#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

Το Πασοκ ως πολυτεχνική σχολή.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Στην ιστορική του διαδρομή το Πασοκ έχει αναδειχθεί, εκτός των
άλλων, και σε ευφυέστατο κόμμα πολυτεχνιτών.

Ο πολυσυλλεκτικός του χαρακτήρας συσπείρωσε και αιχμαλώτισε
αξιόλογους ανθρώπους και δυναμικές κοινωνικές/επαγγελματικές
ομάδες.

Κατάφερνε να ξεπερνάει σοβαρές κρίσεις (πολιτικές,κομματικές) με

ένα αξιοθαύμαστο τρόπο.

 Κι εκεί που...(μας) χρωστούσε...(μας) έπαιρνε και το βόδι!!
(Η ιστορία του βρίθει παραδειγμάτων). 

..............................................................................

Ποιά έκπληξη, λοιπόν, μας ετοιμάζει σε τούτη τη φάση;;

Πως θα ξεπεράσει την κρίση που το ταλανίζει σήμερα;;

  Καταγράφοντας τα γεγονότα της τελευταίας του διετίας, έχουμε:
1) Αντικατέστησε τις "σοσιαλιστικές" του σημαίες με εκείνες ακραίου

    νεοφιλελευθερισμού με ελάχιστες απώλειες.

ΝΕΤ: Διαστρεβλώσεις και ψέματα

Αντι για ειδήσεις παραπλανά τον Έλληνα με μπαρούφες, που ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Προφανώς για να σώσει το ΠΑΣΟΚ και τον πρωθυπουργό Geofrey
 
του Εμμανουήλ Σαρίδη

Οι χθεσινοβραδυνές «Ειδήσεις» της ΝΕΤ μόνο ειδήσεις δεν ήταν. ‘Ηταν περισσότερο διαστρεβλώσεις και αναληθείς ισχυρισμοί, που ουδεμίαν σχέση έχουν με αυτά που ειπώθηκαν στη χθεσινή «συνάντηση κρίσης» της Ευρωζώνης. Ακόμη και η εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ που μας είπαν θριαμβολογώντας, δεν είναι ξεκαθαρισμένη στο σύνολό της. Ας πάρουμε όμως τα μπλα μπλά που ακούστηκαν χθές το βραδυ με τη σειρά τους:

1. Ο πρωθυπουργός κύριος Παπανδρέου μάχεται για τα συμφέροντα της Ελλάδος. Λάθος. Τι μάχες να δώσει ο Geofrey στις Βρυξέλλες, όταν άλλοι αποφασίζουν για την τύχη της Ελλάδος αφότου τους την παρέδωσε με το Μνημόνιο της προδοσίας του; Απολύτως καμμία, αφού δεν του πέφτει πλέον λόγος, μια καί ο ρόλος του τελείωσε με την προσφυγή του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που απετέλεσε τον μοχλό πιέσεως των σιωνιστών σπεκουλαδόρων για την άλωση του ευρώ. Ούτε μάχες λοιπόν, ούτε προτάσεις, ούτε άλλο τίποτε. Οι μόνες μάχες που είδα να δίνει, ήταν να προσπαθεί να τον πάρει η κάμερα όταν έβρισκε κάποιον «επίσημο», πρόθυμο να ανταλλάξει καμμιά σαχλαμάρα μαζί του.

Η επερχόμενη καταστροφή του "κουρέματος"

Σχόλιο Praxis: πριν απο μια περίπου ώρα, απο την ιστοσελίδα του Βήματος "διέρρευσε" εμπιστευτικό κείμενο του ΔΝΤ που δίνει γραμμή για το κούρεμα και τα νέα μέτρα με πρώτη ημερομηνία σταθμό το...... 2020.

Ολόκληρο το δημοσίευμα:

ΔΝΤ: Γιατί επιβάλλεται το «μεγάλο κούρεμα» στο ελληνικό χρέος

Τη «χαριστική βολή» στην ελληνική προσπάθεια να αποφύγει η χώρα το «μεγάλο κούρεμα» της τάξης του 60% δίνει το ΔΝΤ με «non paper» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Από την τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος σταθεροποίησης τον περασμένο Ιούνιο η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί, με την οικονομία να επηρεάζεται περισσότερο από την ύφεση παρά από τις μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας, αναφέρει το Ταμείο.

Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να τηρήσει τα υπεσχημένα παρά τις δυσκολίες, σημειώνει το ΔΝΤ, ωστόσο προσθέτει ότι απαιτείται να αναθεωρηθεί η γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης, αφού ληφθούν υπόψη οι τελευταίες εξελίξεις. Η έκθεση του ΔΝΤ έχει χρονική ορίζοντα χρόνου έως το 2030, ενώ αίσθηση προκαλεί το ότι τοποθετεί την πολυαναμενόμενη επάνοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές το έτος... 2021!

Μήνυμα του (εξεγερμένου) Υποδιοικητή Μάρκος στον εξεγερμένο λαό της ΧιλήςΑδέρφια (αδερφοί κι αδερφές) της Χιλής

Σας μιλάω εξ ονόματος των γυναικών, των ανδρών, των παιδιών και των γέρων του εθνικο-απελευθερωτικού στρατού των Ζαπατίστας, της τεράστιας πλειοψηφίας των ιθαγενών Μάγιας, που αντιστεκόμαστε στα βουνά του νοτιανατολικού Μεξικού για την ανθρωπότητα, ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό.

Ευχαριστούμε τους αδερφούς και τις αδερφές που μας έδωσαν σήμερα την ευκαιρία να φτάσει ο λόγος μας στην επαναστατημένη Χιλή.

Ζητάμε μια θέση στην οργή σας, στον πόνο σας, και πάνω απ’ όλα στην ελπίδα σας, γι’ αυτά τα λόγια.

Δεν πρόκειται να σας μιλήσω για τους μεξικάνους ζαπατίστας, τον αγώνα, τους πόθους μας, τα όνειρα και τους εφιάλτες μας, την αντίστασή μας. Μετά από όλα αυτά, σε σύγκριση με τους άνδρες και τις γυναίκες, ιδίως όσους γεννήθηκαν σε αυτήν τη γη, που φώτισαν τους ουρανούς της Λατινικής Αμερικής, οι ζαπατίστας συνεχίζουν να είναι ένα φωτάκι, αδύναμο και μακρινό.

Κοινωνικο Ιατρειο αλληλεγγυης ξεκινα στις 7 Νοεμβριου


  Προς όλες τις συλλογικότητες, τα συνδικάτα, τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τα αυτοδιοικητικά σχήματα, τα κοινωνικά κινήματα, αλλά  και προς όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες και τους υγειονομικούς που αντιλαμβάνονται την αξία της αλληλεγγύης, ειδικά μέσα στην ζοφερή περίοδο της οικονομικής κρίσης με την διευρυνόμενη φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το Kοινωνικό Iατρείο Aλληλεγγύης ξεκινά την λειτουργία του σε λίγες ημέρες.


Σε χώρο που διέθεσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,στον 1ο όροφο στην Αισώπου 24 (πρώτη προς τα κάτω παράλληλο της Μοναστηρίου, περιοχή Βαρδάρη), από την 7Η Νοεμβρίου 2011 θα λειτουργούν καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες εντελώς δωρεάν για ανασφάλιστους-ες, έλληνες και αλλοδαπούς, τακτικό ιατρείο γενικής ιατρικής, νευρολογικό, παιδιατρικό, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οδοντιατρείο και φαρμακείο.


Ραντεβού θα μπορεί κάποιος να κλείσει στο τηλέφωνο 2310 520386, τις πρωινές ώρες των εργάσιμων ημερών.

