#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

Εδώ Πολυτεχνείο
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ!!!

θέλαμε να σας ενημερώσουμε οτι προσπαθήσαμε να πείσουμε το μέλος μας να καταθέσει στεφάνι στο πολυτεχνείο!όμως ήταν δύσκολο.
Μας είπε οτι δεν θα ήθελε να δώσει αξία σε μερικά εκατομύρια λαουτζίκου που τόλμησαν να απαιτήσουν Δημοκρατία!
Θα θέλαμε να διαχωρίσουμε τη στάση μας και να σας υποσχεθούμε πως απο εδώ και στο εξής θα υποχρεώνουμε τα μέλη μας στην Ελλάδα να τιμούν τους ήρωες σας!
Ακόμα και αν η συγκεκριμένη κυρία αρνηθεί,μην ανησυχείτε!είστε τόσο ΜΑΛΑΚΕΣ και ΠΡΟΒΑΤΑ που ΚΑΙ στην επόμενη βουλή θα έχετε εκλέξει καμμιά κατοσταριά μέλη μας!!!

http://pardalokathiki.blogspot.com/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Ο Νοέμβρης δείχνει ξανά χούντα
Σημαίνει τις καμπάνες της Αντίστασης


Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, όπως ανάστησαν το νόημα του ΟΧΙ στις 28 Οκτωβρίου, έτσι ξανανοηματοδοτούν το περιεχόμενο της εξέγερσης του 1973.
Η εξέγερση του Νοεμβρίου φωτίζει σήμερα τον δρόμο της λαϊκής πάλης ενάντια στην νέα κοινοβουλευτική δικτατορία και στο καθεστώς κατοχής.
Είναι πρωτοφανές, μετά την χούντα, η χώρα να βρίσκεται υπό καθεστώς συνταγματικής εκτροπής, αλλά και για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να έχει εγκατασταθεί στο έδαφός μας ξένος Γκαουλάϊτερ.
Την ίδια ώρα που μεταμοντέρνοι και ψυχροπολεμικοί χουντόφρονες συνευρίσκονται στα κυβερνητικά έδρανα, οδηγώντας σε κρεσέντο τον ξεπεσμό της μεταπολίτευσης, στόχος του φετινού εορτασμού γίνεται αναπόφευκτα η κλιμάκωση της αντικατοχικής αντίστασης απέναντι στην υποτέλεια, τον δοσιλογισμό και τον εθνομηδενισμό.
Ο εορτασμός του ξεσηκωμού της 17ης Νοεμβρίου 1973 δεν αποτίει φόρο τιμής μόνο σε όσους βρέθηκαν εκείνη την νύχτα πίσω από τα κάγκελα του Πολυτεχνείου, κάποιοι από τους οποίους δυστυχώς εξαργύρωσαν την συμμετοχή τους και έγιναν πιστοί υπηρέτες του συστήματος που κάποτε πολέμησαν.
Η επέτειος τιμά τους χιλιάδες ανώνυμους Έλληνες πολίτες, που έδωσαν το παρόν σε εκείνη την κρίσιμη ιστορική στιγμή αγωνιζόμενοι για ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία. Αλλά και εκείνους που σε ολόκληρη την διάρκεια της δικτατορίας ύψωσαν το ανάστημά τους και με τεράστιο προσωπικό κόστος, με εξορίες σε ξερονήσια, με φυλακίσεις και βασανιστήρια έγιναν άξιοι συνεχιστές των απελευθερωτικών αγώνων του λαού μας. Άξιοι απόγονοι όσων ξεσηκώθηκαν πριν 190 χρόνια για να ελευθερώσουν την χώρα από τον ζυγό μιας βάρβαρης αυτοκρατορίας αγνοώντας τους ντόπιους και ξένους ατζέντηδες του τότε ευρωπαϊκού διευθυντηρίου, της Ιεράς Συμμαχίας , που συνιστούσαν δήθεν σύνεση και σωφροσύνη. Αλλά και περήφανοι συνεχιστές της μεγάλης παλλαϊκής αντίστασης ενάντια στην γερμανική κατοχή που, μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ και άλλων μικρότερων οργανώσεων, πέρα από κομματικές και ιδεολογικές διαφορές έγινε το πρότυπο της πάλης των λαών ενάντια στη ναζιστική λαίλαπα.
