#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ - ΞΕΣΚΕΠΑΣΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ

70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ: Εγχειρήματα λαϊκής αυτό-οργάνωσης

του Κώστα Παλούκη
ο λαός συγκρατημένος σε ενιαίο σώμα «μεταβάλλεται μέσα στο ειδικό κλίμα της ομάδας, της κοινότητας, του συνόλου, του ΕΜΕΙΣ, αν όχι σε σοφό, … οπωσδήποτε όμως σε ποιο έξυπνο … απ’ όσο είναι στην πραγματικότητα ο καθένας που παίρνει μέρος στην Γενική Συνέλευση»
Οι όροι «άμεση δημοκρατία», «γενική συνέλευση» ή «λαϊκή συνέλευση» επανήλθαν πολύ έντονα στο προσκήνιο την περίοδο του κινήματος των Αγαναχτισμένων Πολιτών. Εάν μέχρι τώρα απέναντι στην αμφισβήτηση και την οφθαλμοφανή χρεοκοπία του μεταπολιτευτικού κοινοβουλευτισμού προβαλλόταν ένα είδος «βοναπαρτισμού», δηλαδή η λύση της αρχής ενός ενάρετου ανδρός, για πρώτη φορά από την περίοδο της έναρξης της κρίσης (και ίσως για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και έπειτα) αναζητείται, προβάλλεται ή ακόμη και επιχειρείται να εφαρμοστεί μια άλλου τύπου δημοκρατία σε σχέση με την κοινοβουλευτική.  Στα πλαίσια αυτών των συζητήσεων και των πειραματισμών είναι ανάγκη να μελετήσουμε την ιστορία και να διδαχθούμε την από την εμπειρία του ελληνικού χειραφετητικού κινήματος.
Την περίοδο της Κατοχής στα χωριά των βουνών της Ρούμελης, αλλά και όλης της Ελεύθερης Ελλάδας, αντικαθίσταται η παραδοσιακή αντιπροσωπευτική δημοκρατία με μια πρωτόλεια μορφή λαϊκής εξουσίας. Πρόκειται για μια πραγματικά προοδευτική επαναστατική τομή στον τρόπο οργάνωσης της καθημερινότητας των αγροτικών στρωμάτων, διαχείρισης των καθημερινών τους προβλημάτων και συλλογικής δημοκρατικής έκφρασης. Στοιχείο δυναμικής ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας είναι η διενέργεια εκλογών και η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου της Ελεύθερης Ελλάδας στις 30 Απρίλη 1944.
Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο του Γεωργούλα Μπέικου «Η λαϊκή εξουσία στην Ελεύθερη Ελλάδα» παρακολουθεί βήμα βήμα την πορεία της δημιουργίας των δομών «λαϊκής αυτοδιοίκησης» μέσα από τη γραφή ενός εκ των πρωταγωνιστών.

O ROLF CAESAR ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟ!

Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
Ο διακεκριμένος καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Hohenheim, Rolf Caesar, αναλύει στην ZEIT-Online, το γιατί η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική λύση για την Ελλάδα. Ο Rolf Caesar χωρίς να ξεφεύγει από το πλαίσιο της κυρίαρχης νεοκλασικής οικονομικής σκέψης δίνει μια πολύ ισχυρή (έμμεση) απάντηση στο Λ. Παπαδήμο, ο οποίος έχει ανάγει την παραμονή στη ευρωζώνη σε αυτοσκοπό.
Ο τίτλος του άρθρου είναι χαρακτηριστικός: «Γιατί η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ» και υπότιτλο «Μία έξοδος από το ευρώ αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική για την Ελλάδα. Οι κίνδυνοι για την υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι υπερβολικοί»
 
Ο Caesar αναφέρει μεταξύ άλλων:
 Το ταμπού έσπασε. Αυτό που οι πολιτικοί θεωρούσαν πριν από ενάμισι χρόνο αδιανόητο, την αποχώρηση δηλαδή ενός κράτους μέλους από την Ευρωζώνη, τώρα πλέον τραπεζικοί κύκλοι έχουν αρχίσει να το συζητούν και καταρτίζουν σενάρια – φυσικά εμπιστευτικά – για το ποιες επιπτώσεις θα είχε η καθιέρωση μιας νέας δραχμής για την Ελλάδα, αλλά και για τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης.
Η τυπικά νομική θεώρηση περί μη δυνατότητας εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη μπορεί να παρακαμφθεί, δεδομένου ότι έχουν ήδη παραβιαστεί βασικές ρυθμίσεις όπως η ρήτρα "no-bail-out" και η απαγόρευση της χρηματοδότησης κρατών μέσω της ΕΚΤ. Επομένως, αρκεί μόνο η πολιτική βούληση για αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣhttp://antipetroula.blogspot.com/

