#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Κατά τη διάρκεια της πρώτης γερμανικής κατοχής…

Χρήστος Επαμ. Κυργιάκης

Λέγεται πως το 1942, κατά τη διάρκεια της πρώτης γερμανικής κατοχής, τώρα διανύουμε τη δεύτερη, σε μια μικρή ελληνική επαρχιακή πόλη, ο Γερμανός ταγματάρχης, διοικητής του στρατού κατοχής, έκανε βόλτα στο μικρό πάρκο της πόλης το οποίο είχε μάθει πως φιλοξενούσε πάνω από πενήντα παγώνια. 
Σκέφτηκε πως θα μπορούσε να βάλει εισιτήριο σε είδος για όποιον ήθελε να μπει στο πάρκο και να κάνει τη βόλτα του, θαυμάζοντας τα παγώνια.
Προχωρώντας πεζός μέσα στο πάρκο, παρέα με τον λοχαγό του, είδε δίπλα σε κάτι θάμνους, ένα παγώνι νεκρό. Φιλόζωος όπως ήταν, μα και πλεονέκτης, κινήθηκε προς το νεκρό παγώνι για να διαπιστώσει πολύ σύντομα ότι πίσω από τους θάμνους υπήρχαν άλλα τρία παγώνια νεκρά. Αμέσως έδωσε εντολή στο λοχαγό του να διερευνήσει το θέμα και να βρει την αιτία που προκάλεσε το θάνατο των παγωνιών.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ: Μιά φωτιά που πρέπει να μεταδοθεί...


  Γιώτα Ιωαννίδου, Αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Δ. Αττικής
 
Μια φωτιά καίει στις πύλες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Μια φωτιά που ζεσταίνει τις χούφτες των απεργών χαλυβουργών, μα και τις καρδιές των εργαζόμενων, των ανέργων, των δασκάλων, των μαθητών, των φτωχών του 21ου αιώνα.
Όταν ξεκίνησε η απεργία στην «Ελληνική Χαλυβουργία», στον Ασπρόπυργο, κοντά ενάμιση μήνα τώρα, ήταν ένα δυνατό όχι στα σχέδια της εργοδοσίας για εκ περιτροπής εργασία ή 5ωρο με 40% μείωση αποδοχών και στις πρώτες 34 απολύσεις. «Μη μας νομίσετε και για ήρωες» περιέγραφε ένα μέλος της διοίκησης του σωματείου στην πύλη. «Αν ήμασταν τέτοιοι, δεν θα παίρναμε 1200 ευρώ μετά από 23 χρόνια δουλειάς, παίζοντας τη ζωή μας κορώνα – γράμματα κάθε μέρα». «Πέρυσι σκοτώθηκε ένας συνάδελφος και ένας άλλος καταστράφηκε τελείως επειδή τους είχαν να δουλεύουν κάτω από το λιωμένο σίδερο παρότι το σωματείο είχε προειδοποιήσει. Και στο δικαστήριο προχθές μας είπαν ότι έφταιγαν οι εργάτες γιατί δεν έτρεξαν να σωθούν…»

Με το χρυσό τι γίνεται;

Μετά από καιρό, ας ρίξουμε μια ματιά και στο χρυσό. Οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα προφανώς έχουν περάσει πλέον σε δεύτερη μοίρα, καθώς ο άνεργος ή ο φτωχός εργάτης δεν πολυενδιαφέρονται για τέτοια θέματα. Όμως, πάντα πρέπει να βλέπουμε και τις κινήσεις των επενδυτών, και να βγάζουμε γενικότερα συμπεράσματα για την οικονομία - και όχι μόνο.

Αφορμή για να γράψουμε ήταν αυτό το άρθρο, στο οποίο αναφέρονται ένα σωρό σημαντικά ζητήματα για την αγορά χρυσού. Καταρχήν, σε κάποιο σημείο, ο συντάκτης αναφέρει την εξής "ακατανόητη" είδηση (που στην πραγματικότητα αποτελεί "κοινό μυστικό" ανάμεσα στους επενδυτές, απλά κανένας δεν το παραδέχεται ανοιχτά, για λόγους που θα εξηγήσουμε στη συνέχεια):
Αυτό που λέει ο συντάκτης είναι ότι στην COMEX, την μεγαλύτερη αγορά χρυσού παγκοσμίως, κάποιοι επενδυτές αγοράζουν πραγματικό χρυσό (όχι paper gold) σε τιμές πολύ πιο πάνω από την επίσημη ισοτιμία. Αυτή τη στιγμή η ισοτιμία δολαρίου/χρυσού είναι λίγο κάτω από τα 1700$/ουγγιά, αλλά υπάρχουν επενδυτές που "παρασκηνιακά" δέχονται να πληρώσουν ακόμα και 1950$/ουγγιά στην COMEX.

