#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

Άμεση Δημοκρατία και αταξική κοινωνία

Άμεση Δημοκρατία και αταξική κοινωνία. Η μεγάλη πορεία της ανθρωπότητας προς την Κοινωνική Ισότητα και τον Ουμανισμό

 Κώστας Λάμπος 

Αναλυτικά περιεχόμενα:           

Πρόλογος Μανώλη Γλέζου
- 1. Βάζοντας σε τάξη τις σκέψεις μας - Ζούμε, σκεπτόμαστε και δρούμε στο 'Βέλος του Χρόνου' - Για την έννοια και τον ρόλο της ουτοπίας στην ιστορία - Για την έννοια και τη σχέση της οικονομίας με την κοινωνία - Η ανθρωπία ως ελεύθερη ατομική και συλλογική δημιουργικότητα - Η οικονομία ως συλλογική-κοινωνική ανθρωπία - Ταξική οικονομία εναντίον της κοινωνίας. Το μεγάλο σχίσμα - Η οικονομία ως ιδιωτική επιχειρηματικότητα και ταξική ιδεολογία - Αποϊδεολογικοποίηση και κοινωνικοποίηση της οικονομίας

Ο γκουρού και ο εκτελεστής

Ηλίας Ιωακείμογλου

Ο Τόμσεν και τα «άλλα παιδιά» της Τρόικας (όπως τους αποκαλεί η κ. Τρέμη όταν χάνει τον έλεγχο) δεν χάνουν ευκαιρία να τονίζουν ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι υψηλοί συγκρινόμενοι με την παραγωγικότητα της εργασίας και συνεπώς, πρέπει να δοθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, για να γίνει πιο ευέλικτη. Περιμένουν, λένε, ότι έτσι θα μειωθούν οι τιμές, θα αυξηθούν οι εξαγωγές, άρα η παραγωγή και η απασχόληση. Δεν αποκλείουν, βεβαίως, και τις νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να μειώσουν απευθείας τους ονομαστικούς μισθούς. Τα οικονομικά του Τόμσεν συνοψίζονται στα φτωχά ιδεολογήματα που οι μεγαλο-δημοσιογράφοι των καναλιών χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή τρομοκρατικών σεναρίων. Θα ήταν, όμως, άδικο να έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον Τόμσεν που είναι ένας απλός εκτελεστής. Πίσω όμως από τον εκτελεστή βρίσκεται ο γκουρού, ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ. Σε άρθρο του στο iMFdirect στις 19 Μαρτίου 2012, ο πολύ γνωστός καθεστωτικός οικονομολόγος επιχειρηματολογεί υπέρ της «λογικής και του δίκαιου χαρακτήρα του ελληνικού προγράμματος» και επαναλαμβάνει όσα ακούμε από τον Τόμσεν –ίσως με λιγότερο βάρβαρες διατυπώσεις. Στην περίπτωση του Μπλανσάρ, με δεδομένες τις δημοσιεύσεις του στα ακαδημαϊκά περιοδικά, είμαστε αναγκασμένοι να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο κατεβαίνει στο επίπεδο του εκτελεστή και των τηλεοπτικών αστέρων της δημοσιογραφίας.

Αντιπροσώπευση και Επανάσταση, (απαντήσεις σε έξι ερωτήματα)

Aναδημoσίευση απο Traverso Rossa
Πηγή : Θέσεις, Τεύχος 19, περίοδος: Απρίλιος - Ιούνιος 1987
του Henri Weber
Μετάφραση: Χριστόφορος Βερναδάκης

1) Ο Μαρξισμός Λενινισμός θεωρούσε συνήθως την αντιπροσωπευτική δημοκρατία σαν τη νόθα μορφή που παίρνει η δικτατορία της αστικής τάξης. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια επαναστατική κατάκτηση. Γιατί ακριβώς πρόκειται;

