#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

Τζον Ριντ: Πώς λειτουργούν τα Σοβιέτ


Αποφασίσαμε να αναδημοσιεύσουμε το κείμενο αυτό που γράφτηκε από τον μεγάλο Τζον Ριντ, Αμερικάνο κομμουνιστή και συγγραφέα του μνημειώδους “10 μέρες που συγκλονισαν τον κόσμο” γιατί είναι πολύ χρήσιμο στις μέρες μας. Και αυτό όχι μόνο για τις σκέψεις που φέρνουν απανωτές επέτειοι που σχετίζονται με τη νίκη και την ήττα της “εφόδου στο ουρανό”, της επανάστασης του Οκτώβρη, αλλά κυρίως για τα μεγάλα καθήκοντα που προκύπτουν για τη ανατροπή της αστικής εξουσίας και τη δημιουργία τον δομών αυτών που θα συγκροτήσουν την νέα εργατική εξουσία.

Συνέλευση του Σοβιέτ της Πετρούπολης
Ανάμεσα στις κακοήθειες και τα ψέματα που διαδίδονται παντού ενάντια στη Ρωσία των Σοβιέτ, ακούει κανείς κραυγές απόγνωσης.
“Δεν υπάρχει ίχνος κυβέρνησης στη Ρωσία”. “Δεν έχουνε καμιά οργάνωση οι Ρώσοι εργάτες”. “Σταματάνε πια να δουλεύουν”.
Με αυτόν τον τρόπο, συκοφαντούν συστηματικά την επανάσταση. Όπως το ξέρουνε όλοι οι σοσιαλιστές κι όπως εγώ ο ίδιος γνωρίζω -και επειδή ήμουν εκεί από την αρχή της Ρώσικης Επανάστασης μπορώ να το βεβαιώσω-σήμερα υπάρχει στη Μόσχα, σε κάθε πόλη και σε κάθε οικισμό της χώρας, ένας σύνθετος πολιτικός οργανισμός που τον υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού και που λειτουργεί με ένα τρόπο τόσο ικανοποιητικό όσο μπορεί να λειτουργεί μια λαϊκή κυβέρνηση που πρόσφατα έχει σχηματιστεί.

Δύο δεκαετίες από το “τέλος της ιστορίας”

http://ilesxi.files.wordpress.com/2011/11/m17_210381112.jpg?w=620&h=413

Σαν σήμερα το 1989 έπεσε το τείχος του Βερολίνου, το πρώτο από μια σειρά γεγονότων που θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 1991 με την ολοκληρωτική διάλυση της ΕΣΣΔ. Πλησιάζουμε λοιπόν στο να κλείσουμε δύο δεκαετίες από την αρχή του «τέλους της ιστορίας». Με αυτή την αφορμή  «η Λέσχη» ξεκινάει ένα αφιέρωμα, ένα μεγάλο διάλογο για το ποιο ήταν αυτό το «τέλος» τελικά. 20 χρόνια μετά θα προσπαθήσουμε να αναγνώσουμε τη κατάρρευση υπό το πρίσμα της επαναθεμελιώσης της κομμουνιστικής προοπτικής στον 21ο αιώνα…

Πτωχούλα Ελλάς.


Γιωργάκης για πρωθυπουργός σούλαχε...
Εμπασε τους Ξένους να σε μοιραστούν.
Τους τοκογλύφους να σε μαδήσουν.
"Διεφθαρμένη Χώρα" σε αποκάλεσε, ο Θρασύς.
Κοπρίτες και τεμπέληδες τους Ανθρώπους σου.

Πτωχούλα Ελλάς.
Ζήτησε και συγκάτοικο.Να μοιραστούν τα Εξοδα.
Να σε εκπορνεύσουν απο κοινού.
Στη ζαριά σ' έχουν.
Μπλε και Πράσινοι Σωτήρηδες.
Γράμματα χάνεις...κορώνα κερδίζουν.
Ούτε τριάκοντα δεν σε κοστολόγησαν.

