#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ: Η Γυναίκα στην Αντίσταση 1941-1944

Στην αντιφασιστική πάλη ενάντια στην ξενική κατοχή ξεπηδά ένας νέος παράγοντας, πρώτη φορά τόσο σημαντικός και τόσο μαζικός, στην ιστορία των ελληνικών αγώνων. Είναι η γυναικεία συμβολή. Επί τέσσερα χρόνια η Ελληνίδα έδωκε στον αγώνα αυτόν τα πάντα. Θυσίασε επάγγελμα, υπάρχοντα, την υγεία της, τα παιδιά της και τη ζωή της. Κορίτσια του θρανίου μέσα στα ιδανικά της Ε.Π.Ο.Ν. κι αγρότισσες γιαγιάδες κάτω από τα συνθήματα του Ε.Α.Μ.-Ε.Λ.Α.Σ. κατάφεραν απίστευτα πράματα. [...] Τη βρίσκουμε ζωσμένη τ' άρματα και να πολεμά στα βουνά. Τη βρίσκουμε ελασίτισσα φρουρό διαφεντεύοντας της Ελλάδας τις πόρτες. [...]
"Δεν ντρέπεστε να βγαίνετε κι εσείς οι γυναίκες στα πεζοδρόμια αντί να κάθεστε στο σπίτι σας να κοιτάξετε τα παιδιά σας", είπε κάποιος ασυνείδητος "Έλληνας" σε μια νέα. Κι αυτή τον κοίταξε με περιφρόνηση και του απάντησε:

Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙ-ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ


«ΤΟ ΧΩΝΙ»

Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙ-ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Αν δεν το έχετε καταλάβει... ζούμε έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο.

Αν δεν το έχετε καταλάβει... χάσαμε τον πόλεμο και βρισκόμαστε υπό κατοχή.
Παραιτηθήκαμε ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ και ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ από την ασυλία της εθνικής κυριαρχίας που απολαμβάνει ένα ελεύθερο κράτος.
Μας έβαλαν και παραιτηθήκαμε. Και οι δικοί μας ούτε καν μας το είπανε. Ούτε από τη Βουλή δεν το περάσανε.

Βρισκόμαστε υπό κατοχή... και αν δεν το έχετε καταλάβει αυτό ακόμη, φταίμε εμείς οι απαράδεκτοι δημοσιογράφοι.
Παλαιότερα είχαν τα τανκς. Σήμερα έχουν τα ΜΜΕ.

Αυτό όμως θα αλλάξει. Έρχεται το ΧΩΝΙ.

Από εμάς θα μαθαίνετε την αλήθεια που οι άλλοι κρύβουν. Και τα στοιχεία που κρύβουν είναι εκκωφαντικά.

Η γεωργία προϋπόθεση επιβίωσης σε συνθήκες κρίσης

Η ανατίναξη του πρωτογενούς τομέα και ο μύθος της αυτάρκειας. 
Του Δημήτρη Κοδέλα

Η οικονομική κρίση έχει ήδη αναδείξει ως μια βασική αιτία της το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και το οποίο οδήγησε στην παραγωγική αποδιάρθρωση, στη βύθιση του πρωτογενή τομέα, στην εκτίναξη του εμπορικού ελλείμματος, στην αύξηση της εξάρτησης από τις αυξανόμενες εισαγωγές. Για τη γεωργία το ζήτημα παίρνει ευρύτερες διαστάσεις, αφού αφορά την ικανότητα διατροφής του πληθυσμού, την αποφυγή τελικά μιας επισιτιστικής κρίσης.
Ειδικά το ζήτημα της διατροφικής αυτάρκειας αναδεικνύεται σε μείζον λόγω: α) της διαρκούς οικονομικής αιμορραγίας της χώρας λόγω του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, β) της αδυναμίας διαμόρφωσης οποιασδήποτε ανεξάρτητης πολιτικής, αν δεν αντιμετωπιστεί η αγροδιατροφική εξάρτηση, γ) των έντονων διακυμάνσεων των διεθνών τιμών των τροφίμων1 και στις οποίες αδυνατεί μια χώρα να παρέμβει όταν τα εισάγει. Το ζήτημα αυτό το κατανοεί πλέον o περισσότερος κόσμος, όταν αναρωτιέται πώς μπορεί να υπάρχει άλλη πορεία για τη χώρα, χωρίς να είμαστε παραγωγικοί;

Eκδρομή στη Bουλή!ΠραγματικόΚάποιο ιδιωτικό σχολείο ακύρωσε 
 την προγραμματισμένη επίσκεψη  μαθητών στη Βουλήδιότι διαπιστώθηκε 
 ότι οι μαθητές είχαν μαζί τους δεκάδες αυγά.