2) Η μπολσεβίκικη στρατηγική πέρασε από μια περίοδο διπλής εξουσίας. Η εγκαθίδρυση της εξουσίας των Σοβιέτ μπροστά στο αστικό Κράτος δεν ήταν παρά μια ιδιαιτερότητα της Οκτωβριανής Επανάστασης ή ανταποκρίνεται σε μια αναγκαιότητα για κάθε σοσιαλιστική Επανάσταση;

3) Τι πρέπει να αντιλαμβανόμαστε από εκφράσεις όπως «εξουσία των Σοβιέτ», «εργατικά και αγροτικά Συμβούλια», «άμεση δημοκρατία», «επαναστατική εξουσία;»... Ποια είναι τα κοινωνικά συστατικά και οι θεσμικές μορφές;


H τέχνη στα σίδερα της Χούντας

απο τον Κόκκινο Τύπο

Ξεκίνησα να γράφω το άρθρο αυτό έχοντας μόλις διαβάσει μια πικρή δημοσκόπηση για τις επερχόμενες εκλογές στην χώρα μας. Η δημοσκόπηση, προερχόμενη από αστική εφημερίδα αναφέρει μια δεκακομματική Βουλή και μέσα σε αυτήν και το φασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Σκέφθηκα τον παππούλη μου αμέσως, καθώς κι εκείνο το τραγούδι της Δημητριάδη που λέει “ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον”. Η ιστορική μνήμη είναι παράξενο πράγμα. Μόλις 40 χρόνια μας χωρίζουν από τότε που 7840 άνθρωποι βρέθηκαν σε εξορίες και φυλακές, άλλοι δολοφονήθηκαν, άλλοι βασανίστηκαν και η Ελλάδα τοποθετήθηκε στον γύψο.

Το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κι όμως, η κοινή δράση είναι αναγκαία

του Νίκου Λούντου
Απάντηση του ΚΚΕ στην πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για συντονισμό της δράσης της Αριστεράς δημοσιεύτηκε στο Ριζοσπάστη της 24ης Μάρτη. Είναι από μόνο του ένα θετικό βήμα ότι το ΚΚΕ μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είχε την αυταπάτη ότι με μια επιστολή θα λυθούν όλα τα προβλήματα συντονισμού, αλλά ότι ακριβώς θα άνοιγε ένα παράθυρο πολιτικού και στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δυνάμεων που παρεμβαίνουν στο κίνημα. Είναι επίσης θετικό ότι ο Ριζοσπάστης μπαίνει στην ουσία της πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αλλαγή φύλου

Αρκετά βασανίστηκε το όλον Πασοκ με τις
διφορούμενες/ερμαφρόδιτες/γκέϊ 
πολιτικές επιλογές και πρακτικές.
Αλλοτε να το παίζει σκληρό σοσιαλιστικό  αρσενικό
και άλλοτε θηλυκιά πουτανίτσα του λαϊκού 
εκσυγχρονισμού.
Μιά απλή εγχείρηση αλλαγής...φύλου ήταν!!
Νεοφιλελευθερισμός και πάλι Νεοφιλελευθερισμός!!
(Ευτυχώς καταλήξατε, παιδιά).

Good… morning-start

του Δημήτρη Μυ
Χτες… ανέτειλε στα μέρη μας ο κύριος Morningstar (πρωινό αστέρι) ειδικός απεσταλμένος της Αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον για «θέματα ενέργειας στην Ευρασία». Καθώς ο εν λόγω κύριος είναι ένας από τους ανθρώπους που οι απόψεις και οι αποφάσεις του μπορούν να «γυρίσουν τον κόσμο ανάποδα» καλό θα είναι να έχουμε κατά νου τα εξής:
Πρώτον: Το καλοκαίρι του 2010 (1/8 Καθημερινή) σε συνέντευξή του ο Morningstar είχε πει: «[εάν υπάρχουν φυσικές πηγές ενέργειας στο Αιγαίο ή σε οποιαδήποτε άλλη αμφισβητούμενη περιοχή, αυτές να βοηθήσουν στην επίλυση των ζητήματος των συνόρων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό. Ο πρώτος είναι να υπάρξει, επιτέλους, συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα σύνορα.

