#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

Διάταγμα για την εθνικοποίηση της εκμετάλλευσης χρυσού της Βενεζουέλας υπέγραψε ο ΤσάβεςΑπό το "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ"
 
Ο Ούγκο Τσάβες διέταξε την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας να φέρει πίσω στη χώρα τους 211 τόνους χρυσού αξίας $11 δις που φυλάσσονται σε τράπεζές του εξωτερικού. 
Ο Υπουργός Οικονομικών της Βενεζουέλας είπε ότι η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, η παρ’ολίγον πτώχευση της αμερικανικής οικονομίας και η κρίση χρέους της Ευρωζώνης απειλούν τις αποταμιεύσεις της Βενεζουέλας, οι οποίες θα είναι πιο ασφαλείς στην ίδια τη Βενεζουέλα ή σε χώρες-συμμάχους (Κίνα-Ρωσία).
Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες αυτής της κίνησης του Τσάβες; Aς αρχίσουμε με τονπασίγνωστο Μαξ Κάιζερ:

Οι υπάλληλοι του ΟΣΚ καλούνται να επιστρέψουν αποδοχές δέκα ετών!


thumb
Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους οι περίπου 500εργαζόμενοι του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων δεν θα μπορούσαν να φανταστούν το τεράστιο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν, εξαιτίας παρανομιών που έχουν γίνει στη μισθοδοσία τους από τις εκάστοτε διοικήσεις του Οργανισμού από το 2000 μέχρι και σήμερα...
Με βάση απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (9.8.2011), οι εργαζόμενοι αλλά και οι υπάλληλοι που βγήκαν στη σύνταξη μετά το 2000 θα πρέπει να...
 επιστρέψουν στο Δημόσιο όσα επιπλέον χρήματα έλαβαν από τον φορέα τους καθώς οι αυξήσεις που τους δόθηκαν... κρίθηκαν παράνομες!
«Παγώνει» τη μισθοδοσία
Ήδη το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αποδεχθεί την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και έχει «παγώσει» τη μισθοδοσία του ΟΣΚ ζητώντας να ξεκαθαρίσει το θέμα και επιπλέον να αρχίσει η διαδικασία της επιστροφής των επιπλέον χρημάτων που έλαβαν με την κριθείσα ως παράνομη διαδικασία οι εργαζόμενοι του Οργανισμού.

Η πρόβλεψη της κρίσης από τους μαρξιστές (συζητώντας ξανά για τον ιμπεριαλισμό)


FREE photo hosting by Fih.grΠαναγιώτης Μαυροειδής
Η «παγίδα του χρέους» είναι μια διαδικασία «αγκίστρωσης» ακόμη και των φτωχότερων χωρών στο σύστημα της κυκλοφορίας του κεφαλαίου, έτσι ώστε να μπορούν να είναι διαθέσιμες ως «οχετοί» για τα πλεονάζοντα κεφάλαια για τα οποία κρίνονται υπόχρεες. Η «παγίδα του χρέους» είναι μια διαδικασία «αγκίστρωσης» ακόμη και των φτωχότερων χωρών στο σύστημα της κυκλοφορίας του κεφαλαίου, έτσι ώστε να μπορούν να είναι διαθέσιμες ως «οχετοί» για τα πλεονάζοντα κεφάλαια για τα οποία κρίνονται υπόχρεες. Οι σκέψεις που διατυπώνονται σε αυτό το σημείωμα βασίζονται σε ένα ξαναδιάβασμα εκτιμήσεων του Ντ. Χάρβεϊ για τον ιμπεριαλισμό και την κρίση, πριν αυτή εκδηλωθεί. Ο Ντ. Χάρβεϊ, είναι καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Το έργο του είναι αρκετά γνωστό στο ελληνικό κοινό, καθώς έχουν εκδοθεί πολλά από τα βιβλία του στην Ελλάδα. Στο έργο του ‘’Ο νέος ιμπεριαλισμός’’(2003), επιχειρεί να διατυπώσει μια νέα θεωρία για τον ιμπεριαλισμό και να τον ερμηνεύσει υπό τις παρούσες, εξαιρετικά σύνθετες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης.  Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες πλευρές, που πρέπει να συζητηθούν ξανά και τίθενται με πρωτότυπο τρόπο. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το βιβλίο γράφηκε όχι μόνο πριν από την πρόσφατη εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και πριν ακόμη εκδηλωθεί ο πόλεμος των αμερικανών στο Ιράκ.

Ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης συνομιλεί με τον Μάνο Κακλαμάνο


Άκρα του τάφου σιωπή... Μέρα που 'ναι σήμερα για τους σοσιαλιστές κι όχι σοσιαΛΗΣΤΕΣ...
Στα αζήτητα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς η επιστολή των Κυπρίων Σοσιαλιστών

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
  
Συνεχίζοντας τον προβληματισμό μου σχετικά με την επί δύο μήνες εξαφάνιση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, παρά τις συνταρακτικές εξελίξεις, θα ήθελα να μάθω τι απέγινε και μια επιστολή που η ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη απέστειλε στις 8 του Αυγούστου στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Με την επιστολή, οι Κύπριοι σοσιαλιστές καλούσαν την Διεθνή να αντιδράσει στις τουρκικές απειλές  και να πράξει αυτό που μέχρι σήμερα έχει αποφύγει: Να καταδικάσει δηλαδή τις πρόσφατες τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου σχετικά με την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ΕΔΕΚ καταγγέλλει πως «ενώ η Τουρκία αρνείται επίμονα να κυρώσει την διεθνή συνθήκη για το Δίκαιο της θάλασσας, παραβιάζει την ίδια ώρα τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή». Έκτοτε, άκρα του τάφου σιωπή εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του προέδρου της. Η επιστολή λιμνάζει στο γραφείο του, δεν είδαμε καμία μέχρι στιγμής αντίδραση και όλοι συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα. Όσον αφορά σ’ αυτές καθαυτές τις τουρκικές απειλές και τις απειλές του τουρκοκυπριακού καθεστώτος, υπήρξαν κάποιες απαντήσεις σε επίπεδο υπουργού Άμυνας και εκπροσώπου του υπουργείου των Εξωτερικών, αλλά ως εκεί. Πολύ ...

ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ: «η ώρα της μάχης!»


Η κυβέρνηση της Τρόικας και του Μνημονίου, υπό την ιδεολογική καθοδήγηση του ΛΑΟΣ και με την ανοιχτή σύμπραξη της ΝΔ και της ΔΗΣΥ προχώρησε στην ψήφιση του νόμου που κατεδαφίζει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.
Για να νομιμοποιήσουν αυτή την επίθεση και να επιβάλουν την πλήρη συμμόρφωση στις επιταγές του κεφαλαίου και των διεθνών οργανισμών του, αυτά τα κόμματα, τα βυθισμένα στη διαπλοκή, τη διαφθορά, τα σκάνδαλα και την προκλητική συγκάλυψή τους, δημιούργησαν, με την αρωγή των ΜΜΕ, ένα κλίμα άκρως πολεμικό και δυσφημιστικό κατά των δημόσιων πανεπιστημίων και του συνόλου των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Σε κλίμα εμφυλιοπολεμικό, πανηγύρισαν προκλητικά τη σύμπνοιά τους για την πλήρη παράδοση των πανεπιστημίων στην πολιτική και οικονομική εξουσία, και ιδιαίτερα για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Η κοινωνική έκρηξη έρχεται


Ο «λαοπρόβλητος» τύποις πρωθυπουργός της χώρας μετατρέπει την Θεσσαλονίκη σε μια αστυνομοκρατούμενη πόλη για να μπορέσει να παραστεί στα εγκαίνια της ΔΕΘ και να αντιμετωπίσει όποια δυναμική αντίδραση εκδηλωθεί ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησής του που μας γυρνάει στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.

Σε
σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία» διαβάζουμε:
«Πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα, που μετατρέπουν σε φρούριο όχι μόνο το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο αλλά και την ευρύτερη περιοχή των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, λαμβάνουν οι επιτελείς της αστυνομίας για τα εγκαίνια της φετινής Έκθεσης, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου. Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί επιστρατεύονται για τις μεγάλες διαδηλώσεις, ενώ μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη οι τεχνικοί φραγμοί που χρησιμοποιήθηκαν στο Σύνταγμα, αλλά και το όχημα εκτόξευσης νερού “Αίαντας” που διαθέτει η αστυνομία...

ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΩΝΕΙ Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ;


Του Τάσου Παππά

«Ο πληθωρισμός είναι ο κίνδυνος», είπε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Τρισέ, ακολουθώντας κατά πόδας τη Μέρκελ και τα άλλα μέλη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ελίτ που κυβερνούν τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης. Όλοι αυτοί πάσχουν από το «σύνδρομο της Βαϊμάρης» και οι προσπάθειες τους κατατείνουν στην αποτροπή της εμφάνισης πληθωριστικών φαινομένων. Πρόκειται για μια προσέγγιση που βολεύει τους οικονομικά ισχυρούς και τις υποταγμένες κυβερνήσεις και παρουσιάζεται ως η κατάλληλη προληπτική θεραπεία για να μη βρεθεί ξανά η Ευρώπη απέναντι σε καταστάσεις, ανάλογες μ’ αυτές της δεκαετίας του 1920-1930.
Η προειδοποίηση είναι λάθος, αν βεβαίως η ανησυχία όσων την εκτοξεύουν είναι ειλικρινής, και δεν υποκρύπτει σκοπιμότητες, που είναι και το πιθανότερο.

22 χρόνια μετά το 1989 : Tα μυθεύματα συντρίβονται


Του Θανάση Τσιριγώτη - "Λαϊκός Δρόμος"

22 χρόνια μετά το 1989 ­όταν τα απανταχού αστικά προπαγανδιστικά επιτελεία κήρυξαν το τέλος της Iστορίας και των Iδεολογιών, ενταφίασαν την κομμουνιστική προοπτική, θριαμβολόγησαν για την ανωτερότητα και την υπεροχή του καπιταλισμού και για την αέναη δυνατότητά του να προσφέρει εργασία, ευημερία, δημοκρατία και ειρήνη στους λαούς, εμφανίζοντάς τον ως ακατανίκητο και παντοτινό­ το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος αποκαλύπτεται τρομακτικό. H αρχική ευφορία και τα μυθεύματά τους συντρίβονται.

 O περιβόητος καπιταλιστικός παράδεισος, από τη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις HΠA, την Eυρώπη με τις χώρες του πανηγυρικά παλινορθωμένου καπιταλισμού, έως τις εσχατιές της γης, προβάλλει, πλέον, ως επίγεια κόλαση για τους λαούς, με τις δεκάδες εκατομμύρια ανέργων, αστέγων, ανασφάλιστων, εξαθλιωμένων, σιτιζόμενων στα δημόσια συσσίτια, με μια ολόκληρη ήπειρο, την Aφρική, και όχι μόνο, να λεηλατείται ακατάπαυστα και να αργοπεθαίνει. H υπεσχημένη ευημερία, ελευθερία και δημοκρατία αποδείχθηκε ως η δραματική πραγματικότητα των ανηλεών ιμπεριαλιστικών πολέμων και της ταπείνωσης, της λεηλασίας και της εξόντωσης χωρών και λαών, των αυταρχικών και φασιστικών καθεστώτων – πιονιών του ιμπεριαλισμού, της νέας εκτεταμένης δουλεμπορίας, των πολιτικών απαγορεύσεων και των πολλαπλών αντιδραστικών μέτρων, της θηριώδους θωράκισης του κρατικού μηχανισμού των καπιταλιστικών χωρών και της εντεινόμενης καταστολής του εχθρών λαών.

Δώρος Λοΐζου: «Μοίρασα σα Ψωμί την καρδιά μου, και δε μού’μεινε ούτε ψίχουλο»

Δώρος και Barbara Bell Λοΐζου
Φιλελεύθερος
«Προς Πεπεισμένους»
30 Αυγούστου 2011
 
Γιώργος Σέρτης, στήλη ‘Χαιρετίσματα στην εξουσία’

Όπως, ακριβώς, εκείνη την ημέρα. Με το πουκάμισο γεμάτο αίματα από τις σφαίρες που - αντ’ αυτού - δολοφόνησαν τον ποιητή Δώρο Λοΐζου, ο Βάσος Λυσσαρίδης δήλωνε: -Οι ιδέες δεν δολοφονούνται!Οι ιδεολόγοι όμως; Και δολοφονούνται,  και λοιδορούνται, και καπηλεύονται. (Από σεβασμό στην 30ή Αυγούστου, ας μη δηλητηριάσουμε - κι εμείς - τους πλανημένους νέους με τις προσωπικές μας μαρτυρίες για όσους έφυγαν νωρίς: τον Τσε Γκεβάρα, τον Δώρο Λοΐζου, τον Γιώργο - Ξάνθο Τσικουρή κ.ά.π.) Αντί άλλου λόγου, οι στίχοι του Γιατρού, που επιμένει ως έφηβος ότι «Αυτή η γη δεν ανέχεται πια την ανέχεια»:

Το λιβυκό πετρέλαιο αλλάζει τις ισορροπίες


Τόσο κοντά και συνάμα τόσο μα­κριά! Το λιβυκό πετρέλαιο σπρώ­χνει τη χώρα στις αγκάλες των μεγάλων πολυεθνικών της ενέργειας, δημιουργώντας έναν ακόμη θύλακο για τον πλήρη έλεγχο των κοιτασμάτων του «μαύρου χρυσού» και του «γαλά­ζιου καυσίμου» από τους πολύ λίγους και πολύ ισχυρούς της ενέργειας...

