#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

Συντριβή της εργασίας και επιβολή λιτότητας


 Ο πραγματικός στόχος του Ντράγκι* για την Ευρωζώνη (μετάφραση από το COUNTERPUNCH) 

Άρθρο του MIKE WHITNEY

 23-25 Δεκεμβρίου 2011 

Η μετάφραση του άρθρου στα Ελληνικά έγινε από:

Φανταστείτε ότι ο τραπεζίτης σας προσφέρεται να σας δανείσει 150.000 δολάρια (στμφ 115.000 €) για να αναπληρώσετε τα χρήματα που είχατε χάσει από το στεγαστικό σας δάνειο με τη φούσκα των ακινήτων που έσκασε το 2006. Και, ας πούμε, συμφώνησε να σας δανείσει τα χρήματα αυτά για 3 χρόνια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, μόνο με 1% επιτόκιο, με την προϋπόθεση ότι - ως εξασφάλιση για το δάνειο αυτό – εσείς θα υποθηκεύατε μονάχα ότι αντικείμενο έχετε καταχωνιασμένο στην αποθήκη σας (π.χ. σκουριασμένα ποδήλατα, ένα στραβωμένο στεφάνι μπασκέτας, ένα παλιό κουκλόσπιτο, ποντικοφαγωμένες βαλίτσες…).

Δεν θα σας φαινόταν αυτή μια καλή συμφωνία;

Την Τετάρτη (21 Δεκ 2011), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έκανε αυτή ακριβώς την προσφορά σε πάνω από εκατό καταχρεωμένες τράπεζες στην Ευρώπη, προσφέροντάς τους 640 δισεκατομμύρια δολάρια (489 δις ευρώ) σε πάμφθηνα 3ετή δάνεια, με αντάλλαγμα κάθε είδους εξασφαλίσεις-σκουπίδια για τις οποίες προς το παρόν δεν υπάρχει αγορά.

Γιωργάκης...ο Εφραίμ του Πασοκ!!


Την ώρα που η Χώρα τσακίζεται στα βράχια του νεοφι-
λελευθερισμού...την ώρα που μερικές χιλιάδες Πολιτών
μπαίνουν σε συσσίτια...την ώρα που εκατομμύρια Ελλήνων
αναρωτιούνται "ποιό άλλο κακό" θα τους βρει...αυτή την
ώρα το πράσινο υψηλόβαθμο Κοπάδι...συνουσιάζεται...
 
Κλείστηκαν,λοιπόν, οι διευρυμένοι ανόητοι κομμισάριοι
στα κομματικά γραφεία και περίμεναν από τον Γιωργάκη
να...κατεβάσει τα βρακιά του,να τους αποκαλύψει δηλαδή
τις προθέσεις του περί την ηγεσία του Πασοκ.

Τοκογλυφία a’la Grec

Εγκλημα διαρκείας χάριν των τραπεζιτών

Στο 4,68% διαμορφώθηκε το επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημόσιου στη δημοπρασία της περασμένης Τρίτης, έναντι 4,63% που ήταν το επιτόκιο στην προηγούμενη δημοπρασία (Νοέμβρης). Σημειώνουμε ειδικά τη συγκεκριμένη δημοπρασία, γιατί την ίδια μέρα είχαμε θεαματική αποκλιμάκωση των επιτοκίων σε όλη την Ευρώπη, η οποία αποδόθηκε στην απόφαση της ΕΚΤ να ενισχύσει τη ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρέχοντάς τους δανεισμό με τριετή ορίζοντα και επιτόκιο γύρω στο 1%.

Και δεν μιλάμε για τη Γερμανία, που δανείζεται σταθερά με επιτόκιο χαμηλότερο από 1%, αλλά για άλλες χώρες με υψηλό δανεισμό. Η Ισπανία, για παράδειγμα, έκανε την ίδια μέρα δημοπρασία τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων, στη διάρκεια της οποίας η ζήτηση έσπασε τα κοντέρ, ξεπερνώντας το τριπλάσιο του ζητούμενου ποσού. Τα δε επιτόκια έκαναν μια θεαματική βουτιά, πέφτοντας στο μισό ή και στο ένα τρίτο. Στα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια το επιτόκιο από 5,11% έπεσε στο 1,735% και στα εξάμηνα έπεσε από 5,227% στο 2,435%. Ανάλογη εξέλιξη υπήρξε και στο μακροπρόθεσμο δανεισμό, με το 10ετές ισπανικό ομόλογο να υποχωρεί κατά 11 μονάδες βάσης και το αντίστοιχο ιταλικό κατά 21 μονάδες βάσης (ρεκόρ πτώσης το τελευταίο δίμηνο).

Αλληλεγγύη· όχι φιλανθρωπία.


Η αλληλεγγύη δεν είναι ένα αφηρημένο σχήμα. Δεν είναι μια λέξη. Είναι μια πρακτική. Και δεν έχει καμία σχέση με τη φιλανθρωπία. Φιλανθρωπία κάνει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Φιλανθρωπία κάνει η εκκλησία. Η φιλανθρωπία έχει ως ψυχαναλυτική βάση την επικύρωση της ανωτερότητας του φιλάνθρωπου έναντι αυτού που τη δέχεται. Ίσως αποτελεί και ξέπλυμα κάποιων προσωπικών ενοχών. Η φιλανθρωπία είναι μια εξουσιαστική στάση. Η αλληλεγγύη αντίθετα, είναι το ηθικό καθήκον που έχουν τα μέλη μιας κοινωνίας να αλληλοϋποστηρίζονται και να αλληλοβοηθούνται. Αλλά, θα μου πείτε, όλα αυτά είναι λέξεις...

