#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011

Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο: Κοινωνικός κανιβαλισμός


Οι αιτίες αυτής της διάστασης δεν αφορούσαν στα συμφέροντα των γερμανών φορολογουμένων όπως δημόσια υποστηρίζει το Βερολίνο, επιδιώκοντας να χαιδέψει τα αυτιά των Γερμανών, αλλά στο διαφορετικό βαθμό έκθεσης στο ελληνικό χρέος των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών. Έγραφαν χαρακτηριστικά οι Financial Times σε εντιτόριάλ τους τη Δευτέρα 13 Ιουνίου.
«Το Βερολίνο επιμένει στις απώλειες ιδιωτών ομολογιούχων ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του δεύτερου δανείου διάσωσης. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το γιατί. Η Γερμανία συμβάλει στο δάνειο σύμφωνα με το μερίδιό της στην οικονομία της ευρωζώνης και όχι με βάση την έκθεση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος στην Ελλάδα. Οι γερμανικές τράπεζες και οι ασφαλιστικές μπορεί να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες αλλά αποτελούν παραδείγματα σωφροσύνης σε σχέση με τις γαλλικές. Η χείρα βοηθείας του Βερολίνου στην Αθήνα διασώζει συγκαλυμμένα τις δικές του τράπεζες αλλά επιπλέον μικραίνει το βάρος που το Παρίσι θα έπρεπε διαφορετικά να αναλάβει»!

1962: Σαν σήμερα το ΚΚΕ αποκαθιστά τον Άρη Βελουχιώτη


Σαν σήμερα, στις 20 Ιουνίου του 1962, το ΚΚΕ αποκαθιστά τον Άρη Βελουχιώτη, τον οποίο είχε «καταδικάσει» το 1945 διαγράφοντας τον από το κόμμα και χρησιμοποιώντας βαρύτατες εκφράσεις εναντίον του. Αν και αποκαταστάθηκε, η διαγραφή του ουδέποτε ανεκλήθη έστω και τυπικά, αν και αποτελεί ένα ιστορικό πρόσωπο, στο οποίο το ΚΚΕ αποδίδει μεγάλες τιμές.«Ο Βελουχιώτης ήταν και παρέμεινε ως το θάνατό του αδιάλλακτος εχθρός των ξένων κατακτητών και των μονίμων συνεργατών τους και κτύπησε αμείλικτα την εθνοπροδοσία, γι' αυτό αγαπήθηκε τόσο πολύ από το λαό και μισήθηκε άγρια από τους προδότες.
Πέρασαν 17 ολόκληρα χρόνια από το χαμό του Άρη, οι αγωνιστές της αντίστασης όμως όλοι οι Έλληνες πατριώτες θυμούνται και θα θυμούνται πάντα τον θρυλικό πολέμαρχο που συνέδεσε αδιάρρηκτα το όνομά του με μια από τις ενδοξότερες σελίδες της νεώτερης ιστορίας μας, την εποποιία της εθνικής μας αντίστασης.

Η κουφή Αριστερά

 
alt
 Της Ελένης Μηνακάκη

Αναρωτιέται κανείς αν η Αριστερά στο σύνολό της με τις συλλογικότητες, τις υποσυλλογικότητες, τα μαγαζάκια της, έχει καταλάβει ότι αυτό που συντελείται στο Σύνταγμα και τις πλατείες της χώρας την ξεπερνάει κατά πολύ. Αν έχει καταλάβει ότι βρίσκεται και αυτή η Αριστερά μέσα στο κάδρο της απαξίωσης όλου του πολιτικού συστήματος που συγκλονίζει τη πλατεία Συντάγματος. Ότι δέχεται και αυτή τη «μαζική μούντζα» της «πάνω πλατείας». Δέχεται την απαξίωση, την αποδοκιμασία, την έλλειψη εμπιστοσύνης και της «κάτω πλατείας». Δεν επιτρέπει η κάτω πλατεία σε κανέναν σχηματισμό να στήσει το τραπεζάκι του, να βάλει το πανό του. Δεν μας εμπιστεύονται συναγωνιστές, έχουν φαει αρκετό καπέλο και ξεπούλημα. Έχουν δει ξεκάθαρα την ενσωμάτωση στο σύστημα μεγάλων κομματιών, της πλειοψηφίας της υπάρχουσας Αριστεράς. Δεν είναι τυχαίο ότι Αριστεροί βουλευτές, δεν τολμούν να εμφανιστούν στη πλατεία.

