#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011

Αυτοί χωρίς εμάς τίποτα… Εμείς χωρίς αυτούς τα πάντα


 

Την Πέμπτη 28 Ιούλη πραγματοποιήθηκε νέα 24ώρη απεργία, η οποία κηρύχθηκε από το ΣΜΤ και το ΣΕΤΗΠ  ενάντια στις 5 συνδικαλιστικές και καταχρηστικές απολύσεις συναδέλφων και την παραβίαση των ωραρίων εργασίας και στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Η απεργία περιφρουρήθηκε τόσο στην έδρα της επιχείρησης στην Κυψέλη, όσο και στο κτίριο που μίσθωσε η εργοδοσία στο Κορωπί, νομίζοντας πως θα αποφύγει νέες απεργίες μετά την κινητοποίηση της 19ης Ιούλη. Οι εργαζόμενοι δεν εισήλθαν στους χώρους δουλειάς, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η εποχή της λογικής «έχω λεφτά και κάνω ότι θέλω» που εφαρμόζεται στην εταιρία δεν περνά πια και πως οι εργαζόμενοι μπορούν να την αντιμετωπίζουν αποφασιστικά. Η απεργία της 28ης Ιούλη όμως, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί απέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως αντιλαμβάνεται η εργοδοσία όχι μόνο το δικαίωμα στην εργασία αλλά και τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Πάσχο,καλύτερα να γλείφεις παρά να γράφειςΜε χτεσινή απόφασή του (σ.σ:το άρθρο γράφτηκε στις 6/8 ) ,ο υπουργός δικαιοσύνης Μ.Παπαϊωάννου ανακοίνωσε τα ονόματα των μελών της επιτροπής,η οποία θα αναλάβει το νομοπαρασκευαστικό έργο του νόμου για την ταυτοποίηση των διαχειριστών blogs και τη διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου.Μεταξύ των “σοφών” της επιτροπής είναι και ο γνωστός δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής,Πάσχος Μανδραβέλης.

Ποιος όμως είναι ο κύριος Μανδραβέλης και κυρίως ποιες είναι οι απόψεις του σχετικά με τα blogs; ….
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκαμε παλαιότερα δημοσιευμένα άρθρα του στα οποία εκθέτει τις απόψεις του σχετικά με τα όσα τώρα θα κληθεί να “νομοθετήσει”,αποσπάσματα των οποίων σας παραθέτουμε παρακάτω:

Η ηρωική πάλη των κομμουνιστών της Τασκένδης (Μέρος 1ο)


Του Γ.Γ.

 Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα του «Βήματος» με τίτλο: «Ο Ζαχαριάδης επέστρεψε μετά 55 χρόνια στο ΚΚΕ. Το ΚΚΕ αποκατέστησε πλήρως τον ηγέτη του» για το οποίο έχω πολλές ενστάσεις για τον τρόπο που έχει διατυπωθεί –αλλά δεν είναι τις παρούσης- θυμήθηκα ένα κείμενο ενός πρόωρα χαμένου συντρόφου και φίλου. Του Μήτσου Πέτσα. Ενός πρωτοπόρου εργάτη και κομμουνιστή. Εχει δημοσιευτεί στο τεύχος 3 της Μαρξιστικής, Λενινιστικής Επιθεώρησης –ΜΑΛΕΠ- (Ηταν θεωρητικό περιοδικό της ΣΑΚΕ), τον Γενάρη 1991.

Ο συγγραφέας αυτού του άρθρου γεννήθηκε στην Τασκένδη από γονείς μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Εζησε στα παιδικά του χρόνια τους διωγμούς των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων που δεν θέλησαν να αποδεχθούν το αναθεωρητικό πραξικόπημα στο ΚΚΕ. Τα γεγονότα που περιγράφει προέρχονται από στοιχεία που συγκέντρωσε διασταυρώνοντας τα σε δεκάδες συζητήσεις με επαναπατρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες. Η αναφορά αυτή ας θεωρηθεί σαν ελάχιστος φόρος τιμής σ' αυτούς που πέρασαν τα πάνδεινα μένοντας πιστοί στις αρχές και την κομμουνιστική τους συνείδηση.

Η ηρωική πάλη των κομμουνιστών της Τασκένδης

Η ηρωική πάλη των κομμουνιστών της Τασκένδης (Μέρος 2ο)


 Οι εκβιασμοί 
 
 
Στη συνέχεια, αρχίζει η ατομική πίεση σε έναν-έναν από τους α', β' και γ' γραμματείς των 9 κομματικών επιτροπών. Καλούνται στα γραφεία της Κομματικής Επιτροπής Τασκένδης, ένας-ένας, σε καθορισμένες ώρες και παρουσία πάντα των σοβιετικών γίνεται προσπάθεια από τους Στρίγγο και Τζεφρώνη να προσκυνήσουν τη φράξια. Με φωνές και απειλές ασκείται μια αφόρητη πίεση στα στελέχη, που θυμίζει ανακριτικά γραφεία. Κάθε μέρα, ο χώρος γύρω από τα γραφεία της Κομματικής Επιτροπής Τασκένδης γέμιζε από κομμουνιστές που άκουγαν απ' τα ανοιχτά παράθυρα του 2ου πατώματος το πανδαιμόνιο που γινόταν εκεί μέσα: 10 και 15 άνθρωποι, μαζεμένοι γύρω από έναν, να τον «ψέλνουν», να του βάζουν ερωτήσεις, να τον απειλούν κι αυτό επί ώρες.

