#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011

Η ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


     
του Σταύρου Ρ. Ελευθερίου
 
       Ο Φράνσις Φουκουγιάμα δεν θα περίμενε πως 20 χρόνια αφότου έγραψε το περιβόητο «Το τέλος της Ιστορίας» θα βρισκότανε μια γυναίκα, και μάλιστα Ελληνίδα, που όχι μόνο  θα συμπύκνωνε τη «θεωρία» του μέσα σε λίγες λέξεις αλλά θα έβρισκε, επιτέλους τον τρόπο να την κάνει πραγματικότητα.
Κι αυτή η γυναίκα δεν είναι άλλη – τι τιμή και δόξα για την Ελλάδα – από την υπουργό Παιδείας-Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου.
            Εξερχόμενη από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια  προκειμένου να τον ενημερώσει για την μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Παιδεία που προωθεί, δήλωσε – ανάμεσα στα άλλα – και το εξής: «Μία πολύ βαθειά και σημαντική μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελεί εγγύηση ότι ποτέ ξανά δεν θα έχουμε κανενός είδους κρίση είτε οικονομική, είτε κοινωνική.».

Πάντως οι ταξιτζήδες έχουν χιούμορ!

 
 
ή και κουλουρτζής… δεν είναι κακή ιδέα!

 

Η αποκαθήλωση της ΔύσηςΤου Philip Stephens

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα αφόρητο δανειακό βάρος καθώς και με επίμονη πολιτική παράλυση. 

Οι στρατηγικές λήψεις αποφάσεων γίνονται όμηροι της πολιτικής πόλωσης. 
Δημοκρατικοί και ρεπουμπλικανοί μπορούν εύκολα να γλιτώσουν από αυτήν την επικίνδυνη χρεοκοπία με μια συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους της τελευταίας στιγμής. 
Όμως, ο συμβιβασμός αυτός δεν πρόκειται να κλείσει τη χαώδη απόκλιση μεταξύ των φόρων και των δαπανών που συσσωρεύει χρέος πάνω στο χρέος.

Στην Ευρώπη, τα πράγματα είναι ακόμη δυσκολότερα. Το βασικό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ενιαίο νόμισμα, κλονίζεται υπό το βάρος των εθνικών χρεών και της πολιτικής ασυνεννοησίας. 

Η αλληλεγγύη έχει χαθεί και ο εθνικισμός ξαναγεννιέται.

Η νορβηγική ακροδεξιάΤου Θανάση Τσακίρη
Η νορβηγική ακροδεξιά Με αφορμή την αιματηρή επίθεση που κόστιζε δεκάδες ζωές και συγκλόνισε ολόκληρη την Ευρώπη, ο Θανάσης Τσακίρης επιχειρεί μια ακτινογραφία της νορβηγικής ακροδεξιάς από τη δεκαετία του ΄30 μέχρι τις μέρες μας  

Όπως γράφει ο Piero Ignazi στο σημαντικό βιβλίο του Εxtreme Right in Europe, το 1933 μια ομάδα Νορβηγών φασιστών δημιούργησε την «Εθνική Ένωση» (Nasjonal  Samling). 
Ο αρχικός προσανατολισμός του ήταν καθαρά εθνικιστικός και αντικοινοβουλευτικός. Γρήγορα ο προσανατολισμός του άλλαξε προς την κατεύθυνση του εθνικοσοσιαλισμού και του αντισημιτισμού. 
Στις εκλογές του 1936 το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό καθώς μόνο το 1,8% των ψηφοφόρων τους ακολούθησε. Υπήρχαν βέβαια  ορισμένες περιφέρειες που τους έδωσαν 20%. 
Ακόμη και στη διάρκεια της κατοχής της χώρας από τους γερμανούς ναζιστές το κόμμα δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο.
Μόνο το 1943 έπαιξε ρόλο, όταν κατόπιν διαταγής των γερμανών ανέλαβε την πρωθυπουργία της «κυβέρνησης-μαριονέτας» ο αρχηγός του, ο διαβόητος Vidkun Quisling.
Από τότε οι κατοχικές κυβερνήσεις όπου γης ονομάζονται «κυβερνήσεις Κουίσλινγκ».