Πτωχούλα Ελλάς.
Εντεκα εκατομμύρια ψυχές Φυλάς.
Κλειδωμένες σε έντεκα εκατομμύρια Δειλά Κορμιά.

ΦΤΟΥ ΣΟΥ, ΑΔΙΟΡΘΩΤΗ  ΕΛΛΑΣ.

 


Φοβερό «πλυντήριο» Παπανδρέου από τους FT

Η ελληνική ολιγαρχία και τα λάφυρα
 

Του Misha Glenny*


Ιδιότροπος, αναξιόπιστος και ιδεολογικά καθοδηγούμενος είναι κάποια από τα επίθετα που έχουν κατά καιρούς εξαπολυθεί από τον Τύπο για τον κ. Παπανδρέου, ειδικότερα κατά τις τελευταίες του εβδομάδες στην πρωθυπουργία. Προτού υιοθετήσουμε αυτήν την κριτική, θα πρέπει να εξετάσουμε τα κίνητρα των επικριτών.


Ο κ. Παπανδρέου, ενώ είχε ξεκινήσει τιτάνιες πολιτικές μάχες στο εσωτερικό και το εξωτερικό, σιωπηρά προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την πλέον δυσεπίλυτη αιτία της ελληνικής τραγωδίας: το έγκλημα και τη διαφθορά.


Καθώς η νέα ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει την Ευρώπη για την αποφασιστικότητά της να μειώσει το φουσκωμένο Δημόσιο της χώρας, θα πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν θα αντιμετωπίσει την πραγματική εγχώρια απειλή: το δίκτυο των ολιγαρχικών οικογενειών που ελέγχουν μεγάλο μέρος του ελληνικού επιχειρείν, τον χρηματοοικονομικό κλάδο, τα media και βεβαίως... τους πολιτικούς.

9 λόγοι που καθιστούν την Ελλάδα προτεκτοράτο

Για όσους έχουν ακόμα αμφιβολίες ότι η Ελλάδα είναι ένα κανονικό, σύμφωνα με όλους τους ορισμούς, προτεκτοράτο.
1. Η πρωτοβουλία του ΓΑΠ για δημοψήφισμα ακυρώνεται πάραυτα από τους Μerkozy.
2. Το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, σε περίπτωση της σπάνιας περίπτωσης εκδήλωσης ανυπακοής, υπαγορεύεται απ’ ευθείας από τους Merkozy.
3. Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού, όπως επιχειρείται τώρα αποτελεί πάγιο αίτημα και μοχλός πίεσης εδώ και ένα τουλάχιστον χρόνο από τους Merkozy.
4. Το ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός εγκρίνεται από τους δανειστές. Ο Παπαδήμος φεύγει απ’ το τραπέζι μετά από πίεση του ΔΝΤ.
5. Το νέο χαρτί που πέφτει στο τραπέζι, ο Ρουμελιώτης είναι άνθρωπος του ΔΝΤ, άρα εγκεκριμένος.
6. Η διεξαγωγή των εκλογών επαφίεται στην καλοσύνη των δανειστών μας.

Το εξώδικο του Δήμου Περιστερίου προς την ΔΕΗ για το χαράτσι

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ
Του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) με την επωνυμία ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, που εδρεύει στο Περιστέρι Αττικής, Πλατεία Δημοκρατίας αριθμός 1 και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Δήμαρχό του Ανδρέα Παχατουρίδη.
ΠΡΟΣ
Την Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.» και το διακριτικό τίτλο «Δ.Ε.Η.», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Χαλκοκονδύλη αριθμός 30 και εκπροσωπείται νόμιμα.
*************************
Στους λογαριασμούς που αποστέλλονται από την εταιρεία σας στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι κατοικοεδρεύουν στον Δήμο Περιστερίου αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αναγράφεται σε ειδικό πλαίσιο (αμέσως μετά την κόκκινη ένδειξη “συνολικό ποσό πληρωμής” και αφού έχει προηγουμένως υπολογισθεί και χρεωθεί “Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. 2011”) επί λέξει το εξής κείμενο :
«Σύμφωνα με το Ν. 4021/11 η ΔΕΗ Α.Ε. είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) και στην περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού αυτού, να προβαίνει στην έκδοση εντολής διακοπής ρεύματος σύμφωνα με όσα ορίζει ο ανωτέρω νόμος».
Σχετικά με το ανωτέρω κείμενο και τις γενικότερες μελλοντικές ενέργειες της εταιρείας σας, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα :

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ ΣΤΑ ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ

Watch live streaming video from epamwebtv at livestream.com

Ο στενός κορσές των... Παπαδήμων

thumbΤου Δημήτρη Μυ

 Το έχουμε ξαναπεί: Η κρίση δεν περιορίζεται στη σφαίρα της οικονομίας. Στον κορσέ των αγορών δεν είναι υποχρεωμένη να χωρέσει απλώς και μόνο η δημοσιονομική πολιτική της χώρας, αλλά ολόκληρο το πολιτικό της σύστημα ειδικά τα κόμματα εξουσίας.
Η διαβούλευση για την ανάθεση της πρωθυπουργίας σε έναν άνθρωπο των τραπεζών (Παπαδήμος) περιγράφει την προσπάθεια των κομμάτων εξουσίας της χώρας να χωρέσουν στο στενό κορσέ των αγορών. Είναι προφανές ότι για να χωρέσουν πρέπει να αφήσουν έξω κομμάτια τους...
Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι βασικός στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι: να επιταχύνει και να ολοκληρώσει το ξεπούλημα/ εκχώρηση της πόρων- εσόδων της χώρας. Το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας πολιτικής, είναι προφανές ότι δε θα το καταβάλλει ο όποιος Παπαδήμος. Προφανές είναι επίσης ότι δε θα πληρώσει μόνο το ΠΑΣΟΚ. Στο ταμείο σπεύδει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Σαμαράς, προεξόφλησε και κατασπατάλησε την αντιμνημονιακή του πολιτική σε δημοσκοπικά κέρδη. Στην κάλπη, ωστόσο, τον περιμένει το γραμμάτιο της οργής του κόσμου που δε «τσιμπάει» πια με φτηνά καιροσκοπικά κολπάκια.

Η 18η Μπρυμαίρ

Η 18η Μπρυμαίρ
Του Νίκου Μπογιόπουλου
 Μπρυμαίρ (σ.σ.: «ομιχλώδης») ήταν ο δεύτερος μήνας του ημερολογίου που είχε καθιερώσει η Γαλλική Επανάσταση το 1789. Αντιστοιχούσε, περίπου, στο διάστημα από 22 Οκτώβρη μέχρι 21 Νοέμβρη του Γρηγοριανού ημερολογίου.
Η 18η Μπρυμαίρ του 1799 ήταν η ημέρα που οΝαπολέων Βοναπάρτης προχώρησε στοπραξικόπημα και ανακηρύχτηκε πρώτος ύπατος της Γαλλίας.
Η ημερομηνία έγινε πασίγνωστη πολλά χρόνια αργότερα από το κορυφαίο έργο του Καρλ Μαρξ «Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη», όπου αναλύει το ταξικό υπόβαθρο που επέτρεψε στον ανιψιό του Ναπολέοντα, τον «μέτριο και γελοίο» Λουδοβίκο Βοναπάρτη, να προβεί στο δικό του πραξικόπημα το 1851.
Ενα έργο που επιβεβαιώνει τα λόγια του Ενγκελς ότι

Χεστήκαμε... Αν ο πρωθυπουργός σας λέγεται Παπαντρέας ή Σαμαράς.
Βενιζέλος ή Παπαδήμος. 
Μέρκελ ή Σαρκοζί.


Αν τα Γουρούνια έχουν μπλε ή πράσινο χρώμα.


Αν μας πηδήξετε διακομματικά ή συναινετικά.
Μεταβατικά ή πισωκολλητά.Χεστήκαμε...9 πρωθυπουργοί σε 3 μέρες

Χωρίς προηγούμενο είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, όπου από την Κυριακή το βράδυ έως σήμερα έχουμε αλλάξει…


τουλάχιστον τρεις «επίσημους πρωθυπουργούς» και μερικούς ακόμα «σύμφωνα με πηγές»!