Σενάριο «Αρμαγεδδών»

 Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου.

Οι αγορές αποκαλύπτουν τη συστημική κρίση του καπιταλισμού, αποδομούν το αρχιτεκτόνημα του ευρώ και μηδενίζουν πάλι το.. κοντέρ στην επιχείρηση «διάσωσης» της Ελλάδας.
 
Πόσες Μαύρες Δευτέρες, Μαύρες Τρίτες, Τετάρτες, Πέμπτες, Παρασκευές, πόσες Μαύρες εβδομάδες χωράει η ιστορία του σύγχρονου καπιταλισμού;
Αυτή η μάλλον γραφική διαδικασία καταγραφής «σταθμών» δεν έχει κανένα νόημα στο πλαίσιο της κρίσης που ξεκίνησε την άνοιξη του 2007 ως χρηματοπιστωτική και κορυφώνεται σήμερα ως κρίση κρατικού χρέους.

Χρειάστηκε να χυθεί πολύ αίμα -κυριολεκτικά και μεταφορικά- την τριετία αυτή για να παραδεχθούν οι λειτουργοί του καπιταλισμού-καζίνο ότι όλα όσα έχουν συμβεί από την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ μέχρι την «επίθεση» στα spreads των ιταλικών ομολόγων τις τελευταίες μέρες είναι συμπτώματα της ίδιας ασθένειας. 
Η οποία δεν κατονομάζεται, βεβαίως, για να αποφευχθεί η ιδεολογική φόρτιση που είχε οδηγήσει στη φαιδρή αντικαπιταλιστική ρητορεία των πολιτικών ελίτ το 2008, ωστόσο, περιγράφεται γλαφυρά.

Μια βόλτα στην Κοκκινιά και στους θερινούς κινηματογράφους του ονείρου!


Που να βρω χρώματα να ζωγραφίσω τις Κυριακές σου.  
Και οι Κυριακές σου, γιορτές


Από το Σάββατο ξεκινούσαν οι προετοιμασίες Η φωνή του κυρίου Θεμιστοκλή, ακούγεται στην γειτονιά που μόλις έχει ξυπνήσει. Σπρώχνει με τα χέρια το πολύτιμο φορτίο του. Πάνω σε τρεις ρόδες, ακουμπισμένο ένα ολόκληρο κατάστημα. Ένας πάγκος με μικρά και μεγάλα χωρίσματα,
σκεπασμένος με τζάμι που ανοίγει και από τις δύο πλευρές.
Μέσα εκεί, τα μαγικά του εμπορεύματα. Κουτάκια μικρά και ποιο μικρά, χρωματιστά και γυαλιστερά,μπουκαλάκια σε διάφορα σχήματα που μοσχοβολούν.
"Αρώματα, κολόνιες, εσάνς, έχω λεμόνι και γιασεμί, έχω φουζέρ και λεβάντα,γαρδένια και κίτρο.
Έχω κρέμα ημέρας και πούδρα το Calon, κρέμα nivea για τα χέρια σας και λοσιόν για το πρόσωπο, κραγιόν και μανό σε όλα χρώματα. Ελάτε κορίτσια, ελάτε κυράδες,.......
" αρώματα, κολόνιες, εσάνς" και ξανά από την αρχή.

Κόμματα και δημοσιογράφοι: οι συνυπεύθυνοι της απάτης


Αντωνης Αποστολου

Αγαπητέ Όψιμε, επαναστάτη Δημοσιογράφε.

Θα σου μιλήσω με ειλικρίνεια και όχι με προσποιητή ευγένεια.

Πριν μιλήσω για την πολιτική , η εντύπωσή μου για τους δημοσιογράφους είναι ότι είναι πιόνια των εργοδοτών τους με μεγάλη συνενοχή στη διαπλοκή και στο έγκλημα χρεοκοπίας της χώρας.

Η δικαιολογία ότι όλοι οι δημοσιογράφοι δεν είναι ίδιοι δεν ευσταθεί γιατί η πλειοψηφία στον κλάδο είναι όπως περιγράφουμε ανωτέρω και επομένως αυτοί που δεν είναι, δηλαδή μιλάμε για κανένα 10% του κλάδου που χαρακτηρίζονται από τους συναδέλφους κατά καιρούς γραφικοί και φαντασιόπληκτοι, αυτοί ας μας συγχωρήσουν δεν τους αφορά το σχόλιο.

Πρέπει να τους πάρουμε με τις πέτρες και γρήγορα.


Νύχτα πήρε την απόφαση ο Λοβέρδος για παρακράτηση του 50% των  γλίσχρων συντάξεων των χρονίως νοσηλευομένων ψυχικά ασθενών και απόδοσής της στο φορέα όπου νοσηλεύεται ο ασθενής.