Η σκοτεινή όψη της Αστυνομίας Κύπρου

 
Προεδρικό 12/07/2011
Ξενής Ξενοφώντος*
 
 
Ένα από τα πολλά ζητήματα που προέκυψαν, μετά την τραγωδία στο Ζύγι στις 11/7/2011, το οποίο αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, ήταν η πρωτοφανής για ειρηνική διαδήλωση στην Κύπρο, επίδειξη αστυνομικής βίας στις 12/7/2011 έξω από το Προεδρικό. Συγκεκριμένα:
α) Μαρτυρήσαμε ρίψη δεκάδων δακρυγόνων, τα οποία ρίχνονταν από τους αστυνομικούς αδιάκριτα στα βάθη της διαδήλωσης, με ξεκάθαρο σκοπό τη διάλυση και τον αποσυντονισμό της, πιθανόν και την πρόκληση προς θερμοκέφαλους για να αντιδράσουν, ώστε αν δε διαλυθεί, να αμαυρωθεί μία ειρηνική και πολιτισμένη διαμαρτυρία. Το ότι προηγήθηκαν από ολιγάριθμη ομάδα, ελάχιστες πέτρες ή μπουκάλια με νερό εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι ήταν πάντως επαρκώς προστατευμένοι με κράνη και ασπίδες, δεν μπορεί να αποτελέσει πειστική δικαιολογία για την αδιάκριτη ρίψη δακρυγόνων σε χιλιάδες πολίτες, ανάμεσα στους οποίους και ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά (μέχρι και στο νοσοκομείο κατέληξαν για παροχή πρώτων βοηθειών κάποιοι συμπολίτες μας) και μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν οι αμετροεπείς και καθόλα ανακριβείς δηλώσεις του Εκπρόσωπου Τύπου της Αστυνομίας και οι κατασκευασμένες αστήρικτες φαντασιώσεις περί κατάληψης του Προεδρικού.

Επικαλέστηκε λαό και πατρίδα ενώ ξεπουλά Ελλάδα και Έλληνες!Στην εισαγωγή της ομιλίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε ως… σωτήρας (και απελευθερωτής συνάμα) των Ελλήνων.
Μίλησε σαν να έλυσε όλα μας τα προβλήματα, ενώ στην πραγματικότητα καταδίκασε τη χώρα σε νέο μνημόνιο 30 ετών! Μίλησε με υπερηφάνεια για τον ελληνικό λαό, τον ίδιο λαό που θα τσακίσει με την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου! 
Μίλησε για την Ελλάδα, την Ελλάδα που ετοιμάζεται να ξεπουλήσει! Και ενώ προσπαθεί να εμφανίσει το μαύρο ως άσπρο, με την ανεργία να έχει φτάσει στα… ουράνια, με 1.000.000 Έλληνες να μη βρίσκουν δουλειά, με θράσος τεράστιο είπε ότι όσοι τον κρίνουν κινούνται μεταξύ θεωριών συνωμοσίας και λαϊκισμού!

Video- ντοκουμέντο από το μακελειό στην Νορβηγία
ΚΑΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ... ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ...


Προσέχετε τι απαλά που κυλάνε όλα ε? Και τι ήσυχα που τα καταπίνουμε....
Και οι μισθοί μειώνονται (και θα μειωθούν κι άλλο)..
Και οι συντάξεις...
Και τα ταμεία άδεια, το δημόσιο χρήμα αρπαγμένο κι εξαφανισμένο...
Και ένα βουνό φόροι...
Και το ωράριο καταργείται, και οι υπερωρίες και η αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης χλωμιάζει και προχωράμε και σε άλλα...

Και στα ενδιάμεσα διάφορα άλλα ποικίλλου χαρακτήρα:

Νομοσχέδια για τη παιδεία, για την υγεία,
Κάτι άλλα που μπλέκονται ανάμεσα σε όλα τα άλλα και περνάνε εντελώς στη λούφα, (μεταμοσχεύσεις, διάφορων ειδών κάρτες που ετοιμάζονται, τσιπάκια - στην αρχή στα ζωάκια μας βέβαια).
Και το ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας
Και η ξένη κατοχή των διεθνών κερδοσκόπων
Και το βρισίδι σε ένα ολόκληρο λαό
Και η ταπείνωση, και οι καρπαζιές, και το χέρι που κλέβει ασύστολα μέσα από τις τσέπες νέων και γέρων, και η υπόθηκευση του μέλλοντος πολλών επερχόμενων γεννεών...
Και η επιλεκτική πτώχευση...
Και οι θύτες που σουλατσάρουν ανενόχλητοι...

