πληθυσμού που ζει πλέον στα όρια της φτώχειας.
 

ΕΦΙΑΛΤΗ ΖΟΥΜΕ ΞΥΠΝΗΣΤΕ!

Η βρώμα μπαίνει από παντού στο σπίτι. Εντός δικτύου, εκτός, μάσκες πέφτουν, άπλυτα βγαίνουν στη φόρα, σκυλοφάγωμα. Σήμερα τελευταία μέρα και για τις δημοσκοπήσεις.
Κλείστε τ΄αφτιά σας.  Προφυλάξτε τα νεύρα σας, τη δυνατότητα σκέψης. Κανάλια, εφημερίδες και διαδίκτυο βαράνε τόσο δυνατά τα ταμπούρλα τους που συνθλίβουν μυαλά!
Το πόσο βρώμικο κράτος ήταν αυτό που ζούσαμε και ζούμε το γνωρίζουμε. Το φτιάξαμε εμείς. Το θρέψαμε.  Ο καθένας με το τρόπο του έβαλε ένα λιθαράκι για να φτάσουμε σ΄αυτή τη κατάντια που έχουμε φτάσει τώρα.
Μέχρι τις εκλογές θα τα δώσουν όλα.

Αλήθεια εκείνοι οι τροικανοί, εκείνα τα παιδιά που μπαινοβγαίνουν συνέχεια και ερεθίζουν τα νεύρα του κόσμου εξαφανίστηκαν? Οι προσβλητικές τους δηλώσεις έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο ε? Εκείνα τα απειλητικά βλέμματα και τα σηκωμένα δάχτυλα μπρος τη μούρη μας έχουν κρυφτεί κάτω από τα γραφεία μέχρι τις 6 μαίου έτσι?

Κι άλλη πολιτική αυτοκτονία... πότε εμείς οι υπόλοιποι θα "πάρουμε" το μήνυμα;


Σοκ προκαλεί η είδηση ότι ένας 45χρονος δάσκαλος αυτοκτόνησε στη Σταυρούπολη το απόγευμα του Σαββάτου σε ένδειξη πολιτικής διαμαρτυρίας 

Πρόκειται για ένα δάσκαλο, ο οποίος υπηρετεί στην Αθήνα και βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του για τις ημέρες του Πασχα. Ο αυτόχειρας Σάββας Μετοικίδης, παντρεμένος με παιδιά, απαγχονίστηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα σε αποθήκη της πατρικής κατοικίας του στη Σταυρούπολη. Άφησε πολυσέλιδο σημείωμα στο οποίο εξηγεί ότι οι λόγοι της αυτοκτονίας του είναι ξεκάθαρα πολιτικοί και ότι διαμαρτύρεται για το μνημόνιο και την οικονομική κατάσταση της χώρας. Aποτελεί ένα μανιφέστο ενάντια στην μνημόνιο και τις επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία.

Ο Μάρξ δεν άφησε σε κανέναν την σφραγίδα της ορθοδοξίας

Κείμενο που λάβαμε απο το ιστολόγιο Κόκκινη Σημαία
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΥΤΥΧΗ ΜΠΙΤΣΑΚΗ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΗ ΜΗΝΑΚΑΚΗ
12/11/1995, εφημερίδα ΠΡΙΝ
-Να συζητάμε, όχι για να ετοιμάσουμε μια εκλεκτική σαλάτα, αλλά για να ανακτήσουμε το επιστημονικό κεκτημένο του μαρξισμού.

Το “φάντασμα” του Μαρξισμού, που μετά τις καταρρεύσεις των ανατολικών χωρών και του παραδοσιακού ΚΚ χαρακτηριζόταν ως άταφος νεκρός, φαίνεται να «επιστρέφει» το τελευταίο διά­στημα. Γιατί, ηώς και με ποιους όρους γίνεται αυτή η «επιστρο­φή»; Προσφύγαμε για μια πρώτη απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα στον Ευτυχή Μπιτσάκη, ο οποίος συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο για τον Μαρξ που έγινε πριν λίγες μέρες στο Παρίσι και στο ακόμα πιο πρόσφατο επιστημονικό συ­μπόσιο που έγινε στη χώρα μας από την εταιρία Σπουδών Νεοελ­ληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής Σχολή Μωραίτη).

Μπήκαν στην πόλη οι Οχτροί


Σ΄Αυτούς που ΄Εφυγαν. Στους Συντρόφους. Στους Προδομένους. Σ΄Αυτούς που ΄Εμειναν. Σ΄Αυτούς που Συνεχίζουν. Στον Πατέρα.

Ευρωκοινοβούλιο: Πρόσκληση για διεθνή δράση κατά της Αργεντινής!...

 ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ 
ΤΗΝ ΚΡΙΣΤΙΝΑ ΦΕΡΝΑΝΤΕΣ
 Με επίσημη ανακοίνωση του, την Παρασκευή, το Ευρωκοινοβούλιο ενημέρωσε για την υιοθέτηση απόφασης για «εμπορικές ανταποδοτικές κυρώσεις» και «διεθνή συναίνεση κατά της κυβέρνησης της Αργεντινής», καταδεικνύοντας έτσι την… οργή της Δύσης αλλά και τον πανικό που την διέπει, εξαιτίας της πρόσφατης εθνικοποίησης της πετρελαϊκής YPF από την κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι απόφαση αυτή έχει «μη δεσμευτικό» χαρακτήρα, εντύπωση προκαλεί τόσο η ένταση των διατυπώσεων που περιλαμβάνει όσο και η πρωτοφανής εχθρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ανοιχτά μία εκλεγμένη, δημοκρατική κυβέρνηση ενός ανεξάρτητου κράτους της Λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή της «γενναίας Κριστίνα».