Συντονισμένες δράσεις αλληλεγγύης στον Παναγιώτη Βήχο


Aπο το πρωι ομαδες συντροφων και συντροφισσων, αλληλεγγυοι και αλληλεγγυες αλλα και λαικες συνελευσεις προχωρουν σε μαζικο μοιρασμα κειμενων εν οψη της μεθαυριανης δικης του Παναγιωτη Βηχου ενω τρικακια εχουν γεμισει το κεντρο της Αθηνας.
Αυτην την ωρα αφισοκολλειται και η αφισα της Ανοιχτης Συνελευσης Αλληλεγγυης στον Παναγιωτη Βηχο στο κεντρο της πολης ενω ουρες δημιουργουν οι αλληλεγγυοι στα κατα τοπους τυπογραφεια.
Απαλλοτριωση καταστηματος ψιλικων και μοιρασμα των αγαθων στον κοσμο με ταυτοχρονο καλεσμα για την αυριανη πορεια πραγματοποιηθηκε απο δεκαδες αλληλεγγυους σημερα το πρωι στο Ζουμπερι.

Η αφίσα της Ανοιχτης Συνελευσης


Είναι ανυποχώρητοι δεν παραδίνονται !


Πάγωσε η Τσιμινιέρα και απ΄έξω από την πύλη εργάτες μαζεμένοι συζητάνε....

"Δεν λυγίζουμε  και αυτό είναι απόφαση όλων μας.
Μας δίνει κουράγιο η συμπαράσταση του κόσμου,το κύμα αλληλεγγύης είναι κάτι που δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε".

"Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος,το να μην παραδίνεσαι αυτό είναι" 
Ναζίμ Χικμέτ

Και τούτοι  εδώ είναι ανυποχώρητοι, δεν παραδίνονται.

Τα πρόσωπα σκαμμένα και η απόφαση στα μάτια.

Έτσι δένεται το ατσάλι.

Εκεί στον προαύλιο χώρο της Χαλυβουργίας ,χτυπά για 21 μέρες η καρδιά της εργατικής τάξης.
Στέκονται γύρω από το βαρέλι με την  φωτιά, φυλάγοντας τα πόστα τους.
Περιφρουρούν με περηφάνια την απεργία τους.
Δίνουν την μάχη παλικαρίσια, ξέροντας πια ότι όταν είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι, τίποτα δεν μπορεί να τους τρομάξει,ούτε οι απειλές ούτε η τρομοκρατία.

"Έχουμε συμπαράσταση από όλους τους εργαζόμενους, η αλληλεγγύη που εκφράζεται απ΄όλες τις γωνιές της χώρας με όλους τους τρόπους, είναι που μας δίνει δύναμη,κουράγιο, μας εμψυχώνει.
Δεν θα λυγίσουμε, ο αγώνας μας είναι και δικός σας αγώνας"..
             Και  κοιτά κατευθείαν μέσα στα μάτια, με βλέμμα καθάριο.

 "Ευχαριστούμε πολύ"!                                 

Ακούς εκεί ευχαριστούμε πολύ.
Εμείς ευχαριστούμε, εμείς που πήρατε πάνω σας το βάρος της αξιοπρέπειας  όλων μας.

Τι συμβαίνει με τον blogger???


Υπάρχει πρόβλημα στον blogger η´ παρουσιάζετε μόνο... σε μένα??? 

ξέρει κανένας κάτι ???


Ρωτάω διότι πολλές αναρτήσεις χάνονται!!!

και οι καιροί είναι πονηροί...

Facebook: To Απόλυτο Εργαλείο Διαχείρησης της Κοινής Γνώμης


Στα νέα Μέσα όπως το Facebook, είναι εύκολο να επιβληθεί
μια άποψη ως «η άποψη όλων» και ο δημιουργός της
όπως και η πρόθεσή της να παραμείνουν τελείως αόρατοι...
Τις περισσότερες φορές τα ΜΜΕ λειτουργούν ως εργαλεία προπαγάνδας και κατεύθυνσης των απόψεων του πλήθους, ακόμη και όταν δεν το κάνουν συνειδητά. Μέσα από αυτά δεν προωθείται πάντοτε η πιο σωστή ή η πιο επικερδής για όλους άποψη, αλλά συνήθως αυτή που «παγιδεύει» διανοητικά τους περισσότερους ανθρώπους, αυτή δηλαδή που έχει το πιο δυνατό μήνυμα, που ικανοποιεί ένστικτα και υπόσχεται τη μεγαλύτερη ικανοποίηση του αποδέκτη, ακόμη και όταν είναι τελείως παράλογο και ανεδαφικό το περιεχόμενό της.

