#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Εμφύλιος στην Συρία και ενεργειακά κοιτάσματα

Όπως έδειξε η πορεία των εξεγέρσεων σε σειρά χωρών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, οι δυτικές ιμπεριαλιστικές έχουν τη θέληση και δυνατότητα να εκμεταλλεύονται τους εξεγερτικούς πόθους των λαών που στρέφονται κατά των τυραννικών καθεστώτων, για να επιβάλλουν τα δικά τους οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Χαρακτηριστικά τα όσα συνέβησαν στη Λιβύη, αλλά δυστυχώς, ακόμη χειρότερα τα όσα θα συμβούν.
Αυτή η ιμπεριαλιστική πολιτική βρίσκει επίσης πεδίο εφαρμογής και στη Συρία, με το Δημοκρατικό Ομπάμα άξιο συνεχιστή του Ρεπουμπλικάνου Μπους, αποκαλύπτοντας ότι η αμερικανική αστική πολιτική έχει συνέχεια. Θυμίζουμε την περιγραφή ως «Άξονα του Κακού» από τα νεοσυντηρητικά γεράκια του τότε προέδρου το καθεστώς των μουλάδων του Ιράν, την Συρία του Μπάαθ, την Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τέλος, τη Χαμάς στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Λαοί που έζησαν και ζουν με την εκδήλωση δολοφονικής επίθεσης, μεταξύ άλλων από το κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό, όταν ανακαλύφθηκαν τα ενεργειακά κοιτάσματα στα χωρικά ύδατα της Παλαιστίνης, πολλοί τα συνδύασαν με τις βάρβαρες επιθέσεις στο Λίβανο το 2006 και την επιβολή καθεστώτος Απαρτχάιντ σε Λωρίδα της Γάζας και Ραμάλα, από ένα στυγνό ισραηλινό καθεστώς που χαράσσει το μέλλον της περιοχής αποκλειστικά με όρους κατοχής.

Αποκλείοντας την πιο μορφωμένη γενιά

Η κρίση και η επίθεση του κεφαλαίου σκιαγραφούν ένα εφιαλτικό μέλλον για μια γενιά νέων και υπερ-πτυχιούχων 
 
του Δημήτρη Πούλιου
Η καταδίκη στο μέλλον της επισφάλειας, στο διαρκές κυνήγι προσόντων και τεχνικών γνώσεων σε συνδυασμό με την υποβάθμιση της αξίας της γνώσης και της μόρφωσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για «ζωή» και για ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας ο μόνος δρόμος η φυγή. Ο «νέος, μορφωμένος, άνεργος και εξαγριωμένος Έλληνας» είναι μια από τις βασικές ταυτότητες της κρίσης στην Ευρώπη, όπως παρατηρούσε και η εφημερίδα Guardian σε ένα εκτενές αφιέρωμα για τη κατάσταση της ελληνικής νεολαίας τον Αύγουστο του 2011. Σήμερα στην ελληνική αγορά εργασίας τα πολλά πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά είναι μάλλον πρόβλημα παρά προσόν. Αρκετοί είναι οι νέοι που αποκλείονται από θέσεις εργασίας ως «υπερβολικά επαρκείς» (overqualified) ενώ ακόμη και στις λίγες περιπτώσεις που μπορεί να βρεθεί αυτή η δουλεία, η γνώση που έχει αποκτηθεί είτε δεν αναγνωρίζεται από την εργοδοσία είτε η αμοιβή της είναι εξευτελιστική.

Το Μπενιζελικό Πασοκ

Μεγάλα στομάχια να έχετε.
Υπομονή και ψυχραιμία.
Από σήμερα θα...χορτάσουμε Μπενιζελικούς!!
Από σήμερα και στο εξής θα έχουμε πολλά...ευτράπελα!!
Πολλές νέες φάτσες μπροστά μας. Στα αυτιά μας.
Θα χορτάσουμε Μπενιζελικούς!!

ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝΕΙ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ (109,1 ΔΙΣ)

ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!
Υπογράφεται σήμερα (15/3/2012) η νέα δανειακή σύμβαση, με την οποία στην πραγματικότητα το νέο δάνειο προς την Ελλάδα μπορεί να φτάσει μέχρι 61,7 δις. ευρώ, όπως καταγράφεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η σύμβαση, που κατατέθηκε αργά χθες βράδυ στη Βουλή, προβλέπει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το ποσό των 109,1 δις. ευρώ εκ των οποίων:   -  30 δις. θα καλύψουν την ανταλλαγή των ομολόγων από τους ιδιώτες
  -  35 δις. για τη χρηματοδότηση της ενδεχόμενης επαναγοράς τίτλων που δόθηκαν ως ενέχυρο στο Ευρωσύστημα με τίτλους του ΕΤΧΣ
  -  5,7 δις. για την εξυπηρέτηση των συσσωρευμένων τόκων ομολόγων μέχρι την ημερομηνία εθελοντικής ανταλλαγής
  -  23 δις. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η πολιτική χωρίς ηθική, είναι η ηθική των τυράννων


Αυτά που όλοι εμείς οι απλοί πολίτες αυτής της χώρας υποψιαζόμαστε πως συμβαίνουν αλλά, δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες. Αυτά που πολλοί γνωρίζουν ότι συμβαίνουν αλλά, χωρίς… στοιχεία, δεν μπορούν να το  αποδείξουν. Δείγματα άσκησης πολιτικής έδωσε από παλιά. Τώρα, παίζοντας μόνος, χωρίς αντίπαλο σ’ ένα μισοάδειο γήπεδο, έγινε επικίνδυνος. Η φωτογραφία δεν συμβολίζει τη σωματική του διάπλαση. Χαρακτηρίζει μια πτυχή της άσκησης αυτής της πολιτικής, χωρίς να μειώνει τα αισθήματα συμπάθειας προς το ακίνδυνο –αν δεν το ενοχλήσεις- τετράποδο θηρίο…

Κύριε Βενιζέλο,

Εθνικιστικός παροξυσμός στην καρδιά των Βαλκανίων – Επικίνδυνοι κρατικοί ανταγωνισμοί στην πλάτη των λαών

Καθημερινά το εθνικιστικό μίσος οξύνεται, βαθαίνοντας το ρήγμα μεταξύ των δύο κυρίαρχων εθνοτήτων στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ένα πεδίο που θεωρείται προνομιακό για ακραίες ομάδες όπως τη  «Χριστιανική Οργάνωση» που έχει εκφράσει δημόσια το ρατσιστικό της περιεχόμενο, δημοσιεύοντας ένα βίντεο με το κάψιμο της αλβανικής σημαίας σε συνδυασμό με μισαλλόδοξες εκκλήσεις. Πρωταγωνιστές του βίντεο που αναρτήθηκε με υπότιτλους στην αγγλική γλώσσα είναι κουκουλοφόροι που καλούν υπέρ της ενότητας των Χριστιανών, εναντίον των Αλβανών και την εξαφάνισή τους.

Γιατί σοσιαλισμός;

  του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Είναι ορθό για κάποιον που δεν είναι ειδικός σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα να εκφράζει τις απόψεις του για το σοσιαλισμό; Πιστεύω για μια σειρά από λόγους πως είναι.

Ας εξετάσουμε κατά πρώτον το ερώτημα από την άποψη της επιστημονικής γνώσης. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές μεθοδολογικές διαφορές ανάμεσα στην αστρονομία και τα οικονομικά: οι επιστήμονες και στους δύο τομείς προσπαθούν να ανακαλύψουν νόμους γενικής αποδοχής για καθορισμένες ομάδες φαινομένων, για να κάνουν τη διασύνδεση των φαινομένων αυτών όσο γίνεται πιο κατανοητή. Αλλά στην πραγματικότητα τέτοιες μεθοδολογικές διαφορές υπάρχουν.