Σήμερα η επίθεση που έχει εξαπολήσει η δικτατορία των αγορών και των τοκογλύφων εναντίον των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων είναι πρωτοφανής. Με πρόσχημα το χρέος που η ίδια η ολιγαρχία των αγορών δημιούργησε σε αγαστή συνεργασία με το ντόπιο δωσιλογικό πολιτικό προσωπικό, έχει προχωρήσει σε μια τεράστια επιχείρηση κατεδάφισης κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους. Τα ντόπια και ξένα αφεντικά επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου ληστρική αρπαγή των λαϊκών εισοδημάτων και οδηγούν την κοινωνία σε εργασιακό μεσαίωνα. Επιπλέον μέσα από μια ανελέητη φοροεπιδρομή σκοπεύουν να εξαθλιώσουν τον ελληνικό λαό και ουσιαστικά να δημεύσουν την ιδιωτική περιουσία του.
Έτσι νομίζουν ότι θα ελαττώσουν τις αντιστάσεις του ώστε να μπορέσουν ανενόχλητοι να πραγματοποιήσουν το κύριο μέρος του σχεδίου τους που δεν είναι άλλο από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η εκποίηση των υποδομών της χώρας, ο δραστικός περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας μέσω της τοποθέτησης ξένων επιτρόπων και η μετατροπή της Ελλάδας σε μια τεράστια νεοαποικιοκρατική ζώνη εργασιακής εκμετάλευσης. Η διεφθαρμένη κοινοβουλευτική μεταπολιτευτική χούντα έχει επιστρατεύσει κάθε πρόσφορο μέσο: από την αδυσώπητη προπαγάνδα των ΜΜΕ και την βάρβαρη καταστολή κάθε λαϊκής διαμαρτυρίας μέχρι την πραξικοπηματική επιβολή κυβερνήσεων “εθνικής συνεννόησης” και δοτών πρωθυπουργών, απροκάλυπτων εκπροσώπων του διεθνούς τραπεζικού και οικονομικού κατεστημένου.
Είναι πλέον επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα της εξέγερσης του Νοεμβρίου του 1973. Μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα που αποθέωσε η καθολική συμμετοχή του λαού στις πλατείες όλης της χώρας και ο οποίος τώρα μεταφέρεται σε κάθε γειτονιά, ενάντια στην κοινοβουλευτική χούντα που προσπαθεί να λεηλατήσει τα πάντα και να καθυποτάξει τον λαό στις ορέξεις των αρπακτικών της Ευρωζώνης και της νέας τάξης πραγμάτων.
Μας καλεί τέλος να ξεπεράσουμε κομματικές και ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές και να ενωθούμε σε ένα παλλαϊκό μέτωπο που θα ανατρέψει το σημερινό δωσιλογικό καθεστώς κατοχής, θα καθίσει στο σκαμνί τους υπεύθυνους της χρεοκοπίας, θα απαλλάξει τη χώρα από τα δεσμά του χρέους και από την τυραννία του Ευρώ ώστε να αποκτήσει ό ίδιος ο λαός τον έλεγχο της οικονομίας του, θα ανοίξει το δρόμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και θα επιβάλει επιτέλους την δημοκρατία με κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας. Η ώρα έχει έρθει για να ξεκινήσει ο ελληνικός λαός, μέσα από την γενική πολιτική ανυπακοή, την μεγάλη πορεία για να πάρει ο ίδιος τις τύχες της χώρας στα χέρια του.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΟΧΙ
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΡΑΧΜΗ, ΠΑΡΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΟΥΝΤΑ ΤΡΟΪΚΑΝΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΠΑΛΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ (ΕΠΑΜ)
17 Νοέμβρη 2011

Τέλος και αρχή (προκήρυξη για την επέτειο του Πολυτεχνείου)

Τος πατους γ νάδειξα στς συνελεύσεις
κι α
το κληρονομήσανε τ δικαιώματα
φορέσαν πορφυρο
ν τίθασον νδυμα
σανδάλια μεταξωτ
  πανοπλία-
ξακοντίζουν τ βέλη τους ναντίον μου-
 θέλησή μου πο καταπατήθηκε
τόσους α
ἰῶνες.
Μ. Κατσαρός