Ξεκινήσαμε με την τριπλέτα, Λουκά Παπαδήμο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Σταύρο Δήμα. Ο τελευταίος «αποχώρησε» γρήγορα από το σενάριο μετά το τηλεοπτικό μήνυμα Σαμαρά.


Στην συνέχεια προστέθηκε το όνομα του Νικηφόρου Διαμαντούρου.Αφού χύθηκε πολύ μελάνι, για να μάθουμε «ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός»… πάει και αυτός!

Όταν η οργή αντικαταστάθηκε από τη χλεύη


Δεύτερη εβδομάδα απόλυτου πολιτικού παραλόγου
, εξευτελιστικού διασυρμού και πλήρους κοινοβουλευτικής ανυποληψίας. Δίπλα στο σκηνικό που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας, κάτι τρομοδιλήμματα για αφελείς υπηκόους του τύπου “ευρώ ή δραχμή”, απλώς επιτείνουν τη γενικευμένη εικόνα μεταμοντέρνας φαρσοκωμωδίας. Φαίνεται πως, με την οργή μας, υπερεκτιμήσαμε το παιδικό αυτό χοροθέατρο, αφήνοντας τον εαυτό μας να ετεροκαθορίζεται από τους νηπιακούς συντελεστές του.

Οι αράδες αυτές γράφονται λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του διορισμένου πρωθυπουργού της κυβέρνησης “εθνικής ενότητας”. Δηλαδή της παράδοσης στην πυρά, της τελευταίας εφεδρίας του συστήματος. Ενός συστήματος σαπιοκάλυβο που κρατιέται όρθιο μόνο από τα αλλεπάλληλα στρώματα μπογιάς του. Κατά συνέπεια, λίγη σημασία έχει ένα ακόμη όνομα στην μακριά λίστα διοικητών του εθνικού ασύλου ανιάτων. Αντιθέτως, απείρως μεγαλύτερη σημασία έχει το γκρέμισμά του. Τώρα!
Εκατομμύρια κομπάρσοι σε ένα πανάκριβο b-movie

 
Mε δεκάδες παπαγαλάκια να κρώζουν απειλητικά στις οθόνες μας, ότι το “ευρώ σώζοι”. Με κλαίουσες χήρες της κοινοβουλευτικής εξουσίας να επιδεικνύουν το ροζ κιλοτάκι κάτω από το μακρύ μαύρο φόρεμά τους. Με ορφανά της προοδευτικής παράγκας να σκούζουν για ένα ψιχουλάκι εξουσιαστικής φρατζόλας. Με ομιλούσες κεφαλές του ευρωιερατείου να κουνάνε μηχανικά δάκτυλα. Με ανέραστες καγκελαρχίες, κομπλεξικές φραγκοκρατίες και ξεμωραμένες καμόρες… Έτσι συντίθεται μία πανάκριβη “μπιμουβιά”, η οποία απαιτεί τη συνδρομή εκατομμυρίων κομπάρσων για να βρει το δρόμο της προς το ευρωχόλιγουντ.

«Δεν μετανιώνω για τη μούντζα. Κανείς δε μου είπε τι να κάνω»


