#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011

Από το «κραχ» πάμε τροχάδην στο ξεπούλημα


Oύτε στον χειρότερο εφι­άλτη του δεν θα μπορού­σε να φανταστεί το οικο­νομικό επιτελείο της κυ­βέρνησης όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στις αγορές. 

Δι­κές μας και ξένες. 

Η κατάρρευση των διεθνών αγορών, μετά την αμερικα­νική υποβάθμιση, πυροδότησε έναν δεύτερο κύκλο ξεπουλήματος στην Αθήνα, η οποία ζει χρηματιστηριακά χαμηλά εικοσαετίας.

Για τους παλιότερους, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. σύντομα θα βρεθεί στα επίπεδα στα οποία ήταν η (πάλαι ποτέ) Σοφοκλέους την περίοδο της... κυβέρνησης Μητσοτάκη!
 
Τι μας νοιάζει – θα πείτε – εμάς να βλέπουμε τους διάφορους μεγαλοσχήμονες, που άρπαξαν πριν από χρόνια τα λεφτά του κοσμάκη με τις εισαγωγές των εταιρειών τους, σήμε­ρα να εκμηδενίζονται; 
 
Δυστυχώς μας νοιάζει, για δύο λόγους:

ΕΥΡΩ ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ?


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
 
Κανένας δεν μπορεί πλέον να στοιχηματίσει με βεβαιότητα ότι το ευρώ θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον το κοινό νόμισμα δεκαεφτά χωρών - μελών της ΕΕ, που είναι σήμερα και, μάλιστα, με τάση διαρκούς επέκτασης και σε άλλα κράτη που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.Η οικονομική θύελλα που μαίνεται εδώ και τρία χρόνια στην Ευρώπη απειλεί να προσλάβει τα χαρακτηριστικά πολιτικοκοινωνικού κυκλώνα, που δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο - ούτε το ευρώ ούτε καν την ίδια την ΕΕ!
Οι φυγόκεντρες δυνάμεις που επικρατούν στην Ευρωζώνη είναι πλέονεξόφθαλμες, ορατές από τον καθένα. Από την περασμένη εβδομάδα, τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας στα δεκαετή κρατικά ομόλογα έφτασαν στο 6,5%, ξεπερνώντας κάθε όριο από το... 1997 όταν δηλαδή η ιταλική λιρέτα και η ιταλική πεσέτα ήταν δύο πολύ αδύναμα εθνικά νομίσματα.
 Το χειρότερο είναι ότι ξεπέρασαν και το όριο που μόλις είχευπερβεί πέρσι η Ελλάδα είχαν τεθεί σε κίνηση οι μηχανισμοί τελικής υπαγωγής της υπό καθεστώς Μνημονίου!

H ΠΕΙΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ..ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ...


Πλήρης η εξάρτηση της διατροφής μας από τις εισαγωγές.

Του Νίκου Ταυρή.
 
Περίπου 13 εκατομμύρια αιγοπρόβατα εκτρέφονται στην Ελλάδα και αυτός είναι ίσως από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς αιγοπροβάτων στην Ευρώπη. 
Ένα ζωικό κεφάλαιο που θα μπορούσε να προσφέρει εργασία και μέλλον σε ένα σημαντικό αριθμό κατοίκων της ελληνικής υπαίθρου.
 
Κι όμως, τα στοιχεία που προκύπτουν από τους αρμόδιους οργανισμούς είναι απολύτως ανησυχητικά:
μέσα σε μια πενταετία (2006-2010) ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων μειώθηκε περίπου 10%. 10.000 κτηνοτρόφοι «χάθηκαν», ενώ και η επάρκεια της κατανάλωσης σε αιγοπρόβειο κρέας και γάλα απειλείται από τις φθηνές και αθρόες εισαγωγές από χώρες με οργανωμένη κτηνοτροφία.

ΜΕ ΝΕΟ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ ΟΠΛΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Νομοσχέδιο με διατάξεις που ποινικοποιούν τη δημόσια έκφραση γνώμης, εφόσον αυτή αποδεδειγμένα παρακινεί μεγάλο αριθμό ατόμων στη διάπραξη κάποιου τρομοκρατικού αδικήματος, έχει στα χέρια του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου. Πρόκειται για τη μεταφορά στην ελληνική έννομη τάξη της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και της απόφασης της Ε.Ε. για την πρόληψη της τρομοκρατίας.
Τρία είναι τα νέα τρομο-αδικήματα που τυποποιούνται με το σχέδιο αυτό ως νέες συμμετοχικές μορφές τρομοκρατικής δράσης στο άρθρο 187Α του ποινικού κώδικα: η δημόσια πρόκληση (διέγερση) για τέλεση τρομοκρατικού αδικήματος, η στρατολόγηση σε τρομοκρατική ομάδα και η εκπαίδευση υποψήφιων τρομοκρατών σε χρήση εκρηκτικών υλών (μέσω Διαδικτύου).
Τα αδικήματα αυτά συμπληρώνουν το θεσμικό έκτρωμα της έκτακτης τρομονομοθεσίας που απλώνεται τα τελευταία δέκα χρόνια (κυρίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου) σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Με την εισαγωγή και στην ελληνική νομοθεσία των τριών νέων τρομο-αδικημάτων, ουδείς μπορεί πλέον να εγγυηθεί ότι σ' αυτά δεν θα συμπεριληφθούν ως ποινικά κολάσιμες, απόψεις, ιδέες και ανοικτές κοινωνικές δράσεις ατόμων, συλλογικών φορέων και πολιτικών οργανώσεων, τους οποίους οι μηχανισμοί καταστολής αυθαιρέτως θα χαρακτηρίσουν «επικίνδυνους» για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια του κράτους.

