#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

Το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα και η συνεχιζόμενη επικαιρότητα της θεωρίας του ιμπεριαλισμού

του Σταύρου Δ. Μαυρουδέα
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Οικονομικών
Ι. Ιμπεριαλισμός και «παγκοσμιοποίηση»
Η εισβολή στο Ιράκ έφερε, με τον πιο τραγικό τρόπο, ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα του ιμπεριαλισμού. Προηγουμένως, το ζήτημα αυτό είχε – από πολλές πλευρές και ιδιαίτερα τους ορθόδοξους αλλά και ριζοσπάστες οπαδούς της θεωρίας της παγκοσμιοποίησης – επιχειρηθεί να εξοβελισθεί ως ξεπερασμένο από την ιστορική εξέλιξη. Αξίζει κανείς να θυμηθεί το κλίμα των σχετικών συζητήσεων στην περίοδο της διάλυσης και του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία. Τότε, από πολλές πλευρές όλου του πολιτικού και του θεωρητικού φάσματος, είχε υποστηριχθεί ότι η γιουγκοσλαβική κρίση ήταν αποτέλεσμα εσωτερικών αντιθέσεων και ιδιαίτερα της περίπου αυτοφυούς ανάδυσης τοπικών εθνικισμών και δεν έπαιζαν κανένα ρόλο ξένες μεγάλες δυνάμεις. Στις πιο φαιδρές εκδοχές μάλιστα αυτής της προσέγγισης περίπου υποστηριζόταν ότι οι ξένες δυνάμεις ενεπλάκησαν ακουσίως[1]. Είναι σαφές ότι η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ έπληξε σοβαρά όλες αυτές τις αντιλήψεις με τον ρητό αλλά και ταυτόχρονα ειρωνικό τρόπο που σοβαρά ιστορικά γεγονότα απαξιώνουν περίπου εν ριπή οφθαλμού μέχρι πρότινος κραταιές θεωρίες.

Οι «πολιτοφύλακες» ετοιμάζονται. Η Αριστερά τι κάνει;

Χριστίνα Ζιάκα 
Έχουμε γράψει κατ' επανάληψη ότι μπήκαμε σε μια εποχή με διακριτά επαναστατικά χαρακτηριστικά και τάσεις. Αλλά αυτή είναι η μια πλευρά της εικόνας. Η άλλη, που την συμπληρώνει, είναι πως οι δυνάμεις της αντίδρασης και της αντεπανάστασης δεν τηρούν μια γενική στάση αναμονής ή αδράνειας. Αντίθετα προετοιμάζονται συνειδητά για τις πιο κρίσιμες ώρες ενός ταξικού πολέμου που διεξάγεται σε πολλαπλούς γύρους. Και τέτοιες δυνάμεις είναι: οι Λέσχες Εφέδρων, το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Οπλων (ΕKEO) ιδρυτής της «Ελληνικής Πολιτοφυλακής», η «Πατριωτική Πολιτοφυλακή» κ.λ.π. Μπορεί σήμερα το ΕΚΕΟ να ανακοίνωσε μετά τις αντιδράσεις πως ματαιώνει τη δημιουργία της «Ελληνικής Πολιτοφυλακής» για την ώρα, αλλά το θέμα παραμένει.

Αυτούς ψηφίζετε!!

Την υπέρμαχο Αννούλα.
Τη διαχειρίστρια μαθητικών συσσιτίων.
Εκδότη φωτοτυπιών.
"Καθαρίστρια" του νέου της υπουργείου.
Αφού γέμισε εμάς με σάλια και ψέμματα
και τον αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου
με "κατάρες" και ευθύνες για,δήθεν, καθυστέρηση 
έκδοσης των αποφάσεων για τα σχολικά βιβλία πέρυσι,
 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ανακοινωθεί,χτες,
πως "καθυστερήσεις" δεν υπήρξαν!!
Τζάμπα γκόμενα η Αννούλα.
Υπουργός και πατριώτισσα.
Κάποιοι,όμως, τάρπαξαν με τα...βιβλία.
Τις φωτοτυπίες και τις αναθέσεις.
Αυτό έχει σημασία.
Αυτό αποσιωπούν τα ΜΜΕ.