Στήνει πολεμικό προγεφύρωμα στον Περσικό Κόλπο

 Ζητάει από τους εφοπλιστές να διαθέσουν 24 πλοία για μεταφορά πολεμικών εφοδίων προς «άγνωστη» περιοχή, που φωτογραφίζεται σαν γειτονική στο Ιράν
 
 Αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη
Σε πολεμική προετοιμασία βρίσκεται η ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή, με την Ελλάδα να αναβαθμίζει ολοένα και περισσότερο τον επικίνδυνο ρόλο της. Οπως προκύπτει από έγγραφο που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης», το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Αραβικής Θάλασσας και του Περσικού Κόλπου και για το σκοπό αυτό κίνησε τις διαδικασίες για τη συγκέντρωση εμπορικών πλοίων που θα συμβάλουν στη μεταφορά πολεμικών εφοδίων διά θαλάσσης.
Αυτό προκύπτει από έγγραφο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) προς τα μέλη της, με ημερομηνία 22/12/2011 και θέμα «Ανάπτυξη δυνάμεων ΝΑΤΟ - Διαθεσιμότητα εμπορικών πλοίων». Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για «Ερευνα διαθεσιμότητας εμπορικών πλοίων για επιχειρησιακές ανάγκες» την οποία διεξάγει το ΥΕΘΑ/ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ (Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών) που εδρεύει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

21 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ δεν ξεχνάμεΈνα νέο blog


Το μπλοκ που δημιούργησε ο σύντροφος Βασίλης το ονόμασε "Ονειροτάξιο"
 
καλοτάξιδο

Toν κόσμο αν δεν αλλάξαμε...

Τα χρόνια μας παιδέψαμε με δύσκολα
και παίξαμε παιχνίδι κυνηγώντας την αλήθεια,
στα όμορφα δοθήκαμε, στους δρόμους πορευθήκαμε,
το όνειρο για μας είναι συνήθεια.

Εμείς ερωτευθήκαμε και εκείνα που δεν ζήσαμε,
το πάθος, για το άγνωστο μεγάλο.
Τον κόσμο αν δεν αλλάξαμε μια πέτρα  του πετάξαμε,
στο μέλλον, για να κάνουμε σινιάλο

Τις μέρες δεν κουράσαμε και τις στιγμές που αράξαμε,
στη θάλασσα πετώντας τα χαλίκια.
Πάνω σε αφρούς και κύματα τα πρώτα μας σκιρτήματα
και βράδια για του σώματος ξενύχτια.
β.Διαμάντης-Αριαδίτης 

ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΕΚΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ!

''ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ'' ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΑ! ΒΑΡΥΤΑΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ!
ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΟ ΜΑΡΚΟ (ΕΥΡΩ)!
Ιστορικές συγκλονιστικές εξελίξεις έχουν αρχίσει να διαγράφονται στο πλανητικό νομισματικό και οικονομικό πεδίο μετά τις συνδυασμένες κινήσεις Ιαπωνίας και Κίνας, στη βάση των οποίων ουσιαστικά τείνει να εκτοπιστεί το δολλάριο, ως νόμισμα διαμεσολαβητής, από τις εμπορικές συναλλαγές της ζώνης της Ασίας.
Ιαπωνία και Κίνα, σε πείσμα όσων στη χώρα μας και ειδικότερα στην Αριστερά, δεν αντιλαμβάνονται τον κρίσιμο και στρατηγικό ρόλο του νομίσματος και της νομισματικής πολιτικής, αποφάσισαν να ενισχύσουν την αυτόνομη οικονομική τους υπόσταση, παραμερίζοντας, με μια ιστορική συμφωνία, τον ηγεμονικό ρόλο του δολλαρίου στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις.

Πατήρ Εφραίμ κι οι ΧριστιανοταλιμπάνΔώσε στο λαό άρτο και θεάματα, κι αυτός υποτακτικός στα πόδια σου θα γονατίσει. Ο άρτος μας τελείωσε, οι επιδοτήσεις και τα δάνεια προς ικανοποίηση της καταναλωτικής ηδονής κατασπαταλήθηκαν. Ως εκ τούτου, το μόνο που απέμεινε είναι τα θεάματα, στα οποία μάλιστα έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία ως κοινωνία. Έτσι, η προφυλάκιση του…”γέροντα” Εφραίμ, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτέλεσε ένα καλό εμπορικό προϊόν για τους κατατονικούς τηλεθεατές. Άλλοι έσπευσαν να αξιοποιήσουν χιουμοριστικά το προϊόν αυτό και άλλοι, ποτισμένοι με τον χριστιανικό φονταμενταλισμό που ακούει στο αλά Άντρες Μπρέιβικ δίπτυχο: “ορθοδοξία ή θάνατος”, παράτησαν την καθημερινή τους μιζέρια και έτρεξαν να υπερασπιστούν τον “γέροντα” σχηματίζοντας αγέλες (β)ρωμιοσύνης που με αναμμένα κεριά στα χέρια κραύγαζαν “άξιος-άξιος”, φέρνοντάς μας στο μυαλό εικόνες από άλλες εποχές.