Η αντίσταση στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση
ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
 
Η αυθόρμητη εξέγερση της «υπο-τάξης» στη Βρετανία δηλαδή των κατεξοχήν θυμάτων της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης (εξέγερση, που σύσσωμο το πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανoμένων των Εργατικών, και με την ανοχή των εργατικών συνδικάτων χαρακτηρίζουν ως «εγκληματική δραστηριότητα» που πρέπει να συντριβεί με μαζικές συλλήψεις και πολύχρονες φυλακίσεις!) ανέδειξε ένα γεγονός γενικότερης σημασίας. Ότι, παρά την παραπλανητική φιλολογία της ρεφορμιστικής αριστεράς για τη δήθεν τεράστια σημασία σήμερα των ειρηνικών εκδηλώσεων τύπου πλατείας Συντάγματος στην ανατροπή τυραννικών καθεστώτων (που στην πραγματικότητα δεν επαληθεύτηκε πουθενά παρά μόνο όπου τα συμφέροντα των ξένων και ντόπιων ελίτ συνέπιπταν με τα αιτήματα των πλατειών --Τυνησία, Αίγυπτος), οι λαοί στην απόγνωσή τους πάλι καταφεύγουν στις ιστορικές μορφές εξέγερσης. Και αυτό, διότι ξέρουν καλά ότι οι εξεγέρσεις αυτές δεν μπορούν ποτέ να αγνοηθούν από τις ελίτ, όπως οι ειρηνικές εκδηλώσεις των πλατειών (στις οποίες προσχώρησαν τώρα ακόμη και οι «προοδευτικοί» Σιωνιστές!) που δικαιολογημένα εγκωμιάζουν οι ελίτ και τα συστημικά ΜΜΕ. 

Εχουμε και λέμε...

- Περί τες ελληνικές νήσους, έμαθα, διέκοψε τον τσαμπουκαλίδικο
πατριωτισμό της η βασιλική οικογένεια Παπανδρέου-Βενιζέλου.
Προφανώς επέλεξαν να διαμορφώσουν "προσωπική γνώμη" για τις
άφθαστες ομορφιές τους...
Σου λέει...τρόϊκα έρχεται...6η δόση ψάχνουμε...
Νάχουμε κάτι στα υπόψη να ρίξουμε στο διαπραγματευτικό τραπέζι!!


- Αυτές οι συναντήσεις Μέρκελ-Σαρκοζί μοιάζουν σαν ραντεβουδά-
κια ερωτευμένων...
Ανανεώνουν όρκους πίστης και αλληλοϋποστήριξης.
Μεθαύριο (ξανα)παντρεύονται στην Παναγιά των Παρισίων...
Ο Κουασιμόδος και η Εσμεράλδα!!

Πιο ζόρικη η στάση των Ευρωπαίων


thumb
Τον πανικό της για τις ραγδαί­ες εξελίξεις προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση έπειτα από τις δηλώσεις των Γερμα­νών ότι σκοπεύουν ναξανανοίξουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Η αναταραχή στην αγορά ομολόγων και τα χρηματιστή­ρια έβγαλε στην επιφάνεια τον σκε­πτικισμό που υπήρχε, αναδεικνύο­ντας ότι υπάρχουν ακόμα πολλές λε­πτομέρειες πουδεν έχουν διευκρινι­στεί, οι οποίες αφορούν και τοελλη­νικό πακέτο «διάσωσης».
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών προσπαθούν να καλύψουν την ανησυχία τους με επαφές με Ευρωπαίους αξιωματού­χους και διαρροές ότι η Αθήνα πιέζει για άμεση εφαρμογή των αποφάσε­ων, αλλά και για την έκδοση ευρωομολόγου. Όλα αυτά, όμως, είναι προ­πέτασμα καπνού, διότι επί της ουσίας, τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Ευ. Βενιζέλος εισέπραξαν σκληρή στάση και την απάντηση «κάντε την δουλειά σας πρώτα και μετά συζητήστε».
Και αυτό επειδή, μετά τις αποφά­σεις του Ιουλίου, τις οποίες η κυβέρ­νηση έσπευσε να πανηγυρίσει ως τε­τελεσμένο γεγονός, υπήρξε «κοιλιά» τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και σε αυτό των αποφάσεων.

