#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

Μ. Γλέζος: Η χώρα μετατρέπεται σε προτεκτοράτο

Εκδήλωση της Κίνησης πολιτών κατά του Χρέους στο Ηράκλειο Κρήτης
 
FREE photo hosting by Fih.gr Ισμήνη Αναγνωστάκη
 Προσκεκλημένος της κίνησης Πολίτες κατά του Χρέους βρέθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης ο Μανώλης Γλέζος σε μια μαζική εκδήλωση με θέμα τη ανάγκη συγκρότησης αντιστασιακού μετώπου. Μέσα από μια ιδιαίτερη διαδικασία με τη μορφή έντονου διαλόγου, ο Μ. Γλέζος επισήμανε ότι η χώρα μετατρέπεται μέσα από τις δανειακές συμβάσεις και τα Μνημόνια σε προτεκτοράτο. Σημείωσε, επίσης, ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να ενταθούν οι λαϊκοί αγώνες. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι αγώνες κατά του χρέους και των χαρατσιών, τα κινήματα υπεράσπισης της δημόσιας και κοινωνικής περιουσίας, πρέπει να αντιπαρατίθενται έντονα με όσους υποστηρίζουν τις δανειακές συμβάσεις και τα Μνημόνια. Πως όλοι οι αγώνες πρέπει να αναδεικνύουν την ανάγκη για Εθνική Ανεξαρτησία και Λαϊκή Κυριαρχία. Σημείωσε, ακόμα, ότι στις σημερινές συνθήκες όλες οι δυνάμεις του έθνους, όλοι όσοι καταπιέζονται από τα αντιλαϊκά μέτρα οφείλουν να συνεργαστούν ισότιμα χωρίς εξαιρέσεις και ηγεμονισμούς, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά για να βγάλουν το λαό και την χώρα από την καταστροφή.

Η Ευρώπη και οι τραπεζίτες

Τα όρια της δημοκρατίας στο σχέδιο-Ευρώπη
Του José Antonio Gutiérrez D.

Το μόνο που χρειαζόταν ήταν μια βαθιά οικονομική κρίση και μια μικρή δυσαρέσκεια μεταξύ των ανθρώπων στις δημοκρατίες της Ευρώπης ώστε να εγκαταλειφθεί το φιλελεύθερο προσωπείο τους και να καταδείξουν αυτό που πραγματικά είναι: μια δικτατορία του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν έχει σημασία τι πιστεύουν οι πολίτες, το πραξικόπημα στην Ελλάδα, ο διορισμός των τεχνοκρατών στην κυβέρνηση της Ιταλίας και η τηλεκατευθυνόμενη από τις Βρυξέλλες κυβέρνηση της Ιρλανδίας, όλα αυτά είναι η καλύτερη απόδειξη του γεγονότος ότι ακόμη και στην Ευρώπη δεν διστάζουν να βάλουν στην άκρη το δημοκρατικό τους φορμαλισμό όταν τα συμφέροντα του 1% βρίσκονται σε κίνδυνο. Και ενώ η γενική δυσαρέσκεια και οι λαϊκές κινητοποίησεις μεγαλώνουν, τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Όταν οι αραβικοί λαοί άρχισαν να ξεσηκώνονται στις αρχές του χρόνου, οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν γρήγορα να αποστασιοποιούνται από τους δικτάτορες εκείνους, τους οποίους, βέβαια, είχαν βοηθήσει για κάποιο χρονικό διάστημα, ούτως ώστε να υιοθετήσουν τα αιτήματα για αλλαγή που οι άνθρωποι που είχαν κατεβεί στους δρόμους υιοθετούσαν. Με τον τρόπο αυτό, προσπάθησαν να ηρεμήσουν τις κραυγές των τοπικών κοινωνιών για κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές και να τις αντικαταστήσουν με τις καλλυντικού τύπου δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, λες και οι αγώνες των λαών αυτών δεν γίνονταν για το δικαίωμα στο ψωμί, αλλά για το δικαίωμα πρόσβασης στις κάλπες.

Αναποδογύρισαν αυτοκίνητο στα Εξάρχεια γιατί παρεμπόδιζε την κυκλοφορία

επειδή όσο και να θέλουν μερικοί.. το τροχοφόρο δεν είναι προέκταση του μορίου... αναδημοσιεύω την είδηση από το iefimerida.gr

Διάδωσέ το


Ένα αυτοκίνητο, παράνομα παρκαρισμένο στην περιοχή των Εξαρχείων είχε προκαλέσει απίστευτο μποτιλιάρισμα. Ο γερανός της Τροχαίας δεν μπορούσε να προσεγγίσει το σημείο προκειμένου να το απομακρύνει και οι κάτοικοι και οι περαστικοί αποφάσισαν να δώσουν μόνοι τους λύση. Το πήραν στα χέρια και το αναποδογύρισαν.

Λιμενεργάτες του Σουέζ αρνήθηκαν να παραλάβουν 7 τόννους δακρυγόνων από τις ΗΠΑ


Oι  εργαζόμενοι στο λιμάνι του  Σουέζ αρνήθηκαν  να παραλάβουν  την πρώτη παρτίδα  με επτά τόνους δακρυγόνα, καθώς φαίνεται ότι  το  υπουργείου Εσωτερικών  θέλει να ξαναγεμίσει τις αποθήκες του που άδειασαν μετά τις 6 μέρες των διαδηλώσων στην Αίγυπτο.
Ομάδα   τελωνειακών υπαλλήλων στο λιμάνι του Σουέζ   αποκάλυψε ότι το αιγυπτιακό Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στη διαδικασία λήψης 21 τόνοι δακρυγόνων από τις ΗΠΑ.   Ο ισχυρισμός αυτός υποστηρίζται από τον Medhat Eissa, ακτιβιστή στην παράκτια πόλη του Σουέζ, ο οποίος παρείχε έγγραφα τα οποία  προέρχονται από  ομάδα των τελωνειακών του Καναλιού του Σουέζ….