Παραιτήθηκαν οι εισαγγελείς που έβαζαν τους φοροφυγάδες φυλακή!!!


Μείζον πολιτικό και δικαστικό θέμα δημιουργούν οι παραιτήσεις των οικονομικών εισαγγελέων Σπύρου Μουζακίτη και Γρηγόρη Πεπόνη οι οποίοι φέρεται να καταγγέλλουν εμπόδια και παρεμβάσεις στο έργο τους.
“Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση”, φέρεται να σημειώνουν στην επιστολή τους, που επιβεβαιώνει τις φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες ενόψει συλλήψεων γνωστών μεγαλοφοροφυγάδων.
Εκτός από τις συλλήψεις μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου οι οποίοι μπορεί να μην πήγαν φυλακή, αλλά τουλάχιστον εξευτελίστηκαν στην κοινωνία, οι δύο εισαγγελείς είναι γνωστοί για την πρόσφατη παρέμβασή τους στις καταγγελίες του πρώην γ.γ. Δ. Σπινέλη, για το κύκλωμα των εφοριακών. 
Πριν λίγες ημέρες είχε παραγγελθεί έρευνα για το περίφημο σύστημα 4-4-2 με το οποίο οι εφοριακοί μοιράζονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα.
Επίσης, οι δύο εισαγγελείς φέρεται να είχαν προχωρήσει σε έρευνες που αφορούσαν τη δράση του ΣΔΟΕ και συγκεκριμένα του εκλεκτού του κ. Παπακωνσταντίνου, του κ. Καπελέρη. 
Ο τελευταίος είχε κατηγορηθεί εμμέσως από τον κ. Σπινέλη ότι μπλόκαρε υποθέσεις με μεγάλα πρόστιμα που έπρεπε να καταβληθούν και τελικά δεν δόθηκαν στο δημόσιο.
 
Μένει τώρα να απαντηθούν τα εξής: 
Οι παρεμβάσεις και τα προσκόμματα αφορούν σε μεγαλο-οφειλέτες οι οποίοι θα έπρεπε να συλληφθούν το επόμενο διάστημα;
Μήπως έχουν να κάνουν με τις έρευνες για τον ΣΔΟΕ και για τους εφοριακούς;
Αν συμβαίνουν όλα αυτά τότε έχουμε να κάνουμε με καταμπινάτο σκάνδαλο που μπορεί να κλονίσει πολλούς μέσα στην κυβέρνηση.
http://www.antinews.gr/

Ο Θεός έπλασε τον Άνθρωπο... ή ο Άνθρωπος έπλασε τον Θεό κατ῾εικόνα και ομοίωσή του ;

...σκατόψυχοι   κουφάλες ήμαστε ακόμα ζωντανοί και είμαστε παντού...

Telegraph: Η Βρετανία ετοιμάζεται για διάσπαση της Ευρωζώνης...

Σχέδιο επιβολής περιορισμών στη ροή κεφαλαίων προς το Λονδίνο από χώρες της ευρωζώνης ετοιμάζει η βρετανική κυβέρνηση, σε περίπτωση διάσπασης του ενιαίου νομίσματος, ώστε να αποτραπεί ανατίμηση της στερλίνας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Telegraph.
 Η εφημερίδα τονίζει ότι το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών φοβάται πως αν μία χώρα-μέλος εγκαταλείψει την ευρωζώνη, τότε επενδυτές από αυτή τη χώρα αλλά και από άλλες αδύναμες χώρες-μέλη θα επιδιώξουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε ασφαλή καταφύγια, όπως το Σίτι του Λονδίνου.
 Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ανατίμηση της στερλίνας, επιφέροντας ένα συντριπτικό πλήγμα στις προσπάθειες της κυβέρνησης Κάμερον να ρίξει μεγαλύτερο βάρος στις εξαγωγές.
 Σημειώνεται ότι τα σχέδια αυτά αφορούν στο χείριστο σενάριο, ενώ οι περιορισμοί στη μεταφορά κεφαλαίων θα εφαρμόζονταν σε συνδυασμό με ανάλογους ελέγχους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ούτως ή άλλως, οι περιορισμοί στην εισροή κεφαλαίων απαιτούν πλειοψηφική απόφαση των χωρών μελών της ΕΕ και μπορούν να έχουν διάρκεια έξι μηνών πριν υποβληθεί αίτημα ανανέωσής τους, όπως ορίζουν οι κανονισμοί της ΕΕ.
 Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τρόπους στήριξης επιχειρήσεων με έκθεση στο χρέος των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης.
 Σημειώνεται ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες έχουν δανείσει συνολικά 170 δισεκατομμύρια λίρες σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, τράπεζες και κυβερνήσεις της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
 Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο σχεδιασμός του Φόρεϊν Όφις για τον έκτακτο επαναπατρισμό Βρετανών που θα βρεθούν τυχόν αποκλεισμένοι σε κάποια χώρα που εγκαταλείποντας το ευρώ κλείσει τα σύνορά της, απαγορεύσει τις αναλήψεις και αναβάλλει τις πτήσεις.
 προεδρική δημοκρατία epikaira.gr