1η Πανελλαδική συνάντηση για την Άμεση ΔημοκρατίαΕμείς οι λαϊκές συνελεύσεις, οι συλλογικότητες και τα άτομα που αποδεχόμαστε το πρόταγμα της άμεσης δημοκρατίας και την ανάγκη συντονισμού της οργάνωσης και της δράσης μας,
– υπερψηφίζουμε επί της αρχής την Πρόταση Διακήρυξης για την Άμεση Δημοκρατία,
– καλούμε ανοιχτά και συνδιοργανώνουμε μια τριήμερη πανελλαδική συνδιάσκεψη που θα γίνει στην Αθήνα στις 16,17 και 18/12/2011.
Προτείνεται το πρόγραμμα της συνδιάσκεψης να περιέχει εργαστήρια και θεματικές ομάδες επί των θεμάτων που ενδιαφέρουν το κίνημα.
Για το σκοπό αυτό ζητείται από τις συνελεύσεις, τις συλλογικότητες και τα άτομα που αποδέχονται επί της αρχής την Πρόταση Διακήρυξης και την συνδιοργάνωση της συνδιάσκεψης να καταθέσουν προτάσεις θεματολογίας έως τις 9/12/2011. 
ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αυτό που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα ως πολίτες της δεν είναι μια προσωρινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η δυσάρεστη θέση της Γερμανίας από ενδεχόμενη διάλυση της ΕΖ

Η πολιτική της Γερμανίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όχι μόνο στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και ολόκληρης της περιφέρειας των PIIGS και όχι μόνο. Ως τα τώρα δεν έχω δει κανένα να δικαιολογεί την πολιτική αυτή με κάποια αξιόπιστη μελέτη, ή ευλογοφανή δικαιολόγηση. Αν όλα αυτά γίνονται υποτίθεται για να ευχαριστηθούν οι αγορές, τα ταμπλό των χρηματιστηρίων μαρτυρούν ότι ο κόπος είναι εντελώς άδικος.

Αν υποτεθεί ότι η περιφέρεια θα χάσει από μια έξοδο από την ΕΖ, γιατί θα πρέπει η Γερμανία να βγει κερδισμένη; Διότι, αν δεν προσδοκά σε κέρδος, γιατί να ακολουθεί αυτή την τακτική;
Έχουν γραφτεί πολλές μελλοντολογίες ότι μια αποκόλληση του Νότου θα ισχυροποιήσει το νέο Γερμανικό μάρκο που θα προκύψει και ότι το γεγονός αυτό σταδιακά θα καταργήσει το μοναδικό πλεονέκτημα της Γερμανίας, που είναι το αξιοζήλευτο εμπορικό της πλεόνασμα. Η άποψη αυτή φαίνεται λογική και συμφωνώ.

Βίντεο με τις δηλώσεις Γκλέτσου για τον ξυλοδαρμό που καταγγέλλει

ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟ

 

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ: Έγκλημα με μικρή τιμωρία…..


 Μελέτης Χατζέλας, 29 χρονών...
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, ” καταδικαστική ήταν η απόφαση του τριμελούς Πρωτοδικείου Βόλου, που ολοκλήρωσε μετά από δύο διακοπές της ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του εργατικού δυστηχήματος του 29χρονου Μελέτη Χατζέλα, τον Αύγουστα του 2006, στη Χαλυβουργία Βόλου.”
Οι ποινές για την εργατική δολοφονία είναι της πλάκας, 3,5 χρόνια με αναστολή για ανθρωποκτονία από ασυνείδητη αμέλεια, με τριετή αναστολή και 3000€ καταβολή στο κοινωφελές ίδρυμα “Ορφανοτροφείο Βόλου”.
Καταδικάστηκαν ο πρόεδρος του τότε ΔΣ της εταιρείας, οι γιοί του, διευθύνοντες σύμβουλοι, ο διευθυντής του εργοστασίου και ο τεχνικός ασφαλείας. Αθωώθηκε ο υπεύθυνος συντήρησης μηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Ο Μελέτης “χάθηκε” στις 13/8/2006 και βρέθηκε μετά από 3 μέρες πνιγμένος σε υπόγεια δεξαμενή γεμάτη νερό στη Χαλυβουργία Βόλου.