Μαζικός αντικαπιταλιστικός αγώνας κατά της ΕΕ!


FREE photo hosting by Fih.gr
Των Ιπποκράτη Κωστή και Νίκου Ξηρουδάκη
 
Σημαντική και κρίσιμη, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, είναι κατά τη γνώμη μας η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν αγωνιστές της αριστεράς κατά της ΕΕ και του ευρώ, υπερβαίνοντας τις μεταξύ τους επιμέρους διαφορές.
Η διαπίστωση:
Η πολιτική ανάδειξη του ρόλου της ΕΕ στη διαχρονική καταστροφή των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών πολιτικών στην Ελλάδα, αλλά και στην τωρινή εξέλιξη της κρίσης και της χρεοκοπίας, άργησε επικίνδυνα. Οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ έχουν στόχο την κινεζοποίηση της εργασίας στην χώρα μας, αλλά και ευρύτερα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Προστατεύουν δήθεν τις καταθέσεις, κλείνοντας το μάτι στα μικρομεσαία στρώματα. Εξασφαλίζουν δήθεν τηβιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, ενώ στην ουσία διαιωνίζουν την κλοπή από τον κόσμο της εργασίας. Συνθλίβουν το μοναδικό παράγοντα που παράγει αξία για την κοινωνία, που είναι βέβαια η εργασία. Το τρίμηνο βασανιστήριο της σταγόνας, η απόλυτη άλωση του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, δημιουργούν εκρηκτικό κοινωνικό μίγμα και αυτό θα φανεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Μας γδέρνουν ζωντανούς για να σώσουν τις τράπεζες

   Η καπιταλιστική παραφροσύνη δεν έχει όρια, δεν έχει σύνορα, δεν έχει συστολές. Δεν αρκείται στο να οδηγεί σε χρεοκοπία έθνη, κοινωνίες και λαούς, δεν «χορταίνει» με το να απομυζά και τις τελευταίες σταγόνες του αίματος των λαών, αλλά ξεπερνά σε κερδοσκοπική κτηνωδία και τα πλέον σαρκοφάγα και αιμοβόρα θηρία: Γδέρνει ζωντανούς τους λαούς…

Οι δήμιοί μας (ΔΝΤ και ΕΕ) ΕΠΕΛΕΞΑΝ την «επιλεκτική χρεοκοπία» του ελληνικού λαού, προκειμένου να σώσουν τις τράπεζες από τα «τοξικά» ομόλογα του ελληνικού δημοσίου: Να σώσουν την απληστία των κερδοσκόπων…

Η παράκρουση του κυνισμού και της υποκρισίας της διεθνούς ιμπεριαλιστικής μαφίας, των εγχώριων πολιτικών τους υπαλλήλων και των προπαγανδιστικών τους ιερατείων (ΜΜΕ) έχει διπλό χαρακτήρα:

΄Ανω και Κάτω Ελλάς.


 Χρόνια τώρα προειδοποιούσαμε-απειλούσαμε τους Σκοπιανούς να μην χρησιμοποιήσουν στην ονομασία
του κράτους τους τη λέξη "Μακεδονία".
Θεωρούσαμε κάτι τέτοιο διαστρέβλωση της Ιστορίας
και μειοδοτική "εθνική παραχώρηση",σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο
Στη συνέχεια αποδεχτήκαμε τον γεωγραφικό ή επιθετικό προσδιορισμό (Ανω Μακεδονία,Μακεδονία του Βαρδάρη κλπ).
  Σήμερα αποδεικνύεται πως το...ζουμί δεν βρισκόταν (μόνο) στις φτερούγες της κότας (γεωγραφικό διαμέρισμα-Μακεδονία), αλλά στην ίδια την...κότα  (σύνολο Χώρας)!!
Απλά...σήμερα έχουμε αποδεχτεί την τελεσίδικη πολιτική,οικονο-
μική και κοινωνική...διαίρεση της Πατρίδας!!...
΄Ανω Ελλάς...Κάτω Ελλάς...

Ο "ειδικός" Κ. Μητρόπουλος...thumb
Με τον αέρα της διακομματικής συναίνεσης και την  πρόθυμη στήριξη συγκροτημάτων ΜΜΕ, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Μητρόπουλος πέρασε... αέρα από την επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής. Χωρίς καμία αναφορά και κανένα δύσκολο ερώτημα, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ ενέκριναν τον διορισμό του χωρίς ο ίδιος να ανοίξει τα χαρτιά του για τον τρόπο «δουλειάς» του στο μπαράζ αποκρατικοποιήσεων που έρχεται.
 
