#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

Οι πλατείες και η Αριστερά


  του Νίκου Κατζούρη

40 μέρες δεν είναι πολλές, αλλά ούτε και λίγες. Μέσα στις τελευταίες, οι πλατείες της χώρας απέκτησαν τη δική τους ζωή. Οι αγανακτισμένοι των πλατειών, παίρνοντας το νήμα από την plaza del sol, έχουν πια δημιουργήσει ένα λαϊκό κίνημα, ακόμη και για τους πιο κακοπροαίρετους. Γνωρίστηκαν, συγκάλεσαν συνελεύσεις, συζήτησαν, διαφώνησαν και πλακώθηκαν, μα κράτησαν αυτά που ενώνουν, και απόδειξη είναι ότι έχουν ήδη ματώσει μαζί. Πριν από 40 μέρες σχεδόν ολόκληρη η Αριστερά χαμογελούσε ειρωνικά (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και κομμάτια της που από την αρχή αγκάλιασαν “ανυπόγραφα” το νέο κίνημα, όπως και άλλα, που ήταν και παραμένουν εχθρικά). Το ΚΚΕ , γνωρίζοντας, όπως πάντα πως δεν μπορεί να αντέξει ένα άνοιγμα στις αντιφάσεις της ελληνικής κοινωνίας κράτησε από την αρχή μια θέση αυτοσυντήρησης, που συνοψίζεται στα λόγια της Αλ. Παπαρήγα: “εικόνισμα το κίνημα των Αγανακτισμένων δεν το κάνουμε, άλλες είναι οι μορφές ταξικής πάλης”.

Πιτσιρίκια χωρίς κοντοπαντέλονα!!


 Η άποψη που ευρέως διατυπώνεται πως η Ευρώπη κυβερνιέται
από πιτσιρίκια με βρίσκει αντίθετο.
Προφανώς οι "ηγέτες" Μέρκελ και Σαρκοζί, των δύο κυρίαρχων
κρατών-εθνών, δεν είναι του βεληνεκούς των Μιττεράν-Κολ. Ούτε
καν των Σιράκ-Σρέντερ.
Επαναλαμβάνω πως η Ευρώπη  έ χ ε ι  ηγέτες.
Είναι αυτοί οι συγκεκριμένοι που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέ-
ροντα και επιβάλλουν συγκεκριμένες πολιτικές στην ΕΕ.
Είναι αυτοί που προστατεύουν τους ιδιώτες φίλους τους, τις δικές
τους τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τους τοκογλύφους-
δανειστέςτα εθνικά τους συμφέροντα.
Είναι αυτοί που επιβάλλουν διαρκείς πολιτικές Λιτότητας σε βάρος
των Λαών της Ευρώπης.
Είναι αυτοί που εκμεταλλεύονται το γνωστό από καιρό ευρωπαϊκό
χρέος για δικό τους όφελος.
Είναι αυτοί που έχουν συμμαχήσει με τις "αγορές", που έχουν υπο-
τάξει την Ευρωπαϊκή Πολιτική σ΄αυτές, που γκρεμίζουν την Κοινω-
νική Ευρώπη.
Αυτοί,λοιπόν, δεν είναι πιτσιρίκια...
Είναι συνειδητοποιημένοι νεοφιλελεύθεροι...

"Στρατιωτική πειθαρχία""Στρατιωτική πειθαρχία" ζήτησε ο Βενιζέλος από την αντιπολίτευση. Ξέρω τι θα μου πείτε, "η φωτογραφία είναι υπερβολική". Σωστά. Στην πραγματικότητα άλλωστε ο Βενιζέλος δεν επιδιώκει να δεχτούμε τα ίδια ιδανικά με τους ναζί στη Χιτλερική Γερμανία. Αυτό που επιδιώκει είναι να παρουσιάσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ως τη μοναδική δυνατή ("μονόδρομος").

Μια πιο σωστή φωτογραφία λοιπόν θα μπορούσε να είναι αυτή:
Ο "Θατσερισμός" κατάφερε να συσπειρώνει την άρχουσα τάξη, έτσι ώστε να πετύχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στην επίθεση της. Σε περιόδους κρίσης, όπως είχε παρατηρήσει και ο Μαρξ εδώ και τόσα χρόνια, τα κόμματα της άρχουσας τάξης συμπαρατάσσονται (ή τουλάχιστον προσπαθούν να συμπαραταχθούν), διότι για να επιβιώσουν από αυτή την κρίσιμη κατάσταση, πρέπει να περάσουν ένα σωρό αντιλαικά μέτρα. Για να το κάνουν αυτό, πρέπει να έχουν τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, και αυτό χρειάζεται -εκτός των άλλων- να δώσουν στον εργάτη την εντύπωση ότι τάχα "δε γίνεται αλλιώς". Γι' αυτό και το ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ/ΔΝΤ, κτλ γκρινιάζουν για τη στάση της ΝΔ, που αρνείται να στηρίξει πλήρως την κυβέρνηση (σε αντίθεση πχ με το ΛΑΟΣ, τη Ντόρα, κτλ).