Δεν είσαι δημοκράτης επειδή...

Απειλεί το γιαούρτι τη Δημοκρατία ή απλώς δροσίζει τη μνήμη; Όταν το γιαούρτι γίνεται πολιτικήΟι δημοκράτες πολιτικοί μας και οι υποστηρικτές των μνημονίων, πιπιλίζουν την καραμέλα της δημοκρατίας !
Άκουσα πολλές φορές το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν να συμφωνούν όλες οι απόψεις.
Από την μια οι άποψη όλου του υγιώς σκεπτόμενου Ελληνικού λαού και από την άλλη η άποψη του Πάγκαλου, του Παπανδρέου, Χρυσοχοϊδη, Διαμαντοπούλου, Καρατζαφέρη, Βορίδη και Γεωργιάδη.

Το Παραμύθι Των Γερμανών Ο,τι Μας Στηρίζουν

Ένας ιερέας τα χώνει στα συνδικάτα και στις ψευδο – Γενικές απεργίες

«Οι συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες και τα συνδικάτα που τις αποτελούν μοιάζει να ακολουθούν το παράδειγμα των εκκλησιών. Δεν δείχνουν δημιουργική ικανότητα, ικανότητα να επινοούν μέσα, διαδικασίες, μεθοδολογίες, περιεχόμενα, στάσεις, πρακτικές για να αντισταθούν στη μεγάλη οικονομική ισχύ, στη μεγάλη παγκόσμια αγορά που μας καταστρέφει, που μας σκοτώνει, που μας κάνει να ασφυκτιούμε, που μας αφήνει πετσί και κόκαλο». Γι’ αυτόν τον ιερέα και συγγραφέα ο οποίος γιόρτασε πρόσφατα τα 75α γενέθλιά του, τα συνδικάτα και οι ηγεσίες τους έχουν πλέον εξαντληθεί, δεν έχουν φαντασία, «το χρηματοπιστωτικό σύστημα μοιάζει να αδειάζει το πνεύμα μας, δεν είμαστε πια ικανοί να βρούμε μια διέξοδο. Υπό τις συνθήκες αυτές, κάθε γενική απεργία ενισχύει ακόμη περισσότερο την ισχύ του συστήματος».

Αριστερή Ευρώ-κοροιδία

WHERE IS THE FLAG?

Τι απέγινε η Ελληνική σημαία μωρή λιγδοτάμπαρη μαϊμού, που παριστάνεις τον πρωθυπουργό, την έστειλες για φρεσκάρισμα στο στεγνοκαθαριστήριο;

http://harryklynn.blogspot.com.au/2012/03/where-is-flag.html

Καλή είναι η επανάσταση, αλλά καλύτερα να γίνεται μακριά μας...

Περί φόβου, προβοκάτσιας, ατολμίας και πολιτικής δειλίας

Του Παναγιώτη Μαυροειδή
Την σχετική συζήτηση την είχε ξεκινήσει από τις 11/3/12 ο Ριζοσπάστης, σε δημοσίευμα με τίτλο ‘’ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ, Φτιάχνουν κλίμα, που «μυρίζει» προβοκάτσια’’. Πηγή της εφημερίδας αποτέλεσαν διάφοροι ακροδεξιοί ιστότοποι, οι μπαρούφες των οποίων αναμεταδόθηκαν αμάσητες.

Ακολούθησαν στο ίδιο μήκος κύματος, αποστάσεις δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, από κάθε προετοιμασία για εργατικές λαϊκές διαδηλώσεις, στο επαναστατικό πνεύμα της επετείου, ενάντια στην οικονομική και πολιτική κατοχή από τη χούντα της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου.

Τα χειρότερα όμως ήρθαν αργότερα. Ακριβώς όταν ο χειρισμός του θέματος, ξέφυγε από τις υπερβολές και τα λάθη των δημοσιογράφων των αριστερών εφημερίδων.