Οι Αγανακτισμένοι Σπαρτιάτες στο δρόμο για το Σύνταγμα [φωτο]ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΓΩΝΑ
ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 | ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΠΑΡΤΗ – ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ
Το χρονοδιάγραμμα για τις απαιτούμενες στάσεις είναι το εξής:

48ΩΡΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ!
Η ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ! 
 
Με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες απαντά η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ ενάντια στο ξεπούλημα της επιχείρησης του ελληνικού λαού! Οι αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ θα διαρκέσουν μέχρι την ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί η ψήφιση του μεσοπρόθεσμους εκτρώματος στη Βουλή (27-28 ή 29-30 Ιούνη).
Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, κατά τη διάρκεια της απεργίας, θα πραγματοποιούνται κυκλικές διακοπές ρεύματος, διάρκειας μιας περίπου ώρας σε κάθε περιοχή.
Η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, όπως αναμενόταν, εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στο ξεπούλημα της ΔΕΗ όπως επιτάσσει η τρόικα. Έτσι ξένα πολυεθνικά συμφέροντα θα αποκτήσουν κυριολεκτικά για ένα ξεροκόμματο, καθώς η ύφεση ρίχνει τις αποτιμήσεις, τουλάχιστον το 17% της επιχείρησης, (σήμερα το Δημόσιο έχει το 51%), μαζί με το μάνατζμεντ!

Βάση του Ποινικού Κώδικα πρέπει να συλληφθεί το Εurogroup(ή οι εκπρόσωποι τους που αποτελούν τη Τρόικα).....ή εκείνοι που εκτελούν τις εντολές του...Άρθρο 157(ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ)
Βία κατά πολιτικού σώματος ή της Κυβέρνησης

 
1. Όποιος με βία ή με απειλή βίας επιβάλλει στη Βουλή ή την Κυβέρνηση ή σε.... μέλος τους την εκτέλεση, παράλειψη ή ανοχή πράξη που ανάγεται στα καθήκοντά τους τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Η ίδια ποινή επιβάλλεται αν η πράξη στρέφεται κατά αρχηγού αναγνωρισμένου κατά τον κανονισμό της Βουλής πολιτικού κόμματος.


Σαφώς η βία είναι ο εκβιασμός τύπου "Μεσοπρόθεσμο ή Χρεοκοπία"...


Σαφώς η βία είναι ο εκβιασμός της συναίνεσης....


Σαφώς η βία στρέφεται εναντίον του Ελληνικού Λαού...


ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ, ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ....!!!


ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ


Ακόμη και σήμερα κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι για την χούντα όπως για παράδειγμα ότι δεν πεινάσαμε κατά τη διάρκεια της επταετίας ή ότι οι Δικτάτορες δεν πλούτισαν και ήταν έντιμοι ή ακόμη ότι η Ελλάδα έζησε εποχές μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική καθώς η φιλελεύθερη οικονομική πολιτική που ακολούθησε η χούντα έχει να επιδείξει μεγάλα σκάνδαλα και διαφθορά.
Μόλις έγινε το πραξικόπημα, η χούντα φρόντισε μέσα σε λίγες βδομάδες να κλείσει όλες τις αμαρτωλές συμβάσεις που δεν έκαναν οι προδικτατορικές κυβερνήσεις: Litton, AEG-Telefunken, Esso-Pappas.. Οι δύο πιο χτυπητές περιπτώσεις “μεγάλων έργων” που εξαγγέλθηκαν τον πρώτο καιρό της δικτατορίας: Η πρώτη ήταν η σύμβαση με τη Litton Industries για “επενδυτικό πακέτο” στη δυτική Πελοπόννησο και την Κρήτη, σύμβαση που είχε απορριφθεί από τις προδικτατορικές κυβερνήσεις, για να υπογραφεί τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά το πραξικόπημα και να καταλήξει σε φιάσκο. Η δεύτερη ήταν η αξιοποίηση ενός δαιμόνιου πτωχεύσαντος αμερικανού επιχειρηματία, ονόματι McDonald, που ανέλαβε να βρει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της “Εγνατίας οδού” αλλά το έσκασε με 4,8 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστό κι άλλα 33,4 σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.(ιος,17.11.96)