Μεγαλοκαρχαρίες ορέγονται το κέντρο της Αθήνας

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου αυτού του έτους, την ημέρα που ο λαός της Αθήνας επιχειρούσε να συγκεντρωθεί στη πλατεία Συντάγματος στην πιο μαζική, ίσως, διαδήλωση από την εποχή της απελευθέρωσης, τα επιτελεία των σύγχρονων Γερμανοτσολιάδων είχαν άλλα σχέδια. Δεν τους έφτανε μόνο να αντιμετωπίσουν τις λαοθάλασσες με πρωτοφανή καταστολή, χημικά, τραμπουκισμούς και συνδυασμένη δράση πραιτοριανών και παρακράτους. Όχι, έπρεπε πάσει θυσία να καεί και το κέντρο της Αθήνας. Από την επομένη άρχισαν τα κροκοδείλια δάκρια των μέσων μαζικής εξαπάτησης. «Οι καταστροφές στην Αθήνα προκαλούν θλίψη και αγανάκτηση στον Ελληνικό λαό και αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό», έλεγαν και ξανάλεγαν.

«Προληπτική» προσαγωγή Καραμπελιά και μελών του «Άρδην»

Σήμερα το πρωί η αστυνομία προσήγαγε... προληπτικά στη ΓΑΔΑ τον Γιώργο Καραμπελιά και τέσσερα ακόμα μέλη του περιοδικού «Άρδην». Οι προσαγωγές έγιναν στη γωνία Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου, καθώς το «Άρδην» κατέβαινε οργανωμένα προς την παρέλαση. Αμέσως η ιστοσελίδα του Άρδην έγραψε για επίθεση απρόκλητη και βίαιη, «χαρακτηριστική φασιστικών και καταρρεόντων καθεστώτων».
Λίγες ώρες αργότερα και αφού οι συλληφθέντες είχαν αφεθεί ελεύθεροι, ο Μίκης Θεοδωράκης και το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών - Σπίθα κατήγγειλαν την προσαγωγή σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!

ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ''ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ''
Η Iskra αναδημοσιεύει το πλήρες κείμενο του Ριζοσπάστη του Σαβ/κύριακου (24-25/3/2012) με την υπογραφή Π.Ι, το οποίο επιχειρεί να απαντήσει στη γνωστή πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για συντονισμό και κοινή δράση της Αριστεράς.

Ο ''Παρατηρητής'' της Ιskra, σημειώνει τα εξής:

''Η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνιστά μια θετική εξέλιξη σε σχέση με παλαιότερες αντιλήψεις στο χώρο αυτό και ως τέτοια τη χαιρετίζουμε. Η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να συμβάλει σε μια ευρύτερη συζήτηση που οφείλει να έχει ως προοπτική μια προγραμματική και κινηματική συμπαράταξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Είναι θετικό ότι ο Ριζοσπάστης επιχειρεί να απαντήσει σε αυτή τη πρόταση. Η απάντηση του Ριζοσπάστη, που παρατίθεται αυτούσια παρακάτω, είναι προφανώς ανεπαρκής, σε αρκετά σημεία παραμορφωτική των θέσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τελικά απορριπτική.


Εκδήλωση-Συζήτηση: Άμεση δημοκρατία, αυτοδιαχείριση, αλληλέγγυα συνεργατική οικονομία

Εκδήλωση-Συζήτηση:
Άμεση δημοκρατία, αυτοδιαχείριση, αλληλέγγυα συνεργατική οικονομία

Πέμπτη, 29 Μαρτίου, 7:30 μ.μ.
στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα (Λαμπηδόνα, Άλσος Αγίας Τριάδας)


Ομιλητές:
Λέτα Ζωτάκη, πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Κιλκίς – μέλος της συνέλευσης της κατάληψης του νοσοκομείου Κιλκίς

Σταύρος Σταυρίδης, καθηγητής Ε.Μ.Π.