Απόφαση που την δικαιολογούν με βάση την αρχή για περιστολή δαπανών του δημοσίου στην υγεία και πρόνοια!
Απόφαση όμως, που βασίζεται στην αρχή: διάλυση των πάντων, μίσος γι αυτήν την κοινωνία.
Απόφαση απεχθής και αποκρουστική, που πάρθηκε από υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας που είναι και συνταγματολόγος και μάλιστα καθηγητής. Φουκαριάρηδες φοιτητές!
Απόφαση που ποδοπατά τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων από τους ασθενείς.
Απόφαση στην οποία αυτοί δεν μπορούν να αντισταθούν με κανένα τρόπο.
Απόφαση που δεν θα φέρει στα ταμεία των τοκογλύφων, εκδοροσφαγέων δανειστών μας παρά λίγες χιλιάδες ευρώ.

Οι διώξεις των καταλήψεων, κομμάτι της καταστολής των κοινωνικών αγώνων


από arsenelupin

Στις 13 Ιουλίου, κάτοικοι της Αυτοδιαχειριζόμενης Εστίας (στις παλιές εστίες του Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου) κατευθυνόμενοι προς την κατάληψη βρίσκουν τις πύλες που «προστατεύουν» το ίδρυμα κλειστές, απαγορεύοντάς τους την προσέλευση στο κτίριο. Την επομένη, μετά από σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. μαθαίνουν ότι υπάρχει σχέδιο για εκκένωση του κτιρίου μέσα στον Αύγουστο, μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου σχετικά με το πανεπιστη-μιακό άσυλο. Σε διαφορετικό τόπο και χρόνο αλλά για τους ίδιους λόγους, απειλείται και η κατάληψη Δέλτα στη Θεσσαλονίκη, όπου η διοίκηση του ΤΕΙ Θεσ/κης επιδιώκει την εκμίσθωση του κτηρίου. Να θυμίσουμε επίσης ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν εισβολές από αστυνομικούς για «έρευνα» στην κατάληψη Ορφανοτροφείου στη Θεσσαλονίκη (στις 16 Ιουνίου) και στην κατάληψη Πατησίων και Σκαραμαγκά στην Αθήνα (στις 29 Ιουλίου). Στη 2η περίπτωση συνελήφθη ένας σύντροφος, ο οποίος απαίτησε να είναι παρών κατά την έρευνα. Στον σύντροφο αποδόθηκαν οι κατηγορίες της διατάραξης οικιακής ειρήνης, της οπλοκατοχής για κάποιες σημαίες και –το πιο εξωφρενικό- της κλεπταποδοχής για την κατοχή των υπολογιστών που βρέθηκαν στο κτήριο.

Βουλιάζει η ευρωζώνη πνίγεται η κυβέρνηση


Του Γ. Δελαστίκ - "Πριν"

Διαλυτικά φαινόμενα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο εμφανίζονται πλέον όλο και πιο συχνά, σε όλο και μεγαλύτερη έκταση και με όλο και ισχυρότερη ένταση στην ευρωζώνη. 


Κανένας πια δεν είναι διατεθειμένος να στοιχηματίσει με βεβαιότητα στην επιβίωση του ευρώ με τη σημερινή του μορφή, ενώ μειώνονται ραγδαία οι υποστηρικτές του ακόμη και στις χώρες που αποτελούν τον πυρήνα της νομισματικής ένωσης. 

Σε πολιτικό επίπεδο, οι ηγέτες της ΕΕ τρώγονται δημόσια σαν τα σκυλιά, επιτείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας αναφορικά με την πολιτική βούληση της Γερμανίας και των άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων να επιμείνουν μέχρι τέλους στο ευρώ.

Δούλος της ΕΕ και του Ράιχ


του Γιώργου Δελαστίκ 

Ωμός, όπως πραγματικά ταιριάζει σε έναν υπουργό Οικονομικών του Ράιχ, ο Bόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αλαζονικός, όπως ταιριάζει σε έναν Γερμανό στις δηλώσεις που έκανε στο περιοδικό Στερν: «Ένα κράτος-μέλος της ΕΕ με προβλήματα, το οποίο δέχεται βοήθεια, πρέπει σε αντάλλαγμα να παραδίδει στην ΕΕ ένα μέρος των κυριαρχικών του δικαιωμάτων», τόνισε. Όποια χώρα της ΕΕ δανείζεται δηλαδή από τους «φίλους» και τους «εταίρους» της δηλαδή, θα περνάει σε κατάσταση υποτέλειας, χάνοντας την υπόστασή της ως κυρίαρχο κράτος! Θα μετατρέπεται δηλαδή σε επαρχία του Ράιχ με περιορισμένα δικαιώματα, ήθελε να πει ο Σόιμπλε αλλά για την ώρα κρίνει ότι δεν ωρίμασαν οι συνθήκες για να το διακηρύσσει ανοιχτά και δημόσια.

