#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

Το Πασοκ μπορεί.

Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαιώνουν για άλλη μιά φορά τη μονα-
δική ικανότητα του Πασοκ να κυβερνάει.
Να πορεύεται πολιτικά και να επιβιώνει κοινωνικά.
Να εμφανίζει το μαύρο άσπρο. Να "βγαίνει" από πάνω.
  - Τις τελευταίας μέρες είμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Για 6η φορά.
Ιδια κυβέρνηση.Ιδια πρόσωπα.Ιδιες λογικές και πρακτικές.
Ιδιες κραυγές.Απειλές και εκβιασμοί.
Καταιγισμός νέων βάρβαρων μέτρων σε περιβάλλον κινδυνολο-
γίας,αυταρχισμού και αποπροσανατολισμού.
   Οι κυβερνώντες και οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί τους διατείνο-
νται πως η 6η κατά σειρά "σωτηρία" της Πατρίδας (τους) "περνάει"
αποκλειστικά και μόνο μέσα από την επιβολή μέτρων που συν-
τρίβουν την Κοινωνία και Ξεπουλούν τη Χώρα.

Μίκης Θεοδωράκης, "αλλαγή πορείας" ή απλώς το ανακάτεμα μιας ιδεολογικής "σούπας" τώρα που όλα "ζεματάνε"


 
Μετά από καιρό και ενώ αρκετοί είχαν πιστέψει πως από τότε πού άρχισε το ξήλωμα στο πουλόβερ της "Σπίθας" δεν είχαν απομείνει παρά μόνο τα "μανίκια", ο αρχηγός της έκανε την επανεμφάνισή του χθές με μία "βαρυσήμαντη" ομιλία στο θέατρο της ανατολικής τάφρου της πόλης των Χανίων.
 

Όσοι μας παρακολουθούν απο παλιά γνωρίζουν οτι εμείς και το "Ρεσάλτο" είμαστε αρχικά οι μόνοι που καταγγέλλαμε με στοιχεία και επιχειρήματα τη "νέα" πολιτική κίνηση του κ. Θεοδωράκη, ως ένα καμουφλαρισμένο όπλο της Νέας Τάξης Πραγμάτων που είχε και έχει ως μοναδικό στόχο την παραπλάνηση, τον αποπροσανατολισμό και εν τέλει την εκτόνωση της λαϊκής θέλησης για ανατροπή του εθνοκτόνου και λαοκτόνου πολιτικού κατεστημένου.

Αφού δεχτήκαμε τόνους λάσπης
και χωρίς να έχουμε πάρει ποτέ καμία απάντηση επί της ουσίας των καταγγελλομένων, μερικά απο τα πρωτοπαλλήκαρά του άρχισαν να αποχωρούν απο την σπίθα κάνοντας ακόμα χειρότερες καταγγελίες.

Βέβαια αυτοί οι "λεβέντες" μέχρι την ώρα που "έφαγαν πόρτα" απο το νέο διευθυντήριο της Σπίθας, όχι μόνο δεν έβλεπαν ούτε την τύφλα στα μάτια τους, αλλά προσπαθούσαν με τα γνωστά πολιτικάντικα τσαλίμια να κάνουν το άσπρο - μαύρο και να μας πείσουν πως ο Θεοδωράκης είναι ο "Νώε" με του οποίου τις "θεόπνευστες" οδηγίες θα κατασκευάσουμε την "κιβωτό" για να σωθούμε απο τον κατακλυσμό που έρχεται.

Για άλλη μια φορά ο Μίκης απέδειξε, με την χθεσινή του ομιλία, ότι οι βλέψεις του δεν ήταν να γίνει ναυπηγός αλλά ...καπετάνιος.

Χθές λοιπόν στα Χανιά μίλησε για "αλλαγή πορείας" θέτοντας όπως θα δείτε στα παρακάτω αποσπάσματα τις "βάσεις" για προεκλογικές συνεργασίες κυρίως με "αντιμνημονιακούς" του ΠΑΣΟΚ και τους ψηφοφόρους της αριστεράς.

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους φίλους αναγνώστες, πως ο όρος "αντιμνημονιακός ΠΑΣΟΚτζής" είναι απλώς ένα ελεεινό εφεύρημα μερικών ΠΑΣΟΚΩΝ βουλευτών και συνδικαλιστών οι οποίοι όταν είδαν ότι το "αφεντικό" δεν πρόκειται να τους ανταμείψει για τις "υπηρεσίες" τους ("ψήφιση" ή "μή καταψήφιση" μνημονίου, χειραγώγηση συνδικάτων κλπ), "διαφοροποιήθηκαν" και είτε άνοιξαν το δικό τους "μαγαζί" ή ψάχνουν για άλλο αφεντικό παριστάνοντας τους "ήρωες".