 epikaira.gr

Οι μεγαλοφειλέτες που όλοι αγαπήσαμε
ΒΑΤΟΠΕΔΙ Ltd

Ένας πολύ δραστήριος επιχειρηματίας που θα μπορούσε να έχει βραβευθεί επί σειρά ετών ως ο «επιχειρηματίας» της χρονιάς ήταν ο «κλινήρης» ηγούμενος Εφραίμ. Η επιχειρηματικότητα του είναι αξιοζήλευτη καθώς ο ρασοφόρος είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο κυρίως off shore επιχειρήσεων με αποτέλεσμα τα λεφτά να καταλήγουν, παρά τις μετακινήσεις τους, στο ίδιο πορτοφόλι.
Οι εταιρείες που συμμετείχε ο ηγούμενος και η Μονή Βατοπεδίου είναι τέσσερις και όλες μεταξύ τους συνδέονται. Στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΝΘΕΜΙΑΣ μετέχουν οι εταιρείες ΠΑΠΙΣΤΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ σε ποσοστό 70% και η εταιρεία Rassadel Ltd σε ποσοστό 30%.Το 2002 ιδρύθηκε η ΠΑΠΙΣΤΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ και το 2004 έγινε το πρώτο βήμα επέκτασης του Ομίλου εκτός Ελλάδος με την ίδρυση της PAPISTAS TRADING EUROPE LTD στην Κύπρο. Το 2006 ιδρύθηκε η ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε. και το 2007 δημιουργήθηκαν άλλες δυο εταιρείες. Η CAPITAL HOLDING REAL ESTATE LTD με έδρα την Κύπρο, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της μονής Βατοπεδίου στο νησί και η ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε., θυγατρική της προηγούμενης, στον τομέα της εκμίσθωσης ιδιόκτητων ακινήτων σε μεγάλους πελάτες.

H υπερκοστολόγηση του χρέους

από το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο και τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου 2011 κατά 80%και με τα κριτήρια του δανεισμού

του Δημητρίου Πλατή

Με το άρθρο 16 του ν. 2836/2000 και το άρθρο 47 του ν. 2859/2000 ορίστηκε ότι ο επενδυτικός χρυσός θα πωλείται 80% παραπάνω από τον ελεύθερο χρυσό, ενώ με το άρθρο 5 του ν. 2842/2000 ο επενδυτικός χρυσός συνδέθηκε με τον πληθωρισμό, συμπαρασύροντάς τον κατά 80% αφού το ευρώ εισήλθε υπερτιμημένο κατά 80%. Συγκεκριμένα η Ελλάδα εισήλθε στο ευρώ με το συντελεστή 3,4075 έτσι ώστε το ένα κατοστάρικο να αντικατασταθεί από το κέρμα του ενός ευρώ, αφού 3,4075 Χ 100 δρχ. = 340,750, με αποτέλεσμα το ευρώ να εισέλθει υπερτιμημένο αρχικά κατά 70% αφού 100 : 340,750 = 0,3 Χ 100% = 30%. Το 1 λεπτό εισήλθε όχι στις 3,4075 δρχ. αλλά στις 3 δρχ. Τα δύο λεπτά εισήλθαν όχι στις 6,815 δρχ. αλλά στις 6 δρχ. Τα 3 λεπτά δεν εισήλθαν στις 9 δρχ. αλλά στις 10 δρχ. δεσμεύοντας 1 δρχ. στις 10 δρχ. και επομένως 34,075 δρχ. στις 340,750 δρχ., ποσοστό 10% και έτσι το ευρώ εισήλθε συνολικά υπερτιμημένο κατά 80% (70%+10%=80%).

Καιρός να πλακωθούν

΄Οταν τα πράσινα πατριωτικά Γουρούνια μιλούσαν για το
ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ισχυρίζονταν πως
το 80% θα μείνει ανεπηρέαστο από την εφαρμογή του, το 15% 
θα έχει κάποιες απώλειες και το 5% θα έχει ωφέλεια!!
Η πραγματικότητα αποδείχτηκε πέρα για πέρα διαφορετική.
ΟΛΟΙ χάνουν...μέχρι και 50% των αποδοχών τους!!
Απλά...χρυσώνουν το χάπι για όσους χάνουν πάνω από 25%,
για τους οποίους η μείωση θα γίνει σε δύο χρονιές.

Μιλάνο: Οι εργαζόμενοι στα τρένα έκαναν Χριστούγεννα με… κατάληψη

Οκτακόσιοι εργαζόμενοι στα νυχτερινά τραίνα των Ιταλικών Σιδηροδρόμων συνεχίζουν την κατάληψη σε πύργο του κεντρικού σταθμού του Μιλάνου, για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόλυσης τους, που τούς ανακοινώθηκε λίγο πριν τις γιορτές.

Λόγω της μείωσης των επιβατών, οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι αποφάσισαν να περικόψουν κατά τουλάχιστο 30% των αριθμό των μεταμεσονύκτιων τραίνων και να διακόψουν την σύμβαση με την εταιρία, στην οποία είχε ανατεθεί η διαχείριση του όλου τομέα.