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Αδυσώπητες κόντρες και ανταγωνισμοί


Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση σε βάθος δεκαετιών προαναγγέλλει ο ΟΟΣΑ. Ξεκινά η φοροληστεία από τον «εφαρμοστικό νόμο». Πακτωλός κεφαλαίων στα μονοπώλια για τη διάσωση του εκμεταλλευτικού συστήματος
 Μπόλικο δρόμο έχει ακόμη να διανύσει η διαδικασία καταστροφής υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, αυτών που σήμερα λιμνάζουν στα σεντούκια της πλουτοκρατίας, που βρίσκονται σε αναζήτηση φρέσκου ζωτικού χώρου και πεδίων κερδοφορίας.
Παρά και τις αποφάσεις «σωτηρίας» που πάρθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, για τη λεγόμενη «οικειοθελή συμμετοχή» ιδιωτών (τραπεζών και άλλων μεγαλορεντιέρηδων), για το «κούρεμα» και την επιμήκυνση του κρατικού χρέους, σήμερα ξεσπούν νέοι αδυσώπητοι ανταγωνισμοί για το ποιος από αυτούς και σε ποιο βαθμό θα «πληρώσει το μάρμαρο». 

Προς εθισμένους χρήστες...Και όταν σου ζητήσουν τη δόση....θα πληρώσεις με ...τις κωλοτρίχες σου!!!
gregor der grieche

«Το Κεφάλαιο» για ηλίθιους *


του Λευτέρη Ριζά

«Προκαλείτε», «Σκανδαλίζετε», «Εντυπωσιάζετε» το κοινό προκειμένου να πουλήσετε, συμβουλεύουν οι  διαφημιστές. Τη «συνταγή» τη βλέπουμε καθημερινά να εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις διαφημίσεις: από αυτοκίνητα μέχρι είδη καθαρισμού. Ακόμα και στους τίτλους των βιβλίων η «συνταγή» έχει αρχίσει από καιρό να εφαρμόζεται.

            Η κρίση που έχει αγκαλιάσει τον κόσμο έχει προκαλέσει μια έκρηξη έκδοσης βιβλίων σχετικά με τις αιτίες της, την έξοδο από αυτήν κλπ κλπ. Σχετικοί κατάλογοι βρίσκονται πάρα πολύ εύκολα. Ένα ακόμα βιβλίο πως θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου να το διαβάσει; Πως θα πείσει ότι λέει κάτι καινούργιο, πρωτότυπο, πιο σημαντικό από τα προηγούμενα που γι’  αυτό αξίζει να αγοραστεί και να διαβαστεί; Μήπως ένας «προκλητικός» τίτλος είναι ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλιστεί μια επικερδής – για τον εκδότη και τον συγγραφέα – κυκλοφορία του;

            Μάλλον έτσι σκέφτηκαν οι εκδόσεις Α.Λιβάνη και ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Μπογιόπουλος και του έδωσαν τον τίτλο «Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε». Για τον καπιταλισμό γράφουν πάρα πολλοί. Για ηλίθιους, όμως, πόσοι; Στο τίτλο εκείνο που «τραβάει» είναι εκείνο το «Ηλίθιε». Ένα βιβλίο για τον καπιταλισμό γραμμένο για «ηλίθιους» πρώτη φορά συμβαίνει. Κάνουν πολύ μεγάλο λάθος όσοι εξισώνουν ένα βιβλίο γραμμένο με τέτοιοι τρόπο «πολύ προσιτό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο για τον μέσο αναγνώστη που αναζητά να μάθει τι συμβαίνει με την σημερινή κρίση», με την ηλιθιότητα. 

            Το σύνολο σχεδόν των έργων του Μαρξ-Ένγκελς, Λένιν, Μάο, Γκράμσι, Ρόζας Λούξεμπουργκ κλπ και των νεότερων Πωλ Σουήζυ, Μάγκντοφ, Πωλ Μπάραν, Λήο Χούμπερμαν [με εκείνο το αξέχαστο «Τα υλικά αγαθά του ανθρώπου»], του Σαμίρ Αμιν και άλλων, αλλά και διάφορα μαρξιστικά περιοδικά, όπως αυτό που είχα την τιμή να εκδίδω επί 35 χρόνια ελληνικά  – το Monthly Review -  γράφουν όλοι και όλα για τους απλούς ανθρώπους. Για τους εργάτες, τους φτωχούς κλπ και φυσικά και για τους επιστήμονες, φοιτητές, διανοούμενους. Για τους μοναδικούς που δεν έγραφαν ήταν για τους «Ηλίθιους». Ποτέ δεν χαρακτήρισαν το κοινό που απευθύνονταν «Ηλίθιο».
            Γιατί άλλο να γράψεις ένα βιβλίο εκλαϊκευτικό – χωρίς βέβαια να εκχυδαϊζεις αυτό που θέλεις να εξηγήσεις με τρόπο προσιτό και κατανοητό για κάποιους εντελώς αμύητους – κι άλλο να θεωρείς ότι ακριβώς αυτοί οι «αμύητοι» είναι ηλίθιοι επειδή μέχρι στιγμής δεν ήξεραν τις βαθύτερες αιτίες του φαινόμενου που θέλεις να τους εξηγήσεις. Γιατί ο Μαρξ όταν έγραφε «Το Κεφάλαιο» εξηγούσε, για πρώτη φορά, ακριβώς το «μυστικό» της λειτουργίας του κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Ο πλήρης τίτλος ήταν «Το Κεφάλαιο- κριτική της πολιτικής οικονομίας» και όχι «Το Κεφάλαιο» για ηλίθιους.