Ανάρτηση πανό στην Πορτάρα


Σήμερα Δευτέρα 21 Ιουνίου από τις 10.30 μέχρι τις 11.30 το πρωί. αναρτήθηκε από περίπου 20 άτομα πανό με το σύνθημα “Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΡΚΗΣ ΒΙΑ, ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ -ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” στην πύλη του ιερού του Απόλλωνα, τη γνωστή Πορτάρα, που δεσπόζει στο λιμάνι της Νάξου.
Είναι πιθανό ορισμένοι τυπολάτρες, δέσμιοι της νεκρολαγνείας κάποιου ένδοξου παρελθόντος, υπηρέτες καθεστωτικών αντιλήψεων να θεωρήσουν αυτή την πράξη ασέβεια προς τα ιδεώδη μιας αρχαιολατρικής παράδοσης και να αντιπαρέλθουν ότι πρόκειται για μια κίνηση διαμαρτυρίας για την σημερινή κατάσταση.
Όμως συνειδητά κάνουν ότι δεν βλέπουν πως αυτή τη στιγμή εξελίσσεται μια ολομέτωπη επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου στην κοινωνία στον ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, σε μια αντιστοικτική ειρωνεία, στο ακριβώς απέναντι σημείο του λιμανιού εκτυλίσσεται ένα επεισόδιο της σύγχρονης σκουπιδοκουλτούρας που επιβάλλουν τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης με το γύρισμα γνωστής πρωινάδικης εκπομπής, πάντα βέβαια στα πλαίσια της τουριστικής προβολής του νησιού.

Βρήκε την λύση για την οικονομική καπιταλιστική κρίση ο δεσπότης Ανθιμος


 Ο δεσπότης Θεσσαλονίκης Ανθιμος πέρα από γνωστός εθνοκάπηλος, χριστέμπορας που είναι μας βρήκε και λύση λέει για την καπιταλιστική οικονομική κρίση που βιώνει η εργατική τάξη της χώρας μας. Εδωσε, ισχυρίζεται εντολή στους παπάδες που έχει κάτω απ’ την μήτρα του  και διαβάστηκε δέηση στις 45 εκκλησίες της μητρόπολης Θεσσαλονίκης, για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση. Συνέβαλε δηλαδή και το πάμπλουτο παπαδαριό στο να ανακουφιστεί λίγο ο σκληρά δοκιμαζόμενος λαός μας. Λίγο είναι να κάνει 45 ολόκληρες δεήσεις;  Δεν παρέλειψε επίσης, ο δεσπότης,  να πει και τον ύμνο του για τις ικανότητες του Ευ. Βενιζέλου που τώρα που ανέλαβε το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών. «Μπορούμε να έχουμε κάποιες καλύτερες ελπίδες για τα πράγματα από ό,τι πριν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πάντως πρέπει να το παραδεχθούμε ότι ο αρχιρασοφόρος είναι συνεπείς στις απόψεις του. Λατρεύει κάθε μορφής χούντα. Απ’ την Απριλιανή μέχρι την μνημονική του ΓΑΠ.  Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε, χωρίς σχόλια, απόσπασμα από επιστολή του δεσπότη, στην εφημερία «Θεσσαλονίκη», στην οποία διαμαρτύρεται γιατί η εφημερίδα δημοσίευσε δηλώσεις του Γ. Μπουτάρη που αναφέρονται σ’ αυτόν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ 17/06/11 ΣΤΟ Ραδιο9 98,9

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΣΩΣΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ. ΑΠΟ ΤΗ....ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ !!!