Το χρήμα: Ένα πράγμα με υπερβατικές ιδιότητεςΤου Michael Heinrich 
 
Μετάφραση: Γιώργος Παπανικολάου

Το χρήμα σαν μια κοινωνική σχέση στον καπιταλισμό.
Μια εισαγωγή στη μαρξιστική έννοια του χρήματος.
(πρωτοδημοσιεύτηκε στη Γερμανία το Γενάρη/Φλεβάρη του 2002).


Τι είναι το χρήμα; Αυτή η ερώτηση δύσκολα συναντάται στο καθημερινό εμπόριο. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι να υπάρχει αρκετό. Οι αστικές οικονομικές θεωρίες μειώνουν το χρήμα στην οικονομική του λειτουργία. Αλλά η πανταχού παρουσία του χρήματος είναι κρίσιμη και προϋποθέτει κάποιες συνθήκες. Έτσι η κριτική των οικονομικών αγορών είναι ελλιπής όταν αποσιωπά ορισμένες θεμελιώδεις κοινωνικές σχέσεις που αντικειμενοποιούνται στο χρήμα.
«Το χρήμα κάνει τον κόσμο να κινείται». Αυτή η δήλωση επιβεβαιώνεται σ όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής στην καπιταλιστική κοινωνία: είτε το θέμα αφορά την αγορά ψωμιού, επιχειρηματικές επενδύσεις ή συνταξιοδοτικά ταμεία, η σχετική ερώτηση είναι πάντα εάν υπάρχει αρκετό χρήμα και εάν όχι, πώς να βρούμε περισσότερο. Εκείνο που εκπλήσσει ωστόσο, είναι ότι το χρήμα μετά βίας παίζει κάποιο ρόλο στις νεοκλασικές οικονομικές θεωρίες, οι οποίες επικρατούν στα πανεπιστήμια και μεταξύ των οικονομικών συμβούλων των κυβερνήσεων.

Καθώς πλησιάζει η έξοδος από το ευρώ


του Κώστα Λαπαβίτσα

Από την αρχή της κρίσης η κυβέρνηση τονίζει ότι η πολιτική της είναι μονόδρομος.
Όσοι ασκούν κριτική είναι ανεύθυνοι, εκτός πραγματικότητας, ή απλώς γραφικοί. Στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ομολόγησε ξεκάθαρα και την αιτία του μονόδρομου: η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία μέσα στο πλαίσιο του σκληρού νομίσματος.

Είναι αλήθεια ότι η σκληρή λιτότητα πήγασε από τον συντηρητικό πυρήνα του ευρώ. Το παράδοξο όμως που δεν εκτίμησε ούτε η κυβέρνηση ούτε η τρόικα, είναι ότι η λιτότητα έφερε πιο κοντά και την έξοδο από το ευρώ. Από τη μια, η ζήτηση κατέρρευσε λόγω των κρατικών περικοπών, της αύξησης των φόρων και της μείωσης μισθών και συντάξεων.

Από την άλλη, οι τράπεζες περιόρισαν την παροχή ρευστότητας για να ισχυροποιήσουν τους ισολογισμούς τους. Ο συνδυασμός τσάκισε τη μικρομεσαία ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και ανέβασε την ανεργία στα ύψη. Συνεπώς οι στόχοι για το έλλειμμα δεν επιτυγχάνονται, ενώ η δυναμική του χρέους είναι πλέον εκτός ελέγχου.
Αντιμέτωπη με την αποτυχία, η κυβέρνηση παραδέρνει. Η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και οι μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο θα κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα. 