Μοτοπορεία αλληλεγγύης στους απεργούς εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας

Σάββατο 3/12, Πλατεία Λαού
 Συνελεύσεις κατοίκων από τις περιοχές του Πειραιά, της Δυτικής Αθήνας και άλλων περιοχών του λεκανοπεδίου, ξεκινώντας ο καθένας από την περιοχή του, θα συγκλίνουμε μεταξύ 12.00 και 12.30 το πρωί του Σαββάτου στο Αιγάλεω (στη συμβολή της Θηβών με την Ιερά Οδό) και από εκεί όλοι και όλες μαζί με μηχανάκια και αυτοκίνητα θα πορευτούμε μέσω της Ιεράς Οδού και της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο.
Στο Κερατσίνι, η Συνέλευση της Πλατείας καλεί συγκέντρωση στις 11πμ στην πλατεία Λαού (με συλλογή τροφίμων και χρηματικής ενίσχυσης) και θα ξεκινήσουμε στις 12 με μοτοπορεία που θα περάσει από τους κεντρικούς δρόμους της περιοχής και θα κατευθυνθεί στο κοινό σημείο συνάντησης.
Ραντεβού αλληλεγγύης στον δρόμο, είτε στις κατά τόπους συγκεντρώσεις είτε το αργότερο στις 12.30 στη διασταύρωση Ιεράς Οδού και Θηβών στο Αιγάλεω.
Αναδημοσίευση από το   blog της συνέλευσης Κερατσινίου

Σημειώσεις 3 – 29/11/2011

“Στην "ειδησεογραφία" η "αγορά" δεν επενδύεται μόνο ως απρόσωπος μηχανισμός με ανθρώπινα αισθήματα (ανησυχεί, είναι ανασφαλής, ανακουφίζεται, είναι αισιόδοξη), αλλά τα αισθήματα αυτά είναι, ως επί το πλείστον, τα ακριβώς αντίστροφα του τηλεθεατή: όταν ο τηλεθεατής ακούει για μέτρα που τον πανικοβάλλουν, ακούει ταυτόχρονα ότι η "αγορά" αισιοδοξεί· όταν κάποια μορφή αντίδρασης δίνει στον τηλεθεατή ελπίδα, η "αγορά" βυθίζεται στη μαύρη απελπισία.” παρατηρεί ο Αντώνης (Lenin reloaded, Κοκτέιλ Μολότοφ #91).

Το πιο εξωφρενικό όμως είναι όταν ακούς τους πολιτικούς όχι απλά να εφαρμόζουν τις πολιτικές που "ζητούν οι αγορές” και “οι οίκοι αξιολόγησης” αλλά να απευθύνονται κιόλας κυριολεκτικά στις αγορές: να απαντούν σε αυτές, να τις καθησυχάζουν, να τις διαβεβαιώνουν ότι λήφθηκαν υπόψη τα μηνύματα τους και ότι θα παρθούν τελικά και τελεσίδικα τα μέτρα λιτότητας που ζητούν. Ζούμε σε μια εποχή που σε σχέση με την άσκηση οικονομικής πολιτικής, το εκλογικό σώμα όχι απλά δεν παίζει κανένα ρόλο – αλλά ούτε καν θεωρείται άξιο μιας έστω τυπικής αναφοράς. 
 

Υπάρχει ζωή μετά το ευρώ;


«Το ζήτημα πια έχει τεθεί.
Ή θα συνεχίζουμε να γονατίζουμε ή θα υψώσουμε άλλον πύργο,
ατίθασο απέναντί τους»
(Μιχάλης Κατσαρός, Κατά Σαδδουκαίων)


Καμιά διάθεση αστεϊσμού, καθώς το ερώτημα τίθεται εναγώνια από έναν ολόκληρο λαό, αν και, όπως φαίνεται από τις εντεινόμενες συζητήσεις των τελευταίων ημερών για την τύχη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, δεν αφορά μόνο τον δικό μας λαό.
Και τίθεται με υπαρξιακούς όρους, καθώς οι υπερασπιστές του ευρωμονόδρομου (από τη Δεξιά μέχρι την Αριστερά) αρέσκονται να παρουσιάζουν το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη με όρους εθνικής καταστροφής. Στην περίπτωση, μάλιστα, μιας –όλο και πιο πιθανής- διάλυσης της Ευρωζώνης, η καταστροφολογία εκδηλώνεται σαν πανικός.
Η απάντηση των καταστροφολόγων παραπέμπει, όντως, στις σελίδες της «Αποκάλυψης». Αποκαλύπτοντας, έτσι, τη βαθιά, θρησκευτικού τύπου, δογματική προσήλωση τους στο αναπόδεικτο, με διακηρύξεις πίστης στη μόνη Αλήθεια, απειλώντας με δεινά τους άπιστους, που ενδέχεται να παρασυρθούν από τις δυνάμεις του Κακού. Στην προκειμένη περίπτωση, όσους αρνούνται να δεχτούν πως οι τύχες του λαού μας και των άλλων ευρωπαϊκών λαών εξαρτώνται από την τύχη ενός νομίσματος, που αντιμετωπίζεται ως φετίχ. Αναμφιβόλως, η σύζευξη μονοθεϊσμού και ειδωλολατρίας είναι εκπληκτική: ένας είναι ο Θεός, το ευρώ, και πέραν αυτού η γέενα του πυρός!

Πρός το τέλος του δρόμου

Η πολιτική και η οικονομική συναλλαγή, σε όλες τις μορφές της, στις μέρες μας ιδιαίτερα, αντικαθιστούν τον πόλεμο με άλλα μέσα. Κάθε είδος διπλωματίας είναι οικονομικής φύσης, κάθε είδος οικονομικής συναλλαγής είναι διπλωματικής φύσης. Μπορεί να αναζητήσει κανείς πλούτο για χάρη της εξουσίας και την εξουσία για χάρη του πλούτου. Η βούληση και η σκέψη των ανθρώπων του πολιτικού κόσμου υποβιβάζεται σε μια φροντίδα για τα οικονομικά συμφέροντα των κυρίαρχων τάξεων.

Όταν επιδιώκονται άμεσα, αποκλειστικά και μόνο οικονομικά οφέλη ο κίνδυνος οι πολιτικές προεκτάσεις τους να καταλήξουν ανεξέλεγκτες είναι ορατός. Η δημοκρατία καταλήγει να είναι πλήρης ταύτιση του χρήματος με την πολιτική εξουσία.

μια εικόνα εξαθλίωσης


Βρήκα τη φωτογραφία από μια φίλη στο facebook.
Τι σχολιασμό να κάνεις και για ποιο λόγο; Μήπως δεν τα περιμέναμε; Μήπως δεν υπήρχαν και πριν την “κρίση”;
Θυμήθηκα ότι και το δικό μου λάδι τελειώνει και ξαφνικά ένιωσα άσχημα. Εγώ δεν είμαι σε αυτή τη κατάσταση. Έχω να αγοράσω. Έχω δουλειά ακόμα και ας είμαι κοντά δύο μήνες απλήρωτος. Όλα δείχνουν πως αύριο η απεργία θα είναι υποτονική. Μόνο οι μπάτσοι θα έχουν πιάσει δουλειά από το πρωί. Τυχεροί και αυτοί, δεν έχουν να ασχοληθούν με το αν τελειώνει το λάδι. Από καμιά φορά μόνο ζητάνε καμιά φορτωτική σφαίρες παραπάνω μη τυχόν και τους ξεμείνουν. Βλέπεις καμιά φορά γυρνάει πολύ απότομα ο ταξικός και κοινωνικός τροχός και οι σφαίρες μπορεί να χρειαστούν. Προς το παρόν ..Παπαδήμος….

