#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς στο "Κεφάλαιο" του Μαρξ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Σήμερα στο Σύνταγμα
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ: Να μην κόψουν το ρεύμα σε κανένα σπίτι!


Το χαράτσι δεν πρέπει να πληρωθεί, από κανέναν, έχει δεν έχει, επειδή είναι κλοπή!


Από αύριο Δευτέρα η ΔΕΗ θα προσπαθήσει να εκτελέσει τις πρώτες 20.000 εντολές διακοπής ρεύματος λόγω άρνησης πληρωμής των λογαριασμών που συμπεριλαμβάνουν το χαράτσι για τα σπίτια. 

Η ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ http://www.genop.gr/ με ανακοίνωσή της καλεί τα μέλη της τεχνικούς να αρνηθούν την εκτέλεση των εντολών διακοπής και τους προτρέπει μαζί με κάθε συλλογικότητα που αντιστέκεται στην επιβολή του χαρατσιού να οργανώσουν ομάδες αλληλεγγύης και περιφρούρησης προκειμένου να εμποδίσουν ιδιώτες εργολάβους που θα προσπαθήσουν, πιθανόν, να εκτελέσουν τα «εντάλματα».

Από τα στοιχεία που έχει δώσει η ΔΕΗ στη δημοσιότητα 1.500.000 λογαριασμοί δεν έχουν πληρωθεί. Στους 250.000 από αυτούς έχει παρέλθει και το όριο των 80 ημερών που είχε ανακοινωθεί για την έκδοση εντολής διακοπής. Έχουν εκδοθεί 50.000 αντίστοιχες εντολές.

Το χαράτσι δεν πρέπει να πληρωθεί. 

Δεν πρέπει να πληρωθεί από κανέναν, έχει δεν έχει, επειδή είναι κλοπή! 

Δεν πρέπει να πληρωθεί γιατί αυτή η άρνηση τους ανατρέπει. Η ανατροπή τους είναι ο μοναδικός μας δρόμος για την ελευθερία.

Οι ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» θα είμαστε καθημερινά στους δρόμους. 

Συμμετέχουμε σε όλες τις ανοιχτές συνελεύσεις, τις συλλογικότητες και τις ομάδες αλληλεγγύης /περιφρούρησης. 
Κανένας εργολάβος δεν θα τολμήσει να κόψει το ρεύμα σε κανέναν.

Τείχη μέχρι την καρδιά των ανθρώπων

Η είδηση δεν είναι καινούργια. Συνεπώς δεν είναι είδηση. Εδώ και αρκετό καιρό αποτελεί γεγονός. Στη Μόσχα, στο Λος Άντζελες, στο Βερολίνο, στη Φρανκφούρτη και σε αρκετές ακόμα πόλεις στον κόσμο του αναπτυγμένου καπιταλισμού, χτίζονται πόλεις μέσα στις πόλεις. Είναι κοινότητες που κατοικούνται από τους πολύ πλούσιους, μακριά από το αγριεμένο πλήθος. Περιτειχισμένες με ηλεκτροφόρους φράχτες, κάμερες παρακολούθησης και ιδιωτικούς φρουρούς που περιπολούν συνεχώς για να μην τολμήσει κανείς να προσεγγίσει.

Θα περιμένουμε να μας δώσουν το σχοινί που θα μας κρεμάσουν;

Τα δυόμισι τελευταία χρόνια στην πολιτική σκηνή της πατρίδας μας παρακολουθούμε ένα κινηματογραφικό θρίλερ, όπου στυγνοί πολιτικοί εγκληματίες δολοφονούν και στην συνέχεια διαμελίζουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας, δηλαδή τη μεσαία αστική τάξη, τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας.

Επί δυόμισι χρόνια επιβάλουν στον Ελληνικό λαό λανθασμένες οικονομικές συνταγές, που έχουν όλες αποτύχει. Αυτοί, οι έμμισθοι πολιτικοί εκτελεστές συμβολαίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (koza nostrum) έχουν ένα και μοναδικό σκοπό, την διάλυση της Ελλάδος προκειμένου να υφαρπάξουν τον τεράστιων αποθεμάτων ορυκτό της πλούτο και τη δημόσια αλλά και ιδιωτική της περιουσία. Γιαυτό επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια κατεχόμενη οικονομικά και πολιτικά χώρα, που στην ίδια δεν θα ανήκει απολύτως τίποτε. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές και έχουν το απύθμενο θράσος να ισχυρίζονται πως το κάνουν για «το καλό μας».