            Ο τίτλος του βιβλίου δεν επιλέχτηκε μόνο για να προκαλέσει και να πουλήσει. Εκφράζει και τον ψυχισμό του συγγραφέα του. Που νομίζει ότι αυτός «καταλαβαίνει» ότι για την κρίση φταίει ο καπιταλισμός  και όσοι δεν το έχουν καταλάβει είναι απλά «ηλίθιοι». Μόλις το καταλάβουν μοιραία θα ενταχθούν στις συνεπείς «ταξικές» δυνάμεις, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ.  Είναι κληρονόμος των αντιλήψεων και πρακτικών του «σταλινισμού» - και κάθε αντιλαϊκής εξουσίας. Την εποχή του Στάλιν όσοι διαφωνούσαν ήτανε είτε πράκτορες του ιμπεριαλισμού είτε ψυχοπαθείς και γι΄ αυτό διαφωνούσαν με τα όσα συνέβαιναν  στην πρώτη χώρα του Σοσιαλισμού. Οι μεν πήγαιναν στο εκτελεστικό απόσπασμα ή αν ήταν τυχεροί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αντιφρονούντων. Οι δεύτεροι – ως ψυχοπαθείς και ηλίθιοι – στα πασίγνωστα ψυχιατρεία.

            Αν κάτι δείχνει ο τίτλος του βιβλίου είναι  ότι δεν  υπάρχει «μαρξιστική φλόγα στο σημερινό ΚΚΕ». Ότι ο Ν. Μπογιόπουλος δεν βρίσκεται τυχαία ακόμα στο ΚΚΕ.

            Ως ερώτηση – και με αυτήν κλείνω – προς τον συγγραφέα και προς κάθε ένθερμο κριτικό του βιβλίου, που θα ήθελα να υποβάλλω είναι η εξής: Γιατί κατέρρευσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός, παν-ηλίθιε; Για πές μας δυο λέξεις και γι’  αυτό.

* Το σημείωμα αυτό γράφτηκε με αφορμή την ενθουσιώδη υποδοχή που έτυχε το βιβλίο του Ν. Μπογιόπουλου από τον Δημήτρη Καζάκη βλ gregor der grieche, 31/7/2011      

2 ΔΙΣ. ΑΝΤΛΗΣΑΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ, ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΑΠΟΤΙΜΩΝΤΑΙ 14 ΕΚΑΤ.!


Απλοί θεατές στα παιχνίδια με τη μετοχή της Alapis


Του ΜΙΧ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
 
Με την επίκληση της «συστημικής λογικής» επιχειρείται να δικαιολογηθεί η ανοχή των αρχών στο χρηματιστηριακό φούσκωμα της Alapis που ακουμπά και την Proton Bank. 
 
Υπόθεση που αν και παρουσιάζεται ως στιγμιαία φαίνεται να είναι διαρκής, καθώς ξεκινάει για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την προεδρία του Αλ. Πιλάβιου μέχρι των ημερών του Αν. Γαβριηλίδη και για το χρηματιστήριο από την εποχή του Σπ. Καπράλου μέχρι τη θητεία του νυν προέδρου Σ. Λαζαρίδη.
Συνακόλουθα και των πολιτικών προϊσταμένων τους, δηλαδή των υπουργών Οικονομίας από τον Γ. Αλογοσκούφη μέχρι τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον νυν «τσάρο» Ευ. Βενιζέλο.

Μην ενοχλείτε τις Εξουσίες.


- Είσαι Πολίτης και θέλεις να...σκεφτείς...να προβληματιστείς...
να πάρεις αποφάσεις;;
Βεβαίως και μπορείς να το κάνεις...
Μόνος σου και σε κλειστό χώρο.


- Θέλεις να μιλήσεις...να επικοινωνήσεις;;
Αλλοίμονο...φυσικά και επιτρέπεται...
Αρκεί να το κάνεις μόνος σου, απέναντι από καθρέφτη.


- Θέλεις να πας Πλατεία;;
Ελεύθερα...
Μόνο για καφέ ή κατούρημα.

Δύο ΜΟΝΟ είναι τα πολιτεύματα: Ολιγαρχία και Δημοκρατία. Ο σοσιαλισμός και ο καπιταλισμός δεν είναι πολιτεύματα, είναι οικονομικές “διαρρυθμίσεις”.