Στις 17 Νοεμβρίου του 1973, κατεστάλη βίαια από την Χούντα μια εξέγερση που θύμιζε πολύ τις τελευταίες κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού στο Σύνταγμα ή τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου.
Τότε, ήταν μια αυθόρμητη εξέγερση των φοιτητών, που αγκαλιάστηκε από το πλήθος του εργαζόμενου λαού, ενάντια στην δικτατορία, την ολοκληρωτική εξάρτηση της χώρας από τον ξένο παράγοντα, το μετεμφυλιακό «κράτος εκτάκτου ανάγκης», την καταπίεση και την αδικία που αυτό αντιπροσώπευε. Σήμερα, είναι οι κινητοποιήσεις ενάντια στην υποδούλωση της χώρας στο 4ο Ράιχ, ενάντια στην κατεδάφιση της χώρας, το ολοκληρωτικό ξεπούλημα του πλούτου, την εξαθλίωση του λαού της  από το μεταπολιτευτικό καθεστώς που καταρρέει. Τα κινήματα έχουν πολλά κοινά. Και τα δύο ήταν αυθόρμητα, πήγαζαν απευθείας από τα αντιστασιακά αντανακλαστικά των Ελλήνων, και δεν συμμορφώνονταν στις κομματικές υποδείξεις (ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι οργανώσεις της αριστεράς με μπροστάρη το ΚΚΕ, αρχικώς κατήγγειλαν την εξέγερση του 1973 ως προβοκάτσια).

Richard Wolff-Η αλήθεια για τον «ταξικό πόλεμο» στην Αμερική

Του Richard Wolff

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν, με οργουελικό τρόπο, ότι “ο φόρος εκατομμυριούχων” είναι “ταξικός πόλεμος”. Η πραγματικότητα είναι ότι οι πάμπλουτοι έχουν κερδίσει τον πόλεμο.


Ρεπουμπλικάνοι και συντηρητικοί πάντα επιτίθενται εναντίων των προτάσεων για αύξηση των φόρων σε επιχειρήσεις και πλούσιους διατυπώνοντας δυο βασικούς ισχυρισμούς: Πρώτον, ότι τέτοιες προτάσεις παρακινούν σε έναν αντι-αμερικανικό “ταξικό πόλεμο”, στρέφοντας την εργατική τάξη κατά των πλουσίων και των επιχειρήσεων. Δεύτερον, ότι τέτοιες προτάσεις αφαιρούν χρήματα τα οποία αλλιώς θα είχαν επενδυθεί στην παραγωγή και άρα σε θέσεις εργασίας.


Ούτε η λογική ούτε τα στοιχεία δικαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Η κατηγορία περί ταξικού πολέμου είναι ιδιαίτερα ανόητη. Σκεφτείτε απλά δύο γεγονότα. Πρώτον, στο τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, για κάθε δολάριο αύξησης φόρου σε ιδιώτες αντιστοιχούσε αύξηση 1,50 δολαρίου σε φόρους επί των κερδών των επιχειρήσεων. Σήμερα, η αναλογία είναι πολύ διαφορετική: για κάθε δολάριο φόρου σε ιδιώτες, η Ουάσιγκτον παίρνει 25 σεντς σε φόρους από τις επιχειρήσεις. Με λίγα λόγια, τον τελευταίο μισό αιώνα έχει γίνει μια μαζική μετατόπιση του βάρους της ομοσπονδιακής φορολογίας από τις επιχειρήσεις στους ιδιώτες.

Ποιοι είναι στ΄ αλήθεια οι ζωντανοί και ποιοι οι πεθαμένοι;

του Γιάννη Αλμπάνη
«Το φως φέγγει στο σκοτάδι, το σκοτάδι δεν μπόρεσε να το καταπνίξει»
 Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο
Στο τέλος της ωραίας ταινίας Η Αποστολή, του Ρόλαντ Τζόφι, ο καρδινάλιος Αλταμιράνο αναρωτιέται ποιος είναι στ΄ αλήθεια ζωντανός: ο ίδιος που επιβίωσε υποκύπτοντας στις εντολές του Πάπα και της Πορτογαλικής Αυτοκρατορίας, ή ο πατέρας Γκάμπριελ και ο Ροντρίγκο Μεντόζα που έπεσαν μαχόμενοι για τα δίκαια των ιθαγενών;
Την Αποστολή την ξαναθυμήθηκα σήμερα, που ξαναέκανα για μια ακόμα χρονιά τις σκέψεις που κάνω κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, στις επετείους του Πολυτεχνείου. Τι θα έκανε άραγε τώρα ο Καλτεζάς; Τι θα είχαν απογίνει οι νέοι με τις φαβορίτες και τις κοτλέ καμπάνες, που ανεμίζουν την αγαθότητα της εξέγερσης στα επετειακά ασπρόμαυρα φιλμ; Αν είχε επιζήσει ο Χάρης του Αναγνωστάκη, μήπως θα είχαμε πιο πολλές πιθανότητες να αντικρύσουμε τις πολιτείες μας λουσμένες στην Αλήθεια και το αίθριο φως;