Κωστάς Θεός..  http://antipetroula.blogspot.com/

Η ευτυχία του να μην είσαι κομμουνιστής

* Απαλλαγμένος από το επαχθές βάρος τού να δηλώνεις ανοιχτά την ιδεολογία σου, κυκλοφορείς άνετα σε κάθε περιβάλλον, συγχρωτιζόμενος με τους πάντες (η κοινωνικότητα έχει πολλά πρακτικά πλεονεκτήματα!), και δηλώνοντας "ευαισθητοποιημένος πολίτης", "κριτικό πνεύμα", άνθρωπος "της αριστεράς", "προοδευτικός", ή τίποτε απολύτως, γιατί είναι αυταπόδεικτο ότι μιλάς από θέση ηθικής ισχύος. Στο κάτω-κάτω, δεν είσαι κομμουνιστής --ή μάλλον είσαι και αυτό, αλλά στον ιδανικό κόσμο που έχεις ήδη ολοκληρώσει μες στο μυαλό σου, εκεί που μόνο εσύ θα είσαι κομμουνιστής-- και κανείς δεν δικαιούται να σου ζητά λογαριασμό για το τι είσαι.

Επικείμενα Εγκλήματα: Τα ψέμματα Παπαδήμου και οι ευθύνες Σαμαρά και αριστεράς

Ζούμε τώρα στην Ελλάδα μια συνωμοσία σιωπής ως προς τα ουσιώδη, περίσπασης στα δευτερεύοντα και παραπλάνησης, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έγκλημα του Μαίου 2010. 
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου 
Τα ουσιώδη είναι το PSI, το νέο Μνημόνιο και η Δανειακή, το εμπάργκο πετρελαίου από το Ιράν. Θέμα ημερών ή εβδομάδων η υιοθέτησή τους. Αν η κυβέρνηση δεν μεταβάλλει άρδην τη “διαπραγματευτική” της τακτική και αν ο ελληνικός λαός δεν αποτρέψει την έγκριση των συμφωνιών όπως σήμερα προαλείφονται, τότε η Ελλάδα θα αφοπλισθεί νομικά και θα στραγγαλισθεί οικονομικά, προτού της επιτεθούν επιχειρώντας να τη διαλύσουν, βάζοντας πιθανώς και το θεμέλιο της ευρωπαϊκής διάλυσης.

Νοτης Μαριάς 7 βήματα για την απελευθέρωση. Ακούστε το!


http://listonplace.blogspot.com/

Η ΓΕΝΟΠ καλεί σε ανθρώπινο τείχος κατά των διακοπών Ρεύματος

Αρνούμαστε να κόψουμε το ρεύμα στους φτωχούς!!
«ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»
ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΡΟΣ
ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Συνάδελφοι τεχνικοί,
Τις επόμενες ημέρες θα κληθείτε και θα λάβετε εντολές να διακόψετε το ρεύμα σε εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς και ανέργους συνανθρώπους μας που δεν κατάφεραν να πληρώσουν το χαράτσι.
Με κάθε σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, αντιλαμβανόμενοι πλήρως τις επιπτώσεις των κινήσεών μας
Το συνδικάτο σας, η ταξική και ασυμβίβαστη ΓΕΝΟΠ,
-σας καλεί  να αγνοήσετε αυτές τις εντολές,
-σας καλεί να μην πειθαρχήσετε,
-σας καλεί να μην χάσετε την ανθρωπιά σας.
Συνάδελφοι – σες,
Στις δύσκολες μέρες που ζούμε,
•    που κλέβουν τους μισθούς μας,
•    που κλέβουν τις συντάξεις μας,
•    που κλέβουν και σκοτώνουν τα όνειρά μας,
ένα πράγμα δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας κλέψουν. Τις καρδιές μας.