Η Ρώμη και η Νάπολη, δεν πρόκειται, πλέον, να συνδέονται με την ιταλική συμπρωτεύουσα -το Μιλάνο- μέσω των λεγόμενων <<Βαγκόν Λι>>. Το ίδιο όμως ισχύει πλέον και για άλλες πόλεις, όπως είναι η Τεργέστη και το Τορίνο.

Οι εργαζόμενοι της εταιρίας Rti La Tecnica Sicurtalia (που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για τα τραίνα αυτά) βρέθηκαν, κατά συνέπεια, άνεργοι, λίγες ημέρες πριν από το Νέο 'Ετος...

Αποφάσισαν, όμως, να περάσουν τις γιορτές παραμένοντας μέσα σε εναν πύργο του κεντρικού σταθμού του Μιλάνου.

Επικοινωνούν, με μεγάφωνα και κινητά, με τις οικογένειές τους. Ζητούν από τα ιταλικά και ξένα μέσα ενημέρωσης να στηρίξουν τον αγώνα τους.

Σήμερα το πρωί, τους επισκέφθηκε η γραμματέας του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου, Cgil, η Σουζάννα Καμούσσο.

Πώς να χτίσετε ένα σπίτι με 3,410 ευρώ


Πώς μπορείς να χτίσεις ένα σπίτι, αν έχεις μόνο 3,410 ευρώ;

Ο Simon Dale, ένας πιστός του κάν’ το μόνος σου, ξέρει! Έφτιαξε το εξοχικό του στο δάσος εξ ολοκλήρου από φυσικά και ανακυκλωμένα υλικά και ξόδεψε 3,410 ευρώ με δουλειά 4 μηνών γι’ αυτό το σπίτι, που μοιάζει πολύ με σπίτι των χόμπιτ από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Ο Simon Dale έχτισε το σπίτι με τη βοήθεια του πεθερού του και φίλων του.

Χρειάστηκαν περίπου 1000-1500 ώρες εργασίας για να ολοκληρωθεί το έργο.

Αίμα και σπέρμα


ΠΗΓΗ: Techie Chan
 
Ειλικρινά αντιστεκόμουν σε αυτή τη λαϊκιστική κατρακύλα, αλλά η εκτ δεν με αφήνει να αγιάσω διότι την προηγούμενη βδομάδα προέβη σε μια ακόμα εντυπωσιακή ιδεολογική κίνηση. Πρόσφερε “έκτακτη ρευστότητα” διάρκειας 3 ετών σε όποια τράπεζα το ζητούσε, την ίδια στιγμή που αρνείται να προσφέρει “έκτακτη ρευστότητα” στα κράτη. Ας το κάνουμε όμως ταληράκια προκειμένου να δούμε τι σημαίνει το γεγονός πως η εκτ πρόσφερε το 5% του αεπ της ευρωζώνης σε μια μόλις μέρα στις τράπεζες και τι σημαίνει αυτό για εμάς.
Οι τράπεζες διαθέτουν σε γενικές γραμμές 2 ειδών τρόπους να χρηματοδοτούν τις εργασίες τους. Τη λιανική αγορά χρήματος και τη χονδρική. Η λιανική είναι οι καταθέσεις των πελατών, η χονδρική είναι παίκτες με πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια, δηλαδή τα μεγάλα ψάρια. Την τελευταία 10ετία με το φαρ ουέστ που επικρατούσε στην τραπεζική αγορά, η πρόσβαση στη χονδρική έγινε εύκολη και φθηνή και επικράτησαν διάφορες αντιλήψεις (και στην ελλάδα) του τύπου: που να τρέχεις τώρα να μαζεύεις καταθέτες. Μάλιστα θυμάμαι διάφορους διευθυντές να λένε πόσο χαζοί ήταν αυτοί της εθνικής που κράταγαν το ψιλικοκό με τους παππούδες στην ουρά, τη στιγμή που με 3 απλές κινήσεις μπορούσες να μαζέψεις μερικά δις στην χονδρική.

Εκβιασμοί, απειλές και τρομοκρατία στα μαγαζιά παραπληροφόρησης του Αλαφούζου

Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο του Νίκου Ταυρή που δημοσιεύεται στο «Δρόμο της Αριστεράς» για τις συνθήκες, τους μισθούς, τις συνθήκες δουλειάς και το γενικότερο εργασιακό κλίμα που υπάρχει στα μαγαζιά μαζικής παραπληροφόρησης που ελέγχει ο εφοπλιστής Αλαφούζος.
Επίσης αναφέρονται τα ονόματα των δημοσιοκάφρων που αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» της Κάντζας και τα οποίαστελεχώνουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμόπου έστησε το επιτελείο του καπιταλιστή-καναλάρχη για να πειθαναγκάσει τους εργαζόμενους του σε τηλεόραση και ρ/σ να αποδεχθούν να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας και με μισθούς πείνας.

Με την ευκαιρία αυτή καλό είναι να θυμηθούμε τα κοσμητικά επίθετα που απέδωσε στον Αλαφούζο ένα άλλο «μπουμπούκι» -πρόσφατα αναφερθήκαμε σ’ αυτό- ο Γ. Κουρής όταν για ένα διάστημα είχε αντιπαράθεση μαζί του που μάλιστα κάποιες φορές είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. (Δείτε το βίντεο).