ΑΠΌ ANARMODIOS
Να τι λέει η ελληνική wikipedia στο λήμμα πολίτευμα

Με το όρο πολίτευμα ή πολιτικό σύστημα εννοείται το σύνολο των θεσμών, σύμφωνα με τους οποίους κυβερνάται ένα κράτος ή μια πολιτεία. Σε ό,τι αφορά το συνταγματικό δίκαιο είναι η ιδιάζουσα τάξη, σύμφωνα με την οποία η εκάστοτε πολιτεία ρυθμίζει την οργάνωση της εξουσίας και η θέση των πολιτών μέσα σε αυτή την τάξη. Ένας κάπως διαφορετικός -αλλά ισχύων- ορισμός για το πολίτευμα είναι το σύνολο των κανόνων που καθορίζουν ποια είναι τα άμεσα όργανα της πολιτείας, τον τρόπο εκλογής τους, τις μεταξύ τους σχέσεις και τον κύκλο αρμοδιότητάς τους, όπως επίσης και τη σχέση των ατόμων προς την πολιτική εξουσία.
Ουσιαστικά τα πολιτεύματα είναι δύο: Η ολιγαρχία και η δημοκρατία.

Πρόθυμοι και δωσίλογοι...


Η συστημική κρίση από τη χρηματοπιστωτική σφαίρα πέρασε στην «πραγματική οικονομία», έγινε κρίση δημοσίου χρέους και σήμερα προσλαμβάνει χαρακτηριστικά γενικευμένης πολιτικής-πολιτειακής κρίσης.
Ηαμφισβήτηση του συνόλου της πολιτικής των πολιτικών υπαλλήλων των εγχώριων και (κυρίως) διεθνών τοκογλύφων μετατρέπεται σε ολοένα ογκούμενο και πιο συγκροτημένο (από την άποψη των σκοπών) λαϊκό κίνημα.
Ενα κίνημα, που συγκλόνισε τις πόλεις της χώρας και εξώθησε στο παίγνιο της ιλαροτραγωδίας της «παραίτησης χάριν συναίνεσης» στη σφαγή του λαού, που μετεξελίχθηκε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης για τη διασκέδαση των εντυπώσεων.

Για την ταμπακιέρα μουγγέ η βουλευτής, αλλά και ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ!


 
Επειδή κουραστήκαμε με τους δήθεν και τις δήθεν, με όλους όσους προσπαθούν να αποδείξουν ότι τα ράσα κάνουν τους παπάδες, ορισμένα ερωτήματα, κυρίως προς τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά τις επιλογές του.
1. Η κυρία Παναρίτη εργάστηκε ή όχι για το αιμοσταγές δικτατορικό καθεστώς του Alberto Fujimori;
2. Η εργασία της ήταν κατασκευές σπιτιών με την «Panel Group»* και χρηματοδοτήσεις από οργανισμούς -ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ παρακαλώ…-* (όπως Διεθνής Τράπεζα κ.α.), που ήθελαν να στηρίξουν και να εδραιώσουν τον αμερικανοκίνητο δικτάτορα ή όχι;

Από υπαλληλάκος του ποιου σκληρού & αιμοσταγούς φασιστικού-δικτατορικού καθεστώτος της Λατινικής Αμερικής, διορίζεται από τον γΑΠ βουλευτής στο ΠΑΣΟΚ!
Κι αυτός ο αιμοσταγής δικτάτορας «έσωσε» το Περού από τους «κομμουνιστάς» με τη βοήθεια της Cia…
Πως είναι δυνατόν να...
επικαλείσαι σήμερα το «έργο» σου -μάλιστα να εκδίδεις βιβλία για το «έργο» σου- σε μια αμερικανοφασιστική δικτατορία ενός διεφθαρμένου δολοφόνου, χωρίς ντροπή;
Μόνο ο κύριος Κώστας Πλεύρης είναι περήφανος για τη συνεργασία του με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, αλλά τουλάχιστον αυτός δεν είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ…
 

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ-ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ-ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ-ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ! 
lafazanis-enet1ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!
 
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ

Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας υποτροπιάζει την καπιταλιστική κρίση και οξύνει στο έπακρο τα εκρηκτικά προβλήματα της ευρωζώνης, η οποία ήδη βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού!
Ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις ιστορικές εξελίξεις.
Η Ελλάδα σε αυτό το φρικτό παγκόσμιο σκηνικό κινδυνεύει να χαθεί κυριολεκτικά στα τάρταρα και να ζήσει την επόμενη περίοδο τις εφιαλτικότερες ώρες της ιστορίας της.
«Εγγύηση» γι αυτό αποτελεί η παραδομένη κυβέρνηση του ΓΑΠ και το άθλιο κατεστημένο πολιτικό σκηνικό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ!
Αυτήν την ώρα η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή για την εφαρμογή ενός έκτακτου ριζοσπαστικού, προοδευτικού προγράμματος επιβίωσης διεξόδου και σωτηρίας της χώρας.