Τα παροιμιώδη μέσα ανθρωπάκια


Γενική απεργία αύριο και δεν κουνιέται φύλλο.
Σα να μαστε εντάξει τώρα πια.
Σαν το πρόβλημά μας να ήταν ο Παπανδρέου.
Σα να καλυτέρεψε η ζωή μας, δε λέτε;

Ο μεγάλος στόχος επετεύχθη λοιπόν.
Ο Παπανδρέου δεν είναι πια πρωθυπουργός.
Το τραπέζι μας είναι ακόμη πιο αδειανό.
Αλλά δεν πειράζει αφού ο Παπανδρέου δεν είναι πια πρωθυπουργός.
Έτσι κι αλλιώς αυτός ητανε "χαζός".
Τώρα μπήκε επιτέλους στη θέση του ένας σοβαρός άνθρωπος.

«Φασίστες, κομμουνιστές και μαλάκες»


(2.57) Οι "αγανακτισμένοι" είναι "φασίστες, κομμουνιστές και μαλάκες"
Θ.Πάγκαλος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παπαδήμου. Συνέντευξη στο Κανάλι 5 της Γαλλίας.


Τους κομμουνιστές τους είδαμε.
Κάτι φασίστες τους κυνηγήσαμε.
Για τον μαλάκα τώρα, απορώ: κύριε Πάγκαλε πώς κατάφερες και πέρασες απαρατήρητος από την πλατεία Συντάγματος;

Υ.Γ. Σαν σήμερα ο συνώνυμος παππούς του εν λόγω μαλάκα, απαγορεύει στις γυναίκες να φοράνε κοντά φουστάνια όταν βγαίνουν έξω. Συμπτώσεις και κληρονομικότητα... μαλακίας.


«ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ ΘΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ»*


altΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ 1848 ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑΣ*
ΤΟΥ ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ
(ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ»* ΤΟΥ ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ)


*Οι τίτλοι και υπότιτλοι είναι της ΙΣΚΡΑ για το συγκεκριμένο απόσπασμα

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

 Τίποτα, ίσως, δεν είναι πιο επίκαιρο στις μέρες μας από τα έργα και την επαναστατική σκέψη τουΜαρξ και πρώτα απ' όλα το ανεπανάληπτο έργο του το τρίτομο «ΚΕΦΑΛΑΙΟ», μαζί με τους τόμους των«Θεωριών για την Υπεραξία» και το «Grundrisse».


Όσοι έχουν την τύχη αυτή την περίοδο, κατά την οποία διανύουμε μια από τις 
μεγαλύτερες οικονομικές καπιταλιστικές κρίσεις, ίσως τη μεγαλύτερη και τη συνθετότερη, να προστρέξουν ή να ανατρέξουν στααυθεντικά γραπτά της οικονομικής σκέψης του Μαρξ, θα νιώσουν, με τρομερή έκπληξη μαζί και ειλικρινή απορία, ότι οι αναλύσεις αυτές μοιάζουν τόσο σύγχρονες και τόσο διεισδυτικές στο σήμερα, λες και γράφτηκαν ειδικά για την περίοδο που ζούμε και ειδικότερα για να προβληματίσουν και ναπαρακινήσουν σε επαναστατικούς δρόμους διεξόδου από τη σημερινή κρίση.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΩΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΩΜΕΝΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ΠΟΥ ΔΙΩΚΕΤΑΙ) ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ.

 


1 Δεκέμβρη 2001 - Συγκεντρώσεις σε 73 πόλεις!


Αθήνα: 11 π.μ., Ομόνοια

Παραμύθι χωρίς ... δράκο

 Με ένα δημοσίευμα, προϊόν εγκεφαλικής κατασκευής, –το υπογράφει κάποια Μαρία Ψαρά- προσπαθεί το σημερινό «Εθνος» να αναβιώσει την τρομολαγνεία.
Δεν ξέρουμε –μπορεί να υποθέσουμε όμως- τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί αυτό το δημοσίευμα της φυλλάδας του Μπόμπολα μια μέρα πριν απ’ την αυριανή απεργία αλλά από μακριά «φωνάζει» ότι προέρχεται από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και οι «αξιόπιστες πληροφορίες για σχεδιαζόμενο τρομοκρατικό χτύπημα» που επικαλείται δεν είναι παρά εγκεφαλικά εφευρήματα της συντάκτριας –και όσων είναι πίσω απ’ αυτήν.
Κι αυτό το ισχυριζόμαστε σχολιάζοντας την παράγραφο του δημοσιεύματος που «τεκμηριώνει»  τον κραυγαλέο τίτλο του: «Συναγερμός για τρομοκρατικό χτύπημα».
 
Μας γράφει, λοιπόν, η ευφάνταστη δημοσιολόγος του «Εθνους»:

«Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Εθνους", οι "κοριοί" των αρμόδιων υπηρεσιών "έπιασαν" ύποπτους διαλόγους και κωδικοποιημένα μηνύματα που περιγράφουν την πρόθεση για επικείμενο χτύπημα στην Αθήνα. Τα στοιχεία διασταυρώθηκαν από τους ειδικούς και εκτιμήθηκε πως πρόκειται για "αξιόπιστα και πολύ σοβαρά δεδομένα που χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης και ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας".
Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για προετοιμασία μεγάλης επίθεσης που θα προκαλέσει πλήγμα στην καρδιά του πολιτικού συστήματος».

Εδώ πια γελάει και το παρδαλό κατσίκι. Αντε και να υποθέσουμε ότι κάποια άτομα που είναι στις λίστες παρακολούθησης της ασφάλειας σχεδίαζαν κάποια ενέργεια ένοπλης μειοψηφικής βίας. Αντε και να δεχθούμε ότι είχαν την αφέλεια να κάνουν τις συνεννοήσεις τους –έστω και χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένη ομιλία,- με τηλεφωνική επικοινωνία. Θα ήταν τόσο ανόητοι να χρησιμοποιούν «σταμπαρισμένα» τηλέφωνα όταν όποιος θέλει μπορεί να βρει «καθαρά» κινητά με 25 ευρώ στην Ομόνοια;

ΒΟΛΟΣ-γενική απεργία Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011


Η εξόντωση ΚΑΙ της Ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Η Ιστορία της Ελληνικής βιομηχανίας αυτοκινήτου … και η εξόντωσή της από την κρατικιστικό μοντέλο της Μεταπολίτευσης.