Αργεντινή: Στο εδώλιο ο πρόεδρος που το έσκασε με ελικόπτερο

Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής, Φερνάντο Ντε Λα Ρουά, πρόκειται να βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου στις 22 Νοεμβρίου με την κατηγορία της διαφθοράς. Κανείς δε μπορεί να ξεχάσει την....
εγκατάλειψη του προεδρικού μεγάρου με ελικόπτερο, όταν χρεοκόπησε η χώρα το 2001. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Τα κεντρικά σημεία της οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή ήταν: η ισχυρότατη ύφεση, η οποία έπληξε τη χώρα το χρονικό διάστημα 1998-1999 και η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το 2001-2002, η οποία ουσιαστικά ήταν το φυσικό επακόλουθο της ύφεσης. Η ύφεση το 1999 βρισκόταν στο ύψος του -4%, η οποία κατέληξε σε στασιμότητα το 2000, παρά τα τεράστια δάνεια εκ μέρους του ΔΝΤ και των ιδιωτικών τραπεζών.

Κατ’επέκταση η ανεργία αυξήθηκε και οι πολίτες πραγματοποιούσαν μαζικές διαδηλώσεις, οι οποίες εξελίχθηκαν το 2001 σε ένα σημαντικό και δυναμικό παράγοντα της πολιτικής.

Λόγω της ανεργίας, η όποια μάστιζε τη χώρα, παρατηρήθηκαν διάφορα φαινόμενα. Σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στην «άτυπη» οικονομία, δηλαδή λειτουργούσαν μικρές επιχειρήσεις, χωρίς νόμιμες άδειες και φορολογικές δηλώσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα, μεταξύ άλλων, ήταν οι Cartoneros, οι οποίοι μάζευαν ανακυκλώσιμα υλικά, όπως χαρτικά και χαρτοκιβώτια, από τα σκουπίδια και στη συνέχεια τα πουλούσαν.

Ο Δ. Καζακης με τον Γ. Αυτιά 21 10 2011

Ειδικό Δικαστήριο στο τέλος της διαδρομής...

thumb
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Σε λιγότερες από 72 ώρες θα ξέρουμε με ποιονακριβώς τρόπο θα μας ξαποστείλουν στη χρεοκοπία οι ευρω-εταίροι, δανειστές και επιτηρητές της Ελλάδας. Όλοι αυτοί οι τύποι, που έχουναποδείξει την τελευταία διετία πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν ούτε τα ζητήματα του οίκου τους και να σώσουν τα τομάρια τους, είναι έτοιμοι να μας πετάξουν σανσαβούρα από ένα αερόστατο που συνεχώς χάνει ύψος.
Δέσμευση σαφής δεν προκύπτει από όσα ρεπορτάζ είχαν δημοσιευθεί έως χθες το βράδυ από τις Βρυξέλλες για το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Τα ποσοστά απομείωσης επί των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες, του ύψους 50% ή και 60%, παραμένουν ως προτάσεις ή υποθέσεις εργασίας μέχρι τη λήψη της οριστικής απόφασης.
Πόση σημασία όμως έχουν για τη μοίρα της Ελλάδας αυτά τα ποσοστά, όταν οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει εδώ και ένα δίμηνο περίπου ότι ακόμη και το 21% της 21ης Ιουλίου – το οποίο θεωρείται ήδη κατά πολύ ξεπερασμένο – θα πρέπει να θεωρηθεί χρεοκοπία διότι οι κάτοχοι ομολόγων χάνουν από την αξία τους;  Μάλλον ελάχιστη.

Το θράσος του Ανδρουλάκη

 Ο Μίμης Ανδρουλάκης είναι ένας τυχάρπαστος πολιτικάντης που πουλάει πνεύμα για οινόπνευμα που πούλησε αυτούς που τον ανέδειξαν και έπαιξε βρόμικο ρόλο όσο ήταν στέλεχος του ΚΚΕ. Κάποια στιγμή θα γράψουμε ποιο αναλυτικά ειδικά για την παρέμβαση του στην εφημερίδα «Πρώτη» (ήταν μια καθημερινή εφημερίδα που κυκλοφόρησε για κάποιους μήνες και στην οποία ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ –τα οποία τα περισσότερα έχουν αποχωρήσει σήμερα- μαζί με στελέχη της λεγόμενης ανανεωτικής αριστεράς, έστρωσαν το έδαφος για συνεργασία ΣΥΝ-Ν.Δ το 1989).