Το Το 64% του λαϊκού εισοδήματος πάει σε φόρους και εισφορές.Η πολιτική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου, μπορεί να προβλέπει την ελεγχόμενη απαξίωση μέρους των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, ταυτόχρονα, όμως, προϋποθέτει τη βίαιη μαζική και εντελώς ανεξέλεγκτη χρεοκοπία των εργατικών νοικοκυριών, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών και των νέων.
Η επιλογή της χρεοκοπίας των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να διασωθούν τμήματα της άρχουσας τάξης από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, που προκαλεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική, αποτέλεσε κυρίαρχο συστατικό στοιχείο της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή, που βρέθηκε στη διακυβέρνηση. Πριν ακόμα μπουν οι υπογραφές στο μνημόνιο και πριν καθοριστούν οι στόχο του Μεσοπρόθεσμου.

Λαϊκή Αντίσταση και λαϊκο-δημοκρατική ιδεολογία


«Ο σύντροφος Λένιν μας δίδαξε ότι για να νικήσουμε τον ταξικό μας εχθρό,
που είναι ισχυρός και έχει πολλά μέσα και αποθέματα στη διάθεσή του,
πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε ρωγμή του μετώπου του και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε πιθανό σύμμαχο, έστω και αβέβαιο,
ταλαντευόμενο και προσωρινό».

Αντόνιο Γκράμσι, «Ουνιτά», 2/7/1925

του Γιώργου Αλεξάτου

Η ολομέτωπη επίθεση που, για παραπάνω από ένα χρόνο, δέχεται η εργατική τάξη και το σύνολο των κυριαρχούμενων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων, θα ήταν λάθος να αποδοθεί αποκλειστικά και μόνο στην ανάγκη του κυρίαρχου συνασπισμού εξουσίας να αντιμετωπίσει την κρίση δανεισμού ρίχνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους. 

Την κυβέρνηση του γΑΠ ενοχλούν τα blogs, οι απόγονοι των γερμανοτσολιάδων και των ναζί ουδόλως!


Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον. Δεν θα πεθάνει μόνος. Τσάκισέ τον!
Ας δούμε την...
  Ελλάδα του νέου "σοσιαλισμού" ...των μουσαφίρηδων, βασιλοφρόνων, κολεγιόπαιδων pretty boys και girls, κηπουρών...ΤΟ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟ ΤΗΣ "ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ" ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΙΔΕΕΣ...


Όθων Ιακωβίδης

Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, το προϊστάμενο ανδρείκελο της «Δικαιοσύνης», πήρε τη σκυτάλη στο πόστο, από τον «πολύ» Χάρη Καστανίδη, που εμπνεύσθηκε τον Νόμο της «εχθροπάθειας», που (με ριζοσπαστική «σοσιαλιστική» συνέπεια) απαγορεύει και τιμωρεί την εχθρική (προς το κατεστημένο και τις επιλογές του) σκέψη και διάθεση (!!!). 

Μαζί με τη σκυτάλη/σκήπτρο του «Υπουργού», ο ΜΠ πήρε εντολές να διευκολύνει το έργο του νέου Διοικητή των δυνάμεων κατοχής, Χόρστ Ράϊχενμπαχ, που έρχεται τις επόμενες μέρες για να αναλάβει καθήκοντα.

Έτσι, σήκωσε τα μανίκια και στήνει βιοτεχνία παραγωγής νόμων, που στοχεύουν σε δύο κατευθύνσεις:

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Spiegel μεταδίδει ότι η Γερμανία ΔΕ δέχεται να τυπώσει χρήμα για τις τράπεζες της Ιταλίας. Χαμός στην ευρωζώνη


Τελικά η σημερινή μέρα αποδεικνύεται γεμάτη ένταση, τόσο στην μία όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στις ΗΠΑ, είδαμε την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P.


Στην ευρωζώνη, 
η γερμανική έκδοση του Spiegel μόλις πριν από λίγο ανέβασε στο site της μια ΚΟΣΜΟΪΣΤΟΡΙΚΉ ΕΙΔΗΣΗ:
Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ του περιοδικού, η Μέρκελ και οι σύμβουλοι της αποφάσισαν να ΜΗΝ τυπώσουν περαιτέρω χρήμα μέσω της αγοράς ομολόγων της Ιταλίας. Και αυτό διότι κρίνουν ότι το τεράστιο οικονομικό μέγεθος της Ιταλίας (η Ιταλία είναι μέλος του G7, δεν είναι ούτε η "Ελλαδίτσα", ούτε η Ιρλανδία) κάνει ασύμφορη τη διάσωση των τραπεζών της.

Σήμερα η Κύπρος τιμά την μνήμη των παλικαριών Ισαάκ-Σολωμού


 
 Με την πορεία των μοτοσικλετιστών από όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου,
σήμερα Κυριακή, 7 Αυγούστου,
η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού»  
θα τιμήσει και φέτος τη μνήμη των δύο δολοφονηθέντων από τους γκρίζους λύκους και τον κατοχικό στρατό, Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.Πυρετός τηλεδιασκέψεων μετά και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ. Iστορικό & ερμηνεία.