Εάν θα έπρεπε να ενδιαφέρει κάποι­ον η ανακατανομή των συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανα­τολικής Μεσογείου – με τις εντάσεις, τις ανατροπές και τις ανοικτές ή καλυμ­μένες επεμβάσεις –, αυτός θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα. Άλλωστε, όλως τυ­χαίως, οι χώρες που πέρασαν διά του πυρός και του σιδήρου των εξεγέρσε­ων και των ανατροπών είναι εκείνες που «ακουμπάνε» ή επηρεάζουν την οικονομική ζώνη της χώρας μας, αυτό που ονομάζουμε ΑΟΖ. 

Η Αίγυπτος μπορεί να άνοιξε τον... χορό των διαδηλώσεων, αλλά η Λιβύη ολοκληρώνει την πλήρη ανατροπή των δεδομένων που ίσχυαν μέχρι πρόσφα­τα, όσον αφορά την περιοχή όπου επε­κτείνονται τα ελληνικά συμφέροντα στον Νότο.

Ένα παραμύθι για την άκρια του κόσμου που κάηκε πρόσφατα


Μια φορά κι έναν καιρό ήτανε κάπου πολύ μακριά, σε μέρη άγνωστα, ένα ψηλό βουνό που είχε πάνω του λίγα μικρά χωριά κι ένα δάσος.
 Κανείς δεν του ’δινε σημασία του βουνού εκείνου διότι ήτανε μακριά από την Πολιτεία.

Σημασία δεν έδινε κανείς ούτε στους μετρημένους στα δάχτυλα των δυο χεριών ανθρώπους που κατοικούσανε τα χωριά του, καλλιεργούσανε τα λιγοστά του χώματα και βόσκανε τα ζώα τους στα βοσκοτόπια του.
 Έτσι, το βουνό, το δάσος, οι άνθρωποι και τα ζώα ζούσανε μια ήσυχη ζωή, δίχως πολλές πολλές συναναστροφές, αναπνέανε τον καθαρό τους αέρα και καμαρώνανε το πράσινο τους που είχε αρχίσει να δείχνει το μπόι του ξανά ύστερα από τη μεγάλη φωτιά που το ’χε κάψει προ εικοσαετίας.

Μια μέρα όμως ήρθε στην Πολιτεία ο Επενδυτής.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΥΛΑ ΑΚΡΙΒΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΘΗΛΙΑ» ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)!

Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ DELEK ΘΕΤΕΙ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Όλα δείχνουν ότι οι επιλογές της Κύπρου στο όνομα της «ασφαλούς» εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, την θέτουν όλο και πιο στενά κάτω από την Ισραηλινή «προστασία», η οποία περισσότερο μοιάζει με θηλιά στο λαιμό της Κύπρου.
Τρεις προϋποθέσεις θέτει στη Λευκωσία η ισραηλινή εταιρεία φυσικού αερίου Delek, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρόσφατη επίσκεψη (την περασμένη Δευτέρα 22/8) υψηλότατων στελεχών της στην Κύπρο, ξεκαθάρισε τις προθέσεις της αλλά και επαναβεβαίωσε τη βούλησή της για στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα του φυσικού αερίου.
Πιο συγκεκριμένα, η Delek θέτει τρεις βασικές προϋποθέσεις-όρους:
1. Πρώτον, να έχει ρόλο και μερίδιο στο οικόπεδο 12 της Κύπρου, το επονομαζόμενο "Αφροδίτη". Τα δικαιώματα αυτού του οικοπέδου τα έχει εξασφαλίσει η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, η οποία έχει από κοινού με την ισραηλινή Delek τα δικαιώματα στα πλούσια οικόπεδα του Ισραήλ "Λεβιάθαν", "Tamar" και "Dalit". Η πρόταση αυτή προωθείται και από πλευράς Noble, ωστόσο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τον τελικό λόγο, μιας και το συμβόλαιο έγινε αρχικά με την αμερικανική εταιρεία.