Η κρίση χρέους στην Ελλάδα διπλασιάζει τις αυτοκτονίες-Ολα τα στοιχεία
Μεταφράζει άρθρο του Marcus Walker για τη Wall Street Journal η Inflammatory
Ηράκλειο Κρήτης – Ελλαδα: τη στιγμή που απελπίστηκε απο τα χρέη του, ο Βαγγέλης Πετράκης ήπιε ενα δηλητηριώδες παρασκεύασμα μπύρας με γκαζολίνη. Το σημείωμα που άφησε δεν ανέφερε τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης φρούτων και λαχανικών που είχε και για τα οποία η οικογένεια του ήταν ενήμερη. Αντ’ αυτού άφησε πίσω του οδηγίες στα παιδιά του με ποιό τρόπο να φροντίζουν τα ζώα του: “βάλτε τη μαμά κουνέλα σε ξεχωριστό μέρος απο τα μικρά της” έλεγε το σημείωμα ξεκινώντας. Στη συνέχεια έκανε δεύτερες σκέψεις και κάλεσε το γιό του Στέλιο ο οποίος τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Ο Πετράκης επέζησε κατόπιν αυτής της απόπειρας αυτοκτονίας. Η υπο κατάρρευση όμως Ελληνική οικονομία και η καταστροφή της επιχείρησης του θα τον οδηγούσε μετέπειτα σε μια πιο αποφασιστική προσπάθεια. “Ηταν η ντροπή, ο φόβος, η υπερηφάνεια, η αξιοπρέπεια“, λέει ο γιος του. “Όποιον ρωτήσετε, θα πουν ότι ήταν ένας άνθρωπος με αξιοπρέπεια“.

ΒΑΡΕΘΗΚΑ……


 
 
 
 
 
 
ΒΑΡΕΘΗΚΑ……
  • ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΟΥ
  • ΤΙΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ, ΜΕ ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ «ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ»
  • ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ «ΔΗΘΕΝ» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΧΕΙΡΑΨΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΣΧΕΤΙΣΤΗΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΤΟΥΣ
  • ΝΑ ΜΟΥ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ
  • ΝΑ ΜΕ ΣΤΗΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΩΣ ΣΥΝΕΝΟΧΟ ΣΤΙΣ ΑΠΑΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ 10 ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΘΕΛΗΣΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΕΝΑ ΑΜΑΞΙ, ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ, ΝΑ ΠΑΩ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
ΒΑΡΕΘΗΚΑ……

Ανοικτή επιστολή

             
                                                                   Ανοικτή επιστολή
                                           Όταν η αδικία γίνεται νόμος η αντίσταση είναι καθήκον

        Έχει γίνει συνείδηση όλων μας πως η ελληνική κυβέρνηση, το Διεθνές Νομισματικό ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εργάζονται προς την κατεύθυνση της σωτηρίας της χώρας, πόσο μάλλον των κατοίκων της.
        Μοιάζουν να εκτελούν ένα σχέδιο τιμωρίας, κατακερματισμού και ισοπέδωσης της κοινωνίας, σπέρνοντας καθημερινά τον τρόμο με τα εκβιαστικά και πλαστά διλήμματά τους, μέσα από τα δελτία των ειδήσεων. Αυτοί κι οι εντεταλμένοι τους προσπαθούν να διχάσουν, να στρέψουν τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, στοχοποιώντας και συκοφαντώντας.
        Στη μαύρη τρύπα της διαφθοράς  οικονομικής, ηθικής, πολιτιστικής, που η πολιτική και συνδικαλιστική ελίτ μαζί με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες δημιούργησαν, θυσιάζεται σήμερα κάθε έννοια ορθού λόγου, δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ


To νου σας ρεμάλια


Κανονίστε με τις μαλακίες σας και τα “δεν πληρώνω”
να καταστρέψετε τον πλανήτη και να μας κυνηγάνε 6 δις ανθρώπων…

Πώλ Λαφάργκ: Η Θρησκεία του Κεφαλαίου.


Τα αποσπάσματα που παρουσιάζουμε, προέρχονται απ' το βιβλίο του Πωλ Λαφάργκ Η Θρησκεία του κεφαλαίου
 
Το βιβλίο αυτό αποτελεί τα πρακτικά ενός (φανταστικού) Διεθνούς Συνεδρίου που έγινε στο Λονδίνο (δεν καθορίζεται η ημερομηνία), κατά τη διάρκεια του οποίου, οι εκπρόσωποι των πιο επιφανών αστών συντάσσουν τα Πρακτικά μιας νέας θρησκείας που θα λατρεύει το Χάος που δημιούργησαν και που ονόμασαν «πολιτισμένο κόσμο». 
Μιας θρησκείας ικανής όχι μόνο "να σταματήσει την επικίνδυνη εξάπλωση των σοσιαλιστικών ιδεών» αλλά και να δώσει στον χαοτικό και καπιταλιστικό αυτό κόσμο την φαινομενικά οριστική μορφή του.
Πρόκειται βέβαια για μια απολαυστική φάρσα του συγγραφέα του πασίγνωστου βιβλίου «Το Δικαίωμα στην Τεμπελιά» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος και Νησίδες) που τύγχανε να είναι και γαμπρός του Μαρξ.
 
Δυστυχώς το κείμενο αυτό, στο μεγαλύτερο μέρος του, παραμένει ακόμα επίκαιρο...