TRUELIES:
Υποχρέωσή μας να σας προειδοποιήσουμε , ότι το παρακάτω άρθρο είναι πάρα πολύ μεγάλο, περιέχει όμως πάρα πολλές πληροφορίες που αγνοούμε, σχετικά με την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας αυτοκινήτου…… Όσοι , από τους αναγνώστες διαθέτετε το χρόνο, όσα ακολουθούν, είναι πράγματι εντυπωσιακά:
Σημ. Φιλίστωρος: “ένα πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό για την, παντελώς άγνωστη σε πολλούς, Ιστορία της Ελληνικής βιομηχανίας αυτοκινήτου και την αργή εξόντωση της από την κρατικοδίαιτη λαίλαπα της Μεταπολίτευσης και την ΕΟΚ που κατήργησε τους προστατευτικούς για τα εγχώρια προϊόντα, δασμούς εισαγωγής. Θαυμάστε την αξιέπαινη και συγκινητική προσπάθεια που είχε γίνει στην Ελλάδα κατά το πρόσφατο παρελθόν με μηδενικά κεφάλαια και ανύπαρκτη τεχνογνωσία…”

Απλά μαθήματα αναπτυξιακής πολιτικής

ΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΤτΕ

Ο «τύπος» που προσπάθησε να αλώσει τον τύπο

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ


Ο... «τύπος» αλώνισε στο χώρο του τύπου επί ενάμιση χρόνο. Ο εξαγορασθείς τύπος στην πλειονότητά του σιώπησε για τα μαγικά κόλπα του πρώτου και οι αρχές (περί τύπου) αγρόν ηγόραζαν.
* Ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έβαλε μπροστά το σχέδιο διείσδυσης στον τύπο από τον Σεπτέμβριο του 2009, δίχως αυταπάτες και δισταγμούς. Αγόρασε τον Δεκέμβριο του 2009 τράπεζα (το 31,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Proton) αντί να τρέχει στις τράπεζες. Χρηματοδότησε τις κύριες δουλειές του μέσω της Proton και τις μιντιακές εξαγορές τις βόλεψε μέσω συνεργατών του, που όμως εμφανίζονταν χρηματοδοτούμενοι μέσω της «δικής τους» τράπεζας αλλά και μέσω των εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη. Επί παραδείγματι, η Alapis έπαιρνε δάνειο από την Proton και έδινε και κάτι για την «Espesso», την «Ντόρα την Εξερευνήτρια», τον Flash και πολλούς άλλους.

Προσεχώς πρόσκρουση ή ταξική σύγκρουσηΑρχή του τέλους με την βαρβαρότητα παρούσα
Να που τελειώνει η ΕΕ όπως την ζήσαμε.  Να πω τώρα πως λυπάμαι που η ΕΕ πλέει τα λοίσθια  μάλλον θα πω ψέματα, όχι πως χαίρομαι που θα μας τελειώσει γιατί σίγουρα ο παγκόσμιος σοσιαλισμός δεν θα έρθει κατά αυτόν τον τρόπο,  αλλά δεν θα στενοχωρηθώ. Στο καλό και να μας γράφει -καλό για ότι ζήσαμε, σε μεγάλο βαθμό κακά τα ψέματα- μα κακό για αυτό που πρέπει να υπάρχει.
Σίγουρα αυτό που έρχεται δεν θα είναι απαραίτητα καλύτερο, είπαμε παγκόσμιος σοσιαλισμός δεν θα είναι, απεναντίας μπορεί να είναι χειρότερο, δηλαδή μια Ευρώπη πιο χουντική, φασιστική και νεοχιτλερική αλλά ο καθένας στο πάγκο του να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ως έθνος, ως εργαζόμενοι και ως λαός.
Σίγουρα οι λύσεις δεν θα είναι εθνικές, θα είναι περιφερειακές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες. Μόνο που δεν ζούμε σε ένα εικονικό κόσμο, ούτε ο τόπος μας είναι τα δίκτυα. Ζούμε, δουλεύουμε, ερωτευόμαστε και ονειρευόμαστε  σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα και ότι είναι να γίνει, θα αρχίσει εξ αρχής από εκεί, μετά βλέπουμε πως θα οικοδομήσουμε κάτι πιο πλατύ, ανοικτό και παγκόσμιο.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι απαντήσεις δεν θα είναι γενικά και ουδέτερα εθνικές, κάτι τέτοιο ουδέποτε υπήρξε, ούτε καν στην φάση της ναζιστικής κατοχής. Οι απαντήσεις παραμένουν ταξικά και πολιτικά καθορισμένες, δηλαδή  πως οι «πολλοί» που πάντα είναι από κάτω, θα έρθουν πάνω.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ


 Του Ζαχαρία Στουφή

Ας μην κρυβόμαστε άλλο, το πολίτευμα της χώρας μας και η κυβέρνηση που το υπηρετεί, εξωθεί (κατά μέσον όρο) δύο συμπατριώτες μας την ημέρα στην αυτοκτονία. Για κάθε χρόνο 700 περίπου νεκροί δεν είναι λίγοι και μάλιστα στο παραγωγικό στάδιο της ζωής τους. Επειδή λοιπόν και η λέξη αυτοκτονία από μόνη της είναι μια ύπουλη προπαγάνδα, καλύτερα να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η λέξη αυτοκτονία έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον που σχετίζεται, όχι μόνο με την ιστορία της και την προέλευσή της, αλλά και με την ερμηνεία της. Τα όποια στοιχεία κατάφερα να συλλέξω σχετικά με αυτή τη λέξη, αλλά και τα όποια συμπεράσματα στα οποία, με κάθε επιφύλαξη, κατέληξα, σας τα παραθέτω αμέσως.
Ο Georges Minois, στο βιβλίο του Ιστορία της αυτοκτονίας, αφιερώνει ολόκληρη ενότητα για τη λεξη αυτοκτονία, πιο συγκεκριμένα ο όρος «αυτοκτονία», όπως λέει, εμφανίστηκε στην Αγγλία τον 17ο αιώνα. Η γέννηση αυτού του νέου όρου οφείλεται, κυρίως, στη ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών στην Αγγλία την εποχή εκείνη και στις συζητήσεις που όλο και πιο συχνές γινόντουσαν γύρω από την αυτοκτονία. Ο όρος «αυτοκτονία» βασίζεται στο λατινικό sui (του εαυτού) caedes (φόνος). Το 1658, η λέξη-όρος έχει καθιερωθεί και πλέον περιλαμβάνεται στα λεξικά. Στη γαλλική γλώσσα, ο όρος εμφανίζεται στα 1734 και καθιερώνεται στα μέσα του 18ου αιώνα. Το 18ο αιώνα, επίσης, ο όρος θα περάσει στην ισπανική, την ιταλική και την πορτογαλική γλώσσα.