Η ΝΔ βέβαια συμπεριφέρεται "έξυπνα", αν λάβουμε υπόψη μας την ιδιαιτερότητα της κατάστασης: Η Ελλάδα είναι χρεωκοπημένη, και εδώ και καιρό έχουμε δει ότι έχει μπει σε ένα καθεστώς "ελεγχόμενης χρεωκοπίας" όπως το ονομάζουν. Σε αυτό το καθεστώς, οι εργάτες "κινεζοποιούνται" όσο το δυνατόν περισσότερο, οι τράπεζες διασώζονται αρπάζοντας ένα σωρό "πακέτα σωτηρίας", γίνεται "ξεπούλημα" ότι "ασημικών του κράτους" υπάρχουν, κτλ, κτλ, κτλ. Και στο τέλος, όταν πλέον οι τράπεζες έχουν καλύψει τις τρύπες των ισολογισμών τους, τότε η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει και επίσημα.

ΒΡΩΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!


   Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ "ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ"
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ - ΕΕ, ΔΙΑΛΥΟΥΝ - ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ - ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ!
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ - ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ - ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ - ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!

Μέχρι προχθές η λέξη "πτώχευση" και τα "παράγωγά" της ήταν απολύτως απαγορευμένα και δια ροπάλου στο κυβερνητικό λεξιλόγιο.
Όσοι μάλιστα εξ΄ αριστερών, ελάχιστοι φυσικά, τολμούσαν να εκστομίσουν οτιδήποτε συνδέετο με "στάση πληρωμών", εστέλνοντο στο πυρ το εξώτερον!
Τις τελευταίες μέρες, όμως, τόσο ο Ε. Βενιζέλος όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας στους Γερμανικούς Financial Times, έκαναν λόγο για πιθανότητα "επιλεκτικής χρεοκοπίας".
Ο Γ. Παπανδρέου, μάλιστα, δήλωσε συγκεκριμένα στους Financial Times ότι θα πρέπει να εξεταστεί επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών, αναλύοντας ότι "θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο βδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο, προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημία".

Σαν σήμερα, στις 14/07/2011: Η άλωση της ΒαστίληςΗ Γαλλική Επανάσταση έβαλε "στο χρονοντούλαπο της ιστορίας", αριστοκράτες, βασιλιάδες και φεουδάρχες, καθώς οι μεγάλες αλλαγές που είχαν συντελεστεί στην κοινωνία οδηγούσαν τις υποτελείς τάξεις στην ασφυξία. Η πρόοδος της τεχνολογίας είχε δώσει μεγάλη ώθηση στους αστούς (βιοτέχνες/βιομήχανους, τραπεζίτες, εμπόρους, κτλ), ενώ πέρα από τους δούλους, υπήρχαν πλέον και πολλοί μισθωτοί εργάτες, που ε΄βγαζαν τα προς το ζην δουλεύοντας για τα αφεντικά τους έναντι κάποιας αμοιβής. Όλοι αυτοί δεν άντεχαν πλέον το ζυγό της φεουδαρχίας, καθώς οι φεουδάρχες ήταν εμπόδιο στα δικά τους συμφέροντα. Η φεουδαρχία, σε αντίθεση με το νεαρό και γεμάτο ζωή -τότε- καπιταλισμό, ήταν ένα "στατικό" σύστημα, που απλά είχε δώσει προνόμια σε μια χούφτα ολιγαρχών, και στους απογόνους τους, οι οποίοι εξουσίαζαν όλους τους άλλους. Η Γαλλική Επανάσταση έφερε στην εξουσία την αστική τάξη, και επίσης έφερε στο προσκήνιο τους εργάτες, οι οποίοι απέκτησαν για πρώτη φορά πολιτικά δικαιώματα.