Υπάρχει επαναστατικό πρόταγμα σήμερα;

Η πολιτική της κοινωνίας απέναντι στην φτώχεια και την εξαθλίωση αποτυπώνει και τον χαρακτήρα του εκάστοτε κοινωνικού συστήματος. Σύμφωνα με τους Durkheim, Weber και Simmel, κάθε κοινωνία χαρακτηρίζεται από έναν ειδικό τύπο «κοινωνικής συνοχής», χαρακτηρίζεται δηλαδή από τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται τα άτομα μεταξύ τους παράγοντας έτσι την έννοια της κοινωνίας και του πολίτη. Η εισβολή της φτώχειας ακόμα και στις Μητροπόλεις του καπιταλισμού, της άλλοτε ευημερούσας Δύσης, καθώς και η μαζική εξαθλίωση που παρατηρείται στις μέρες μας, αποτελούν ένδειξη (αν όχι απόδειξη) του γεγονότος της κατάρρευσης αυτής της συνοχής και της ολικής αποδόμησης των κοινωνικών σχέσεων. Από την άλλη, η διείσδυση του δυτικού καταναλωτικού μοντέλου στην ελληνική κοινωνία, συνέβαλε με τη σειρά της στην απομόνωση και την πολιτική απάθεια, φέρνοντας έτσι το ελληνικό κοινό, αντιμέτωπο με μια κατάσταση που δεν γνωρίζει ξεκάθαρα πώς ν’ αντιπαλέψει. Αν σ’ αυτά συμπεριλάβουμε και την κατάρρευση του Μαρξισμού με το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης που έστω και σαν ζωτικό ψεύδος πυροδοτούσε πολιτικές αντιστάσεις, αλλά και την κονιορτοποίηση και απαξίωση κάθε πολιτικής έννοιας από τον μεταμοντέρνο αξιακό μηδενισμό, ερχόμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα κοινωνικό-πολιτικό αδιέξοδο.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Ξερουμε και οι δυο οτι τιποτα δε διαρκει πολυ,
μοιραζομαστε το ιδιο Μυστικο,
μας κρατα σε αποσταση
μας ενωνει.
Υπαρχει μια αστρικη παραδοξοτητα που τα παντα καθοριζει υπαρχει ενα αηδονι που ποτε δεν τραγουδα
εχουμε κι οι δυο το χερι στο τιμονι
και που πηγαινουμε, κανεις δεν ξερει πια

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ» ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ
 Η προσπάθεια των «αγανακτισμένων» να «επιστρέψουν» στο Σύνταγμα, φαίνεται ότι προκαλεί σοκ και δέος στην Κυβέρνηση Παπαδήμου. Παρά το τσουχτερό κρύο, οι πολίτες που βρέθηκαν εκεί και θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική και τα νέα βάρβαρα μέτρα, αντιμετωπίστηκαν για μια ακόμα φορά με το ''μαστίγιο''.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι αυτή την ώρα 7.30 επικρατεί μεγάλη ένταση στο Σύνταγμα, μεταξύ των ΜΑΤ και περίπου 1.000 Αγανακτισμένων που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή.

Με το σκοτάδι και το αφόρητο κρύο εκβιάζει η κυβέρνηση, όσους δεν πληρώσουν το χαράτσι


Απειλή σκότους και ψύχους για περισσότερα από 20.000 νοικοκυριά
  • Σε ανυπακοή καλεί η ΓΕΝΟΠ
 
Εϊκοσι χιλιάδες εντολές διακοπής ρεύματος -εκτελεστέες από αύριο Δευτέρα- εξέδωσε η ΔΕΗ. Εκκληση στους τεχνικούς της ΔΕΗ να αγνοήσουν τις εντολές της διοίκησης και να μην προχωρήσουν σε διακοπή ρεύματος προς καταναλωτές που δεν έχουν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων έκανε η ΓΕΝΟΠ.
Η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου εκβιάζει να κόψει το ρεύμα και να αφήσει στο σκοτάδι αλλά και στο κρύο, περισσότερα από 20.000 νοικοκυριά. Η κυβέρνηση αυτή τολμά να μετατρέπεται σε κοινό εκβιαστή προκειμένου να εισπράξει από ανθρώπους που οι αλλαγές της οικονομικής πολιτικής και τα εγκληματικά (ή σκοπούμενα...) λάθη των πολιτικών, κατάφεραν να καταστρέψουν έναν λαό προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους χορηγούς τους.

"Κέρασμα" σε Μπακογιάννη (Βίντεο)

 Η λατρεία που νιώθει η νεολαία αλλά και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα για το πολιτικό προσωπικό που στηρίζει την διορισμένη κυβέρνηση του τραπεζίτη Παπαδήμιου τούτη την φορά είχε αποδέκτη το πρόσωπο της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Όπως παρακολουθούμε στο βίντεο που παραθέτουμε χτες η Ντόρα Μπακογιάννη ήθελε να απολαύσει τα εδέσματά της στο γνωστό στέκι «Λούκουλος» στον πεζόδρομο Κοραή στο Ηράκλειο Κρήτης. Δυστυχώς γ’ αυτήν νεολαίοι της επιφύλαξαν μια δυσάρεστη έκπληξη, κερνώντας την αυγά και γιαούρτια.