Τον Οκτώβριο του 2010, με αφορμή τη μετάφραση του best seller της "Το Δόγμα του Σοκ" ("The Shock Doctrine") στα ελληνικά, η Ναόμι Κλάιν μίλησε στην εφημερίδα "Το Βήμα" για την περίπτωση της Ελλάδας. Τα όσα είπε είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.
Η Ναόμι Κλάιν μιλάει με μια τόσο απαλή φωνή που δεν μπορείς να φανταστείς ότι κρύβει μέσα της τόσο δυναμισμό. Και επίσης, ούτε ότι αυτή η 40χρονη Καναδέζα θεωρείται από πολλούς μία από τις πιο μαχητικές δημοσιογράφους της εποχής μας, με τέτοια απήχηση στην αμερικανική Αριστερά που πολλοί να τη θεωρούν ακόμη και διάδοχο του Νόαμ Τσόμσκι.
Οταν λοιπόν τη ρωτήσαμε ποια είναι η άποψή της για την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, υπήρξε καταπέλτης: «Η Ελλάδα θυσιάστηκε για να σωθεί η ευρωζώνη. Και για να γίνει, σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Εχουν ήδη διαγνώσει ότι είστε άρρωστοι».

Για την ....ΤριτηΓι' αυτό σου λέω.
Την άλλη φορά που θα μας ρίξουνε
να μην την κοπανήσουμε. Να ζυγιαστούμε.
Μην ξεπουλήσουμε φτηνά το τομάρι μας ρε.
                                                    Κ.Γωγου 
 
 http://anarhogatoulis.blogspot.com/

Was ist ΠΑΣΟΚ;

Αυτοί που πάτησαν τα κουμπιά στο διαδίκτυο ποιοι είναι; Είναι το μεσαίο στρώμα που είχατε μια πολιτική συμμαχιών εσείς και εν μέρει η Ν.Δ. για να διασπάσετε την κοινωνική συμμαχία, να φτάσετε εκεί που φτάσατε το συνδικαλιστικό κίνημα [...] Αυτοί οι πρώην σύμμαχοί σας είναι τώρα στις πλατείες και μουτζώνουν και λένε 'κρεμάλα στους 300'".
Αλέκα Παπαρήγα, Βουλή των Ελλήνων, 18/6/2011
Ακόμα και αν ήταν εμπειρικά ψευδής --ακόμα, δηλαδή, και αν η πλειοψηφία των αγανακτισμένων των πλατειών δεν έχει καμία σχέση με απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ-- η πιο πάνω πρόταση της ΓΓ του ΚΚΕ είναι ωστόσο θεωρητικά αληθής. Είναι θεωρητικά αληθής γιατί παραπέμπει σε μία εκ των σημαντικών απαντήσεων στο θεμελιώδες ερώτημα --ερώτημα φιλοσοφικής και ιστορικής τάξης με τις αυστηρές έννοιες των όρων-- "τι είναι το ΠΑΣΟΚ;"

Προκλητικοί, χοντρόπετσοι και ανιστόρητοι τα ασπόνδυλα κυβερνητικά πρεζόνια της εξουσίας


Είναι φοβερό πόσο προκλητικοί,  χοντρόπετσοι, ασπόνδυλα πρεζόνια της εξουσίας είναι κάποια κυβερνητικά στελέχη που όχι απλώς δεν διστάζουν να διαστρεβλώνουν κατάφορα την πραγματικότητα και να την παρουσιάζουν αντεστραμμένη, αλλά μας εξοργίζουν κάνοντας μας μαθήματα ιστορίας.

Κάναμε αυτή την εισαγωγή με αφορμή τα όσα ακούσαμε να λέει το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος
Νίκος Σηφουνάκης στον ρ/σ «Ράδιο 9».
Με αφορμή το περιστατικό αποδοκιμασιών που δέχτηκε στην Μυτιλήνη  ακολουθώντας την Παγκάλειο τακτική απέδωσε ευθέως τον προπηλακισμό που δέχτηκε την Παρασκευή το βράδυ στον Σύριζα μιλώντας «για αλητεία  και τραμπούκους».

Κάθε δυο χρόνια διαγραφή μνήμης...