ΚΙ ΟΛΟ ΨΕΥΤΙΚΟΙ ΘΕΟΙ ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝ...

Σκαλίζοντας στα ντουλάπια καμιά φορά βγάζω κείμενα αραχνιασμένα , τα λέω έτσι γιατί με φοβίζουν όταν ανακαλύπτω πως δεν σάπισαν αλλά επιμενουν να είναι σαν να έγιναν τώρα μόνο σκεπασμένα με σκόνη και μια μυρουδιά ενοχλητική. Μυρουδιά από έναν αέρα που δεν είναι καν εκείνος ο κελαρίσιος, εκείνος που κρύβει μέσα του αρώματα από τα παλιά. Ενα στείρο αεράκι, γεμάτο από χαρτοπόλεμους για μασκαρεμένα μυαλά. Ασχημο πράγμα να τρέχουν όλοι να βρουν τις επόμενες αλήθειες χωρίς να έχουν καταλάβει τις προηγούμενες.

Μάρτης του 2088 ήταν, το μνημόνιο θα έκανε την εμφάνισή τους ως νέος θεός της νέας τάξης ένα χρόνο αργότερα. Κι εγώ τότε θυμάμαι μύριζα στον αέρα, ότι και τώρα. Κάποιο ψεύτικο θεό να καταφθάνει.

ΤΡΕΞΕ , ΦΥΓΕ.

Τσιγγούνηδες άνθρωποι...

Έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά αξίζει τον κόπο…

Όλοι οι κομμουνιστές , και εγώ υπόρρητα, ή υποσυνείδητα αναφερόμαστε στην εργατική τάξη με δέος, με ελπίδα με προσδοκία ότι όταν αφυπνισθεί θα σαρώσει με μιας τον καπιταλιστικό ολοκληρωτισμό. ¨Όταν εξεγερθεί θα σαρώσει την φτώχεια , την εξαθλίωση την αδικία.  Η εργατική τάξη, ο επιούσιος λαός, η τάξη με την ιστορική αποστολή να αλλάξει την μοίρα της και την μοίρα του κόσμου.

Στην δουλειά μου περιτριγυρίζομαι από εργάτες όπως και εγώ. Μιλάω μαζί τους, τσακώνομαι, τους βρίζω συχνά, απογοητεύομαι ακόμη συχνότερα. Κυρίως γιατί αντιλαμβάνονται την ταξική τους θέση ως προσωπική τους αποτυχία να επιτύχουν ως ιδανικοί μεσοαστοί ή ως  πολλά υποσχόμενοι μικροαστοί. Δύσκολα το αποδέχονται, ακόμη πιο δύσκολα ωστόσο αποδέχονται την τωρινή τους ταξική θέση : Είσαι εργάτης κατάλαβε το επιτέλους…

Το «δικαστήριο» της Ιστορίας

Του Δημήτρη Μυ
Έχει υποστηριχθεί – και όχι άδικα – ότι «οι απόψεις είναι σαν τις... μύτες, όλοι έχουμε από μία». Σεβαστές, λοιπόν, όλες οι... μύτες, ακόμη και αυτές που σηκώνονται μέχρι τα σύννεφα της υπεροψίας. Σεβαστές, προφανώς, ακόμη και οι... μύτες που, όταν μυρίζουν μνημόνιο, λιποθυμούν από τον εκσυγχρονιστικό αέρα (κοπανιστό) που αποπνέει.
Κατά τα λοιπά, η πολιτική τοποθέτηση των ανθρώπων διαμορφώνεται από διάφορα κριτήρια, μεταξύ των οποίων το ύψος και η προέλευση των εισοδημάτων τους, τα στιγμιαία ή μακροπρόθεσμα ατομικά ή επαγγελματικά συμφέροντά τους, η ταξική και ιδεολογική τους συνείδηση ή, τέλος, η βλακεία τους, η οποία, ως γνωστόν, είναι ανίκητη.

Ημέρα της καλτσοδέτας.

Ημέρα της Γυναίκας σήμερα.
Ετσι λέγεται, έτσι το θέλουν.
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα ξυπνάω με ένα χαμόγελο
αλά Μητσοτάκη.
 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΗΣ GOLDMAN SACHS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!


ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΥΘΗΤΑ ΚΕΡΔΗ!

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΧΕΙΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ! Η ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ!

Το μυστικό δάνειο που χορήγησε η Goldman Sachs στην Ελλάδα ήταν ένα δαπανηρό λάθος από την αρχή, υποστηρίζει τοBloomberg σε ανάλυσή του.

Το 2001, την ημέρα όπου έκλεισε η συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση χρωστούσε στην τράπεζα περίπου 600 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα 2,8 δισ. ευρώ που είχε δανειστεί, δήλωσε στο Bloomberg ο  Σπύρος Παπανικολάου, ο οποίος ανέλαβε τον ΟΔΔΗΧ το 2005. Μέχρι τότε, η τιμή της συναλλαγής -ενός παραγώγου που «συγκάλυπτε» το δάνειο και το οποίο η Goldman Sachs έπεισε την Ελλάδα να μην εξετάσει και με άλλους ανταγωνιστές της- είχε σχεδόνδιπλασιαστεί στα 5,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο.

ΤΟ ΑΚΕΛ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΕ ΒΑΣΗ ΕΦΟΡΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

Με πρόσφατες τις αποκαλύψεις που τόνιζαν την σοβαρή συνδρομή της Κύπρου στους σχεδιαζόμενους βομβαρδισμούς του Ιράν από το κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ που θα χρησιμοποιούσε τις κυπριακές αεροπορικές εγκαταστάσεις, παρακολουθούμε τα νέα δημοσιεύματα που αναδεικνύουν την Κύπρο ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών και προς την Συρία. Αναφερόμαστε στα υποκλαπέντα e-mail του αμερικανικού οργανισμού Stratfor τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Wikileaks και προσδιορίζουν την Κύπρο ως βάση εξόρμησης για την πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία, όπως είχαν υποδείξει επιτελείς από τη Βρετανία, τη Γαλλία και του αμερικανικού Πενταγώνου σε συζητήσεις που είχαν με αναλυτές του Stratfor!

Ηλέκτρα Αποστόλου-Πώς σε λένε;

-Ελληνίδα.

-Πού κατοικείς;

-Στην Ελλάδα.

-Ποιοι είναι οι συνεργάτες σου;

-Οι Έλληνες.

-Τι έκανες;

-Υπηρετούσα το λαό.

- Από πού παίρνεις εντολές;

- Από την πατρίδα.

 


«Ο κάτωθι υπογεγραμμένος ιατροδικαστής Πέτρος Τζαφέρης, μεταβάς σήμερον την 26ην Ιουλίου 1944 εις το ενταύθα νεκροτομείον, ενήργησα λεπτομερή αυτοψίαν και νεκροψίαν επί του πτώματος αγνώστου γυναικός ετών 39 περίπου.

Τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς… (σημειώσεις για ένα εναλλακτικό παραγωγικό πρότυπο)

του Παναγιώτη Σωτήρη
Εισαγωγή
Σήμερα έχει γίνει πια σαφές ότι απέναντι στην πραγματικότητα της κρίσης και της κοινωνικής καταστροφής που επιφυλάσσουν τα μέτρα των Μνημονίων η απάντηση δεν μπορεί να είναι απλώς το γενικό όχι στα μέτρα ή η πρόσκληση απλώς για ένα μέτωπο αντίστασης. Αυτό που απαιτείται είναι η διατύπωση μιας εναλλακτικής πρότασης που να μπορέσει να ανασυγκροτήσει την αυτοπεποίθηση των λαϊκών μαζών ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς.
1. Η κρίση του κυρίαρχου προτύπου ανάπτυξης και η πρόκληση μιας εναλλακτικής στρατηγικής

Λιτότητα, ανεργία, απολύσεις σε λίγο θα σου πούνε να πάς να πολεμήσεις

Όπλα αξίας ενός δισ. πούλησαν οι «εταίροι» στην Ελλάδα το 2010

Όπλα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ πούλησαν στην Ελλάδατα κράτη μέλη της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων για το πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του European Council Data on Arms.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην διαδικτυακή πύλη euobserver.com δείχνουν ότι η χώρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα, ήταν η Γαλλία, η οποία προχώρησε σε συμφωνία πώλησης αεροσκαφών ύψους 794 εκατομμυρίων ευρώ.

Εμείς οι γυναικες!