Απειλούν να αυτοκτονήσουν μαζικά 300 εργαζόμενοι εργοστασίου

Με μαζική αυτοκτονία απειλούν στην Κίνα 300 εργαζόμενοι εργοστασίου που κατασκευάζει τις παιχνιδομηχανές Xbox 360 σε περίπτωση που δεν τους εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους. Οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου φέρεται να χρωστούν χρήματα στους εργαζομένους και οι ίδιοι απειλούν ότι θα πέσουν από την ταράτσα των εγκαταστάσεων εάν δεν πληρωθούν. Εκπρόσωπος της Microsoft, στην οποία ανήκει η μάρκα Xbox, δήλωσε ότι η εταιρεία του παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση υποστηρίζοντας ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια που παράγουν τα προϊόντα της

Το Μαρξιστικό σχίσμα

Kείμενο της συντακτικής επιτροπής
  του http://wwwpraxisred.blogspot.com/
Ο Μαρξ σε αντίθεση τόσο με τους σύγχρονούς του όσο και με τα ηγεμονικά θεωρητικά και πολιτικά ρεύματα της εποχής του, δεν στοχεύει στο να σχεδιάσει ή να επανασχεδιάσει μέσα από μια δογματική οπτική την κοινωνική πραγματικότητα αλλά επιδιώκει να παρουσιάσει το «νέο» μέσα από την βασανιστική κριτική του παλιού κόσμου. Δεν αντιλαμβάνεται δηλαδή τον κομμουνισμό ως μια «δογματική αφαίρεση» , ένα αξιωματικό πρόταγμα που αποπειράται θεωρητικά να επιλύσει τις αέναες ιστορικές και κοινωνικές αντιφάσεις. Αντίθετα «προτείνει» τον κομμουνισμό ως μια «επαναστατική ιδέα», που ωστόσο θα παραμείνει  χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, χωρίς υλική πραγμάτωση, εγκλωβισμένη στην σφαίρα της ακαδημαϊκής, θεωρητικής σχοινοβασίας αν δεν διαβεί το Ρουβικώνα και δεν περάσει στο πεδίο της κοινωνικής δράσης.

Λίγη σεμνότητα δεν θα έβλαπτε...

του Αλέκου Αναγνωστάκη
Με τίτλο «Αποκαλυπτικά - μιλούν για φιλο­λαϊκή κυβέρνηση σε αστικό πλαίσιο» ο ανώνυ­μος αρθρογράφος «I» του Ριζοσπάστη την περα­σμένη Τρίτη (σελ. 28) απαντά στην αρθρογρα­φία του Πριν της περασμένης Κυριακής. Κατά τον «I», το NAP έχει ως άμεσο στόχο ένα πρό­γραμμα το οποίο «μπορεί να εφαρμόσει και μια φιλολαϊκή κυβέρνηση - σκαλοπάτι για την επανάσταση- στα πλαίσια του αστικού συστή­ματος». Συμπεραίνει επίσης πως η αρθρογρα­φία του Πριν ψεύδεται όταν κάνει κριτική ότι «το ΚΚΕ περιχαρακώνει τους αγώνες» και ότι «αποσιωπάται ολόκληρη η θέση του κόμματος για τις εκλογές». Ότι δηλαδή, για το ΚΚΕ, «οι εκλογές δεν θεωρούνται πανάκεια για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων, αλλά ως μια μορφή αγώνα επίσης που μπορεί να αλλάξει συσχετι­σμούς».
Ο αρθρογράφος συμπεραίνει ότι τα άρθρα του Πριν πηγή και σκοπό έχουν «να συγκαλύ­ψουν τον οπορτουνισμό τους, τον τυχοδιωκτισμό τους», «για να κρυφτούν απ' αυτό που πραγμα­τικά είναι: εργαλείο υπονόμευσης της πολιτικής πάλης για την εργατική εξουσία, της ταξικής πά­λης του σήμερα».