Επείγουσα επιστολή από ανώνυμο σύντροφο στο Κάιρο.

Παρακαλώ μοιραστείτε το και διαδώστε το ευρύτερα

Αναδημοσίευση από το Πρακτορείο RIOTERS:

Είμαι εδώ και 4 ημέρες ανάμεσα σε πυροβολισμούς και νευροπαραλυτικά αέρια, εδώ, στην πλατεία Bab El Louq, 5 λεπτά πίσω απ’ την πλατεία Ταχρίρ, κοντά στο υπουργείο εσωτερικών. Ακριβώς έξω απ’ το παράθυρό μου, μπορώ να δώ τα πυρά των όπλων και τα κάνιστρα των αερίων και τις μοτοσυκλέτες που παίρνουν τους τραυματίες από την μάχη φέρνοντάς τους στα πρόχειρα νοσοκομεία τον έναν μετά τον άλλον… κάθε ώρα, μέρα και νύχτα… Πέφτουν πυροβολισμοί, και αυτά τα παράξενα νευροπαραλυτικά αέρια όλην την ώρα και γύρω στις 10:30 χθες το βράδυ οι εξεγερμένοι χτυπήθηκαν για μια ώρα περίπου από περίπου 30 αγνώστους με μαύρες στολές των ειδικών δυνάμεων και διαφορετικά είδη πραγματικών πυρών και αερίων, με τα φώτα των δρόμων σβησμένα και μόνο οι πυροβολισμοί των όπλων, η χλωμή λάμψη της σελήνης και τα παράξενα φωσφορικά φώτα κοντά στο υπουργείο εσωτερικών να φωτίζουν στο σκοτάδι.

ΑΠΕΡΓΙΑ 1 Δεκέμβρη...

ΟΡΙΣΤΕ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ 6ης ΔΟΣΗΣ!!!!


 
wonderjlawwall

Από έρωτα πεθαίνουν οι αριστεροί!

 Στο μυαλό μου η Αριστερά είναι ο Μαρξ, ο Λένιν και ο Μάο, αλλά και ο Αϊζενστάιν, ο Μπρεχτ και ο Ρίτσος! Ο Τσε και ο Μαγιακόφσκι, ο Χο Τσι Μινχ και η Αρουντάτι Ρόι, ο Άρης και ο Γούντι Γκάθρι! Αλληλένδετοι! Κανένας δεν υπάρχει χωρίς τον άλλο! Αριστερά της θεωρίας και της πράξης, του αγώνα και του πολιτισμού!

Προσωπικά, αυτό με προσέλκυσε στην Αριστερά. Ο Νίκος Μπελογιάννης και ο Μπομπ Ντίλαν, ο ανώνυμος αντάρτης του Δημοκρατικού Στρατού και ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Μάλκολμ Χ και η Διδώ Σωτηρίου! Η Αριστερά που χτίζει δεσμούς φιλίας και γέφυρες αλληλεγγύης. Με όπλα, σφυριά και τραγούδια. Με την έγνοια, την κοινοκτημοσύνη και τον έρωτα στη ζωή και το θάνατο!
Η Αριστερά που αντιμάχεται τις προκαταλήψεις με φωτισμένες ιδέες, την άγνοια με βιβλία, τον επαρχιωτισμό με ταξίδια, διεθνισμό και κοσμοπολιτισμό. Που αντιμετωπίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες με κατανόηση και φροντίδα, τον συναισθηματικό πόνο με παρηγορητικά λόγια, τον ξένο με ένα πιάτο ακόμα στο τραπέζι.
Αυτό είναι το μαγικό φίλτρο της Αριστεράς. Η αγάπη για τον άνθρωπο, τη φύση, την ομορφιά και τη δικαιοσύνη. Η αγάπη για τη ζωή, του ενός, του άλλου, όλων! Όχι μίσος για το μίσος, ούτε ζήλια για τα πλούτη. Μόνο μεγάλη αποστροφή για τις αδικίες και τις ανισότητες.
Αλλά αυτό δεν είναι προφανές και αυτονόητο στο σημερινό κόσμο, μετά τα στραπάτσα, τις ήττες και τις απογοητεύσεις που έχει δεχτεί η Αριστερά τα τελευταία χρόνια. Πολλοί αριστεροί συμβιβάστηκαν και άλλοι γονάτισαν μπροστά στην ισχύ του αντιπάλου. Άλλοι προσπάθησαν να διατηρήσουν τις ιδέες τους ενσωματώνοντάς τες στο σύστημα με μικρές ή μεγάλες προσαρμογές στο όραμά τους. Και άλλοι, προσκολλήθηκαν στις «γραφές» αποζητώντας εκεί τη σωτηρία και τη λύση, προτιμώντας το άοσμο δόγμα αντί για το απελευθερωτικό άρωμα της Αριστεράς. Κάπου εκεί, σε ένα γοργά μεταβαλλόμενο κόσμο, που η στυφή αναφορά στους κλασικούς του μαρξισμού ή η παραισθησιογόνος προσκόλληση στους αναθεωρητές που προέκυψαν στην ακμή του καπιταλισμού δεν αρκούσε για να ερμηνεύσει τα νέα κοινωνικά δεδομένα, χάθηκε και ο «εκσυγχρονισμός» της Αριστεράς.

Ξαναζεσταίνεται ο φασισμός στην Ευρώπη

FREE photo hosting by 
Fih.grΣε 137 υπολογίζονται οι νεκροί, θύματα ρατσιστικής ή ακροδεξιάς βίας από τη συνένωση των δύο Γερμανιών, το 1990, μέχρι σήμερα. Πολλοί μέμφονται τις αρχές ότι κλείνουν τα μάτια στη βία της Δεξιάς, ενώ κυριαρχεί μια έντονη προπαγάνδα εναντίον των αριστερών και των μουσουλμάνων. ««Εδώ και χρόνια τους προειδοποιούμε», δήλωσε η Bianca Klose, διευθύντρια ενός φορέα που αντιμάχεται το δεξιό εξτρεμισμό στο Βερολίνο. «Οι ακροδεξιοί δολοφονούν ανθρώπους εδώ και πολλά χρόνια. Η εκκαθάριση ανθρώπων που δεν συμφωνούν με τις απόψεις τους είναι μέρος της ιδεολογίας τους.»...
Η αντιπαράθεση στη Γερμανία άναψε με αφορμή ένα συγκλονιστικό γεγονός που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Όχι μόνο γιατί αποκαλύφθηκαν από ένα απρόσμενο γεγονός τα φρικτά ρατσιστικά εγκλήματα μιας σπείρας νεοφασιστών σε βάρος, μέχρι στιγμής, εννιά μεταναστών, αλλά και γιατί το δέκατό τους θύμα είναι μια νεαρή αστυνομικός!
Η Γερμανία δείχνει συγκλονισμένη από το γεγονός και κλονισμένη! Πώς είναι δυνατόν οι πανίσχυρες υπηρεσίες ασφαλείας που δίνουν την εντύπωση ότι εποπτεύουν τα πάντα, να έπεσαν τόσο έξω στην αξιολόγηση μιας σειράς φόνων που θεωρήθηκαν του κοινού ποινικού δικαίου, ασύνδετες μεταξύ τους; Αστυνομία, μυστικές υπηρεσίες, ακόμα και το πανίσχυρο Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος, πώς έχασαν τη μπάλα;

Παλιό το κόλπο. Πέντε μέχρι στιγμής οι μνηστήρες...