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ....ΞΕΧΝΑΜΕ....ΝΙΚΟ ΜΑΣΤΟΡΑΚι
ΠΈΜΠΤΗ, 17 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011. Η ιστορία κάνει κύκλους...
Η πρωτότυπη εθνική ιδεολογία της νέας δεξιάς: το έθνος χωρίς λαό.

Η συγκυβέρνηση της Νέας Δεξιάς: ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΝΔ, με τις ευλογίες της ΔΗΣΥΜ και την ανοχή της ΔΗΜΑΡ, αποτελεί μια ολοκληρωτικού τύπου διακυβέρνηση, μια μετα-κυβέρνηση μαριονέτα, που λειτουργεί ερήμην οποιασδήποτε νομιμοποίησης στα πλαίσια του πολιτικού αντιπροσωπευτικού συστήματος, και πάντα βέβαια στην υπηρεσία των δανειστών-του μεγάλου γερμανο-γαλλικού κεφαλαίου. Τι κατέδειξε στο ιδεολογικό πεδίο τούτη η συγκυβέρνηση στα πλαίσια του πολιτικού συστήματος; Το δοσιλογισμό που ενυπάρχει στον πυρήνα του, όντας ικανό να ξεπουλήσει κάθε όσιο και ιερό, με περικάλυμμα την περιβόητη ευρωπαϊκή ταυτότητα. Εκατοντάδες «τραπεζοϋπάλληλοι» πάσης επαγγελματικής ιδιότητας περιφέρονται από κανάλι σε κανάλι, ώστε να παρουσιάσουν την εκποίηση της χώρας ως ευκαιρία ανάπτυξης, την εξαθλίωση του λαού και την εθνική υποτέλεια, ως αναγκαία θυσία εθνικής σημασίας. Τα τηλεοπτικά κόμματα της ελληνικής τηλεοπτικής «δημοκρατίας» κατάφεραν τούτη την παγκόσμια πρωτοτυπία: Να καταστρέφουν ένα έθνος, μια χώρα, έναν λαό, για τη σωτηρία του!!!

Παραδοσιακή δεξιά και έθνος.


Η πατριδοκαπηλία και η εθνοκαπηλία υπήρξαν πάντα τα προσφιλή εργαλεία της παραδοσιακής δεξιάς. Διώξεις, δολοφονίες, ολοκληρωτικά καθεστώτα με στρατιωτικό ή πολιτικό μανδύα, τυραννίες με ψευδο-δημοκρατικά προσωπεία, αποικιακού τύπου κυβερνήσεις, κλεπτοκρατικά πολιτικά συστήματα, τηλεοπτικές αντιπροσωπευτικές δικτατορίες, όλα τούτα με την επίκληση της πατρίδας και του έθνους. Τα πιο σκληρά ολοκληρωτικά καθεστώτα αναπτύσσουν πρωτοφανείς δεξιότητες στον τομέα ελέγχου και χειραγώγησης της «κοινής γνώμης».

Οι συγγενείς των συνταγματαρχών - Ακροδεξιά ... γονίδια

Τέτοια μέρα, πριν από 38 χρόνια, στο Πολυτεχνείο η δημοκρατία διεκδίκησε ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση ανεστάλη - πρόσκαιρα αλλά βίαια - από τα τανκς των συνταγματαρχών.

