#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Μια «αθώα απορία» 500 δισ. ευρώ της Γερμανίας

Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Wolfgang Munchau

Μία από τις πιο προκλητικές πρόσφατες εξελίξεις στην κρίση της ευρωζώνης είναι το σοκ που έδειξε να παθαίνει το γερμανικό οικονομικό καθεστώς, συνειδητοποιώντας ότι η ευρωζώνη είναι νομισματική ένωση. Φαίνεται κανένας δεν τους το είχε πει.

Οι Τροϊκανοί ρίχνουν χοντρά λεφτά στα Μ.Μ.Ε. για προπαγάνδα

Ζούμε σε μία χώρα όπου τα γρήγορη κυρίαρχα ΜΜΕ δείχνουν γρήγορη προσαρμογή στη νοοτροπία της αποικίας. Μέχρι σήμερα αποχωρούσα πως οι εγχώριοι υπάλληλοι της κύριας Μέρκελ επιχειρούν να επιβάλλουν στα Ελληνικά ΜΜΕ και τις απόψεις τους περί της ελευθερίας της έκφρασης. Οι αποκαλύψεις του Γεωρ. Καρατζαφέρη μου έδωσαν την απάντηση που δεν ήθελα να πιστέψω.

Φτάνοντας στα γραφεία του ΛΑ.Ο.Σ. το βράδυ της Κυριακής στις 19 Φεβρουαρίου, λίγες μόλις ώρες μετά από τις διαγραφές, για μια συνέντευξη με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ομολογώ πως δεν ήμουν προετοιμασμένος για τα όσα άκουγα. Αν και γνώριζα ότι οι στιγμές ήταν συναισθηματικά φορτισμένες, καθώς λίγο πριν είχαν ανακοινωθεί οι μεταγραφές Βορίδη-Γεωργιάδη στην Ν.Δ., δεν περίμενα να μου επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους μου. Ό,τι, δηλαδή, στην Αθήνα πέφτουν εκατομμύρια εκατομμυρίων από την τρόικα και τους δανειστές σε “έγκριτους” και “έγκυρους” συναδέλφους μου, αλλά και σε εκδοτικά συγκροτήματα, προκειμένου να περάσει η γραμμή του μνημονίου ως “απόλυτη επιτυχία”.

6 Μαρτίου 1957: Ημέρα ανεξαρτησίας


Για τη μεταφορά: Καπυμπάρα

Στις 6 Μαρτίου 1957 η Γκάνα έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα νότια της Σαχάρας που απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία. Ο Ζαν Ζιγκλέρ* γράφει για τον Κουάμε Νκρούμα, τον πρώτο ηγέτη της ανεξάρτητης Γκάνας στο βιβλίο του “Main basse sur l’Afrique” – éditions Seuil, Paris 1978[¹]:

Είμαι πριν απ’ τον Αδάμ

Δεν ξέρω το ίδιο λιοντάρι ούτε το ίδιο δέντρο,

Είμαι μιας άλλης ζέστης κι ενός άλλου κρύου…

Στο μέτρο που πέθανε κάθε πράγμα

Εγώ, εγώ πήρα πλάτος

Η συνείδησή μου πιο πλατειά από τη θάλασσα.

Εκρήγνυμαι. Είμαι η φωτιά. Είμαι η θάλασσα.

Ο κόσμος ξεγίνεται. Αλλά είμαι ο κόσμος

(Αιμέ Σεζαίρ)

 

Αν τυχόν ενδιαφέρεστε, το βιβλίο μου σε ηλεκτρονική μορφή

Γεια σας,

Ονομάζομαι Γιάννης Τσαφογιάννης, και αρθρογραφώ εδώ και κάποια χρόνια για την κρίση, μέσα από διάφορα ιστολόγια (πχ το "Βαθύ Κόκκινο"). Πριν 1.5 χρόνο έγραψα και ένα βιβλίο, το οποίο πλέον αποφάσισα να το δώσω και δωρεάν, σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω ίντερνετ.
  Μπορείτε να το κατεβάσετε ως .pdf κλικάροντας εδώ, ή και να το διαβάσετε online στο issuu, κλικάροντας εδώ.
Αν τυχόν σας ενδιαφέρει να το προβάλετε στο site σας, μπορείτε να βρείτε τα links για να το κατεβάσετε ή/και να το δείτε online στο εξής λινκ: http://tsak-giorgis.blogspot.com/2012/03/blog-post_9879.html

Ευχαριστώ,
Γιάννης Τσαφογιάννης.
H επανάσταση που σταμάτησε στα μισά και η άνοδος της αστικής δημοκρατίας