Mαρτυρία: «Βλέπω στην Ελλάδα όσα έζησα στην Αργεντινή»

Ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέδρο Μπρίγκερ, περιγράφει συγκλονιστικά  την εμπειρία του από την οικονομική κρίση στην Αργεντινή και συμβουλεύει τους Έλληνες.
Την χώρα μας επισκέφτηκε για τις ανάγκες ρεπορτάζ ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέδρο Μπρίγκερ, ο οποίος έζησε λεπτό προς λεπτό την κόλαση της οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή του 2001.
Ο Αργεντινός περιέγραψε την εμπειρία του από την οικονομική κρίση στον “Τύπο της Κυριακής”, και συμβουλεύει τους Έλληνες να μελετήσουν το παράδειγμά τους και να οργανωθούν μόνοι τους!
Οι εικόνες που αντίκρισε στην Ελλάδα του σήμερα  του θύμισαν τις ανατριχιαστικές εποχές στην Αργεντινή του 2001.

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι απεργοί Χαλυβουργοί

Σ’ αυτό όμως που θέλουμε να εστιάσουμε αυτή την ανάρτησή μας είναι ότι από όλα τα αστικά ΜΜΕ, που δίνουν τόσο χρόνο σε μια προσωρινή δικαστική περιπέτεια που περνάει ένας ρασοφόρος είναι εξαφανισμένη η ηρωική μάχη που δίνουν για 58 ολόκληρες μέρες οι απεργοί της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». 

Εχτες είχαν νέα συγκέντρωση, οι απεργοί έξω από το υπουργείο Εργασίας. Για ακόμα μια φορά διατράνωσαν την απόφαση τους να συνεχίσουν αταλάντευτα τον αγώνα τους μέχρι να επαναπροσληφθούν οι 50 απολυμένοι συνάδελφοι τους, και οι ίδιοι να επιστρέψουν στην δουλειά με σταθερά ωράρια και αξιοπρεπείς μισθούς.

Αυτή που είναι η πιο σημαντική εξέλιξη σήμερα είναι αυτό που δήλωσε μετά την συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των απεργών με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη -ο οποίος έκανε λόγο ότι θα προκαλέσει νέα τριμερή συνάντηση- του Γ. Σιφωνιού.  Ο πρόεδρος των εργαζομένων δήλωσε ότι μένουν ανυποχώρητοι στον αγώνα τους και θακλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους φτάνοντας στο σημείο να «πάνε να κλείσουν το εργοστάσιο –σ.σ του Μάνεση- στον Βόλο», όπως είπε.
Αν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη και με δεδομένο τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές που υπάρχουν σ’ αυτό το εργοστάσιο του Μάνεση, στο Βόλο,  καταλαβαίνει κανείς τι μπορεί να επακολουθήσει.

ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ 1-1-2012 ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ!

ΑΠΙΑΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!
Κατακόρυφες θα είναι οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τις 1-1-2012, καθώς οι ρυθμίσεις του αντιασφαλιστικού και αντεργατικού νόμου 3863/2010 προβλέπουν την αύξηση των ορίων ηλικίας έως και 3 χρόνια το νέο έτος σε σχέση με το 2011.
Συγκεκριμένα, τα νέα αυξημένα όρια θα ισχύσουν για όλους τους ασφαλισμένους, (πλην εκείνων που έχουν ασφαλιστεί πρώτη φορά πριν το 1983) και θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι και το 2015!

Αναλυτικότερα, στο Δημόσιο η απαράδεκτη αύξηση των ορίων θα ολοκληρωθεί το 2013 και στον ιδιωτικό τομέα το 2015, ώστε να θεσμοθετηθεί η συνταξιοδότηση με 40 χρόνια δουλειάς σε ηλικία 60 ετών (αν και προφανώς είναι απίθανο να έχει συμπληρώσει κάποιος 40 χρόνια εργασίας έως την ηλικία των 60 ετών) ή διαφορετικά σε ηλικία 65 ετών για όποιον έχει τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης.

Ας δούμε τώρα τι θα συμβεί το 2012:

Δικαίωση για 26 πολίτες που προσέφυγαν κατά του χαρατσιού της ΔΕΗ


Τη πρώτη απόφαση υπέρ ομαδικής προσφυγής, 26 δημοτών του Νέου Ηρακλείου εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αθηνών κατά του Ειδικού Τέλους Ακινήτων
Οι 26 δημότες, με πρωτοβουλία του Δήμου Νέου Ηρακλείου, προσέφυγαν ομαδικά κατά του χαρατσιού που ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το δικαστήριο εξέδωσε… προσωρινή διαταγή με την οποια απαγορεύει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στις κατοικίες των 26.
Ακόμη το δικαστήριο πήρε αυτή την απόφαση πιθανολογώντας την αντισυνταγματικότητα του μέτρου ενώ δέχτηκε την αρμοδιότητα πολιτικών δικαστηρίων για τις εν λόγω υποθέσεις.
Οι δημότες,που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πέτυχαν την αναστολή της διακοπής ρεύματος στις κατοικίες τους μέχρι το δικαστήριο να αποφασίσει στη συνεδρίαση του στις 9 Φλεβάρη για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει.

http://xronika05.blogspot.com/2011/12/26.html

http://epitropesdiodiastop.blogspot.com
 

Ομολογία πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας για εμπρησμό δασών και ανασυγκρότηση του τουρκικού κράτους

Από το Κίνημα Τούρκων και Κούρδων Εργαζομένων στην Ελλάδα

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ στη συνέντευξη που παραχώρησε σε τουρκική ημερήσια εφημερίδα, ομολόγησε ότι τη δεκαετία του ’90 και μετά, τούρκοι πράκτορες έβαλαν φωτιά σε ελληνικά δάση με μυστικά κονδύλια του κράτους.