Θατσερικός
 
Με ακραιφνείς θατσερικές απόψεις, ο K. Μητρόπουλος είναι προφανώς ο άνθρωπος «που δεν θα δακρύσει το μάτι του» μπροστά στη... σκληρή δουλειά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Τα ερωτήματα, ωστόσο, που...έθεσε από την περασμένη βδομάδα το «Π» και έμειναν αναπάντητα γίνονται μέρα με τη μέρα ακόμη περισσότερα. Και για τον περισσότερο κόσμο είναι ιδιαίτερα οδυνηρά, όταν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που δρομολογείται μέσω του Ταμείου θα σημάνει την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, που δεν θα αναπληρωθούν ποτέ. Ένα από τα πρώτα ερωτήματα στα οποία κλήθηκε να απαντήσει ο Μητρόπουλος στην ακρόασή του είναι πόσα χρήματα θα μπουν τελικά στο δημόσιο Ταμείο από το ξεπούλημα. Ο ίδιος επιφυλάχτηκε να απαντήσει και από κοινού με τον πρόεδρο του Ταμείου Κουκιάδη σημείωσαν ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.
Ποιος θα απαντήσει;

15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011 Πανελλαδικές Δράσεις Αγανακτισμένων /Παρεμβαίνουμε σε λιμάνια και ακτές.


               15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ

ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ  ΣΕ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΚΤΕΣ.

Η
ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ  ΠΩΛΕΙΤΑΙ.
GREECE IS NOT FOR SALE.

Οι  Λαϊκές  συνελεύσεις των πλατειών που υπογράφουμε αυτό το κάλεσμα ,ψηφίσαμε και προτείνουμε σ’ όλες τις συνελεύσεις της χώρας να  συμμετέχουν και να  συνδιοργανώσουν την πανελλαδική παρέμβαση σε λιμάνια και ακτές με κοινό σύνθημα «η Ελλάδα δεν πωλείται!».

Έφυγε από τη ζωή ο Σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης


Μιχάλης Κακογιάννης, 11 Ιουνίου 1922 (Λεμεσός Κύπρου) - 25 Ιουλίου 2011 (Αθήνα).
Σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και Σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στην Αγγλική Σκηνή το 1941-1951, ως διευθυντής της “Κυπριακής Ώρας” στο BBC (1941-1951) και ως ηθοποιός στο αγγλικό θέατρο (1945-1951). (Σχεδόν ολόκληρο το διάστημα που βρισκόταν στο Λονδίνο εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, στην αρχή ως μεταφραστής και εκφωνητής, και αργότερα, σε ηλικία μόλις 22 χρόνων, ανέλαβε τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ώρας»).
Το 1951 που επέστρεψε στην Αθήνα, αφιερώθηκε ως σκηνοθέτης του θεάτρου και από το 1952 του κινηματογράφου.
Τιμήθηκε με πολλά βραβεία σκηνοθεσίας. Μιλούσε αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών (Πλάκα). Το Απρίλιο του 2011 ξεκίνησε το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής του, με αφορμή τη νοσηλεία του σε ιδιωτική κλινική, λόγω καρδιακών και αναπνευστικών προβλημάτων, που κορυφώθηκε δραματικά στις 15 Ιουλίου του 2011, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί εκ νέου.

Αποφάσισαν τον αργό θάνατό μας και τον διαφημίζουν ως δική μας σωτηρία 
Μαντζούνια, βουντού, χαϊμαλιά και... μπλε χάντρες για τη βασκανία είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Ευρώπη για την «δήθεν» διάσωση της Ελλάδας! Πάντως οικονομικά εργαλεία που θα θεραπεύσουν το πρόβλημα ... δεν είναι σε καμία περίπτωση!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, λειτουργεί ως φύλαρχος μιας φυλής κατοίκων της Παπούα-Νέα Γουινέα, που ενώ έχει διαπιστώσει το πρόβλημα, αντί να προσπαθήσει να το λύσει, δίνει ένα μαγικό μαντζούνι στον ... μεγάλο ασθενή, απλά για να δικαιολογήσει την θέση του στην φυλή!!!