«Χρεοκοπούμε», αλλά δεν είναι και τόσο...κακό.thumb
Του Δημήτρη Μυ
 
 
Να λοιπόν που αρχίζουν να ακούγονται και από επίσημα χείλη λέξεις, που μέχρι πριν λίγο ήταν απαγορευμένες: Χρεοκοπία (ελεγχόμενη ή επιλεκτική), αναδιάρθρωση... Και δεν είναι μόνο ότι αυτές οι λέξεις ακούγονται. Είναι ότι αυτές οι λέξεις συνοδεύονται από μια συντονισμένη επικοινωνιακή προσπάθεια που στόχο έχει να τις εξωραΐσει. Ακούγοντας, τους υπουργούς της κυβέρνησης και κάποιους συναδέλφους δημοσιογράφους, νομίζει κανείς ότι η επιλεκτική χρεοκοπία-- η οποία ετοιμάζεται προς σερβίρισμα -- είναι «θείο δώρο» για τη χώρα.
Οι εγχώριοι προπαγανδιστές των ωφελειών της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» έχουν πάρει τη σκυτάλη των οδηγιών από τους πραγματικούς κυβερνήτες της χώρας και απλώς εκλαικεύουν τη γραμμή: Ας ακούσουμε, όμως, τις αυθεντικές οδηγίες.

«Λεξικό»...Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
 
Ο καπιταλισμός δεν είναι καπιταλισμός. 
Είναι η «οικονομία της ελεύθερης αγοράς»...
Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ιμπεριαλισμός. Είναι «παγκοσμιοποίηση»...
Οι βομβαρδισμοί λαών δεν είναι βομβαρδισμοί. Είναι «προληπτική δράση»...
Οι δολοφονίες αμάχων δεν είναι δολοφονίες. Είναι «παράπλευρες απώλειες»...
Η απόλυση και η ανεργία δεν είναι απόλυση ούτε ανεργία. Είναι«εργασιακή εφεδρεία»...
Η μισο-ανεργία δεν είναι μισο-ανεργία. Είναι «απασχολησιμότητα»...
Ο εργασιακός μεσαίωνας δεν είναι εργασιακός μεσαίωνας. Είναι «εκ περιτροπής εργασία»...

Η κρίση και η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία


του Κώστα Νικολάου

Η χρονική περίοδος μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο: 1946-75, θεωρείται παγκόσμια η χρυσή εποχή του καπιταλισμού, η «ένδοξη τριακονταετία». Ήταν χρυσή για το σύνολο της αστικής τάξης, ιδιαίτερα για το τραπεζικό και χρηματιστηριακό της τμήμα, αλλά και για πλατύτερα λαϊκά στρώματα (J. Fourastié, “Les trente glorieuses”, Ed. Fayard, 1979). Αυτό συνέβη χάρη στο μεγάλο μυστικό της μεγέθυνσης (και όχι ανάπτυξης όπως συνήθως λέγεται), που ήταν: να παράγουμε πολύ και να καταναλώνουμε πολύ. Το σπάσιμο της αλληλουχίας ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο πόλους της οικονομικής ζωής, γέννησε την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος (D. Clerc, A. Lipietz, J. Satre-Buisson, “La crise”, Ed. Syros, 1983).

Πρόθυμοι και δωσίλογοι…


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΤΕΛΗ*
Η συστημική κρίση από τη χρηματοπιστωτική σφαίρα πέρασε στην “πραγματική οικονομία”, έγινε κρίση δημοσίου χρέους και σήμερα προσλαμβάνει χαρακτηριστικά γενικευμένης πολιτικής-πολιτειακής κρίσης. Η αμφισβήτηση του συνόλου της πολιτικής των πολιτικών υπαλλήλων των εγχώριων και (κυρίως) διεθνών τοκογλύφων, μετατρέπεται σε ολοένα ογκούμενο και πιο συγκροτημένο (από την άποψη των σκοπών) λαϊκό κίνημα.
Ένα κίνημα, που συγκλόνισε τις πόλεις της χώρας και εξώθησε στο παίγνιο της ιλαροτραγωδίας της “παραίτησης χάριν συναίνεσης” στη σφαγή του λαού, που μετεξελίχθηκε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης για τη διασκέδαση των εντυπώσεων.

Παίρνουμε ενυπόθηκο δάνειο για να… χρεοκοπήσουμε!


Υπάρχει άραγε κάποιος ιδιώτης, που θα υποθηκεύσει το σπίτι του, για να πάρει ένα δάνειο, το οποίο είναι πολύ αμφίβολο αν μπορεί να αποπληρώσει και χάρη στο οποίο θα βρεθεί… μαυρισμένος «με το καλημέρα» στον Τειρεσία; Πιθανότατα όχι, εκτός πρόκειται για ανόητο, ή για πρόσωπο με τάσεις προς την οικονομική αυτοχειρία. Κι όμως, μια κίνηση ευθέως αντίστοιχη με αυτή που περιγράψαμε, έστω και αν πρόκειται για διαφορετικές τάξεις μεγεθών, είναι έτοιμη να κάνει η ελληνική κυβέρνηση!
Από αυτά που είπε και, πολύ περισσότερο, από όσα άφησε να εννοηθούν χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Β. Βενιζέλος, αποκαλύπτονται με αρκετή ευκρίνεια όσα σχεδιάζονται στις κλειστές αίθουσες του Eurogroup για την Ελλάδα και θα συζητηθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής: το νέο δάνειο-μαμούθ θα είναι ενυπόθηκο και η Ελλάδα θα «μαυριστεί» στον παγκόσμιο… Τειρεσία που τηρούν οι οίκοι αξιολόγησης, με τα ομόλογα της χώρας να περνούν, άγνωστο για πόσο χρόνο, σε αξιολόγηση «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Ο υπάκουος πρωθυπουργός και το (πιθανό) ρωσικό δάνειο