Όταν δημιουργήθηκε το Internet, διαφημίστηκε σαν το ΜΜΕ που θα άλλαζε την προηγούμενη κατάσταση
, και θα πρόσφερε πραγματική «Δημοκρατία» και ελευθερία γνώμης και έκφρασης. Σύντομα όμως, όπως βλέπουμε καθημερινά, αποδείχτηκε ότι και σ’ αυτό επιβάλλονται και επικρατούν τελικά οι απόψεις εκείνων που διαχειρίζονται τα Μέσα και μπορούν να προωθήσουν πιο έντονα τα δικά τους μηνύματα. Για κάθε φωνή που προωθεί μια λογική δράση, δημιουργούνται έντεχνα πολλές άλλες που την ακυρώνουν, ενώ τελικά ως πιο δημοφιλείς αποδεικνύονται εκείνες οι τάσεις που απλά διαφημίζονται πιο πολύ. Τίποτα δηλαδή διαφορετικό από ό,τι συνέβαινε πάντοτε στα ΜΜΕ.

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

Κάθομαι στον υπολογιστή και κοντά μου είναι ανοιχτή απο συνήθεια η τηλεόραση. Κάποιο δελτίο σοβαροφανές παίζει. Γυρίζω για λίγο το βλέμμα και βλέπω τα παράθυρα με τις γνωστές φυσιογνωμίες να μιλάνε και αδιαφορώ για το τι λένε. Δεν μου προκαλούν κανένα συναίσθημα. Ούτε αποδοχής ούτε απόρριψης ούτε προβληματισμού. Τραγικές φιγούρες μια αποτυχημένης πλέον προπαγάνδας. Ανθρωποι που κάποτε κατάφερναν να παίξουν το ρόλο τους και τώρα απλά φερέφωνα με πλήρη έλειψη φαντασίας ακόμα και στο ψέμα.

Το μόνο ψέμα που υπάρχει πλέον στην ατμόσφαιρα είναι το αυτοπαραμύθιασμά τους πως επηρρεάζουν την κοινή γνώμη. Ούτε καν. Η κοινή γνώμη είναι αποκομμένη από τις ειδήσεις τους όπως οι πολίτες είναι αποκομμένοι από τη πολιτεία τους. Πολιτεία και ΜΜΕ είναι σε ένα παράλληλο κόσμο από την υπόλοιπη κοινωνία. Ακόμα και η μερίδα των αμέτοχων, των αδιάφορων ή των αποκοιμισμένων, παρακολουθεί μαγερικές, ριάλιτυ ή τούρκικα σήριαλ. Ούτε καν που ασχολείται τι λένε οι ειδήσεις.

Άρης Βελουχιώτης Το δίλημμαΤι έγινε στη Βάρκιζα - τι έγινε με τον Άρη μετά τη Βάρκιζα - πώς αποστρατεύτηκε ο ΕΛΑΣ - ποιος ο ρόλος των Άγγλων - ποιος ο ρόλος των αστικών κομμάτων - με τι σκοπό ιδρύθηκαν τα τάγματα ασφαλείας - ποιος υποκινούσε τις συγκρούσεις ΕΔΕΣ-ΕΛΑΣ - τι έγινε στο Κάιρο, στο Λίβανο, στην Καζέρτα - Τι ήταν η κυβέρνηση του βουνού - ποιο το δίλημμα της Αριστεράς - τι είπε ο Άρης στη Λαμία - τι έγινε στη σύσκεψη των καπετάνιων-γιατί οδηγηθήκαμε στον Δεκέμβρη - γιατί δεν εκπληρώθηκε το όραμα του Ε.Α.Μ. Κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ, η μορφή του πρωτοκαπετάνιου του EΛAΣ, Άρη Bελουχιώτη! Μέσα από τη δική του ιστορία, η ταινία αφηγείται τον αγώνα του EAM και του EΛAΣ κατά τη γερμανική κατοχή, και παράλληλα τη μοναχική πορεία του Bελουχιώτη, μετά τη Συμφωνία της Bάρκιζας, μέχρι τον τραγικό του θάνατο. Μέσα από το πορτρέτο του Άρη, παρουσιάζεται το εαμικό κίνημα και η ένοπλη αντίσταση στη διάρκεια της γερμανοϊταλικής κατοχής.
Βήχος Παναγιώτης

Κοινοπραξία νεοφιλελεύθερων
Η συγκυβέρνηση είναι γεγονός.
Το ίδιο και η "πλατειά" εμπιστοσύνη σ'αυτήν.
Πασοκ,ΝΔ και Λάος...αγκαλιάστηκαν. Σφιχτά.
Ενας ιστορικός και επιβεβλημένος εναγκαλισμός,που προσωρινά
παραμερίζει τις μεταξύ τους διαχειριστικές διαφορές.
Ενα εγχείρημα απρόσμενο για τους ψηφοφόρους και φίλους των
τριών αστικών κομμάτων.
Ενα εγχείρημα που επιβλήθηκε από ντόπια και διεθνή συμφέροντα.
Από την ανάγκη του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος να επιβιώσει,
με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.