http://ergatis.wordpress.com/

  http://antipetroula.blogspot.com/

Τα Δώρα τους...Το Αίμα μας

 
 

ΗΠΑ : Αποκλεισμός των λιμανιών από διαδηλωτές

Από τον Ριζοσπάστη

Διαδηλωτές του αποκαλούμενου κινήματος «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ» προχώρησαν στον αποκλεισμό ορισμένων εκ των μεγαλύτερων λιμανιών της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, κατορθώνοντας, τουλάχιστον στην περίπτωση του Οκλαντ και του Πόρτλαντ, να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Οι διαδηλώσεις και αποκλεισμοί ξεκίνησαν από τα ξημερώματα με τους συγκεντρωμένους να κρατούν πλακάτ που έγραφαν «Κλείστε τη Γουόλ Στριτ στην προκυμαία», «Αλληλεγγύη», τονίζοντας ότι ο κυρίαρχος στόχος τους ήταν να πλήξουν τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως την SSA Marine της οποίας μεγαλομέτοχος είναι Goldman Sachs και τον εξαγωγέα σιτηρών EGT που διαχειρίζονται πλέον τα λιμάνια των ΗΠΑ, επετεύχθη. Αυτός ο στόχος έφερε και σε μερική αντιπαράθεση με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των λιμενεργατών που αρνήθηκαν να συμπράξουν πλήρως σε μία κινητοποίηση που δεν προτάσσει τα δικά τους αιτήματα που αφορούν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Ωστόσο, τοπικά σωματεία στήριξαν τις κινητοποιήσεις για τον αποκλεισμό των λιμανιών. Στο Πόρτλαντ, εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν τις εισόδους σε δύο προβλήτες μην επιτρέποντας την είσοδο σε φορτηγά οχήματα.

Κοινωνικός Δαρβινισμός


Στη σημερινή πορεία-διαμαρτυρία ανάπηρων ανθρώπων, που διαμαρτύρονται για τις εξοντωτικές (στην κυριολεξία) πολιτικές της κυβέρνησης εναντίον τους, τα κρατικά ΜΑΤ αντέδρασαν με σπρωξιές, φράζοντας τους το δρόμο (παρότι μιλάμε για διαδηλωτές που είναι ανάπηροι).

Με αφορμή αυτό το γεγονός, αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο της 
wikipedia για τον "Κοινωνικό δαρβινισμό":
*** 

Ο Κοινωνικός Δαρβινισμός αναφέρεται στην τάση να θεωρούνται οι επιστημονικές θεωρίες του Καρόλου Δαρβίνου περί φυσικής επιλογής και επιβίωσης του καταλληλότερου εφαρμόσιμες στις ανθρώπινες κοινωνίες. Επηρεασμένοι από τα γραπτά του Δαρβίνου για τους μηχανισμούς και τις δυνάμεις που ωθούν την εξέλιξη και τη συνέχεια στη φύση και συγκεκριμένα στα έμβια όντα, οι θεωρητικοί του Κοινωνικού Δαρβινισμού πιστεύουν ότι με παρόμοιο τρόπο συγκροτείται και εξελίσσεται η κοινωνική ζωή. Ο όρος Κοινωνικός Δαρβινισμός εισήχθη στο κοινωνικό και πολιτικό ευρωπαϊκό προσκήνιο το 1877 όπως προέκυψε από ιδέες του Τόμας Μάλθους, του Χέρμπερτ Σπένσερ και του Φράνσις Γκάλτον. Αν και δεν είναι όλοι μεταγενέστεροι του Δαρβίνου, πολλές από τις απόψεις τους παραπέμπουν προφανώς σε μια κοινωνική διάσταση και εφαρμογή δαρβινιστικών θεωριών περί της εξέλιξης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η θεωρία διαδόθηκε το 1944 από τον ιστορικό Richard Hofstadter.

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΦΘΗΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ!