Λουκάς Παπαδήμος: Αυγείας και όχι Ηρακλής

Λεωνίδας Βατικιώτης
Ο Λουκάς Παπαδήμος αν πιστέψουμε τις αγιογραφίες που συνόδευσαν την προσγείωσή του στο Μαξίμου αποτελεί την δημιουργική υπέρβαση, την θετική απάντηση σε τρία τουλάχιστον διλήμματα, υπαρξιακής φύσης για το πολιτικό σύστημα, που με βιαιότητα τέθηκαν το τελευταίο διάστημα: Ανάμεσα στη συνέχεια και την τομή στην πορεία της πολιτικής ζωής, ανάμεσα στην «εθνική προσπάθεια» αναβάθμισης της θέσης της Ελλάδας και τη διεθνή καταξίωση με την σταδιοδρομία του να αποτελεί εγγύηση και ανάμεσα στην οικονομία και την πολιτική, αποτελώντας ο ίδιος πάλι το σημείο τομής τους όπου η μια δίνει τη θέση της στην άλλη. Αρκεί όμως μια πιο προσεκτική ματιά στα επιτεύγματά του για να καταλάβουμε ότι ο από «μηχανής θεός» Λουκάς Παπαδήμος, ο άνθρωπος που ήρθε με την ελπίδα να σώσει την παρτίδα διαχειριζόμενος την τελευταία προσπάθεια να μείνει η Ελλάδα στην ΟΝΕ δεν είναι παρά η συμπύκνωση και όχι η αναίρεση του παρελθόντος, το σημείο συνάντησης του εθνικού επαρχιωτισμού με τον πιο σκοτεινό κοσμοπολιτισμό, που θα ζήλευε και η Ιερή Συμμαχία και η σύμφυση της πολιτικής και της οικονομίας στην πιο οπισθοδρομική της εκδοχή.

Βαρετά...ραμφίσματα


Λέγεται PSI ή πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων 
ιδιωτών ή "κούρεμα" ή αναδιάρθρωση χρέους ή ....

Οποιος μιλούσε για κάτι τέτοιο...λιθοβολούνταν.
Ρουφιάνος ήταν ή κομμουνιστής!!
Τώρα είναι...
...νέος Μονόδρομος...προϋπόθεση για το νέο δάνειο.

Πρωτοβουλία γιά ένα Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών στον ΟΤΕ-Ανακοίνωση για την απεργία στις 17/10


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το 2011 έφυγε αφαιρώντας τις κατακτήσεις ενός αιώνα στις εργασιακές σχέσεις. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αφού άνοιξε τον δρόμο με τα μνημόνια έπεσε κάτω από την λαϊκή οργή. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΛΑΟΣ προσπαθεί να ολοκληρώσει την ληστεία του λαού.

Η κατάσταση των εργαζόμενων στην χώρα και των λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας μας, συνοψίζεται στην εικόνα των άστεγων συμπολιτών μας που πεθαίνουν στα παγκάκια από το κρύο. Στην εικόνα των γονιών που παραδίδουν τα πεινασμένα παιδιά τους στα Ορφανοτροφεία. Είναι η εικόνα ελλήνων και μεταναστών προλεταρίων που ζουν από τα σκουπίδια. Δίπλα σ αυτές τις εικόνες οι καπιταλιστές σαν νέοι μαυραγορίτες αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές όποιο εμπόρευμα η ανέχεια και η απελπισία οδηγούν στην αγορά αδιάφορο αν πρόκειται για πράγματα ή εργαζόμενους.

Τα φιλόδοξα και ιδιοτελή καθάρματα


Το κείμενο που παραθέτουμε είναι του κομμουνιστή δασκάλου -υπήρξε μέλος του Πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ- Δημήτρη Γληνού, ο οποίος πρωταγωνίστησε στις διεργασίες για την ίδρυση του ΕΑΜ και συνέταξε το ιδεολογικο-πολιτικό μανιφέστο "Τί είναι και τί θέλει το ΕΑΜ". Παρακολουθήστε πόσο επίκαιρο είναι το παρακάτω απόσπασμα του:
 Μα δεν είναι μόνο το αίμα που χύνεται, οι υλικές καταστροφές, η σωματική εξαθλίωση του λαού, που φέρνει ετούτη η μαύρη τυρανία. Περισσότερο ακόμα και βαθύτερα και σκληρότερα χτυπάει το λαό η ηθική εξαθλίωση, που παρουσιάζουν ορισμένα κοινωνικά στρώματα και ορισμένα άτομα.