Ερέθισμα γ’ αυτή μας την ανάρτηση ήταν που ακούσαμε τον Μ. Ανδρουλάκη να μας λέει σήμερα ότι
η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών που έχει περάσει από την Ελλάδα!!!

Και πώς διάολο γίνεται τότε να πιστεύει αυτά που λέει και από την άλλη να στηρίζει με κάθε τρόπο την «χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων ετών»; Αυτός δεν είναι που ψήφισε όλα τα νομοθετικά εκτρώματα αυτής της κυβέρνησης που οδηγούν τον ελληνικό λαό στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα; Αυτός δεν είναι που προσπαθεί να της δώσει άλλοθι στην κυβέρνηση σε όλα τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει; 


Πόσο θράσος πρέπει να διαθέτει αυτός ο πολιτικάντης που να υποτιμάει τόσο κατάφορα την νοημοσύνη μας; 
 

Σ. Σακοράφα: Ενα νέο ΕΑΜ είναι σήμερα ώριμο τέκνο της ανάγκης...


Tης Σοφίας Σακοράφα
   

Ενα νέο ΕΑΜ είναι σήμερα ώριμο τέκνο της ανάγκης
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος παρήγαγε την καταστροφή που είχε ανάγκη το σύστημα, ώστε να τη μετατρέψει σε ευκαιρία, προκειμένου να βγει από την κρίση του Μεσοπολέμου.
Το γεγονός ότι σήμερα συγκροτεί ένα παρόμοιο σκηνικό καταστροφής και ανθρωποθυσιών, αυτή τη φορά μέσω ενός αδυσώπητου οικονομικού πολέμου, νομίζω ότι ελάχιστοι το αρνούνται.
Αυτή η αναλογία των ιστορικών και των πολιτικών στιγμών οδηγεί πολύ κόσμο στη σκέψη «εάν όχι τώρα, πότε;».
Εάν σήμερα, που ο λαός εξοντώνεται, η εθνική ανεξαρτησία γκρεμίζεται, η δημοκρατία εκτρέπεται, δεν καταφέρουμε να...
αντισταθούμε συγκροτώντας ένα μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, τότε πότε θα γίνει αυτό;
Εκτιμώ ότι οι περισσότεροι συμφωνούν πως η ιστορική συγκυρία είναι επιτακτικά ώριμη για τη συγκρότηση ενός μετώπου, ενός νέου ΕΑΜ.

Ευτυχώς ξεπουλιόμαστε...
  - Η γερμαναρού κέρδισε...Η γαλλιδούλα κιτρίνισε.
Η Ευρώπη βαφτίζεται στο όνομα του νέου Ράϊχ.

Ο Σαρκοζί φυλάει τις τράπεζές του (όσο μπορεί). 

Παίρνει αρκούδια/δώρα για τη κόρη του, πριν πάρει παπούτσι...

  Η γερμαναρού ήταν ειλικρινής όσο ποτέ:
Οποιος παίρνει βοήθεια...επιτροπεύεται. Ελέγχεται απόλυτα.

Τις ιδιωτικοποιήσεις τις αναλαμβάνουν οι Ξένοι.

Οι τρόϊκες γί
νονται μόνιμες κάτοικοι στη χώρα.
Επανακεφαλοποίηση των τραπεζών γίνεται (κατά σειρά) από τους

ίδιους τους μετόχους, μετά από τα κράτη και στο τέλος από το μη-

χανισμό στήριξης..."Κρατικοποιούνται", Εξυγιαίνονται, Πωλούνται.

Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι στην ευθύνη των κρατών.

Μετάφραση στα ελληνικά:

"Στα γηπεδα η Ελλαδα αναστεναζει"...και οχι μονο

Γεμισανε τα γηπεδα απο πανο και συνθηματα.