Σκίτσο του Πέτρου Τσιολάκη από το Ποντίκι

Το φθινόπωρο του 2007, πάνω στα αποκαΐδια της χώρας και με τα διχίλιαρα του Ρουσόπουλου, η Ν.Δ. κερδίζει για δεύτερη φορά στις εκλογές στέλνοντας το ΠΑΣΟΚ σε εμφύλιο, στον οποίο τελικά επεκράτησε ο Γ. Παπανδρέου παρότι εθεωρείτο απ' όλους τελειωμένος.
Πριν από 20 μήνες η Ν.Δ. κατέρρεε στις κάλπες και στη συνείδηση των ψηφοφόρων, των μελών και των οπαδών της. Όλοι μιλούσαν για...
στρατηγική ήττα με ορίζοντα δεκαετίας και καταριόντουσαν τον επάρατο Καραμανλή. Ο "τελειωμένος" πριν από μερικούς ΓΑΠ ήταν ο λαοπρόβλητος πρωθυπουργός.
Σήμερα η Ν.Δ., χωρίς να έχει αλλάξει ούτε κατά κεραία, πατάει πάνω στο πτώμα του ΠΑΣΟΚ και κορδώνεται και πάλι διεκδικώντας να ξανασώσει τη χώρα. 

Μέχρι πότε θα διαγράφεται η μνήμη μας κάθε δυο χρόνια;
 
από την Αυγή, μέσω "rigasili"

Η καρδιά πρόδωσε τον βουλευτή του ΚΚΕ Άγγελο Τζέκη


Του ¨ΝΤΑΝΤΟΝ¨

Έκπληξη και θλίψη από καρδιάς. Ένας αγνός αγωνιστής , σεμνός άνθρωπος του λαού ¨από τα κάτω¨ με ήθος που μας λείπει. Στην Χαλκιδική γεννήθηκε και αναδείχθηκε με τους αγώνες της οικογένειας του.

Από τους ομιλητές του Κ.Κ.Ε. στην Βουλή -από τους πιο ουσιαστικούς.
Εδώ κάποιες χαρακτηριστικές ομιλίες τους που επιβεβαιώνουν όχι μόνο πως ήταν ¨από την μεριά του λαού¨ , αλλά και τον χαρακτήρα του :

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ – 22 Ιουλ 2010 5:05 μ.μ. Clip
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ – 28 Ιουλ 2010 9:02 π.μ. Clip
ThePigiVoulis

Αν και στενός συγγενής , από πλευράς γυναικός , λόγω της στράτευσης και της προσήλωσης του…, δεν καταφέραμε να έχουμε να έχουμε την πρέπουσα επικοινωνία . Κατέληξε στον ¨Περισσό¨ όπου διέμενε τις περιόδους Κοινοβουλευτικών Εργασιών .

Ψηφίσματα Λαίκής Συνέλευσης Πλατείας Συντάγματος 19/06


Ημ/νία Συνέλευσης: 
Sun, 19/06/2011

Η συνέλευση της πλατείας Συντάγματος καλεί τις λαϊκές συνελεύσεις των γειτονιών της Αθήνας να συμμετέχουν στην περικύκλωση του Συντάγματος την μέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Καλούνται να συμμετέχουν επίσης στην συνεδρίαση της ομάδας δράσης για το μεσοπρόθεσμο με τους εκπροσώπους τους την Παρασκευή 24-6 στις 19:00 στα σκαλάκια της Όθωνος.
Καλούμε τον κόσμο της Αθήνας να κατέβει στην πλατεία Συντάγματος την Τρίτη 21-6 στις 19:00 το απόγευμα, ημέρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (βλέπε ψήφισμα 18-6).

Πρωϊνές σκέψεις.


  - Ισχυρή είναι η δέσμευση της χώρας για την εφαρμογή του προ-
γράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δήλωσε ο Αντιβασιλέας
Βενιζέλος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του eurogroup.
 Δεν μοιάζει για δήλωση "διπλωματικού" χαρακτήρα.
Είναι δήλωση υπακοής και αποδοχής.


 - Επανεκκίνηση της οικονομίας τάζει ο Βαγγέλης.
Δεν  γνωρίζω το καύσιμο που θα χρησιμοποιήσει...κηροζίνη ή πετρέ-
λαιο...
...νέφτι στο πισινό μας...σίγουρα.