Η κόκκινη Ρόζα χάθηκε κι αυτή… (15/1/1919)

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε μια από τις πιο σημαντικές και γοητευτικές μορφές του κομμουνιστικού κινήματος, η Ρόζα Λούξεμπουργκ


Η κόκκινη Ρόζα χάθηκε κι αυτή
Κανείς δεν ξέρει
Πού το κορμί της παραχώσαν
Έλεγε την αλήθεια στους φτωχούς
Γι’αυτό κι οι πλούσιοι την σκοτώσαν
B.Brecht -Επιτάφιος για την Roza LuxembourgΡόζα Λούξεμπουργκ: Μαθήματα από τη ζωή της

του Patrick Larsen


Η Ρόζα Λούξεμπουργκ ήταν μια εξαιρετική Μαρξίστρια και επαναστάτρια. Η δολοφονία της στις 13 Ιανουαρίου του 1919 ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για το γερμανικό Κομμουνιστικό κίνημα. Εδώ, ο Patrick Larsen αναλύει υπό το φως της Γερμανικής Επανάστασης του 1918 τόσο τα σπουδαία χαρίσματα της προσωπικότητάς της, όσο και τις αδυναμίες της και εξάγει συμπεράσματα για το σήμερα και ειδικά για το επαναστατικό κίνημα στη Βενεζουέλα.
“Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο!”. Ηλίθιοι δήμιοι! Η “τάξη” σας είναι χτισμένη πάνω στην άμμο. Η επανάσταση αύριο “θα υψώσει τη βροντερή φωνή της ως τους ουρανούς”. Τρομαγμένοι θ’ ακούσετε το νικητήριο της σάλπισμα: – Ήμουν, είμαι και θα είμαι» (Ρόζα Λούξεμπουργκ, Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο, Ιανουάριος 1919)
91 χρόνια πριν, μία από της μεγαλύτερες επαναστάτριες στην ανθρώπινη ιστορία, η Ρόζα Λούξεμπουργκ δολοφονήθηκε άγρια. Η ζωή της δεν χαρακτηρίζεται απλά από την ηρωική απόπειρα για επανάσταση, αλλά αποτελεί επίσης ένα θησαυρό μαθημάτων για τους αγώνες του σήμερα.

Ρόζα: Το παν είναι να παραμένει κανείς άνθρωπος


… χόρτασες από πρωτοχρονιάτικες ευχές;
Κοίτα το λοιπόν να μείνεις άνθρωπος.
Το παν είναι να παραμένει κανείς άνθρωπος.
Δηλαδή σταθερός και διαυγής, και χαρούμενος
παρ’ όλα αυτά, γιατί “οι κλάψεις” είναι
κύριο χαρακτηριστικά της αδυναμίας…
… ο κόσμος είναι τόσο ωραίος, μ’ όλη την φρίκη του,
και θάταν σίγουρα πιο ωραίος,
αν δεν τον βάραιναν οι αδύναμοι και δειλοί.
Έλα τώρα, σου χαρίζω ένα ακόμη φιλί,
γιατί είσαι και θα μείνεις
ένα τίμιο μικρό ανθρωπάκι,
στην υγειά σου και καλή χρονιά!
Ρόζα, γράμμα από την φυλακή 1916


«Κατά βάθος, νιώθω πολύ πιο ευχάριστα στη γωνίτσα ενός κήπου, όπως εδώ, ή σε έναν κάμπο ξαπλωμένη στα χόρτα, παρά σε ένα συνέδριο του κόμματος. Σε σένα μπορώ να τα λέω αυτά, αφού δεν θα τρέξεις να με υποψιαστείς ότι προδίδω το σοσιαλισμό. Το ξέρεις ότι παρ’ όλα αυτά ελπίζω να πεθάνω στο πόστο μου: σε μια οδομαχία ή σε ένα κρατητήριο. Ομως, τα φυλλοκάρδια μου το ξέρουν πως ανήκω περισσότερο στα πουλιά παρά στους “συντρόφους” μου. Κι αυτό όχι επειδή βρίσκω στη φύση καταφύγιο και ξεκούραση. Αντίθετα μάλιστα, ανταμώνω μέσα στη φύση, όπως και ανάμεσα στους ανθρώπους, τόση σκληράδα σε κάθε μου βήμα που υποφέρω πολύ».
Ρόζα, γράμμα από την φυλακή 1917


Αυτοδύναμοι!

Του Γιώργου Καραμπελιά

Μια αδιάψευστη ένδειξη της κρίσης και της σαπίλας των ελληνικών ελίτ είναι η απουσία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συνοχής της κοινωνίας, από το σύνολο των πολιτικών, «πνευματικών» και οικονομικών ελίτ της χώρας.