ΣΙΔΕΡΟΦΡΑΧΤΗ ΠΟΛΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΝΟΨΕΙ ΔΕΘ!

4.500 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, ΟΜΑΔΕΣ ΔΕΛΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ, ΚΙΝΗΤΟΙ ΦΡΑΧΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΕΣ ΝΕΡΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ «ΥΠΟΔΟΧΗΣ» ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ!
 ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ!  
10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ! 

Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί επιστρατεύονται για τις μεγάλες διαδηλώσεις ενόψει της ΔΕΘ, ενώ μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη οι κινητοί σιδερένιοι φραγμοί που χρησιμοποιήθηκαν στο Σύνταγμα κατά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας επί του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος αλλά και όχημα εκτόξευσης νερού.
Η κυβέρνηση τρομοκρατημένη από την αναμενόμενη κοσμοπλημμύρα των διαδηλωτών που φαίνεται ότι θα κατακακλύσει τη Θεσσαλονική ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ και με στόχο να δημιουργήσει κλίμα φόβου προκειμένου να αποτραπεί η μαζικότερη δυνατή προσέλευση των πολιτών προχωράει στην μετατροπή της πόλης σε κλειστό φρούριο με την παρουσία χιλιάδων αστυνομικών αλλά και κατασταλτικών μέσων που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.
Το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο θα θυμίζει φρούριο μετά τις αποφάσεις για τον σχεδιασμό των αστυνομικών μέτρων που λήφθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον αρχηγό Λευτέρη Οικονόμου. «Είναι τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν ληφθεί ποτέ σε εγκαίνια της ΔΕΘ» επιβεβαιώνουν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ στην εφημερίδα Μακεδονία οι οποίοι παραδέχονταν πως δεν έχουν συγκεκριμένη πληροφόρηση για πρόκληση εκτεταμένων επεισοδίων αλλά θεωρούσαν ότι τα μέτρα πρέπει να είναι αυξημένα λόγω της οργής των πολιτών από τα οικονομικά μέτρα.
Τα πρωτοφανή σε μέγεθος αστυνομικά μέτρα προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις στον χώρο των συνδικάτων αλλά και στο κίνημα των Αγανακτισμένων, μέλη των οποίων μιλούν για προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα φόβου και να αποτραπεί στους πολίτες η κάθοδος στις μεγάλες διαδηλώσεις της ΔΕΘ.

Στις ρίζες της οικονομικής κρίσης

 

Εισαγωγή στο αφιέρωμα «Η εξάντληση της δυτικής ηγεμονίας, οι μετασχηματισμοί του παγκόσμιου συστήματος και η Ελλάδα», από το δεύτερο τεύχος του νέου Λόγιου Ερμή που κυκλοφορεί.

Διανύουμε μια κομβική στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας. Στιγμή μιας στροφής μεγάλης κλίμακας, κατά την οποία ο «δυτικός άνεμος», που για αιώνες φυσούσε δυνατότερα από κάθε άλλον και κυριολεκτικά σάρωσε τον πλανήτη, υποχωρεί μπροστά στον «ανατολικό», που φυσάει από τα βάθη της Άπω Ανατολής. 

Αυτή η αναστροφή των «ανέμων» σηματοδοτεί το τέλος της ηγεμονίας της Δύσης, αλλά ίσως και του δυτικού καπιταλισμού. Και πάντως μας φέρνει αντιμέτωπους με μια πρωτόφαντη συγκυρία.

Η μεταφορά του επικέντρου της παγκόσμιας συσσώρευσης στην Άπω Ανατολή, εγκαινίασε έναν δυϊστικό παγκόσμιο οικονομικό κύκλο, όπου ο πρώην «τρίτος κόσμος» και κατ’ εξοχήν η Ανατολή μεταβάλλονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας παραγωγής, συνεχίζοντας έναν ανοδικό κύκλο Κοντράτιεφ, ενώ την ίδια στιγμή στη Δύση βαθαίνει η οικονομική κρίση σε μια καθοδική πορεία χωρίς δυνατότητα αναστροφής, – παρά μόνον ίσως κάποια στιγμή και για ένα μέρος της ως παρακολούθημα του ανοδικού κύκλου της Ανατολής. Δηλαδή το πρώτο και βασικό στοιχείο της παρούσας κρίσης είναι η αντιφατική εξέλιξη των παγκόσμιων οικονομικών δεικτών, μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΑΝΟΧΗΣ?......


Τέσσερα χρόνια έκανα τσουκου τσούκου να πάρω συνολικά αύξηση 90 ευρώ. Λίγο λίγο κάθε χρόνο, το κατάφερα φέτος το Γενάρη. Θρίαμβος. 90 ολόκληρα ευρώ σε τέσσερα χρόνια.

Και ξαφνικά φτάνω στο μισθολογικό εκαθαριστικό του Αυγούστου που μόλις κρατάω συγκινημένη στα χέρια μου. Δύο  ιερά σύμβολα με τον κωδικό ΦΜΥ (φόρος μαλακίας υποτακτικών) με κατεβάζει εκεί που ήμουν 4 χρόνια πριν.

Σαν το μαρτύριο του Σίσυφου. Να σηκώνεις το μισθό δεκάρα δεκάρα μετά από ατελείωτες ώρες δουλειάς και να τον φτάνεις στη κορυφή και μολις φτάνεις έρχεται ο Παπαροικα και σου ρίχνει μια κλωτσιά έτσι για τη τιμή των όπλων.

Και δεν έχει έθρει ακόμα εκείνη η εισφορά –πως τη λέμε – για το ταμείο υπερ αναπαύσεως των ψυχών ημών, υπερ βωμών και εστιών, υπερπριζουνίκ που έλεγε κι ο Χάρυ...

Προωθήστε την αφίσα «Καταζητείται ο ΓΑΠ»

Πανεπιστήμια Νταχάου με λογότυπα χορηγών


Οξύνει τους ταξικούς φραγμούς ο νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ

του Λεωνίδα Βατικιώτη 

Mόνο καταμεσής του Αυγούστου μπορούσε να περάσει ο νόμος - έκτρωμα που ψήφισε στη Βουλή ο νεοφιλελεύθερος συρφετός ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Ακροδεξιάς και Ντόρας! Πρόκειται για ένα σκοταδιστικό νόμο που συνταιριάζει τις πιο αντιδημοκρατικές, αυταρχικές παραδόσεις του παρελθόντος με την πλήρη υποταγή στην αγορά που θα αποφασίζει στο εξής για τη χρηματοδότηση κι επομένως για την ίδια την ύπαρξη τμημάτων και σχολών.
Ο νέος νόμος πλαίσιο πάνω απ’ όλα όμως οξύνει σε πρωτοφανές επίπεδο για τις τελευταίες δεκαετίες τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. 

Πετάει έξω τα παιδιά της εργατικής τάξης από την τριτοβάθμια εκπαίδευση με πολλούς τρόπους.
Αρχικά με τους χρονικούς περιορισμούς που θέτει στη φοίτηση. Στη συνέχεια με την καθιέρωση διδάκτρων στον δεύτερο και τρίτο κύκλο σπουδών. Και τέλος μέσω του περιορισμού της δημόσιας χρηματοδότησης που θα θέσει υπό αίρεση τις δαπάνες φοιτητικής μέριμνας και ακόμα την ύπαρξη πολλών σχολών. Ήδη, από Σεπτέμβρη αναμένονται σαρωτικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων που ως ζητούμενο θα έχουν την άμεση μείωση των δαπανών και αποτέλεσμα τη στέρηση του δικαιώματος στην παιδεία χιλιάδων νέων παιδιών από τα πιο φτωχά στρώματα.

Eurobank - Αlpha.


Οσο πιο σοβαροφανής θέλει να ποζάρει η αντιεπιστημονικότητα τόσο περισσότερο βυθίζεται στην μπαρουφολογία.
Οι φορείς του συγκεκριμένου νομίσματος με τις δυο όψεις, με αφορμή τη συγχώνευση της Eurobank με την Alpha, δίνουν από χτες τα «ρέστα» τους.
*
«Πανηγυρίζουν» - και καλούν και το λαό να «πανηγυρίσει»! - για ένα τυπικό φαινόμενο στον καπιταλισμό: Το φαινόμενο της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, ειδικά σε συνθήκες κρίσης.
Αλλά γιατί το γεγονός ότι κάποιοι κεφαλαιοκράτες γιγαντώνονται έναντι κάποιων άλλων κεφαλαιοκρατών ανταγωνιστών τους, είναι μια εξέλιξη και ένα θέαμα για το οποίο ο λαός πρέπει να «ευφραίνεται»;

Η... τζάμπα εργασία απελευθερώνει

 
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
 
Ένα απίστευτο «κουβάρι» συνιστούν όλες οι επίσημες δηλώσεις, οι αναλύσεις, τα ρεπορτάζ και οι προβλέψεις για την τύχη της Ελλάδας το αμέσως επόμενο διάστημα: η βεβαιότητα περί επίσημης πτώχευσης, η διαπίστωση ότι η χώρα μας είναι πρακτικά αδύνατον να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, η παρότρυνση να της δοθεί περισσότερος χρόνος, η διαπιστωμένη αναποτελεσματικότητα της συνταγής. Η συνισταμένη όλων αυτών είναι ότι... «δεν τραβάει η φοράδα».