Υποζύγια της Ευρωζώνης

Υποζύγια για την επίπλευση της Ευρωζώνης και των εργοδοτών εν μέσω κρίσης

Τη Δευτέρα 26/3, που στην Ελλάδα κατέφθασε και πάλι η τρόικα για να συγκεκριμενοποιήσει τις περικοπές κρατικών δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τα έτη 2013-2014, η Α. Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην εκπομπή Newsnight του BBC, δήλωσε πως, αλίμονο, “θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη”. Ο λόγος; Μα “αν επιτρέπαμε στην Ελλάδα να φύγει, όλος ο κόσμος θα ρωτούσε μετά ποιος είναι ο επόμενος”.

Εμάς μουντζώνουν...

Αυτά τα παιδιά που παρελάζουν με το δεξί χέρι σηκωμένο μουντζώνοντας την εξέδρα, ας μη βαυκαλιζόμαστε ότι μουντζώνουν τους επισήμους. Ας μην τους χειροκροτούμε σα χαζοχαρούμενοι πιστεύοντας ότι κάνουν τη βρώμικη δουλειά που θα έπρεπε να κάνουμε εμείς. Αυτά τα παιδιά, εμάς μουντζώνουν.

Αυτά τα παιδιά που παρελάζοντας στην Κεφαλονιά έστριψαν στο πρώτο στενό που βρήκαν μπροστά τους για να μην περάσουν μπροστά από την εξέδρα κι ύστερα βγήκαν από επόμενο στενό συνεχίζοντας κανονικά, δεν το έκαναν για να μη δουν τα μούτρα των επισήμων, αλλά για να στείλουν ένα μήνυμα απέχθειας σε εμάς.

Ανάβρα Μαγνησίας: ένα αυτόνομο και πλούσιο χωριό

Πρόκειται για ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό που κατάφερε μετά από συστηματική προσπάθεια, όχι μόνο να σταθεί όρθιο, αλλά να γίνει πρότυπο ανάπτυξης. Για τη μεγάλη ανατροπή που έρχεται από την Ανάβρα του νομού Μαγνησίας.

Στις δυτικές πλαγιές της 'Οθρυος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την κοντινότερη κωμόπολη (τον Αλμυρό), οι 700 κάτοικοι, όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ και μια ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πλούσια Ελβετία.

Εδώ ο κόσμος δεν φεύγει προς τα αστικά κέντρα, αλλά επιστρέφει στο χωριό του. Με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.

ΕΞ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ «ΣΙΩΠΗΡΑΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ»

Του Γ. ΚΙΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Μια δεύτερη ανάγνωση στη συνέντευξη - μανιφέστο του πρωθυπουργού στους Financial Times για το ευρώ, τα μνημόνια και το πολιτικό «πεπρωμένο» της ελληνικής κοινωνίας.

Για τον χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, που μέρα με τη μέρα μετατοπίζεται κατά μια εβδομάδα, πλησιάζοντας επικίνδυνα το καλοκαίρι, έχω μια πιο απλή εξήγηση από τα συνήθη σενάρια συνωμοσίας και τα πολύπλοκα τεχνάσματα των τεχνοκρατών της πολιτικής: οι άνθρωποι του Μαξίμου -το οποίο ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός θέλει να εξελίξει σε ένα είδος μικρής καγκελαρίας- βγαίνουν κάθε πρωί στα παράθυρα και τσεκάρουν: «Έχει κόσμο έξω; Μήπως μας έχει περικυκλώσει οργισμένο πλήθος; Μπα, ηρεμία, τάξη και ασφάλεια. Ας φάμε άλλη μια εβδομάδα».