Σήμερα οι Έλληνες εφοπλιστές παραμένουν ακόμα ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου στον κόσμο και οι ετήσιες παραγγελίες τους είναι πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια. Έλληνες επιχειρηματίες, τραπεζίτες, πολιτικοί και άλλοι χρυσοκάνθαροι διαθέτουν καταθέσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στο εξωτερικό. Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν ένα σημαντικό ύψος καταθέσεων και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.

ΤΙ ΚΟΙΤΑΜΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ; Πως μας καταστρέφουν;

Γιώργος Παπανικολάου ( Τρίκαλα)
Κάποιοι μεγαλοσχήμονες έχουν συστήσει διεθνείς οργανισμούς (όπως Δ.Ν.Τ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, κεντρικές τράπεζες μεγαθήρια κ.ο.κ.) και φαντάζονται ότι κατευθύνουν τη διεθνή οικονομία και τις τύχες της ανθρωπότητας με τις αυτοκρατορικές εξουσίες και την αυταρχικότητα που έχουν περιβληθεί, αλλά η κρίση απέδειξε ότι υπάρχουν τοξικές χρηματοπιστωτικές βόμβες μεγατόνων στα θεμέλια του συστήματος, οι μεγαλύτερες των οποίων δεν έχουν ακόμη εκραγεί, που ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΣΠΑΡΜΕΝΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥΣ, που απειλούν ανά πάσα στιγμή να σκάσουν και να δημιουργήσουν μια αλυσιδωτή αντίδραση στην παγκόσμια οικονομία, κάτι σαν πυρηνική αντίδραση και να καταστρέψουν μέσα σε δευτερόλεπτα μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Το κέρδος τρώει τον μισθό...

 Γιάννης Ελαφρός, Μιχάλης Παπαμακάριος
Με τον ερχομό του νέου έτους, ξεκίνησε από την συγχορδία κυβέρνησης, εργοδοτικών οργανώσεων και ΜΜΕ μια ακόμη, καλά ενορχηστρωμένη, ιδεολογική και επικοινωνιακή επίθεση που αφορά την άμεση ανάγκη μείωσης των βασικών μισθών, κατάργησης των δώρων, παγώματος των μισθολογικών ωριμάνσεων και αναβολή της προβλεπόμενης αύξησης του 2,5% της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τον ερχόμενο Ιούλιο, για τα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια. «Είναι απαίτηση της τρόικας», παπαγάλιζαν τα κανάλια τις πρώτες ημέρες, βασισμένα στην επιστολή που είχε στείλει η τρόικα στη κυβέρνηση και σημειώνονταν οι απαιτήσεις για μείωση μισθών και κατάργηση των δώρων.

Ο 13ος και ο 14ος μισθός ΔΕΝ είναι δώρο

Νέα Υόρκη, αρχές του 20ου αιώνα. Στα κεντρικά γραφεία κάποιας εταιρείας, οι υπάλληλοι συγκεντρώνονται σε μια μεγάλη αίθουσα περιμένοντας το παραδοσιακό δώρο της διεύθυνσης για τα Χριστούγεννα: ένα ρολόι, ένα χρυσό νόμισμα ή ακόμη και μια γαλοπούλα (ενίοτε ζωντανή). Μόνο που αυτή τη φορά ο διευθυντής κάνει την μεγάλη έκπληξη. Προσφέρει το δώρο σε χρήματα! Μέσα σε ελάχιστα χρόνια η νέα αυτή πρακτική κυριαρχεί στις περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις. Ήδη, μάλιστα, από το 1902 εταιρείες όπως η J.P Morgan.Co προσέφεραν σε ορισμένα στελέχη τους τον μισθό ενός ολόκληρου έτους ως δώρο Χριστουγέννων.

Πίσω Φονιάδες! -KONTI: Τραυματισμός εργάτη της περιφρούρησης με μαχαίρι από άγνωστο

Οι απολυμένοι εργάτες της ΚΟΝΤΙ συνεχίζουν την περιφρούρηση του εργοστασίου της ΚΟΝΤΙ παρά το γεγονός ότι το σύνολο του προσωπικού έχει απολυθεί και η εταιρία Arcelormittal έχει δηλώσει ότι θα κλείσει οριστικά το εργοστάσιο.