«Δεν μετανιώνω για τη μούντζα. Κανείς δε μου είπε τι να κάνω»
«Δεν μετανιώνω για τη μούντζα. Ήταν αυθόρμητο ό,τι έγινε. Δεν μου είπε κανείς να το κάνω, ούτε βέβαια η οικογένειά μου. Ειδικά στον πατέρα μου δεν άρεσε αυτό που έκανα», λέει στο «Πρώτο Θέμα» o 16χρονος Αχίλλειος, ο οποίος έγινε γνωστός για τη χειρονομία του προς τους επίσημους κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου.
Ο Αχίλλειος Μιχαλές ζει με τα υπόλοιπα 15 αδέρφια του και τα πρωινά δουλεύει ως ελαιοχρωματιστής και δηλώνει με υπερηφάνια: «Δεν με ενοχλεί που δουλεύω τη στιγμή που οι συνομήλικοί μου σκέφτονται τη διασκέδαση τους. Στην οικογένειά μου, έχουμε μάθει όλοι να βοηθάμε, κι αυτό είναι το σωστό για μένα».
Η καθημερινότητα του, εν τω μεταξύ, έχει αλλάξει άρδην καθώς κορίτσια τον ζητάνε καθημερινά σε γάμο ενώ στο Facebook τον αντιμετωπίζουν ως έναν Θεό.
Όσον αφορά το θέμα της αποβολής του λόγω της χειρονομίας ο πατέρας του ευελπιστεί ότι ο γιος του δεν θα τιμωρηθεί και λέει χαρακτηριστικά: «κανείς δεν τον συμβούλεψε να το κάνει. Πάντως όλη η Ελλάδα τους πετούσε αβγά, με το παιδί μου βρήκαν να ασχοληθούν λόγω μιας μούντζας;»H Ιταλία τινάζει στον αέρα το €


Aντιγράφουμε σχόλιο μας απο αναδημοσίευση στις 13 Ιουλίου:

Αυτές τις μέρες η Ευρώπη ζεί  στιγμές ανάλογες με εκείνες του φθινοπώρου του 2008 στις ΗΠΑ. Η επέκταση της κρίσης στην Ιταλία κάνει πιθανή την έναρξη μιας διαδικασίας "ντόμινο" που είχε μέχρι τώρα αποφύγει το Ευρωπαικό κεφάλαιο (αφού με τη σφαγή των εργατικών δικαιωμάτων σε όλο τον Ευρωπαικό  νότο και τα "μνημόνια", την είχε περιορίσει στην Ελλάδα). Η κρίση όμως στην Ιταλία (και την Ισπανία) λόγω του μεγέθους της οικονομίας τους δεν μπορεί να περιοριστεί. Αν επεκταθεί θα προκαλέσει συστημική κρίση σε όλη την Ε.Ε και νέα εστία παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο χρόνος της Ευρωζώνης τελείωνει.

Tα μαύρα σύννεφα της προϊούσης ιταλικής κρίσης πυκνώνουν πάνω από τις αγορές λόγω της αβεβαιότητας για την έκβαση της κρίσιμης ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο ιταλικό Κοινοβούλιο. Η αγωνία για ενδεχόμενη μετάδοση της ελληνικής κρίσης σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης μετατρέπεται ραγδαία σε αγωνία για την «αποτελεσματικότητα των μηχανισμών αντίδρασης της ευρωζώνης». Δηλαδή σε αγωνία για την επιβίωση του ευρώ. Αναλυτές και οικονομολόγοι επισημαίνουν πως οι αγορές αντιμετωπίζουν πλέον την ιταλική κρίση ως άκρως απειλητική για τη ζώνη του ευρώ.
Η Ιταλία δέχεται επίθεση από τις αγορές, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να εκτοξεύεται σε νέα επίπεδα ρεκόρ, στο 6,63%. Η απόδοση ενός ομολόγου ακολουθεί πορεία αντίστροφη της τιμής του και αντικατοπτρίζει το κόστος δανεισμού του εκδότη. Στις συναλλαγές της προηγουμένη Παρασκευής, η απόδοση των ιταλικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας διαμορφωνόταν στο 6,371%. Να σημειωθεί ότι το όριο για τη ένταξη μιας χώρας στον μηχανισμό στήριξης είναι το 7%, ενώ όταν η Ελλάδα εισήλθε στον μηχανισμό η απόδοση των 10ετών ομολόγων είχε φτάσει το 6%. Σημειωτέον ότι το ιταλικό χρέος ανέρχεται συνολικά σε 1,6 τρισ. ευρώ, ξεπερνά δηλαδή το ισπανικό, το πορτογαλικό και το ιρλανδικό αθροιστικά, όπως σημειώνει το Bloomberg.