«Παραμύθι ολκής» και μάλιστα με έναν... cyber-δράκο, «επιλεκτικώς χρεοκοπημένο», αποτελεί το πακέτο διάσωσης, αφού στην ουσία πρόκειται για την έκτη δόση του προηγούμενου δανείου, που στα μέσα Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα την εκταμιεύσει ως... πρώτη του νέου σχεδίου... Μάρσαλ (τρομάρα τους)!

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


του Αλέξανδρου Κουτσομητόπουλου


KRUPP
Εξοργιστικό και συγκλονιστικό :

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ …

25-7-1943 ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑ Κάτω Λάκκας ΣΟΥΛΙΟΥ

http://www.dailymotion.com/video/xk38o1_yyyyyyyyyyy-yyyy-yyyyyy-yyyyyyy-25-7-1943_school

Γράφω σήμερα , 24 Ιουλίου - ημέρα της δήθεν αποκατάστασης της ¨δημοκρατίας¨ , προς τον Ηπειρώτη και πρώην ¨Επονίτη¨ - Πρόεδρο της ¨Ελληνικής¨ -Δημοκρατίας . 

Κύριε Παπούλια σύμφωνα με το ¨ισχύον¨ Σύνταγμα και το ¨Διεθνές Δίκαιο¨, εσείς κηρύσσεται πόλεμο και υπογράφεται την λήξη του με ¨Συνθήκες Ειρήνη¨. Και ¨Συνθήκη Ειρήνης¨ ΔΕΝ έχουμε -ακόμα - υπογράψει με την Γερμανία για την λήξη των συνεπειών του Β΄Π.Π., ας είμαστε ¨σύμμαχοι¨ με την Νέα Γερμανική Αυτοκρατορία ( ¨Ε.Ε.¨ ). 

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ
Γραφει ο Θόδωρος Διαμάντης 

Παρακολουθώντας την πορεία, δηλώσεις , επαφές, άρνηση της όποιας διαπραγμάτευσης,  της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, από τα....λεφτά υπάρχουν...στην βιαστική υπογραφή του Μνημονίου του Μαΐου του 2010, έγινε πασιφανές ότι όλες οι ενέργειες που έγιναν στο διάστημα αυτό, δεν αποσκοπούσαν στην εξυπηρέτηση του όποιου χρέους ,  (άλλωστε άλλες χώρες ήταν και είναι σε χειρότερη μοίρα), αλλά στην υποδούλωση της Ελλάδας, το τελευταίο κομμάτι της Βαλκανικής, χωρίς πολέμους και αίματα, αλλά με χαρτιά και πένες, με προδοτικό μελάνι και υπογραφές.

Νενέκοι, τελείωσε η “γιορτή” της “ΔΝΤκρατίας” σας; Τώρα σωπάστε, να τιμήσουμε κι εμείς τους νεκρούς μας…


Όλη η χώρα, με το λαό της,..ένα ενέχυροΑπο inprecor
Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκε το κυβερνητικό στρατόπεδο την απόφαση για την Ελλάδα της έκτακτης συνόδου κορυφής  της περασμένης Πέμπτης και πολλοί έσπευσαν να παρουσιαστούν πανευτυχείς και χαμογελαστοί στα ΜΜΕ με ύφος και αλαζονεία  νικητή. Τα χειροκροτήματα έπεσαν βροχή στο υπουργικό Συμβούλιο όπου, μετά από μήνες, ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε να χαμογελά ανακουφισμένος έχοντας ανακτήσει λίγη από εκείνη την αυτοπεποίθηση που είχε όταν άρθρωνε τα αλλεπάλληλα «Πάμε μαζί», «Λεφτά υπάρχουν» και φυσικά τα περί «όπλου στο τραπέζι». Και αναρωτιέται κανείς, προς τί όλη αυτή η ευφορία;

Η αποκατάσταση του κοινοβουλευτισμού δεν συνιστά δημοκρατία.Απορίας άξια η σύγχυση της δημοκρατίας με το κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Δύο πολιτεύματα που είναι εντελώς αλληλοαποκλειόμενα. 


Το βλέπουμε ακόμη και στις επιστολές γνωστοποίησης μη συμμετοχής στην επέτειο για την αποκατάσταση της «δημοκρατίας»: «…(δεν θα) παραβρεθούμε στη φετινή εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας.» (επιστολή ΣΥΡΙΖΑ ).