Χθες, στην ελληνική Βουλή, κατά τον παράδοξο τρόπο που μόνο η Ιστορία ξέρει να σκηνοθετεί, κάποιοι στενοί πολιτικοί συγγενείς των συνταγματαρχών πήραν ψήφο εμπιστοσύνης μαζί με τα κόμματα που μοιράστηκαν την εξουσία από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Δεν πρόκειται για όψιμη πολιτική μεταμέλεια της Ακροδεξιάς, αλλά για τη ρυμούλκηση των «μεγάλων» κομμάτων εξουσίας ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στη χοάνη του χάους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια πολιτική τάξη και σύστημα (εν προκειμένω η μεταπολιτευτική) καταρρέει υπό το βάρος των αντιφάσεων και των προβλημάτων που συσσώρευσε. Στην ελληνική Ιστορία υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα που οι εκτροπές δεν προέκυψαν με την έξοδο των τανκς από τα στρατόπεδα τους.

Ο Μεταξάς διέλυσε το κοινοβούλιο και εγκατέστησε το καθεστώς του ξεκινώντας από τα έδρανα της Βουλής. Το ίδιο, πάνω - κάτω, συνέβη με τον φασισμό και τον ναζισμό. Το αβγό του φασισμού σε κάθε περίπτωση επωάζεται εντός του αστικού συστήματος σε περιόδους κρίσης, οι οποίες επιφέρουν το σάπισμα και τη διάλυση των πολιτικών του δομών. Κάτι τέτοιες στιγμές ο περιβόητος πολιτικός φιλελευθερισμός πάει περίπατο και το σύστημα συμμαχεί ακόμη και με τον... διάβολο για να διασωθεί. Κατά (ιστορικό) κανόνα ο διάβολος έχει πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες, όπως με οδύνη διαπίστωσε η ανθρωπότητα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο...

Εγκεφαλικό προβοκατόρικο δημοσίευμα;

Ποτέ δεν δίνουμε βάση στα ρεπορτάζ των αστυνομικών συντακτών. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι παπαγαλάκια των κατασταλτικών μηχανισμών. Όταν όμως σήμερα το πρωϊ διαβάσαμε το ολοσέλιδο ρεπορτάζ που έχει στο περιοδικό «Επίκαιρα» και υπογράφει ο Γιώργος Φιλιππάκης αποφύγαμε να το σχολιάσουμε περιμένοντας να δούμε τις εξελίξεις κατά τις πορείες για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ας τα πιάσουμε τα πράγματα απ’ την αρχή. Ο δημοσιογράφος του περιοδικού στο κείμενο του που τιτλοφορούσε «Επιχείρηση Χρυσή Πύλη –Όταν το κράτος συναντά το παρακράτος» έγραφε ότι όταν σήμερα «πλήθος κόσμου θα πραγματοποιεί την καθιερωμένη πορεία από το Πολυτεχνείο προς την αμερικανική πρεσβεία, το παρακράτος θα προσπαθήσει να αμαυρώσει και αυτή τη λαϊκή εκδήλωση. Στην επιχείρηση "Χρυσή Πύλη" προβλέπεται η δραστηριοποίηση δεκάδων νεαρών κουκουλοφόρων, οι οποίοι, εμφανιζόμενοι ως δήθεν αντιεξουσιαστές, θα προκαλέσουν σε πολλά σημεία της Αθήνας επιθέσεις και άλλες ενέργειες τόσο εναντίον αστυνομικών όσο και κατά τμημάτων της πορείας».

Ποιος σου ’πε πως τέλειωσε ο πόλεμος; Είμαστε εν καιρώ πολέμου...

Ο λυτρωτής Γ. Παπανδρέου δέχεται καθημερινά την αγάπη όλων των Ελλήνων!

Οι φασίστες του ΛΑΟΣ στη Ροδόπη προκαλούν την μέρα της επετείου του Πολυτεχνείου! ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ!


Τα κατάλοιπα της χούντας των Συνταγματαρχών, τα οποία αποφάσισε ο Γιώργος Παπανδρέου να συνομιλήσει και να φέρει στην κυβέρνηση «Εθνικής Σωτηρίας», προκαλούν ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου! Σε ανακοίνωση τους με τίτλο «Όχι στον μύθο του Πολυτεχνείου» κάνουν λόγο για γιορτή – προπαγάνδα της Αριστεράς και τονίζουν πως ποτέ δεν υπήρξαν νεκροί εκείνη την εποχή! Η ανακοίνωση της ΝΕ Ροδόπης του ΛΑΟΣ, έχει ως εξής:...