Αυτό βεβαίως ουδόλως πτοεί είτε την κυβέρνηση είτε την τρόικα, οι οποίες, παρότι πέφτουν συνεχώς από λάθος σε έγκλημα και από αποτυχία σε καταστροφή, συνεχίζουν την εφαρμογή της ίδιας απάνθρωπης συνταγής. Όμως, όχι: αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.

Η Ισλανδία έδωσε τα παπούτσια στο χέρι στο ΔΝΤ!

 
Το ΔΝΤ εκτός Ισλανδίας!

Του Νεοκλή Θεοδωρόπουλου
 
Μετά από περίπου 3 χρόνια χωρίζουν οριστικά οι δρόμοι του ΔΝΤ και της Ισλανδίας.
Η νεοφιλελεύθερη παγκόσμια «συνταγή» για προσφυγή των χωρών του πλανήτη στο ΔΝΤ, με ταυτόχρονη απώλεια εθνικής κυριαρχίας των χωρών που οι ηγέτες τους προσέφυγαν για «βοήθεια», έχει τις απώλειές της…
Η παρουσία του ΔΝΤ ως «σύμβουλος σωτηρίας» της Ισλανδίας είχε τα γνωστά σ’ εμάς αποτελέσματα… Όμως, χθες σε συνέντευξη τύπου η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Johanna Siguroardottir, ανακοίνωσε την αναχώρηση των συμβούλων του ΔΝΤ από τη χώρα της μέσα στις επόμενες ημέρες…
Μάλιστα, στην ίδια συνέντευξη τύπου ο Arni Pall Arnason, υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου, μιλώντας εξέφρασε τις ανησυχίες της πατρίδας του για τη «συνεργασία» ΔΝΤ-Ισλάνδίας και για τα προτεινόμενα μέτρα (welfare state) που εφαρμόζει το ΔΝΤ στη Λατινική Αμερική και Άπω Ανατολή

Τι σημαίνει τελικά “ανοικτό πανεπιστήμιο”; “Ανοίξαμε και σας περιμένουμε”;


Του Δημήτρη Πατέλη
Επίκουρου Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης,μελους της πολιτικης επιτροπης του Ε.ΠΑ.Μ
http://www.ilhs.tuc.gr/gr/dim_utop_83.htm

[ΟΥΤΟΠΙΑ, τ.83, 1-2.2009, σ.10-13, http://www.u-topia.gr/issues/83/10]


Το τελευταία χρόνια μεθοδεύεται (από ταγούς, ιθύνοντες, προθύμους και αφελείς) μια πρωτοφανής ιδεολογική και νοηματική λαθροχειρία. Οι φοιτητικές και πανεπιστημιακές κινητοποιήσεις βαφτίστηκαν αίφνης «κλειστό πανεπιστήμιο». Η λαθροχειρία αυτή εντάσσεται στο σύνολο των προπαγανδιστικών τρικ του νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος προτιμά εύηχους όρους για τις βρώμικες επιπτώσεις της στρατηγικής του: “απελευθέρωση τιμών” αντί για αισχροκέρδεια, “ελαστικοποίηση” και “ευελιξία” αντί για κατάργηση συλλογικών κεκτημένων και διεκδικήσεων, “δημοσιονομική πειθαρχία” αντί για αναδιανομή πόρων υπέρ του κεφαλαίου και κατά της εργασίας, “εξυγίανση” αντί για ξεπούλημα, “μεταρρύθμιση” - αντί για αντιδραστική αντιμεταρρύθμιση, “διασφάλιση ποιότητας” αντί για αγοραία αξιολόγηση, κ.ο.κ.

 
Όμως, κλειστό πανεπιστήμιο δεν είναι το αγωνιζόμενο πανεπιστήμιο, χώρος ελεύθερης έρευνας και παιδείας, προνομιακός χώρος κριτικού αναστοχασμού, που ανοίγεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και οικοδομεί δεσμούς με την εργαζόμενη πλειοψηφία.