Ελλάδα-Ισλανδία: Δυο διαφορετικοί κόσμοι

Η εφημερίδα Helsingin Sanomat δημοσιεύει στην επιφυλλίδα της άρθρο γνώμης του Paavo Rautio με θέμα την έναρξη της δίκης του πρώην πρωθυπουργού της Ισλανδίας Geir Haarde, ο οποίος κατηγορείται ότι απέτυχε να αποτρέψει την κρίση που έπληξε τη χώρα του το 2008, ως επικεφαλής της τότε ισλανδικής κυβέρνησης.Το άρθρο φέρει τον τίτλο «Οι κατήγοροι έχουν μόνο πέτρες στα χέρια τους - Η διερεύνηση της κρίσης χρέους πέρασε σε μια νέα φάση, σε αυτή την διερεύνησης της νομικής ευθύνης των πολιτικών ηγετών».
Ο αρθρογράφος διερωτάται για το αν ο Ισλανδός πρωθυπουργός είναι εξίσου ένοχος για την οικονομική καταστροφή της Ισλανδίας όσο οι πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας για την ελληνική καταστροφή.

Η εξαθλίωση των νέων εργαζομένων

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις - εξαθλιώνει τους νέους

Το τέλος των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και η κυριαρχία των ατομικών συμβάσεων με μισθούς που συμπιέζονται στο ύψος των νέων κατώτερων μειωμένων επιπέδων μετά την εγκληματική παρέμβαση της κυβέρνησης, αναδεικνύεται μέσα από τη σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο για τα εργασιακά, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.


Σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα ...

Σαν να μην πέρασε ούτε μια ημέρα !
1962-2012 (50 χρόνια).
Δίκες και τότε, δίκες και σήμερα.
Για ..προσβολή των προσώπων τους !

Ανήμερα των Θεοφανείων στη Χαλκίδα, η αστυνομία συνέλαβε 5 πολίτες και σχημάτισε δικογραφία κατ’ αυτών για «προσβολή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας» (Αρθρ. 168.2 Π.Κ).

Ο κ. Παπούλιας έγινε το επίκεντρο έντονων διαμαρτυριών από το πλήθος των παρισταμένων, που φώναζε συνθήματα κατά της δοτής συγκυβέρνησης και της τρόικας (ΔΝΤ - ΕΕ - Τραπεζιτών), που έχουν εξαπολύσει άγριο κοινωνικό πόλεμο εναντίον της λαϊκής πλειοψηφίας.

Ο λαός μας δεν θεωρεί πλέον τον κ. Παπούλια «ανεύθυνο θεσμικό άρχοντα» αλλά συνεργό στα κοινωνικά εγκλήματα που συντελούνται. Κι αυτό το διατράνωσε στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, το έδειξε και στην πόλη της Χαλκίδας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί, τη στιγμή που ο λαός πεινάει και τα παιδιά μας μεταναστεύουν, να δέχεται να τον περιφέρουν ανά την Ελλάδα, με τη φρούρηση πολυάριθμων δυνάμεων καταστολής και δίπλα οι ασφαλίτες να κάνουν συλλήψεις πολιτών που διαμαρτύρονται. Αυτό συνιστά παραβίαση του Συντάγματος και όχι... η διαμαρτυρία των πολιτών.
(απόσπασμα ανάρτησης του "Δεν Πληρώνω").

Και 'γώ που ξεφυλλίζω τις γραφές, ανακάλυψα πως τις δεκαετίες του '60 και του '70 τέτοιες δίκες ήταν στην καθημερινή ειδησεογραφία του τύπου της εποχής εκείνης. Ίσως ο νύν άρχων του προτεκτοράτου να μην το γνώριζε, ξεχασμένος ών στα βουνά και τα λαγκάδια της αντικατοχικής του εποποϊίας.

Γυμνός τώρα πια ο βασιληάς ανεμίζει το μαστίγιό του. Απογυμνωμένος από τη λαϊκή βουλή, εκλεκτός της βουλής των υποτακτικών, κατά πως οι ανάγκες ορίζουν και η χρεία επιτάσσει. Ανάχρειο για θεσμικούς κατακτητές και θεσμικό γενόσημο για υποτελείς.

Στροφή προς λύσεις

Έφτασε η ώρα να καταλάβουμε και να αναδιοργανώσουμε την παραγωγή

Του Richard Wolff

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το 99% κρατά στα χέρια του το όπλο της κριτικής και το στρέφει κατά του 1%. Είναι αποτελεσματικοί, επειδή ενεργούν με ένα νέο, συλλογικό και οργανωμένο τρόπο. Το Occupy Wall Street (OWS) και τα πολλά παρακλάδια του εκθέτουν βασικές αλήθειες και απαιτούν θεμελιώδεις αλλαγές. Αγωνίζονται ειρηνικά προκειμένου να προσεγγίσουν, να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη. Κερδίζουν συνεχώς τις καρδιές των ανθρώπων.