Με τους διαιτητες σε  ρολο αστυνομικου να διαταζουν την απομακρυνση των πανο, τουλαχιστον οπως εγινε γνωστο για το ΟΑΚΑ. Οπου δεν διστασαν τα λαγωνικα του Παπουτση να κανουν ελεγχους στα αυτοκινητα που απομακρυνονταν μετα το τελος του αγωνα για να ανακαλυψουν το σωμα του εγκληματος. Και να προβαινουν και σε προσαγωγες.Βεβαια το ΟΑΚΑ ηταν μονο η αρχη και τα πανο εμφανισθηκαν σημερα και σε αλλα γηπεδα.

Ετσι υστερα απο ολα αυτα αποφασισθηκε οτι απο την επομενη κυριακη για τη θεση του διαιτητη θα κληρωνονται πλεον αστυνομικοι διευθυντες με εποπτες πλαγιων γραμμων ανδρες των ΜΑΤ σε πληρη εξαρτηση και τεταρτο διαιτητη την κ. Παπαρηγα. Παρατηρητης του αγωνα  θα ειναι ο ιδιος ο κ.Παπουτσης.
Για τον κυριο Οθωνα υπηρχε κατ'αρχην η σκεψη να αναβαθμισθει και να πουλαει πασατεμπο και στραγαλια στις εξεδρες αλλα μετα απο μια δευτερη σκεψη αποφασισθηκε οτι δεν ειναι ικανος ουτε στραγαλια να πουλαει. Ετσι παραμενει απλος υφυπουργος ΠΡΟ.ΠΟ που δεν χρειαζονται και ιδιαιτερες ικανοτητες.

Παντως αφου κατορθωσαν να αφυπνισουν και να ξεσηκωσουν την Ελλαδα των γηπεδων, δεν πρεπει να μιλαμε για ενα σοσιαλιστικο κομμα αλλα για ενα κατ'εξοχην επαναστατικο κομμα.
Που κανει τα παντα για να ξεσηκωθουμε, αλλα η αληθεια ειναι οτι εμεις παραμενουμε λιγακι εως εξοργιστικα διστακτικοι.
 
 

ΛΑΟΣ ΔΟΥΛΙΚΟ Ή ΛΑΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗΣ

     Ζούμε μέσα σε μία κατάσταση ασφυξίας, τρόμου, γενικευμένης ανασφάλειας, ανημποριάς, με έντονο το αίσθημα της επικείμενης καταστροφής. Σαν να έχουμε καταληφθεί από μία ομαδική, αγχώδη διαταραχή, από μία γενικευμένη ψυχική, οριακή κατάσταση. Μόνοι, το κυρίαρχο αίσθημα, προδομένοι  και παραδομένοι. 

      Είχαμε προγενέστερα τα προειδοποιητικά σήματα αυτής της «ψυχικής κατάντιας» μας; Ναι. Όταν διαλύαμε αυτοβούλως τους κοινωνικούς δεσμούς μας. Όταν περιοριζόμασταν στην ψευδεπίγραφη ατομική και οικογενειακή αυτάρκεια μας. Όταν ο εξωτερικός κόσμος ήταν για εμάς ξένος και εχθρικός. 

      Στην ίδια την πολυκατοικία μας, ότι έξω από την  πόρτα μας ήταν ο Άλλος, ο αδιάφορος για εμάς στην καλύτερη περίπτωση, ο εχθρός μας στη χειρότερη. Το περιβάλλον μας, ο δρόμος, το δέντρο, ότι είναι έξω από το μπαλκόνι μας ή έξω από την αυλή μας είναι πέρα από εμάς κάπου αλλού και ας ήταν μπροστά στο βλέμμα μας. 

Οι 147 εταιρείες που κυβερνούν τον κόσμο

Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ
Την επικέντρωση του πλούτου της παγκόσμιας οικονομίας στα χέρια λίγων πολυεθνικών εταιρειών, κυρίως τραπεζών, επιβεβαιώνει μια σημαντική ανάλυση του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ελβετίας, ενός από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, με περισσότερα από 30 Νόμπελ.

 

Οι αναλυτές του ελβετικού ινστιτούτου απέσπασαν από μια βάση δεδομένων 37.000.000 επιχειρήσεων, απ' όλο τον κόσμο, 43.060 πολυεθνικές με στόχο να εξετάσουν τις μεταξύ τους σχέσεις ιδιοκτησίας.