Έκτακτες τηλεδιασκέψεις θα έχουν το προσεχές 24ωρο οι υπουργοί Οικονομικών της G7, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της G20 καθώς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να συζητήσουν την κρίση στην Ευρωζώνη αλλά και την κατάσταση στις ΗΠΑ.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, προσέδωσε μια παγκόσμια διάσταση στην…
κρίση χρέους της Ευρωζώνης, γεγονός που εντείνει την ανάγκη να υπάρξει διεθνής συντονισμός.

“Η G7 θα συνεδριάσει δια τηλεφώνου.

Δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένο αν θα πραγματοποιηθεί σε ένα στάδιο, δηλαδή σήμερα, ή σε δύο, δηλαδή και αύριο”, ανέφερε σήμερα μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Θεός είναι...κάτι θα ξέρει!!
Εγινε πρωθυπουργός ο Γιωργάκης...Σημάδι Θεού, είπα...
Για να τον στείλει να με κυβερνήσει έχει τους λόγους Του.
Τι στην ευχή...Θεός είναι...κάτι παραπάνω θα ξέρει.
Να,επιτέλους,σκέφτηκα ένας καλός άνθρωπος,ένας τίμιος
πολιτικός,που θα κάνει όσα  υ π ό σ χ ε τ α ι.
Θα δημιουργήσει ένα Κράτος Δικαίου, Ισονομίας, Προόδου.
Θα σβερκώσει τους φοροκλέφτες-φυγάδες, θα τιμωρήσει τα
λαμόγια και τους μιζαδόρους.
Θα ζητήσει από τους έχοντες και κατέχοντες να συνδράμουν
στην προσπάθεια ανάταξης της Οικονομίας και της Χώρας.
Θα αναβαθμίσει τους Θεσμούς, θα διανείμει μερίδιο Εξουσίας
στον "παντοδύναμο",αλλά φοβιτσιάρη Λαό.


"Πίστευε και μη ερεύνα"...Το υιοθέτησα...

6η Αυγούστου 1945: Ο Τρούμαν βομβαρδίζει τη Χιροσίμα. 66 χρόνια μετά μας βομβαρδίζουν με κοινωνικό ολοκαύτωμα


Ηταν πρωί του Αυγούστου, πριν από 66 χρόνια, όταν το  πολεμικό αεροσκάφος “Εnola Gay” έριχνε την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα κατ’εντολή του προέδρου Χ. Τρούμαν. Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος είχε ουσιαστικά τελειώσει, αλλά οι ΗΠΑ κάνουν επίδειξη δύναμης ποιος θα είναι ο αρχηγός στο νέο  ψυχροπολεμικό τοπίο. Η πρώτη βόμβα, που σκοτώνει ακαριαία 70.000 αμάχους από την πρώτη κιόλας μέρα, λέγεται“Little boy”. Ακολουθεί ο “Fat man” η δεύτερη βόμβα στο Ναγκασάκι, τρεις ημέρες αργότερα. Ο απολογισμός των θυμάτων και στους δύο βομβαρδισμούς ξεπερνάει τις 260.οοο μαζί με όσους πέθαναν από ασθένειες

Σήμερα, που η πυρηνική ενέργεια εξακολουθεί να σκοτώνει ανθρώπους και φύση, και  το φάντασμα της Χιροσίμα ξαναζεί στη Φουκουσίμα, ο πόλεμος συνεχίζεται με άλλα μέσα.  Οπλο των ισχυρών στο  νέο κοινωνικό πόλεμο η οικονομική κρίση ως εξόντωση των ασθενέστερων και ο βιοπολιτικός έλεγχος. Οι  εντεταλμένοι “little boys” και  “fat men”  επιχειρήσεων, κυβερνήσεων, τρόικας  μας βομβαρδίζουν με ανακοινώσεις  Σοκ και Δέους, σχεδιάζοντας το εξελισσόμενο κοινωνικό ολοκαύτωμα.

Ένα καλοκαιρινό κοινωνικό μήνυμα...
Αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση


ανοικτή επιστολή στους γονείς των φοιτητών, από την Ξένια Χρυσοχόου (Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο), σχετικά με το νέο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σύντομα.


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ανοικτή επιστολή στους γονείς των φοιτητών
Αγαπητοί γονείς,
Ίσως σας φανεί παράξενο να λάβετε αυτή την επιστολή, καθώς δεν συνηθίζεται η επικοινωνία μεταξύ γονιών και καθηγητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όμως εμείς που διδάσκουμε τα παιδιά σας στο πανεπιστήμιο δεν αγνοούμε πόσο αγωνιάτε για το μέλλον τους και πόσες θυσίες κάνατε και κάνετε για αυτό. Προσωπικά δεν ξεχνώ την αγωνία των δικών μου γονιών πριν καταφέρω να μπω στο πανεπιστήμιο, την οικονομική συνδρομή τους και την ηθική τους στήριξη σε όλη τη διάρκεια των μακροχρόνιων (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) σπουδών μου. Η Ελληνική οικογένεια επενδύει στη μόρφωση των παιδιών της και εμπιστεύεται το ελληνικό πανεπιστήμιο· άρα έχει δικαίωμα να ξέρει τι γίνεται σε αυτό. Γι αυτό λοιπόν αποφάσισα να σας γράψω.