Οι πρωτοκλασσάτοι που διακήρυξαν την επιθυμία τους να διαχει-
ριστούν τις τύχες και την...περιουσία του Πασοκ...
Οι "ευαγγελιστές" που είδαν το φως το αληθινό...
...που κομίζουν το..."Νέο"!!
Νέες ιδέες. Νέα αρχή. Νέο κόμμα.
  ΟΛΟΙ τους,αυτοί και όσοι άλλοι προκύψουν,υπόσχονται κάτι
το..."Νέο". Το ίδιο "Νέο"!!
Αυτό που θα αλλάξει τα πράγματα!!
Αυτό που θα οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες!!
Τόμαθαν καλά το παιχνίδι...
Τόσα χρόνια το έζησαν. Το υπηρέτησαν
Καρπώθηκαν οφέλη απο αυτό. Καρέκλες και αμοιβές.
Αποπροσανατόλισαν εκατομμύρια.Φίλους και ψηφοφόρους.
Παγίδευσαν χιλιάδες. Πολίτες και Ανθρώπους.
Κολυμβήθρα του Σιλωάμ το..."Νέο"...
Διαγράφει ευθύνες προσώπων και πολιτικών.
Σβήνει μνήμες και λάθη. Επιλογές.
Φέρνει ελπίδες και προσδοκίες.
Αποστασιοποεί/απενοχοποιεί από το Παρελθόν.

Τα ρέστα μας...

Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η πολιτικές εξελίξεις επιταχύνθηκαν με την πτώση του Γ. Παπανδρέου, τη μετακίνηση του Α. Σαμαρά προς τα αδιέξοδα της συναίνεσης και τη συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας, οι Έλληνες συνειδητοποιούν σταδιακά το βάθος και την έκταση της κρίσης, που επεκτείνεται σταδιακά σε όλη την Ευρώπη και δεν αφήνει περιθώρια για τις αυταπάτες της προηγούμενης περιόδου, για μια σχετικά ταχεία και μάλλον ανώδυνη έξοδο. Και το δίλημμα γίνεται όλο και πιο επιτακτικό.

Από αυτή την κρίση είτε θα εξέλθουμε συντετριμμένοι, σε μια μοιραία καθοδική σπείρα, είτε θα επιχειρήσουμε μια έφοδο προς τον ουρανό, όντας υποχρεωμένοι, για να απαντήσουμε στα δομικά χαρακτηριστικά της κρίσης, να αναστρέψουμε μια καθοδική πορεία δεκαετιών. Διότι, όπως τόσες φορές έχει συμβεί στην ιστορία μας, όταν αντιμετωπίζουμε μία μείζονα κρίση, βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε κυριολεκτικά υπαρξιακά ερωτήματα.

Μια φθηνή, μα ενίοτε εξαιρετικά αποτελεσματική συνταγή χειραγώγησης με πολλαπλά αποτελέσματα

Οφείλουμε άραγε να δείχνουμε κατανόηση στην ανθρώπινη μικρότητα;
FREE photo hosting by Fih.grΕνδεχομένως ναι και σε κάποιο μέτρο. Όταν κάποιος έχει ταυτιστεί με την πανεπιστημιακή εξουσία-διοίκηση επί δεκαετίες, αποκτά κάτι σαν επαγγελματική νόσο, ως αποτέλεσμα της σύμφυσής του με τις εν λόγω θέσεις, ρόλους και λειτουργίες, λόγω του χρόνιου υποδουλωτικού καταμερισμού εργασίας. Η σύμφυση με τις εν λόγω θέσεις, ρόλους και λειτουργίες, απαιτεί μονομερή ανάδειξη και καλλιέργεια αντίστοιχων δεξιοτήτων, στάσεων και συμπεριφορών. Όσο υπάρχουν στην κοινωνία ουσιώδεις διαφορές, και αντιφάσεις (υλικών προπαντός) συμφερόντων, συγκροτείται ένα πεδίο συσχετισμών, δυνάμεων και διαπάλης δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην ανάδειξη,στην προώθηση και διασφάλιση των συμφερόντων των εκάστοτε κυρίαρχων (ατόμων , ομάδων, τάξεων), οι οποίοι επιβάλλουν τα ιδιοτελή συμφέροντα τους ως γενικά, καθολικά συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας μέσω ενός οργανωτικού-διοικητικού, κανονιστικού και πολιτικού μηχανισμού, σε όλα τα επίπεδα και τους θεσμούς της κοινωνίας (των ΑΕΙ συμπεριλαμβανομένων).

Ολίγη (απαραίτητη) θεωρία:
 

Η βαριά σκιά του ΄30 πάνω από την Ευρώπη

FREE photo hosting by Fih.gr
Θα μπορούσε η κατάσταση να γίνει κακή; Εννοώ πολύ κακή –όπως λέμε Μεγάλο Κραχ ή παγκόσμιος πόλεμος; Ένα κατακλυσμιαίο γεγονός από εκείνα που η γενιά μου έμαθε να πιστεύει ότι ανήκουν μόνο στα βιβλία Ιστορίας; Το βέβαιο είναι ότι στην Ευρώπη πλανάται ένα κακό προαίσθημα. Σε ομιλία του στο Βερολίνο χθες, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών κ. Radoslaw Sikorski, προειδοποίησε: «Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού… Μάλλον είμαι ο πρώτος ΥΠΕΞ της Πολωνίας στην ιστορία που εκστομίζει κάτι τέτοιο, αλλά το λέω: Φοβάμαι την γερμανική ισχύ λιγότερο απ’όσο αρχίζω να φοβάμαι την γερμανική απραξία.»  Ο Γάλλος πρόεδρος κ. Sarkozy είπε πρόσφατα: «Αν το ευρώ ξετιναχτεί, θα ξετιναχτεί η Ευρώπη. Είναι η εγγύηση για ειρήνη σε μια ήπειρο που έχει ζήσει φριχτούς πολέμους». Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί συχνά υποκύπτουν στην πρόκληση του τρόπου που προκαλεί η απειλή πολέμου, για να αντλήσουν υποστήριξη στο αγαπημένο τους ευρωπαϊκό έργο. Σε ομαλές εποχές, ελάχιστοι Ευρωπαίοι παίρνουν στα σοβαρά τέτοιες κουβέντες.