Οι δηλώσεις του Γιλμάζ ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στα ΜΜΕ της Ελλάδας και αντίδραση της κοινής γνώμης. Ήδη γίνονται μία σειρά από πολιτικά και διπλωματικά βήματα γύρω απ’ το συγκεκριμένο ζήτημα. Φυσικά όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί μία σειρά ερωτηματικά, όπως: Γιατί αυτή η ομολογία; Τι σκοπό έχει; Τι γίνεται στην Τουρκία; κ.λ.π.

Για να απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις πρέπει πρώτα να ρίξουμε μία ματιά στην πρόσφατη ιστορία των κυβερνήσεων της Τουρκίας.

H ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ - ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ

Πρωτοχρονιά στο δρόμο; Ναι ! Δύο χρόνια μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο, Ε.Ε. και ΔΝΤ με την καθοδήγηση του τραπεζικού και πολυεθνικού κεφαλαίου και εκτελεστή την  χουντικής έμπνευσης κυβέρνηση Παπαδήμου άφησαν στο δρόμο περισσότερο από 1,5 εκ. ανέργους. Χιλιάδες απολύσεις, εφεδρεία, πτωχεύσεις αυτοαπασχολούμενων, άστεγοι, άνθρωποι που αυτοκτονούν από απόγνωση, παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία.  Η δημόσια υγεία εκχωρείται στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στις περιώνυμες αγορές. Ακολουθεί η παιδεία. Μαζί καθημερινά προστίθενται νέοι φόροι και κάθε λογής  χαράτσια. Η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται. Η κοινωνία οδηγείται στη μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση προκειμένου το καπιταλιστικό σύστημα να ξεπεράσει τη δική του και να συνεχίσει την κερδοφορία του σε βάρος των εργαζόμενων, των απόμαχων και των νέων αυτού του τόπου.  Μια νέα κατοχή έχει ξεκινήσει. Περιμένει κανείς να γιορτάσει Πρωτοχρονιά;;;
Η ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης δυναμώνει τις αντιστάσεις και την οργάνωση του αγώνα μας για την ανατροπή τους. Η συμβολική μέρα της πρωτοχρονιάς είναι μια καλή ευκαιρία και για τους δύο στόχους. Να γιορτάσουμε όλοι μαζί, ταξικά ενωμένοι και μαζί να τους στείλουμε το μήνυμα: Δεν θα πληρώσουμε την κρίση σας - θα σας ανατρέψουμε!
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους  νέους, τους άνεργους και τους άστεγους να κάνουμε τη δική μας αλληλέγγυα και ανατρεπτική πρωτοχρονιά στο δρόμο. Στο Σύνταγμα που δώσαμε όλες τις μεγάλες μάχες τα τελευταία χρόνια. Στο Σύνταγμα που θα γιορτάσουμε την ανατροπή τους  και την κοινωνική μας απελευθέρωση.
Καλούμε όλες τις πολιτικές συλλογικότητες, τα σωματεία, τις ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις να συμμετέχουν . Στο κενό κάτω από την αφίσα -πρόταση - κάλεσμα θα προστίθενται καθημερινά οι συμμετοχές.
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ. Η Πρωτοχρονιά της Αντίστασης. Παίρνουμε το μέλλον  στα χέρια μας, συντονιζόμαστε στον αγώνα της ανατροπής.

Ενάντια  σε όλους και σε όλα που ρημάζουν τις ζωές και την αξιοπρέπεια μας.

Όλοι στην ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ. ΣΥΝΤΑΓΜΑ 31/12 - 10μ.μ.
Λοιπά υλικά για ένα πρωτοχρονιάτικο λαϊκό γλέντι (και όχι μόνο):   Φέρτε όσοι έχετε τα ποτά σας. Μαζί προσθέστε τα υλικά που έχετε προετοιμάσει   για το σπίτι. Φέρτε ότι μπορείτε, κανείς δεν θα αρνηθεί να δοκιμάσει. Εμείς   φροντίζουμε για μια καλή μουσική έκπληξη που θα ανακοινώσουμε σύντομα.
Δεν πληρώνουμε την κρίση τους.
  http://antipetroula.blogspot.com/