Κυβέρνηση... «ειδικού σκοπού»

Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Για την κυβέρνηση που εμφάνισε ο Γ. Παπανδρέου μετά τον ανασχηματισμό, το συμπέρασμα των περισσοτέρων, ανεξαρτήτως πολιτικής οπτικής, είναι κοινό: «κυβέρνηση του Μεσοπρόθεσμου». Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Με τους δανειστές να πιέζουν και την κυβέρνηση να βιάζεται, πιο σοβαρά ζητήματα έχουν προτεραιότητα...
Κατ’ αρχάς πρόκειται όντως για την κυβέρνηση που θα διασφαλίσει, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Κι αυτό διότι έχει εντάξει στους κόλπους της εκπροσώπους του περίφημου «όλου ΠΑΣΟΚ», άρα θεωρείται βασίμως ότι οι όποιες αντιδράσεις στη λογική και το περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου τίθενται υπό την ευρύτερη δυνατή κομματική ομπρέλα.
Προφανώς αυτή η «κάλυψη» δεν είναι αρκετή έναντι των «πλατειών» και της διάχυτης κοινωνικής έξαψης – είτε οργή την ονομάσουμε είτε, ορθότερα, απόγνωση. Είναι όμως αρκετή για να διασφαλίσει ότι ησυμπαράταξη με την κλυδωνιζόμενη και συνεχώς απαξιούμενη ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης θα τους εμπεριέχει όλους και ότι κανείς δεν μπορεί να κερδοσκοπήσει κρατώντας ανώδυνη «πισινή» με φωνές άνευ αντικρίσματος.

Έτσι μας παραμυθιάζουν τα κόμματα και οι πολύχρωμες "πόρνες" του καθεστώτος...

Του Θύμιου Παπανικολάου
 
Δεν υπάρχουν συνταγές σωτηρίας για να αποφευχθεί η χρεοκοπία...
Αυτό που δεν μπορούν και δεν θέλουν να καταλάβουν οι απολογητές του καπιταλισμού είναι τούτο: ότι η κρίση του συστήματός τους είναι βαθιά δομική και αδιέξοδη. Δεν υπάρχουν «συνταγές» σωτηρίας, ούτε θαυματοποιοί…
Ο παγκόσμιος καπιταλισμός καταρρέει με πάταγο. Και καταρρέει από την οροφή του: Το χρηματοπιστωτικό του σύστημα.
Αυτό το διατυπώνουν και πολλοί δικοί του νηφάλιοι οικονομολόγοι.
Ένας εξ αυτών, ο Ρουμπινί, προαναγγέλλει:
«Μια "τέλεια καταιγίδα" απειλεί την παγκόσμια οικονομία, που θα είναι το αποτέλεσμα των δημοσιονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ, της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά και της στασιμότητας της ιαπωνικής οικονομίας».
Οι δηλώσεις αυτές, όπως και...

Αν κάποιος πρέπει να πληρώσει είναι οι τράπεζες κι οι μέτοχοί τους

Τυχαίνει καμιά φορά να χρησιμοποιούμε τον γενικό όρο «υπεύθυνοι» για να υποδηλώσουμε την ηγεσία των μεγάλων διεθνών οικονομικών θεσμών, τους ηγέτες που έχουν εκλεγεί δημοκρατικά από το λαό, αλλά επίσης και τους συμβούλους τους που διαθέτουν μεγάλη επιρροή ή τους γνωστούς ακαδημαϊκούς που αποτελούν την κουστωδία τους…
Εάν οι λέξεις εξακολουθούν να έχουν κάποιο νόημα, θα έπρεπε να έχουμε μερικές φορές τη δυνατότητα να θέσουμε αυτούς τους «υπεύθυνους» ενώπιον των «ευθυνών» τους. Με λίγα λόγια, να τους αναγκάσουμε -αργά ή γρήγορα- να λογοδοτήσουν για τις συνέπειες των πράξεών τους. Οχι για να τους αποθεώσουμε ή για να τους λιντσάρουμε έπειτα από λίγο καιρό, αλλά, απλούστατα, για να τους αναγκάσουμε να διαπιστώσουν εκ των υστέρων τις αποκλίσεις ανάμεσα στα σχέδιά τους και στα επιτεύγματά τους. Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι «υπεύθυνοι» και οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ που ισχυρίζονται αυτή τη στιγμή ότι αναζητούν μια λύση για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους είναι άραγε (ή θα είναι) «υπεύθυνοι» για κάτι, έστω και για το παραμικρό;