Καπιταλισμός & Δημοκρατία

Κριτικές παρατηρήσεις
FREE photo hosting by Fih.grΙ. Στις μέρες μας, και καθώς η δομική κρίση του καπιταλισμού βαθαίνει και οξύνεται, με πολλές αφορμές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, γίνεται λόγος για ‘υποβάθμιση της δημοκρατίας’, ‘κτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών’, ‘αντιδημοκρατικές πρακτικές’ κ.α. Ωστόσο, μια περιγραφική προσέγγιση του περιεχομένου και των μορφών με τις οποίες εκδηλώνεται η ‘κρίση της δημοκρατίας’ ή μια ηθικολογικού χαρακτήρα καταδίκη πολιτικών που πλήττουν στον πυρήνα της τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της λαϊκής κυριαρχίας δεν ωφελεί. Ο προσανατολισμός μιας αντι-καπιταλιστικής αρθρογραφίας προς μια φαινομενολογία της κρίσης των λεγόμενων δημοκρατικών θεσμών και των συναφών προς αυτούς διαδικασιών δεν ανταποκρίνεται στις βαθύτερες και ουσιαστικές ανάγκες ενός σύγχρονου εργατικού κινήματος με στόχο τη ρήξη προς τις καπιταλιστικές δομές εξουσίας και την υλοποίηση του κομμουνιστικού προτάγματος.

Κάλεσμα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ


Από την ΓΕΝΟΠ/Δ.Ε.Η

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 8.30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΣΚΥΨΟΥΜΕ ΠΟΤΕ
Συναδέλφισσες – φοι
Η Κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου που είναι προϊόν νόθευσης της λαϊκής θέλησης και που εγκαταστήθηκε από τα συμφέροντα του τόπου για να συνεχίσει το καταστροφικό έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης από την προηγούμενη Πέμπτη έπιασε δουλειά και η δουλειά της είναι να...
 τσακίσει κάθε λαϊκή αντίδραση και να φιμώσει κάθε φωνή αντίστασης.
Έτσι στα πλαίσια του αντιλαϊκού έργου της την προηγούμενη Πέμπτη αφού απώθησε με τη βία τα μέλη της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που από την Κυριακή 20 Νοέμβρη είχαν καταλάβει το κτίριο της Διεύθυνσης Πληροφορικής για να μη φεύγουν εντολές διακοπής του ρεύματος σε όσους συνανθρώπους μας δεν είχαν καταφέρει να πληρώσουν το χαράτσι προχώρησε ταυτοχρόνως και σε συλλήψεις 15 ατόμων μεταξύ των οποίων και 5 πολιτών που είτε είχαν έρθει να συμπαρασταθούν στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είτε περνούσαν την ώρα των επεισοδίων από το χώρο της κατάληψης.

Ελβετός βουλευτής κατήγγειλε κρυφούς λογαριασμούς και καταθέσεις Ελλήνων!

Τι απαντά ο Βενιζέλος . . .

Κουτουλάνε σε τοίχους βουλευτές από την καταγγελία του ελληνικής καταγωγής βουλευτή της Ελβετίας Ιωσήφ Ζησιάδη.
Όπως είπε, Έλληνες βουλευτές έχουν κρυφούς λογαριασμούς και καταθέσεις στην Ελβετία.
Ο κ. Ζησιάδης προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν απάντησαν στην πρόταση που έκανε η Ελβετία το 2005 για φορολογική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες είπε: «Το εξηγώ αυτό γιατί οι πιο πολλοί βουλευτές, δεξιοί, του ΠαΣοΚ, έχουν πάρα πολλά χρήματα εδώ στην Ελβετία και νομίζω τα συμφέροντα δεν είναι να δηλωθούν και να είναι ανοιχτοί λογαριασμοί όπως εμείς θέλουμε να είναι με όλες τις χώρες του κόσμου».

Η απάντηση Βενιζέλου:

«Ένα από τα πιο προσφιλή θέματα των συζητήσεων σχετικά με το μέγεθος της ελληνικής φοροδιαφυγής και παραοικονομίας είναι, δεκαετίες τώρα, οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ…2 ΦΡΑΓΚΑ ΤΟ ΜΑΤΣΑΚΙ


dead_end_w_by_viralprogenitor-d2zwluw
Είναι να μην σε πιάνει μελαγχολία όταν βλέπεις την πλατεία Συντάγματος άδεια; Όταν οι μαζικές συγκεντρώσεις του καλοκαιριού φαίνονται μια μακρινή ανάμνηση; Και στον αντίποδα, στην Αίγυπτο, στην πλατεία Ταχρίρ, οι Αιγύπτιοι να μην κάμπτονται, αν και έχουν ν’ αντιμετωπίσουν ένα πολύ πιο σκληρό καθεστώς που δεν δίστασε να αιματοκυλίσει το Κάιρο.
Kι όμως δεν το βάζουν κάτω κι ας μετράνε νεκρούς. Στην Ελλάδα πάλι, υπάρχει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, μη εκλεγμένη κυβέρνηση κι απίστευτη εξαθλίωση κι όμως τα κινήματα φαίνονται σαν να κάθονται στον καναπέ. Στην Ευρώπη, οι περίεργες κινήσεις και οι αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες έχουν κάνει τους λαούς να βρίσκονται επί ποδός. Κάτι ετοιμάζεται, ετοιμαζόταν για χρόνια, απλά τώρα οι διαδικασίες επισπεύδονται. Αναλυτές -και όχι μόνο- μιλάνε για πιθανότητα εκτόνωσης της παγκόσμιας κρίσης μέσω ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι και αυτή η οργή θα ξεθύμαινε (με το να πεθάνουν πάλι οι φτωχοί) και τα χρήματά τους θα προστάτευαν, και η βιομηχανία θα είχε κέρδη και ο διάλογος γύρω από τους τραπεζίτες θα έμπαινε στην άκρη. Όλα θα ήταν πιθανά, αν ο εθνικισμός φούντωνε απότομα, ως μια νοσηρή αντίδραση στις ηγεμονικές τάσεις της Γερμανίας.