Σήμερα το μεσημέρι, περίπου στις 4.30, οι εργάτες της περιφρούρησης ρώτησαν 3 άτομα τα οποία είχαν μπει στο εργοστάσιο της ΚΟΝΤΙ στη ΒΙΠΕ Βόλου (Βελεστίνο) για ποιο λόγο είχαν εισέλθει σε αυτό. Τα 3 άτομα εξύβρισαν τον εργάτη ΑΚ και στη λογομαχία ένα από τα τρία άτομα επιτέθηκε με μαχαίρι στον εργάτη της περιφρούρησης χωρίς ευτυχώς να τον τραυματίσει σοβαρά.

Της ευρωζώνης το...κάγκελο!


Γ. Δελαστίκ
Βαθυστόχαστη η εκτίμηση της σκληρής δεξιάς γερμανικής εφημερίδας Ντι Βελτ, αλλά και της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας. «Η Γαλλία διατηρεί την κορυφαία αξιολόγησή της - Η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης μετά τη Γερμανία δεν πρέπει να υπολογίζει σε (δανειοληπτική) υποβάθμισή της κατά τη διάρκεια του έτους», έγραφε με έκδηλη ανακούφιση ένα 24ωρο νωρίτερα. Ένα εικοσιτετράωρο και κάτι άντεξαν αυτές οι μπούρδες. Την Παρασκευή το βράδυ («Παναΐτσα μου!» που έλεγε και ο Καζαντζίδης) ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής αξιοπιστίας χωρών Στάνταρντ εντ Πουρς άρχισε να υποβαθμίζει κράτη της ευρωζώνης με ρυθμό πολυβόλου.

Η κυβερνητική πρόταση της αριστεράς

 Γιώργος Σαπουνάς (Συνεργάτης του Π. Κ.)
Οι συζητήσεις εντός της ελληνικής αριστεράς για το ευρώ ή τη δραχμή, για την παραγωγική ανασυγκρότηση ή το εμπορικό ισοζύγιο, για τα ευρωομόλογα και τη λειτουργία της ΕΚΤ, για την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών δανεισμού ή ακόμη και την αναζήτηση… πετρελαίου χάνουν απ’ τα μάτια τους το πρωτεύον που δεν είναι άλλο από τον συσχετισμό της δύναμης στο πεδίο της ταξικής και πολιτικής πάλης. Η κρίση χρέους και οι συνακόλουθες πολιτικές επιλογές βύθισαν το ήδη ανυπόληπτο πολιτικό σύστημα εξουσίας σε πρωτοφανή κρίση. Το ΠΑΣΟΚ αποδομείται, η Ν.Δ. και ο ΛΑΟΣ βρίσκονται σε αδιέξοδα. Ωστόσο η αριστερά, παρότι βρίσκεται γενικά στο στόχαστρο της κριτικής από τα μέλη και τους οπαδούς της για την πολυδιάσπαση και την αναποτελεσματικότητά της, αυξάνει ταυτόχρονα το κοινωνικό της ακροατήριο και τα δημοσκοπικά της ποσοστά. Αυτή η αντίφαση αντανακλά το γεγονός ότι το αίτημα για ενότητα της αριστεράς έχει αντικειμενικά ωριμάσει, όπως τεκμαίρεται τόσο από τον φόβο των αντιπάλων ενώπιον μιας τέτοιας πιθανότητας όσο και από την απαίτηση για μια τέτοια ενότητα, που εκφράζεται έντονα από την πλατιά κοινωνική βάση των κινημάτων και της αριστεράς. Το αίτημα αυτό έχει δυο διαστάσεις: την αποτελεσματική κοινωνική δράση και την εκλογική συνεργασία.

Εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας

«Eγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας δεν είναι μόνο οι γενοκτονίες, τα στρατόπεδα θανάτου, τα βασανιστήρια, οι λιμοί που προκαλούνται εσκεμμένα, οι μαζικές επιμολύνσεις, οι εξευτελισμοί ως μέθοδος καταστολής της ταυτότητας των θυμάτων. Είναι επίσης αυτό που οι χρηματοπιστωτικές και οικονομικές εξουσίες με την ενεργή ή σιωπηρή συμμετοχή των κυβερνήσεων διέπραξαν εν ψυχρώ εναντίον εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, που απειλούνται να χάσουν ό,τι τους έχει απομείνει, το σπίτι και τις οικονομίες τους, αφού έχουν χάσει τη μοναδική και συχνά ισχνή πηγή εισοδήματός τους, δηλαδή τη δουλειά τους».

 Ζοζε Σαραμάγκου – Το τελευταίο τετράδιο