Δραχμή ή Ευρώ;


Για τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ η επιστροφή στην δραχμή ισοδυναμεί με καταστροφή! 
Για ποιο λόγο, δεν λένε.
Σερβίρεται σαν αξίωμα και οι εξηγήσεις περιττεύουν.
Είναι καταστροφή, επειδή είναι …καταστροφή, πάει και τελείωσε!

«Καταστροφικό για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο κ. Ευ. Μυτιληναίος το σενάριο επιστροφής στη δραχμή», διαβάζουμε στο ΒΗΜΑ. Πουθενά εξήγηση να θεμελιώνει τον ισχυρισμό…

Τα ίδια και η Παπαρήγα, η οποία μάλιστα δεν κουράζεται να μας προειδοποιεί: «Η επιστροφή στη δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική»!

Το πώς και το γιατί το κρατάει μόνο για τον εαυτό της.

ΤΡΙΑ ΣΕΡΒΙΕΤΑΚΙΑ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΑΚΙ ΤΩΝ ΕΛΙΤ


του Αντώνη Ανδρουλιδάκη

Στη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί που έγινε στις 21 Ιουλίου στο Βερολίνο, ελάχιστοι γνωρίζουν, ότι η πραγματική ατζέντα αφορούσε εκτός -της «συμφωνίας σωτηρίας»- και στη διανομή των «ελληνικών ιματίων». 
 
Οι πληροφορίες αυτές, που έφτασαν καθυστερημένα –ως συνήθως- στην ελληνική κυβέρνηση, αντήχησαν στ’ αυτιά των κυβερνητικών στελεχών, όπως το αιφνίδιο ουρλιαχτό του λύκου που έχει ήδη εισβάλλει μέσα στην αγέλη των προβάτων. 
 
Δεν νομίζω όμως πως θα περίμενε κανείς τη διεθνή καταγγελία των μεθοδεύσεων αυτών.

Βρεγμένη σανίδα χρειάζεται…


Ποντίκι

Oι εφτά πληγές της Ελλάδας


Έλλειμμα, ανεργία, μείωση του τζίρου, λουκέτα, φόροι- ΦΠΑ, κατασχέσεις και… άστεγοι αποτελούν τις εφτά πληγές της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο Αύγουστος του 2011 θα μείνει στην ιστορία γιατί το έλλειμμα διογκώθηκε, η ανεργία πέρασε το 16%, ο τζίρος των εκπτώσεων έπεσε κατά 25%, τα λουκέτα πύκνωσαν, έγιναν εκατοντάδες κατασχέσεις και οι άστεγοι πύκνωσαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων. 
Ακολουθεί η αύξηση του ΦΠΑ που θα φέρει έως και 120.000 νέους ανέργους ενώ το χρηματιστήριο αποδεικνύεται βαρέλι χωρίς πάτο, καθώς έπεσε κάτω από τις....... 1000 μονάδες, επιστρέφοντας στα επίπεδα του… 1997!

Τα αδιέξοδα της αντιπροσώπευσης και η ανάγκη επανόδου στην Άμεση ΔημοκρατίαΚορνήλιος Καστοριάδης
 
  Δημοκρατία σήμερα δεν υπάρχει πουθενά. Υπάρχουν το πολύ φιλελεύθερες ολιγαρχίες σε ορισμένες χώρες σχετικά προνομιούχες. Πρέπει να είμαστε τώρα πάνω από πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι πάνω στη γη. Είναι ζήτημα αν υπάρχουν 500 ή 600 το πολύ 700 εκατομμύρια ανθρώπων, που ζουν σε χώρες, όπου η πείνα δεν είναι καθημερινό πρόβλημα, όπου η καταδίωξη, η φυλάκιση, η ανελευθερία δεν είναι η καθημερινή πραγματικότητα.

     Αλλά και σε αυτές τις οικονομικά αναπτυγμένες και πολιτικά -ας πούμε- φιλελεύθερες χώρες η κατάσταση, ενώ φαίνεται περίπου βιώσιμη, είναι στην πραγματικότητα απελπιστική. Είναι απελπιστική, γιατί ο καθένας δυστυχώς δεν κοιτάει πιό μακριά από την μύτη του. Τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα είναι τεράστια. Είναι πρώτα - πρώτα το πρόβλημα που ανέφερα προηγουμένως, ότι τα 6/7 εάν όχι τα 7/8 του κόσμου ζούνε σε ένα καθεστώς φτώχειας και τεραστίας καταπίεσης. Είναι έπειτα το πρόβλημα το οικολογικό, για το οποίο ο καθένας αδιαφορεί ή ενδιαφέρεται για μικρές του απόψεις, τη στιγμή που ζούμε πάνω σε μια μπαρουταποθήκη, ή αν προτιμάτε μιά άλλη παρομοίωση, πριονίζουμε συστηματικά, καθημερινά το κλαδί, επάνω στο οποίο είμαστε καθισμένοι.