Η επίσημη «πτώχευση» του πολιτικού συστήματος

 Του ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΓΚΙΒΑΛΟΥ Αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο διασυρμός, ο εξευτελισμός, του πολιτικού συστήματος, των κομμάτων και των ηγεσιών τους, αλλά και των πολιτειακών θεσμών, τον οποίο παρακολουθούμε αυτήν την περίοδο, μόνο με όσα συνέβαιναν στις κατοχικές και στις πρώτες μετακατοχικές κυβερνήσεις μπορεί να συγκριθεί, να βρει κοινά σημεία, κοινές αναφορές...
Προσπαθούν να μας πείσουν ότι από την υπογραφή του Α. Σαμαρά εξαρτιόταν η 6η δόση... αλλά όχι μόνον αυτή... Από την υπογραφή αυτή κρεμόταν το ίδιο το μέλλον της Ευρωζώνης, αφού τυχόν άρνηση να δοθεί η 6η δόση θα επέφερε τη χρεοκοπία της χώρας και θα οδηγούσε στη διάλυση της Ευρωζώνης...

Δεν αρκεί, λοιπόν, η οικονομική εξαθλίωση στην οποία έχουν οδηγήσει τη χώρα και τον λαό της οι δανειστές-δυνάστες μας και οι εγχώριοι υποτελείς τους. Δεν αρκούν ούτε το ένα εκατομμύριο άνεργοι ούτε η διάλυση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων ούτε η παρατεταμένη ύφεση που διαλύει ημέρα με την ημέρα την παραγωγική δομή της χώρας.

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

“Ζω μέσα απ΄τους αγώνες σας”

 

«Ευτυχείτε»!

Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Αν ανήκετε στο 99% του πληθυσμού που κοιτά με δέος την τιμή στην οποία έχει φτάσει το πετρέλαιο και ψάχνει «πατέντες» για να βρει λίγη ζεστασιά μέσα στο χειμώνα,
ή αν ανήκετε στα εκατομμύρια που βλαστημάνε την ώρα και τη στιγμή όταν φτάνουν μπροστά στην αντλία του βενζινάδικου,
προσπαθήστε να «ξεχαστείτε». 
Πώς; Μα φέρνοντας στο μυαλό σας πιο ευχάριστες σκέψεις. Να μια ευχάριστη σκέψη:
*
1) Τα κέρδη της «Motor Oil» αυξήθηκαν κατά το τρέχον 9μηνο με ρυθμό 6,4% και διαμορφώθηκαν στα 143,1 εκατ. ευρώ!
*
Τι πιο... ευχάριστο για κάποιον εργαζόμενο που πληρώνει χρυσάφι τη βενζίνη ή που δεν έχει να πληρώσει για πετρέλαιο, να ξέρει ότι αυτός από τον οποίο αγοράζει καύσιμα... θησαυρίζει!
***

Ζωή και σοσιαλισμός ή καπιταλισμός και θάνατος;

 Βαριά σκιά πολέμου απλώνεται πάνω από την Ευρώπη''
 «Ανατριχιαστικές δηλώσεις του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών
- Πρωτοσέλιδα – σοκ από μέσα ενημέρωσης με τεράστια επιρροή
- Financial Times : Έρχεται κατακλυσμιαίο γεγονός, Μεγάλο Κραχ και Πόλεμος;.....

- Der Spiegel : Η Ευρωπαϊκή ήπειρος βυθίζεται στην Άβυσσο – Ο φόβος εξαπλώνεται
- Ένα δισεκατομμύριο οι πεινασμένοι – Κάθε δευτερόλεπτο και ένας νεκρός
Όταν πριν μερικές ημέρες ο Σαρκοζί προειδοποιούσε πως τυχόν κατάρρευση του ευρώ θα άνοιγε τις πύλες της Κολάσεως, δηλαδή του Πολέμου, πολλοί βιάστηκαν να τον κατακρίνουν ως κινδυνολόγο που γίνεται κήνσορας της καταστροφής για να εξυπηρετήσει τα σχέδια του και τα συμφέροντα της Γαλλίας.

Την απάντηση την δίνουν όμως οι εξελίξεις.
Εχθές, συμβολικά από την καρδιά της Γερμανίας, το Βερολίνο, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, συμπλήρωσε τον Γάλλο Πρόεδρο εξομολογούμενος : ''Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Μάλλον είμαι ο πρώτος ΥΠΕΞ της Πολωνίας στην ιστορία που εκστομίζει κάτι τέτοιο, αλλά το λέω''.

Και σήμερα το πρωί, δύο κολοσσιαία μέσα ενημέρωσης ''κρέμασαν'' σε τίτλους τον Πόλεμο, που η γενιά μας δεν έχει ζήσει και γνωρίζει από διηγήσεις του παππού και της γιαγιάς.

Αν ήταν ένα θα μπορούσαμε εύκολα να σκεφτούμε πως επιδιώκει οφέλη μέσω επικοινωνιακών τακτικών. Όμως είναι δύο και έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα.

Κι όμως κάποιοι θριαμβολογούν που .. έσωσαν την χώρα απ' την χρεοκοπία

 Οι εικόνες που μας θυμίζουν τα χρόνια κατοχής της χώρας μας από τις δυνάμεις του άξονα –τουλάχιστον όσο αφορά το βιοτικό επίπεδο του κόσμου- είναι αλλεπάλληλες. Τούτη την φορά μας έρχονται από το ρεπορτάζ που μετέδωσε η τηλεόραση Κρήτη TV και το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Παιδάκι του δημοτικού σχολείου πηγαίνοντας για μάθημα λιποθύμησε από την πείνα. 

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» αναφερόμενη στο γεγονός γράφει μεταξύ άλλων:
«Σοκ στο Ηράκλειο! Παιδάκι λιποθύμησε στο σχολείο του από την πείνα
Δεν πίστευαν στα αυτιά τους οι καθηγητές σε Γυμνάσιο του Ηρακλείου. Μετά από λιποθυμία μαθητή, αφού ενημέρωσαν τη μητέρα του για το περιστατικό ανακάλυψαν ότι όλη η οικογένεια είχε να φάει δυο ημέρες, γι αυτό και προκλήθηκε το λιποθυμικό επεισόδιο του μαθητή. Όπως προκύπτει από τους εκπαιδευτικούς δεν είναι το μοναδικό περιστατικό στο νησί που γονείς αφήνουν νηστικά τα παιδιά στο σχολείο αφού πλέον αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Σε πολλές περιπτώσεις δάσκαλοι ,καθηγητές και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων συνδράμουν οικονομικά όσα παιδιά δεν έχουν μαζί τους χαρτζιλίκι για κολατσιό κάνοντας συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες των κιλικίων….».

Παρακολουθώντας αυτή την είδηση και τόσες παρόμοιες που γνωστοποιούνται καθημερινά δεν σου έρχεται να σπάσεις την τηλεόραση βλέποντας στελέχη της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου που υπάρχει σήμερα να θριαμβολογούν που ..έσωσαν την χώρα απ’ την χρεοκοπία;