 Karl Marx
Οι άνθρωποι δημιουργούν την ίδια τους την ιστορία, τη δημιουργούν όμως όχι όπως τους αρέσει, όχι μέσα σε συνθήκες που οι ίδιοι διαλέγουν, μα μέσα σε συνθήκες που υπάρχουν άμεσα, που είναι δοσμένες και που κληροδοτήθηκαν από το παρελθόν. Η παράδοση όλων των νεκρών γενεών βαραίνει σα βραχνάς στο μυαλό των ζωντανών. Και όταν ακόμα οι ζωντανοί φαίνονται σαν ν' ασχολούνται ν' ανατρέψουν τους εαυτούς τους και τα πράγματα και να δημιουργήσουν κάτι που έχει προϋπάρξει, σ' αυτές ακριβώς τις εποχές της επαναστατικής κρίσης επικαλούνται φοβισμένοι τα πνεύματα του παρελθόντος στην υπηρεσία τους, δανείζονται τα ονόματά τους, τα μαχητικά συνθήματά τους, τις στολές τους για να παραστήσουν με την αρχαιοπρεπή αυτή, σεβάσμια μεταμφίεση και μ' αυτή τη δανεισμένη γλώσσα τη νέα σκηνή της παγκόσμιας ιστορίας.

06.03.1910

στρατός περνούσε όλη τη νύχτα για τη Λάρισα...

Επανήλθε προσωρινά το tasos manifesto

  Η Google προσωρινά μας επιτρέπει να επαναλειτουργήσουμε...

Η Google μπλόκαρε τον λογαριασμό του συνδιαχειριστή του ιστολογίου μας Bandiera Rossa,  και μαζί τη συνολική λειτουργία του ιστολογίου tasos manifesto.

Αφού ο 
συνδιαχειριστής Bandiera Rossa διέγραψε τον προηγούμενο λογαριασμό, και δημιούργησε καινούριο, έτσι επανήλθε η λειτουργία του μπλόγκ.

Ευχαριστούμε όλα τα ιστολόγια που μας συμπαραστάθηκαν  στην φίμωση που μας επιβλήθηκε από τη Google.


Τους πραγματικούς λόγους της φίμωσης ακόμη δεν τους γνωρίζουμε, ούτε γνωρίζουμε γιατί μπλόκαραν το λογαριασμό μόνο του 
συνδιαχειριστή Bandiera Rossa και όχι των υπολοίπων.

Πρίν την φίμωση υπήρχαν απειλητικά σχόλια ενάντια στο 
συνδιαχειριστή Bandiera Rossa για κάποιες αναρτήσεις που είχε κάνει, που προφανώς να σχετίζονται και με τις ενέργειες της Google.

Οι συνδιαχειριστές του μπλόγκ tasos manifesto

ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΣΙΛΑ 98 - Πατάτα του ΚΚΕ για την πατάταhttphttp://axinosp.blogspot.com/

¨ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΚΟΜΜΑΤΑ¨ - ΜΕ… ¨Σοσιαλδημοκρατικογλυφτικό οξύ¨ ( ! )

 
¨ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΚΟΜΜΑΤΑ¨ ΜΕ ΤΟΝ … ”ΣΤΑΥΡΟ ΤΗΣ ¨BAYER / C.D.U. / S.P.D. / F.D.P & GRUENE

Ο ¨ΕΟΦ¨ Η΄ ¨Εθνικός Οργανισμός Φαρισαϊσμού¨ ( MEGA SKY ALPHA NET -¨ΒΗΜΑ¨ & ΣΙΑ ) σας ενημερώνει…

ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΛΑΕ, ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΑΝΕΧΕΣΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΥΝΙΚΑ ΚΤΗΝΗ

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: «Κύριε Οικονομέα ακούστε με λιγάκι σας παρακαλώ. Οτιδήποτε θα χάσουν οι Τράπεζες αυτή τη στιγμή από τη συμμετοχή τους στην ανταλλαγή των ομολόγων, θα πρέπει από την άλλη πλευρά ο Έλληνας φορολογούμενος να το καταβάλλει προκειμένου να προχωρήσουμε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών»Ακούσατε αδέρφια, ακούσατε Έλληνες; Άκουσες μισθωτέ που σου πετσοκόψανε το μισθό; Άκουσες συνταξιούχε που προσπαθείς να τα φέρεις βόλτα με 400 ευρώ το μήνα; Άκουσες ωρομίσθιε, άνεργε που σε θέλουν να ζήσεις, με 12 ευρώ την ημέρα; Ακούσατε λοβοτομημένοι Πασόκοι που θα πάτε στην κάλπη και θα ξαναψηφίσετε το ΠΑΣΟΚ; |
ΑΚΟΥΣΕΣ Α. ΣΑΜΑΡΑ που επιμένεις να σαλιαρίζεις «συνεργάζομαι, δε συγκυβερνάω;»

Θάνος Μικρούτσικος: "Σήμερα ξανατίθεται και γίνεται επίκαιρο το ρηθέν σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα"

Κοφτά και χωρίς περιστροφές, ο Θάνος Μικρούτσικος τοποθετείται απέναντι στα μείζονα ζητήματα των ημερών μας. Έχοντας πια περάσει τα 60 του χρόνια και με μια γόνιμη καλλιτεχνική πορεία στην πλάτη, έχει απόλυτα ξεκαθαρίσει ότι παρ' ότι έργο και δημιουργός μπορεί να μην ταυτίζονται, ο ίδιος προτιμά "παράλληλα με το μεγάλο έργο, και τον καλλιτέχνη βαθύτατα προοδευτικό και ανθρωπιστή".