Οι εκλογες αφορουν το πολιτικο συστημα. Εμας μας αφορα η αλλαγη του πολιτικου συστηματος

Διαφαίνεται  μια κοντινή ημερομηνία εκλογών και αμέσως η θεματολογία  στο πολιτικό σύστημα άλλαξε. Ποιος θα κατέβει, με ποιον, τι ποσοστά παίρνει, αν βγαίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση κλπ.

Είναι αυτό όμως το θέμα μας; Μπορεί αυτό το πολιτικό σύστημα  με τις εκλογές, να δώσει λύση στο σημερινό αδιέξοδο;

Ο λόγος που –κατά την άποψή μας-  δεν μπορεί να δοθεί λύση με τις εκλογές, είναι πως το  εκλογικό παιχνίδι μέσα   στο συγκεκριμένο πλαίσιο, οδηγεί  πάντα σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είναι τα αποτελέσματα που  μας έχουν φέρει σε αυτό το αδιέξοδο.

Όλα, η επιλογή των υποψηφίων (από την κυρίαρχη ομάδα του εκάστοτε κόμματος),  ο προεκλογικός αγώνας που ευνοεί τον υποψήφιο με τα  χρήματα και τις διασυνδέσεις,  ο ρόλος των ΜΜΕ (συγκεκριμένα ανταλλάγματα για τη στήριξη), η συνήθεια της πλειοψηφίας του λαού, να υποστηρίζει τους ίδιους, οδηγούν  την εκλογική διαδικασία, σε ένα παιχνίδι, που  όποιος και αν κερδίσει, δεν  μπορεί να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές.

Ένα είναι το Κόμμα!

Καθώς υπάρχει η υποψία πως η χούντα μπορεί να προκηρύξει εκλογές –για να πάμε σε νέα χούντα-, νέα κόμματα εμφανίζονται στο πολιτικό σκηνικό, το οποίο ανατρέπεται και παίρνει φωτιά. Τα νέα κόμματα είναι πατριωτικά, δημοκρατικά, ανεξάρτητα και πολύ διασκεδαστικά.
Το ιδανικό θα ήταν κάθε Έλληνας να έχει το δικό του κόμμα αλλά, με λίγη προσπάθεια, κάποτε θα το καταφέρουμε κι αυτό.
Αφού καταργήσαμε τους μεσάζοντες στις πατάτες, θα καταργήσουμε τους μεσάζοντες στα κόμματα και θα έχουμε ο καθένας το δικό του.
Για την ώρα, αίσθηση έχει προκαλέσει το νέο κόμμα του Πάνου Καμμένοι, «Ανεξάρτητοι Έλληνες», αφού δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι Έλληνες και η μία λέξη αναιρεί την άλλη.
Το κόμμα του κ. Καμμένου θα έπρεπε να λέγεται «Ανεξάρτητοι Ραγιάδες», για να έχει πιο πολλή πλάκα.

ΑΜΑΧΟΣΕίμαι ο άμαχος που πάντα πεθαίνει
πάντα φοβάται
πάντα πονά, πάντα
πάντα ξυπνά όταν πρέπει
και πεθαίνει πάλι
αφού ο Θεός το επιτρέπει....

ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΑ ΤΗΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ''ΑΛΒΑΝΟΙ"

Πληθαίνουν οι αναφορές από το Μόναχο και τη Βιέννη έως τη Στοκχόλμη και το Λονδίνο για φραστικές επιθέσεις που δέχονται Ελληνες μετανάστες, καθώς αναπτύσσεται μια τάση περιφρονητικής συμπεριφοράς προς εκείνους «τους τεμπέληδες, που δεν δουλεύουν ή δεν πληρώνουν φόρους».
Το φαινόμενο απαντάται κυρίως στη Γερμανία και απασχολεί πολύ σοβαρά τις τοπικές κοινότητες των ομογενών, που σχεδιάζουν δράσεις για να αντιστρέψουν το κλίμα το οποίο επιδεινώνεται τους τελευταίους μήνες...