Καταναλωτική δημοκρατία

 “Την Άνοιξη αν δεν την βρεις
την φτιάχνεις
Οδ. Ελύτης (Εκ του πλησίον)
Ποτέ άλλοτε το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα δεν είχε τόση εντροπία, αλλά και ποτέ ίσαμε τώρα δεν υπήρχε αυτή η ηγεμονία της ιδεολογίας του καπιταλισμού στην κοινωνία. Πραγματικά το καπιταλιστικό φαντασιακό έχει καταλάβει και κυριαρχεί στο μυαλό και στην καρδιά του σύγχρονου ανθρώπου.
Οι άνθρωποι πλέον δεν έχουν ένα διαυγές σχέδιο για το μέλλον της κοινωνίας, ούτε καν ένα όραμα για μια άλλου τύπου κοινωνική οργάνωση.
Ο καπιταλισμός, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» ή του κρατικού καπιταλισμού, έγινε πιο επιθετικός, αλλά και πιο ασταθής και ανισόρροπος.
Η παγκόσμια κρίση πλέον, ιδιαίτερα μετά την επικράτηση των νέων τεχνολογιών, δεν ξέρουμε πώς θα ελεγχθεί ,ο κόσμος πλέον και όχι μόνον οι χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση έχει γίνει αβέβαιος.
Στην Ελλάδα της μεγάλης οικονομικής κρίσης, οι πολίτες παρ’ ότι διαμαρτύρονται έντονα δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν την σύνδεση ότι τα σημερινά προβλήματα είναι παρελκόμενα ενός συγκεκριμένου κοινωνικού συστήματος. Ο καθένας διαμαρτύρεται αλλά στην ουσία επειδή βλέπει το εισόδημα του να μειώνεται και το επίπεδο της ζωής του να χειροτερεύει, αλλά δεν επιθυμεί ένα άλλο σύστημα πιο δίκαιο πιο ελεύθερο, πιο συλλογικό, πιο δημοκρατικό, πιο ανθρώπινο.

Η ληστεία των λέξεων

“Για να δικαιολογούν τις πράξεις τους αλλάζουν ακόμα και την σημασία των λέξεων.” Έτσι έγραφε ο Θουκυδίδης για τον εμφύλιο πόλεμο των Κερκυραίων, μεταξύ Δημοκρατικών και Ολιγαρχικών. Έτσι και σήμερα, σε στιγμές μεγάλης ασάφειας και σκόπιμης συσκότισης, ένα από τα πρώτα πράγματα που πέφτουν στον καιάδα της σκοπιμότητας είναι οι λέξεις. Λέξεις, που νοηματοδούνται κατά δοκούν και παίρνουν τη σημασία φαντασιοπληξίας και – δήθεν- ουτοπικής αφέλειας (στην καλύτερη περίπτωση) και σημασία προδοσία προς το ” υπέρλαμπρον έθος” (στη χειρότερη περίπτωση).
Η ανατροπή, η επανάσταση, η κοινωνικοποίηση των μέσω πλουτισμού, η αναρχία και ο σοσιαλισμός, η αυτοδιαχείριση, η κατάργηση της ιεραρχίας στη παραγωγή και το γκρέμισμα των “ηθικών” προκαταλήψεων και σεξιστικών στερεοτύπων και γενικώς όσων μας καταπιέζουν στο όνομα μια αστικής αξιοπρέπειας και τιμής…

Ώρα μηδέν για 800

  Αναδημοσίευση από το blog του εκπροσώπου των συντακτών της Ελευθεροτυπίας
 
 Της Άντας Ψαρρά
Να λοιπόν που τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια για το βαθμό αναλγησίας μιας κατ’ όνομα «δημοκρατικής» εγχώριας ΑΕ επιβεβαιώθηκαν. Ξεπερνώντας σε αντεργατική τακτική ακόμα και τις εταιρείες Γιαννίκου-Κουρή και  Μάνεση (Χαλυβουργεία) για να θυμηθούμε τα πιο σκαστά πρόσφατα παραδείγματα, η Ανώνυμη πλην όμως σχεδόν ονομαστική εταιρεία της εκδότριας της Ελευθεροτυπίας αποφάσισε να βυθιστεί συμπαρασύροντας όχι τις δύο τράπεζες όπως διαφήμιζαν μέχρι χθες τα ιστολόγια που λειτούργησαν μήνες τώρα σαν παπαγαλάκια της κας Τεγοπούλου αλλά 800 απλήρωτους εργαζόμενους. Η ενασχόληση όλο αυτό τον καιρό των ελάχιστων ευτυχώς δημοσιογράφων που συνειδητά ή ασυνείδητα παραπληροφορούσαν τους εργαζόμενους αλλά και τους αναγνώστες περί «μαγκιάς της Μάνιας» και σκευωρίας κυβέρνησης και τραπεζών στην προσπάθεια να κλείσει η Ε με πρωτοσέλιδα στην εφημερίδα αλλά και πολλά «ανώνυμα» δημοσιεύματα σε ρυπαρά ιστολόγια παρέσυραν ακόμα και πολιτικούς εκπροσώπους των αντιμνημονιακών κομμάτων της αριστεράς. Το τελευταίο ψήφισμα των εργαζόμενων της Ε αναφέρεται με λίγα λόγια σε όλη την τελευταία περίοδο της καταστροφικής πορείας της εφημερίδας που έφτασε παραμονή της εκπνοής της προθεσμίας καταβολής του δώρου να προσφεύγει στο κατάπτυστο, ακόμα και για τα «υπάκουα» διευθυντικά στελέχη της  Ε, και βολικό άρθρο 99. Φτάσαμε στο αποκρουστικό σημείο να επαληθεύεται στην πράξη η συμπόρευση της ιδιοκτησίας της Ε με όλες εκείνες τις ανυπόληπτες εταιρείες που προσέφυγαν στο άρθρο 99 και για τις οποίες χύθηκαν τόνοι μελάνι από τις σελίδες της Ε ακόμα και από διευθυντικές πένες.