Συνέντευξη στην Πόλυ Κρημνιώτη

Η Κομματικότητα είναι το όπιο των Μελών !

Του Γ.Σ.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για τις επιλογές και τις πρωτοβουλίες της ηγεσίας του ΚΚΕ. Ενώ ή νέα αντίληψη που επικρατεί στην ηγεσία του, για τις μορφές κοινωνικής αντίδρασης -που δεν ελέγχονται από αυτό-, και για τις εμβρυακές μορφές αυτόοργάνωσης -που αρχίζουν να αναπτύσσονται σε πολλές περιοχές-, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης-τρόικας-ΔΝΤ, προκαλούν σε αρκετά μέλη έντονη δυσαρέσκεια, (Ο Β.Ι.Λένιν,έλεγε ότι ο αυθορμητισμός είναι η πρώτη και η εμβρυακή μορφή του συνειδητού. Το ζητούμενο είναι το αυθόρμητο να γίνει συνειδητό. Εάν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, μοιραία το κίνημα θα εκφυλιστεί, θα χειραγωγηθεί και στο τέλος θα καταντήσει μια γραφικότητα που θα την αναπαράγει ευχαρίστως το σύστημα. Εάν το αυθόρμητο μείνει αυθόρμητο, θα οδηγήσει στην «υποχώρηση του συνειδητού στοιχείου στην ταξική πάλη, και αντικειμενικά στο δυνάμωμα της αστικής ιδεολογίας πάνω στους εργάτες». Η ηγεσία το μόνο που κάνει είναι να καταδικάζει εξ αρχής οτιδήποτε είναι εκτός του ελέγχου της, αντί να προσπαθήσει με την συμμετοχή των μελλών του Κόμματος και της ΚΝΕ, να καθοδηγηθούν αυτές οι δράσεις και να αποκτήσουν ταξικά χαρακτηριστικά).


Ζητούνται δωσίλογοι για το PSI!


Τώρα μάλιστα! Αν καρατομηθεί η αξία των ομολόγων του ΟΑΕΕ (και όλων των ταμείων) θα σωθεί η ελληνική οικονομία γιατί τα λεφτά που θα κόψει το Δημόσιο θα τα δώσει στους δανειστές – τοκογλύφους! Έτσι σώζουν τη χώρα οι ξεπουλημένοι, δεν ξέρουν άλλο τρόπο. 

Ο ΟΑΕΕ μας πληροφορεί ότι ήδη από τα ομόλογα έχασε 111,3 εκ. ευρώ, και αυτά βρίσκονται στο 31,2% της ονομαστικής αξίας τους, όσο θα πάνε με το κούρεμα. Η ζημία αυτή όμως θα μεγαλώσει πολύ γιατί κάποια ομόλογα, αυτά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα ανταλλαγούν όχι στο 31,5% της ονομαστικής αξίας τους που προβλέπει στο PSI, αλλά στο 15%!

Κατεδάφιση


Του Δημήτρη Μυ

Το «Μνημόνιο 2» ψηφίστηκε και, καθώς δύσκολα θα διαβάσει κανείς τις 500 και βάλε σελίδες του, κάποιοι επιχείρησαν μια αξιόλογη σύνοψη η οποία διακινείται στο διαδίκτυο... Νομίζουμε ότι είναι χρήσιμη η παρουσίασή της με τον ελάχιστο δικό μας σχολιασμό (σε παρένθεση).

1. Αποκρατικοποιήσεις.

(Δεν θα μείνει τίποτε που να γεννά χρήμα – π.χ. ΟΠΑΠ – ή να έχει αξία – ΔΕΗ, ΔΕΠΑ κ.λπ. – στο κράτος).


2. Αυξήσεις 25% στα τιμολόγια του ΟΑΣΑ, του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

(Αυτές οι επιχειρήσεις οδηγούνται στον τεμαχισμό και την εκποίηση).