Δάσκαλε που δίδασκες και νόμους δεν εκράτεις

thumb
Του Κωνσταντίνου Δ. Γεώρμα
Δρος Κοινωνιολογίας - συγγραφέα
 
Αυτό που η Ιστορία θα καταγρά­ψει για την παρούσα κρίση είναι ασφαλώς η διγλωσσία των κυρί­αρχων ελίτ (των πολιτικών υπαλλήλων των τραπεζών, όπως αναλύουν συχνά άλλες στήλες αυτής της εφημερίδας). Έτσι, με έκπληξη ανακαλύψαμε ότι η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε άλλα μας επιβάλλουν να πράξουμε και άλλες πολιτικές προωθούν στην ίδια τη χώ­ρα τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ μας επιβάλλονται περικοπές επιδομά­των, δημοσιονομική λιτότητα και περι­ορισμοί κρατικών επιδοτήσεων, οι Γερ­μανοί έκαναν τα αντίθετα!
Ας δούμε λοιπόν πού στηρίχθηκε η «επιτυχία της γερμανικής οικονομίας» μετά την κρίση του 2008.

Εξομολόγηση ενός νικημένου Στρατιώτη.


Μιλώ για τα τελευταία σαλπίσματα των νικημένων στρατιωτών,
.............
.............
Μα πιο πολύ μιλώ για τους ψαράδες
Π΄αφήσανε τα δίχτυα τους και πήρανε τα βήματά Του
Κι όταν Αυτός κουράστηκε, αυτοί δεν ξαποστάσαν
Κι όταν Αυτός τους πρόδωσε,αυτοί δεν αρνηθήκαν
Κι όταν Αυτός δοξάστηκε, αυτοί στρέψαν τα μάτια
Κι οι σύντροφοι τους φτύνανε και τους σταυρώναν
Κι αυτοί γαλήνιοι το δρόμο παίρνουνε π΄άκρη δεν έχει
Χωρίς το βλέμμα τους να σκοτεινιάσει ή να λυγίσει

Ορθιοι και μόνοι, μες τη φοβερή ερημία του Πλήθους.
(Από το ποίημα "Μιλώ" του Μανόλη Αναγνωστάκη).
................................................................................................
Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που κλείδωσα Αυτόν και τις Ιδέες 
Του στην κάμαρα με τα φαντάσματα.
Κι ήρθε ο (βιολογικός) του θάνατος...Και την ξεκλείδωσα...

Όταν η ληστεία κατά τη διάρκεια της μέρας συναντά τη ληστεία της νύχτας


Η Ναόμι Κλάιν για τις ταραχές στο Λονδίνο και την παγκόσμια οικονομική ληστεία

Συνεχίζω να ακούω παραλληλισμούς ανάμεσα στις ταραχές του Λονδίνου και άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων - τις σπασμένες βιτρίνες στην Αθήνα ή τα καμένα αυτοκίνητα στο Παρίσι. Και υπάρχουν ομοιότητες, αυτό είναι σίγουρο: μια σπίθα που την ανάβει η αστυνομική βία, μια γενιά που νιώθει παραμελημένη.

Ναι αλλά αυτά τα γεγονότα σημαδεύτηκαν από τις μαζικές καταστροφές ∙ οι λεηλασίες ήταν ήσσονος σημασίας. Υπήρξαν άλλωστε τα τελευταία χρόνια κι άλλες μαζικές λεηλασίες, και μάλλον πρέπει να μιλήσουμε και γι' αυτές. Υπήρξε η Βαγδάτη αμέσως μετά την εισβολή των ΗΠΑ - ένα παραλήρημα εμπρησμών και λεηλασίας που ερήμωσε βιβλιοθήκες και μουσεία. Τότε χτυπήθηκαν επίσης τα εργοστάσια. Το 2004 επισκέφθηκα ένα εργοστάσιο που κάποτε έφτιαχνε ψυγεία. Οι εργάτες του αφού είχαν αφαιρέσει καθετί που είχε αξία, μετά το έκαψαν ολοσχερώς, σε σημείο που η αποθήκη του εργοστασίου να μοιάζει με γλυπτό από λιωμένο μέταλλο.

Χωρίς κανένα σχόλιοΚΡΙΣΗ ΤΕΛΟΣ!!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ,ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΗΡΕΜΗΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ...


Σύγχρονος τρόπος ανατροφής παιδιών! Επιτυχία αποβλάκωσης 100%!