Η γερμανική έκδοση των FINANCIAL TIMES είχε χαρακτηρίσει τον έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, σε άρθρο τους (Αύγουστος 2010), σαν “Ο άνθρωπος μας“. Ο Γ. Παπανδρέου πράγματι είναι πλήρως ο άνθρωπος των αγορών και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής ελιτ στην Ελλάδα. Δεν είναι ότι διαπραγματεύεται κακά για τα συμφέροντα της Ελλάδας και της συντριπτικότατης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού μαζί τους. Δεν διαπραγματεύεται καθόλου, ούτε καν για “ξεκάρφωμα”, μόνο υπακούει. Αποτελεί τη χειρότερη περίπτωση ανθρώπου, στην πιο ευαίσθητη θέση δημόσιας ευθύνης, τη χειρότερη στιγμή, για μας τους Έλληνες (τουλάχιστον τη συντριπτικότατη πλειοψηφία).
Δεν ξέρω αν το κείμενο που ακολουθεί εκφράζει την αλήθεια και σε τι ποσοστό. Όμως θεωρώ σίγουρο ότι ο άνθρωπος αυτός, σαν πρωθυπουργός, καθόλου δεν εκμεταλλεύτηκε το δεδομένο του παγκόσμιου ανταγωνισμού δυνάμεων, που συμπεριλαμβάνει ανταγωνισμούς κρατών, κρατικών ενώσεων, καθώς και ανταγωνισμούς των διάφορων μερίδων του διεθνούς κεφαλαίου.

ΙΔΟΥ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ!


ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η 'ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ' ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ!
ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ!


Σε συμφωνία για την στελέχωση του "Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων" ήλθαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ! Τα κυρίαρχα ΜΜΕ κάνουν λόγο για την πρώτη πράξη πολιτικής συναίνεσης σε έναν από τους κεντρικούς στόχους του μνημονιακού προγράμματος, αυτόν της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας!
Έτσι με αυτόν τον τρόπο ξεκινά μια ιδιότυπη "συγκυβέρνηση" των τριών αυτών αστικών κομμάτων πάνω σε έναν βασικό τομέα εφαρμογής του Μνημονίου, ενώ αναμένονται ανάλογες τέτοιες στενές συνεργασίες!!!
Φαίνεται λοιπόν, πως οι συνεχείς νεοαποικιακού χαρακτήρα απαιτήσεις της ΕΕ για την επίτευξη συναίνεσης πάνω στο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο έκτρωμα, έπιασαν τόπο, παρά τα φθηνά επικοινωνιακά τρικ του Α. Σαμαρά!

Το Μνημόνιο είναι επικαιροποίηση της αποικιοκρατικής πολιτικής

 
 
FREE photo hosting by Fih.gr
Του «ΝΤΑΝΤΟΝ» 
 
Δεν έχεις Όλυμπε θεούς, μηδέ λεβέντες Όσσα, ραγιάδες έχεις μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονάν τη θεία τραχειά σου γλώσσα,των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι ... Και δημοκόποι Κλέωνες και λογοκόποι Ζωίλοι, και Μαμμωνάδες βάρβαροι, και χαύνοι λεβαντίνοι, λύκοι ώ κοπάδια οι πιστικοί και ψωριασμένοι οι σκύλοι κι οι χαροκόποι αδιάντροποι και πόρνη η Ρωμιοσύνη.
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ
H ιδέα της διάλυσης των κρατών με μια «Κραταιά Γερμανία» στο επίκεντρο, γνωστή και ως “Mitteleuropa” του Χάνς Νάουμαν ( 1918 )  πνευματικού πατέρα του «Φιλελεύθερου»  Γερμανικού Κόμματος, είχε ξεκινήσει στα πλαίσια των  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ» Στρατηγικών της Γερμανίας  -σαν-  «Διασυνοριακή Συνεργασία» ...
(βλέπε ΕΔΩ  και  ΕΔΩ  )