Η Δύναμη μιας...Πατάτας

Τούτο το καπιταλιστικό κωλοκράτος με τις διαχειριστικές
κυβερνήσεις του, είναι που γέννησε και μπόλιασε την
Πολιτική, την Οικονομία και την Κοινωνία με Λαμόγια,
Αεριτζήδες, Μεσάζοντες, Κερδοσκόπους και Καθάρματα.
Είναι τα λογής "κινήματα"...συνδικαλιστικό, αγροτικό,
συνεταιριστικό, που στάθηκαν Εξαρτημένα και 
Συμβιβασμένα με το Σύστημα και οδηγήθηκαν 
σε αυτοδιάλυση, συμπαρασύροντας Εργαζόμενους, 
Αγρότες, Επαγγελματίες στον Αφανισμό και Εξαθλίωση.

Κ.Λαπαβίτσας: Χρέος και Ευρώ, Προοπτικές και Λύσεις σε 5 μέρηΟ κόσμος έφτασε στα όρια του κι αυτοί μιλάνε για νέα μέτρα!!!

Εχουμε χάσει τη μπάλα με την οικονομία και κανείς δεν μας εξηγεί τι τελικά συμβαίνει. Από το 2010, κάθε φορά που παίρνουν μέτρα λιτότητας και εφαρμόζουν νέα Μνημόνια ως ακολουθήματα δανείων, ακούμε ότι είναι αρκετά και δε χρειάζεται τίποτε άλλο. Το ακούσαμε και πέρυσι το καλοκαίρι όταν μας έλεγαν ότι την άνοιξη του 2012 (δηλαδή τώρα) θα είχαμε πλεονάσματα. Το ακούσαμε το φθινόπωρο όταν ο Βενιζέλος μας διαβεβαίωνε ότι αν κάνουμε ένα «ντου» θα βγούμε από την κρίση.

Σχετικά με τα πρωτότυπα, τα αντίγραφα φάρμακα και τη δραστική ουσία

Μετά την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου για την υγεία, πρόνοια, φάρμακο, όλοι οι γιατροί υποχρεωτικά πρέπει να συνταγογραφούν τα φάρμακα με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία τους. Το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται από την 1η Απρίλη στα νοσοκομεία και από την 1η Ιούνη για τους ασφαλισμένους στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης να συνταγογραφούν αντίγραφα, φτηνά φάρμακα και όχι πρωτότυπα που είναι ακριβά. Η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, δηλαδή τον καθορισμό των κατηγοριών δραστικών ουσιών, οι οποίες θα αντιστοιχούν στην αντιμετώπιση κατηγοριών ασθενειών. Ταυτόχρονα θα καθορίσει και το ύψος της δαπάνης που θα αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κιλελέρ

Η 6η Μαρτίου είναι η επέτειος του Κιλελέρ, η ηρωική εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών ενάντια στο κράτος καταστολής και τους τσιφλικάδες. Η επέτειος αυτή, που τιμάται κάθε χρόνο και αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ελληνικής αγροτιάς, είναι ταυτόχρονα ημέρα μνήμης και αγώνων.
Η κατάσταση στην Ελλάδα τότε, είχε πολλές ομοιότητες με τη σημερινή. Από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, η οικονομική καπιταλιστική κρίση αύξησε την ανεργία και τις τιμές των αγαθών (στασιμοπληθωρισμός).  Η χαώδης πολιτική κατάσταση, η βαριά φορολογία, η διαφθορά, αναγκάζουν τους νέους σε μετανάστευση. Από το 1900-1910, 200.000 γεωργοί και εργάτες εγκαταλείπουν τη χώρα. Όπως και σήμερα, οι πολιτικοί αρνούνταν βασικά δικαιώματα, δείχνοντας αλαζονεία. Ο Χ. Τρικούπης πχ ήταν αντίθετος με την απαλλοτρίωση για να μη χάσει, όπως έλεγε, ξένους επενδυτές. Η χώρα στέναζε από τις συνέπειες της πτώχευσης και την υποταγή στους ξένους (τότε ήταν οι Εγγλέζοι σήμερα οι Γερμανοί).

3 στους 4 Ελληνες: «Να πάει φυλακή ο Παπανδρέου για την κατάντια μας»!

Τρεις στους τέσσερις Ελληνες θέλουν να δουν τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στη φυλακή, ως τιμωρία για την κατάντια της χώρας, για τα δεινά που υφίστανται καθημερινά οι ίδιοι και τα παιδιά τους.

Τα αποτελέσματα του δεύτερου «newsbomb “political x-ray” by alco» είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά από αυτά του πρώτου, τα οποία προκάλεσαν σάλο στις αρχές του Φεβρουαρίου, όταν έδειξαν ότι:

8 στους 10 Ελληνες θεωρούν πως ο Γ. Παπανδρέου ξεπούλησε την εθνική μας κυριαρχία και

- 6 στους 10 πιστεύουν πως ο νυν πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος υπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των ξένων δανειστών μας.