Είμαι το νόημα…

Με ψαχνεις, με αναλύεις, με γιορτάζεις, με διεκδικείς ,θέλεις να μ’εχεις
ακου ομως την ιστορία μου και ισως καταλάβεις

βγήκα απ΄την ανάγκη
ειμαι ο τελευταίος σπασμός του πνιγμένου, η κραυγή της γυναίκας που σπάει τα δεσμά της.
το παιδί που βγαίνει απ, τη μητρα, ο εργάτης που στέκεται στα πόδια του κι’ανάγκη δεν σε εχει πια

ειμαι το νόημα, γιατι δεν ειχα ελπίδα, ελπίδα μου πουλαγες εσυ με τη οθόνη σου, τη πειρα σου τη γλωσσα σου τη γνωση σου τα δεσμά που μου αγόραζες, τα μπιχλιμπίδια της φυλακής μου, ελπίδα μεσα απο τις σφαίρες σου πανω στα ουρα αιματα και ξερατά μου, οπως εγλυφα τις πληγές μου ψιθυριζες “υπάρχει ελπίδα, πεθαίνει τελευταία” αφου πεθάνω εγω πρώτα

Δεν εχω ελπίδα για αυτό εγινα, δεν ειμαι πια δική σου… ειμαι το νόημα, ελευθερώθηκα
δε με κρατάς ξυπολητη και εγκυο δεν ειμαι στο σχολείο σου, εμαθα τα διάβασα μονος μου
ο,τι μουλεγες πως ειναι η ζωή εκει εξω δε το χρειάζομαι , χρειάζεται να βγώ εξω
ειμαι το νόημα, για αυτο δεν εχω ζωή, ζω μέσα σου αλλά οχι σπιτι σου
δεν χωράω στη φυλακή σου, δεν θαρθω να σε σώσω, πρεπει εσυ να βγείς
και να ψαξεις, εξω στην απεργία στη διαδήλωση στη συγκρουση, να αφήσεις ενα γελιο να σ’αγγιξει

Πρόκειται για «ιδιότυπο μεταμοντέρνο πραξικόπημα»;

του Λευτέρη Ριζά

Δεν έχω καμιά πρόθεση να κάνω «πολεμική» στο άρθρο ενός φιλικού ιδεολογικά και πολιτικά προσώπου, όπως αυτό του Παναγιώτη Σωτήρη, που δημοσιεύτηκε στο «Αριστερό Βήμα» με τίτλο «Ξαναδίνοντας στη λαϊκή κυριαρχία το πραγματικό της νόημα»* και που ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια του άρθρου του «Μεταμοντέρνα πραξικοπήματα και προκλήσεις για την Αριστερά» που κι αυτό δημοσιεύτηκε στον ίδιο ιστοχώρο. Αλλά θέλω να σχολιάσω αυτό που αποτελεί το νέο στοιχείο που προσθέτει στην προβληματική του τα τελευταία χρόνια: δηλαδή την χρησιμοποίηση του όρου «μεταμοντέρνο».


Μιλώντας στο συνέδριο του περιοδικού Historical Materialism στο Λονδίνο, υποστήριξε πως «τις τελευταίες εβδομάδες εξελίχτηκε στην Ελλάδα ένα ιδιότυπο μεταμοντέρνο πραξικόπημα.». Έτσι το είχε χαρακτηρίσει και στο άρθρο του που αναφέρω παραπάνω. Αλλά γιατί είναι και τι σημαίνει μεταμοντέρνο πραξικόπημα κατά τον αρθρογράφο μας; Δεν το ορίζει καθαρά σε κανένα άρθρο του. Αλλά μπορούμε, χωρίς να κάνουμε λάθος ή να αδικήσουμε τον Π.Σ. να θεωρήσουμε πως πρόκειται για πραξικόπημα με το οποίο η ΕΕ και το ΔΝΤ μας επιβάλλουν την κυβέρνηση που αυτές θέλουν – προκειμένου να υπηρετήσουν τα συμφέροντα τους – περιφρονώντας έτσι ακόμη και τους κανόνες της «δυτικής» φιλελεύθερης διακυβέρνησης και της εθνικής κυριαρχίας και απαιτώντας έτσι μια πολιτική «που ισοδυναμεί με μια εξαιρετικά βίαιη αλλαγή κοινωνικού παραδείγματος».