Από την Κλάρα Τσέτκιν στο σήμερα

  Το 1857 στις 8 του Μάρτη στην Ν.Υόρκη, οι εργάτριες στα ραφτάδικα και στα υφαντουργία 
αποφασίζουν να κατέβουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μείωση των ωρών εργασίας.
Να σκεφτεί κανείς ότι οι γυναίκες τότε εργάζονταν για 16 περίπου ώρες!
Και πληρώνονταν με μισθούς σημαντικά μικρότερους των ανδρών συναδέλφων τους
Απαιτούν, 10 ωρη εργασία και εξίσωση των μεροκάματών τους με τα ανδρικά.

Αριστερή Δύναμη

Αν κάτι μ’ αρέσει στο blog που με φιλοξενεί, είναι ότι παρακινεί τον αναγνώστη να σκεφτεί να εκφραστεί με επιχειρήματα, έστω και αν διαφωνεί.
Διακρίνω στην πάντα ζωντανή και ακμαία Αριστερά πολλές τάσεις. Αυτό σύντροφοι για μένα είναι δείγμα ζωντάνιας, ελευθερίας. Κατανοώ τις απόψεις εκείνων που είναι προσεκτικοί και εκείνων που είναι πιο ανυπόμονοι (όπως εγώ πχ). Σημασία έχει, πως ο καπιταλισμός πέθανε. Αν δεν απομακρύνουμε το πτώμα του, θα πάθουμε πολιτική σηψαιμία.  
Πριν συνεχίσω, να εκφράσω το θαυμασμό μου για τους συναγωνιστές μας, που αντιστέκονται. Οι δοσίλογοι, όλοι αυτοί που τόσα χρόνια εξαπατούσαν, ή ακόμα χειρότερα πουλούσαν τους αγώνες μας, παραδίνονται στην χλεύη του λαού.

‘’Μικρότητες’’ και ‘’μεγαλεία’’ στην πολιτική της αριστεράς

του Παναγιώτη Μαυροειδή 
Ζούμε σε μια ιστορική εποχή με δυο όψεις. Από τη μια, είναι περίοδος τεράστιων κίνδυνων για τον κόσμο της εργασίας. Είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση κοινωνικής καταβύθισης με πρωτεργάτη τον κόσμο του κεφαλαίου. Και θύμα το λαό και τη νεολαία, το παρόν αλλά και το μέλλον.
Από την άλλη,  είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση για το εργατικό κίνημα, τους κομμουνιστές, την αριστερά.
Καλούμαστε να δράσουμε μαχητικά όσο ποτέ. Αλλά πρέπει και να στοχαστούμε βαθιά, να δούμε καθαρά. Οι αντίπαλοι μας βλέπουν 10 και 50 χρόνια μπροστά.
Πρέπει και εμείς να τελειώνουμε με το σεχταρισμό του εφήμερου, του συγκυριακού. Με τη θεοποίηση του ελάχιστου, του άμεσου, του εύπεπτου.
Τα ‘’μικρά’’ και τα ‘’μεγάλα’’

400 δις δολλάρια σε μόλις 10(δέκα) ανθρώπους

Κι ενώ εμείς ασχολούμαστε με το χρέος της Ελλάδας και τις τερατώδεις θυσίες που απαιτούνται για την αποπληρωμή του, (ή μάλλον πώς στο όνομα ενός τοκογλυφικού χρέους που αυξάνεται από μόνο του απαιτείται η κοινωνική εξαθλίωση ενός ολόκληρου λαού…) μόλις κυκλοφόρησε η νέα ετήσια λίστα του forbes για τους 10 πιο πλούσιους καπιταλιστές του κόσμου.
Εκεί βλέπουμε ότι μόλις δέκα άνθρωποι έχουν μαζί πλούτο που ξεπερνά το Ελληνικό χρέος κι όμως καμιά οικονομική αρχή ή κανένας επίσημος θεσμός δικαιοσύνης δεν θεωρούν αυτή την πραγματικότητα σκανδαλώδη και άξια για διόρθωση.
Δέκα άτομα που ο καθένας τους έχει κατα μέσο όρο 40 δις δολλάρια περιουσία αποκτημένη από την απλήρωτη εργασία των υπαλλήλων τους και φουσκωμένη από έναν εκτός ελέγχου χρηματιστηριακό μηχανισμό που δίνει τα πάντα στους πιο πλούσιους και άπληστους.