Αγορά ανθρώπινου κρέατος

 Γιάννης Κιμπουρόπουλος
Αγαπημένη Βέρα,
Σήμερα θα σου μιλήσω περί κρέατος. Κι ας έχουμε μπει στη Σαρακοστή. Πράγμα που για μας δεν έχει και τόση σημασία, ε; Το τιμούμε δεόντως και σ’ αυτό το μεσοδιάστημα, μέχρι να σφαγεί ο αμνός του Θεού. Μυστήριο πράγμα αυτό: όλες οι θρησκείες κι οι μεγάλες μεταφυσικές ιδέες τους ορίζονται συμβολικά γύρω από απαγορεύσεις ή προτροπές κατανάλωσης κρέατος. Λάβετε, φάγετε, τούτο εστί το σώμα μου… Μακριά από το ακάθαρτο γουρούνι... Κάτω τα χέρια από την ιερή αγελάδα. Και σκέψου, είναι εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια από τότε που το είδος μας εγκατέλειψε την αποκλειστική φυτοφαγία, άρχισε να χάνει τη μακρά σκωληκοειδή του απόφυση και το ’ριξε στην κρεοφαγία. Ποιος ξέρει τι είδους τύψεις ένιωσε ο πρώτος άνθρωπος που έμπηξε τα δόντια του στη ζεστή σάρκα ενός θηλαστικού; Και γιατί τύψεις; Μήπως κι ο ζουμερός καρπός του δέντρου που πριν έκοβε την πείνα του είχε λιγότερη ζωή απ’ το τρομαγμένο ζώο πριν τη σφαγή του; Ή μήπως το μυστικό της ενοχής είναι αλλού; Στον φόβο ότι κάποια στιγμή, την ίδια λαχτάρα που νιώθει ο άνθρωπος για τη σάρκα ενός γουρουνόπουλου μπορεί να τη νιώσει για το κρέας της γυναίκας που τον συντροφεύει ή του παιδιού που εκπαιδεύει για να γίνει κι αυτό καλός θηρευτής…Κι αυτό το ταμπού γρήγορα το ξεπέρασε, Βέρα μου, ο πρόγονός μας. Η πείνα, που τον συντρόφευσε σε όλα τα άλματα της ευφυΐας του, πολλές φορές εξώθησε το είδος μας στον κανιβαλισμό.

Επάγγελμα υπηρέτης

Του Σταύρου Χριστακόπουλου
«“Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για προγράμματα, το μόνο που θέλουν είναι ρουσφέτια” λέει αφοπλιστικά στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας προσπαθώντας να εξηγήσει ότι δεν αντιμετωπίζει από τους ψηφοφόρους του οποιαδήποτε πίεση για το πολιτικό περιεχόμενο της προεκλογικής εκστρατείας. “Κανείς δεν με έχει ρωτήσει αν το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από υπηρετικό προσωπικό των δανειστών” εξηγεί».
Το ανωτέρω απόσπασμα περιέχεται σε ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», το οποίο περιγράφει πώς «το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία κατευθύνονται στις εκλογές φορώντας τις “πολιτικές χειροπέδες” του μνημονίου που υπερψήφισαν έχοντας μοναδική φιλοδοξία να κερδίσουν την ψήφο των πολιτών ως οι καλύτεροι συνομιλητές και οι ιδανικότεροι εφαρμοστές των εντολών των δανειστών».


Καμμένος: Η νέα ξόβεργα

ΠΗΓΗ  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ
Τα επιτελεία των ισχυρών οικονομικών κέντρων εξουσίας δεν ζούνε με αυταπάτες, ούτε βαυκαλίζονται με τα ρόδινα όνειρα των ανδρεικέλων τους. Γνωρίζουν τους κινδύνους που απειλούν το κυβερνητικό τους οικοδόμημα και τα κόμματά τους και δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια: Μελετούν σε βάθος την πολιτική κατάσταση, χαρτογραφούν με ακρίβεια τη λαϊκή οργή, επεξεργάζονται τα «προγράμματα» της απάτης, κατασκευάζουν τις εφεδρείες τους για την αναπαλαίωση της καθεστωτικής σήψης και στήνουν τις ξόβεργές τους.


Ο πρόδρομος Σκανδαλίδης

Το όνομά του είναι -βεβαίως- Κώστας.
Το βαφτιστικό. Το πολιτικό του είναι...πρόδρομος.
Περισσότερο φανταιζί και...απειλητικό,αφού θυμίζει...Μεσσία!!
Προσωπικά το εγκρίνω.
Το προτιμώ απ΄το...Λαγός!!