Η ανάγνωση βιβλίων πρέπει να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της επιβίωσης μας. Οι λόγοι; Πολλοί. Αυξάνουν την ικανότητα μας στο να εκφράζουμε αυτά που νιώθουμε, μας κάνουν να σκεφτόμαστε καλύτερα, να αναπτύσσουμε την φαντασία μας, μας ηρεμούν όταν είμαστε αγχωμένοι, μας κάνουν πιο ισχυρούς απέναντι στους κάθε λογής εκμεταλλευτές, μας ταξιδεύουν σε διαστάσεις που δεν θα είχαμε την δυνατότητα να πηγαίναμε ποτέ και μας βοηθάνε σε τόσα πολλά άλλα πράγματα…
Οι τιμές τους έχουν φτάσει στα ύψη όμως. 25 ευρώ για ένα βιβλίο θεωρείται λογική τιμή! Πόσο λογικό είναι να δουλεύεις όμως μια ολόκληρη ημέρα για να αγοράσεις ένα βιβλίο; Ένα βιβλίο που στην καλύτερη περίπτωση θα διαβαστεί για μια φορά και μετά θα αφεθεί σε ένα ράφι μιας βιβλιοθήκης να φιγουράρει σαν μπιμπελό για χρόνια και στην χειρότερη θα καταχωνιαστεί κάπου μέχρι να αποφασίσει ο ιδιοκτήτης του κάποια στιγμή πως πιάνει τζάμπα χώρο και πρέπει να πεταχτεί;
Και τι άλλες λύσεις υπάρχουν δηλαδή;
1ον) Υπάρχουν δανειστικές βιβλιοθήκες που έχουν ποικιλία σε μεγάλα κλασικά αριστουργήματα. Το παράδοξο είναι ότι οι περισσότερες βιβλιοθήκες έχουν λιγότερους επισκέπτες από ένα δημοφιλές βιβλιοπωλείο. Ρώτησε ή κάνε μια αναζήτηση στο google για την περιοχή σου όλο και κάποια βιβλιοθήκη θα βρεις που να είναι κοντά σου.

Το μέλλον μπορεί να... διορθωθεί τώρα!

Του Δημήτρη Μυ

Μάλλον δεν υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες: Το μέλλον πλησιάζει απειλητικό. Αυτή η απειλητική αίσθηση μάλιστα, εντείνεται καθώς η κρίση βαθαίνει και αποτυπώνεται πια και στους στατιστικούς δείκτες (έρευνα BBC σε 23 χώρες) παγκοσμίως, όπου οι άνθρωποι ακόμη και στις υποτιθέμενες ευημερούσες δυτικές δημοκρατίες τρέμουν την ανεργία και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Το ερώτημα που προκύπτει ακούγεται παράξενο, είναι ωστόσο, πολύ απλό: Υπάρχει χρόνος για να «διορθώσουμε» το μέλλον;

Φτώχεια - συγκρούσεις - πόλεμοι

Γομάρια...


 Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος
 
Βγήκαν ήδη πολλοί στο σεργιάνι
(σ.σ.: από τον Κ. Στεφανόπουλο, την Διαμαντοπούλου και τον Π. Ευθυμίου μέχρι τον Σαμαρά που δήλωσε ότι «δεν είμαστε αγκαλιά με κάποιο ημερολόγιο») για να προπαγανδίσουν την...
 παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Ομως, το πιο... σοβαρό αιτιολογικό για τη μη διενέργεια εκλογών στον συμφωνημένο (υποτίθεται) χρόνο διεξαγωγής του, διατυπώθηκε από τον Ροντούλη.
*
Ο Ροντούλης - υφυπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου προερχόμενος από τον ΛΑ.Ο.Σ. - δήλωσε χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό («Κανάλι 9») ότι οι εκλογές είναι «πολυτέλεια»...
Για να ενισχύσει το επιχείρημά του, περί παράτασης του βίου της παρούσας κυβέρνησης,
(η οποία στηρίζεται, μεταξύ άλλων, και στις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ),

Είμαστε καταδικασμένοι να πεινάσουμε;


Τα κυρίαρχα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης βομβαρδίζουν καθημερινά την κοινή γνώμη με το στερεότυπο μιας Ελλάδας- μεταμοντέρνας Ψωροκώσταινας, που δεν παράγει τίποτα, είναι αναγκασμένη να τείνει διαρκώς το καπέλο του ζητιάνου στους δανειστές της για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, επομένως δεν της μένει καμιά επιλογή παρά να σφίγγει διαρκώς το ζωνάρι και να υπακούει αγόγγυστα στους όποιους όρους των Γερμανών. Το ίδιο στερεότυπο έρχεται να στηρίξει την ιδεολογική τρομοκρατία για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, που εμφανίζεται περίπου ως επιστροφή στη Λίθινη Εποχή, αφού μια Ελλάδα που δεν θα παράγει τίποτα και δεν θάχει να δανειστεί κι από κανένα, δεν θα μπορεί να εισάγει ούτε τρόφιμα, ούτε πετρέλαιο και θα πρέπει να επιβιώσει ως έθνος τροφοσυλλεκτών, που θα φοράνε προβιές και θα ζεσταίνονται γύρω από τη φωτιά.