Αυτή η καλλιέργεια σύγχυσης, όταν δεν είναι σκόπιμη, όπως στη περίπτωση των καθοδηγούμενων ΜΜΕ, ή αποτελεί ρητορική τακτική, ή είναι αποτέλεσμα της χρόνιας πλύσης εγκεφάλου.

ΧΡΕΟΣ - ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ

Το χρονικό της χρεοκοπίας

Του Δημήτρη Καζάκη

Η πρώτη μας χρεοκοπία, γνήσια χρεοκοπία σαν ελληνικό κράτος, συνέβη στα 1827.

Η πρώτη πράξη που έκανε ο κυβερνήτης τότε ήταν να δηλώσει αδυναμία πληρωμής των λεγόμενων "δανείων ανεξαρτησίας" που ούτε δάνεια ήταν, ούτε για την ανεξαρτησία της χώρας δόθηκαν και το πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830 που συνέταξαν οι μεγάλες δυνάμεις, ερήμην φυσικά των Ελλήνων, προσδιόριζε με το άρθρο 6 ότι οι μεγάλες δυνάμεις επειδή ακριβώς τους χρωστάνε οι Έλληνες μπορούν να μπαίνουν όποτε γουστάρουν στη χώρα και να κάνουν ότι γουστάρουν σ' αυτή τη χώρα.

Η δεύτερη χρεοκοπία έσκασε στα 1843. Εκεί έγινε και η εξέγερση της 3ης Σεπτέμβρη του 1843 που διεκδικήθηκε σύνταγμα. Επειδή όμως το ελληνικό κράτος αδυνατούσε να πληρώσει ή να έρθει σε διευθέτηση με τους χρηματιστές του, του επιβλήθηκε η πρώτη κατοχή (σε απελευθερωμένο ελληνικό κράτος) που είναι η κατοχή του 1853 όταν Άγγλοι και Γάλλοι αποβίβασαν 15.000 πεζοναύτες στο Πειραιά, ασκήσανε κατοχή επί μια σχεδόν 10ετία που ήταν από τις πιο αιματηρές κατοχές που έζησε ο τόπος και ο λόγος ήταν το δημοσιονομικό, η καταβολή του χρέους στους τοκογλύφους, στις μεγάλες δυνάμεις. Όποιος ξέρει από ιστορία γνωρίζει ότι είχαμε τη δική μας οκτωβριανή επανάσταση τον Οκτώβριο του 1862 όταν εξεγέρθηκε ο λαός, καθάρισε τα κόμματα της κατοχής, το αγγλικό και το γαλλικό, διέλυσε τα πάντα, έδιωξε τον Όθωνα και δημιούργησε τις προϋποθέσεις ενός νέου συντάγματος, μιας νέας συνταγματικής αρχής, που θεωρήθηκε ως η πλέον δημοκρατική της Ευρώπης εκείνη την εποχή. Ο λαός πάντα δηλαδή έκανε το χρέος του.

Η 23η Ιουλίου παρακαταθήκη αγώνων


Αντί φανφάρες με αυτούς που καρατομούν τη δημοκρατία κάθε μέρα στα μέγαρα και τις δεξιώσεις, οι αφανείς αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα και της αποκατάστασης δημοκρατίας, τίμησαν την 23η Ιουλίου 1974 με μια σεμνή τελετή στον χώρο βασανιστηρίων του ΕΑΤ - ΕΣΑ.
Δυστυχώς η επέτειος πνίγηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Τι να περιμένουμε όμως από αυτούς που καθημερινά στήνουν μνημόσυνα για τη δημοκρατία και κάνουν συνεχώς όνειρα, πως θα αποτινάξουν αυτό το μεγάλο «βάρος»(!) από πάνω τους;
Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967- 1974, όπως κάθε χρόνο, προτίμησε την πραγματική τιμής για τη δημοκρατία και για όσους αγωνίστηκαν γι αυτήν.
Ακούστηκαν τα παλιά αιτήματα για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και αποτίναξης της ξένης εξάρτησης και συνδέθηκαν ευθέως με τους σημερινούς αγώνες κατά των όποιων μνημονίων, της ντόπιας εξουσίας που τα υπογράφει, της τρόικας, του ΔΝΤ και της ΕΕ και διατρανώθηκε η απόφαση να μη περάσουν τα νέα σχέδια πτώχευσης του λαού και ξεπουλήματος της πατρίδας στους ντόπιους και ξένους τοκογλύφους.