Γιώργος Φούφας, ελεύθερος αγροτοδιατροφικός συνεργατισμός Γερανία

Κώστας Χαριτάκης, εργατική εφημερίδα ΔΡΑΣΗ

Διοργάνωση:
εργατική εφημερίδα ΔΡΑΣΗ

Προσομοίωση εμφυλίου


Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Το δίλημμα «Μνημόνιο ή δραχμή» φαίνεται να
πάλιωσε. Στις εκλογές θα κλείνει έναν χρόνο, καθώς χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για να περάσει το Μεσοπρόθεσμο. Δεν αρκούσε κι έτσι τη λύση έδωσε η αγριότητα των ΜΑΤ. Δεν θα μπορούσε ούτε εν όψει των εκλογών, ήδη φθαρμένο, να διαδραματίσει τον επιθυμητό κεντρικό του ρόλο. Και τα ΜΑΤ δεν αρκούσαν. Ως εκ τούτου βρέθηκε το απαραίτητο συμπλήρωμά τους: οι... ελεύθεροι σκοπευτές – συγγνώμη, «παρατηρητές»!
● Η απόσταση από το γελοίο έως το τραγικό είναι, όπως γνωρίζουμε,
ελάχιστη.
● Ακόμη χειρότερα,
μηδαμινή είναι η διαφορά ενός κράτους πανικόβλητου και διαλυμένου από ένα κράτος αυταρχικό. Όπως και η διαφορά μεταξύ ενός τρομοκρατημένου κράτους από ένα κράτος - τρομοκράτη.

Αγωνιστικό μέτωπο ή μέτωπο εξουσίας;

Κάβουρας Δημήτρης
Τις προηγούμενες μέρες οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έστειλαν μία επιστολή προς το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνθηκαν στις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με την πρόταση για ένα «Αγωνιστικό Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής». Πρόκειται για μια προσπάθεια απάντησης στη συζήτηση που γίνεται και στην αγωνία του κόσμου της αριστεράς και μεγάλου κομματιού της Ελληνικής κοινωνίας, για την αναγκαιότητα σύμπτυξης πολιτικού μετώπου εξουσίας, που θα κινείται στον αντίποδα της σημερινής κυρίαρχης αστικής πολιτικής. Με την επιστολή τους αυτή και την πρότασή τους, καλούν σε κοινή δράση στο κίνημα, σε ένα Αγωνιστικό Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής, με στόχο την πολιτική υπεράσπιση των αγώνων που αναπτύσσονται, την ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής, την ανατροπή της κυβέρνησης, των μνημονίων κ.λπ. Η κοινή δράση που προτείνουν, θα έχει ως βάση ένα πρόγραμμα αντικαπιταλιστικών στόχων, πρόγραμμα όμως το οποίο, εκτός από την αναγκαία πάλη και διεκδίκησή του από το μαζικό κίνημα, δεν διευκρινίζεται ποιος, ή ποιοι, θα το υλοποιήσουν. Στην επιστολή προς το ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ επίσης,  οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ,  διευκρινίζουν ότι «… με βάση τις υπαρκτές προγραμματικές διαφορές, δεν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης προγραμματικού ή εκλογικού πολιτικού μετώπου».

Είμαι Σίγουρος


Οταν ακούω τον μίμο πρόεδρο Παπούλια
να εκφράζει τη βεβαιότητά του πως θα
"πετύχουμε τους στόχους μας"...ανατριχιάζω.
Απλά, γιατί γνωρίζω πως οι "στόχοι" του
ταυτίζονται με τους "στόχους" των κρατούντων.
Απλά, γιατί δυόμισυ χρόνια τώρα, βεβαιώθηκα
πως οι "στόχοι" ΑΥΤΩΝ όλων είναι
η Εξαθλίωση του Λαού και
η Υποταγή της Χώρας.

Η προφητεία

Στις 11 Νοεμβρίου του 2010, στο «Κουτί της Πανδώρας» κάναμε μια εκπομπή για τον κατάσταση στον Άγιο Παντελεήμονα. Ο τίτλος ήταν «Μπίζνες, κραυγές και ψίθυροι στον Άγιο Παντελεήμονα». Στην εκπομπή αυτή η έρευνα αποκάλυπτε πως η συγκέντρωση μεταναστών στο Κέντρο της Αθήνας και πολύ περισσότερο οι κραυγές για την επικινδυνότητα της περιοχής δεν ήταν τυχαία. Για έναν ανεξήγητο λόγο οι μετανάστες, οδηγούνταν με ευθύνη του ελληνικού κράτους από τα σύνορα στο κέντρο της Αθήνας. Γκετοποιήθηκαν και δημιουργήθηκε το αναπόφευκτο. Εξαθλίωση και πολλές φορές εγκληματικότητα. Εγκληματικότητα που αρκετές φορές ήταν υποκινούμενη.