Μοντέλο η Νορβηγία!
Ήρθε πια το πλήρωμα του χρό­νου. Αφού οι διεθνείς τοκο­γλύφοι έφεραν σε πλήρες αδι­έξοδο την ελληνική οικονομία και κοι­νωνία με τις πολιτικές του μνημονίου, ήρθε η ώρα να βάλουν χέρι στααση­μικά του σπιτιού. Πουλήστε, αν θέλε­τε να γλυτώσετε, μας λένε φίλοι, σύμ­μαχοι και εταίροι. Πουλήστε ό,τι έχετε και δεν έχετε. Τη φιλοσοφία της τρό­ικας αποτύπωσε με εξαιρετική σαφή­νεια ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 17.5:«Δεν θα απέκλεια εντελώς μια μορ­φής αναδιάταξης (του χρέους), αλλά αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένη απά­ντηση. Πρώτα χρειαζόμαστε νέα μέ­τρα από την Ελλάδα για να φτάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011. Έπειτα πρέπει να έχουμε τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα φτάσει σε έναν ικανοποιητικό για εμάς όγκο. Ύστερα θα δούμε αν χρειάζονται συμπληρω­ματικά μέτρα. Και μόνο τότε, αν εκ­πληρωθούν όλοι αυτοί οι όροι, μπο­ρούμε να συζητήσουμε θέμα αναδιά­ταξης. Δεν είναι αναδιάταξη ή τίποτα. Είναι μέτρα, μέτρα και μέτρα και μετά ίσως αναδιάταξη».

Κατασκευή συναίνεσης και απόκρυψη κερδοσκοπίας: Οι δύο μύθοι ότι δεν παράγουμε τίποτα και δεν υπάρχουν λεφτά


του Κώστα Νικολάου

Όλες οι οικονομικές, πολιτικές και ιδεολογικές δυνάμεις του διεθνώς αποτυχημένου και καταρρέοντος νεοφιλελευθερισμού προσπαθούν να επιβάλλουν την πολιτική τους για την «αντιμετώπιση» της κρίσης στηριζόμενοι στη μαζική διάδοση και επικράτηση διαφόρων μύθων, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχουν ο μύθος ότι σαν χώρα δεν παράγουμε τίποτα και ο μύθος ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Συνοδευτικά στοιχεία αυτών των μύθων είναι οι ισχυρισμοί ότι ο Ελληνικός λαός είναι ένας λαός διεφθαρμένων, κλεφτών, τεμπέληδων, βολεψάκηδων, χαβαλετζήδων κλπ, ότι δεν κάνει τίποτα άξιο λόγου και φυσικά, ότι ζει με δανεικά.

Η επιτυχής έκβαση της παραπάνω προσπάθειας θα έχει σαν συνέπεια την κατασκευή ενός λαού, που θα συναινέσει και θα αποδεχθεί τα πάντα, αφού τίποτα δεν παράγει, άρα κέρδη δεν υπάρχουν και φυσικά, λεφτά δεν υπάρχουν.

ΛΑΡΚΟ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ (για μια επαναστατική εργατική πολιτική)


Συμβολή στον διάλογο για τη ΛAPKO και όχι μόνο

 OXI ΣTO ΞEΠOYΛHMA THΣ ΛAPKO
 
  Ημερίδα με θέμα την μεθόδευση αγώνων για να μην πουληθεί η ΛΑΡΚΟ στους ιδιώτες οργάνωσαν στις 18 Mαΐου τα Σωματεία Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ
 (Λάρυμνας, Εύβοιας, Νέου Κόκκινου, Αθήνας, Σερβίων Καστοριάς).

 Θα ξεκινήσουμε με δηλώσεις του Προέδρου εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στον fm1 (τοπικό ραδιοσταθμό της Λαμίας):
 «ΛΑΡΚΟ. Απ’ τον παππού στον εγγονό. Όταν το νικέλιο δεν είχε καμία  τιμή και η ΛΑΡΚΟ του Μποδοσάκη κατέρρεε, εκείνος παρέδωσε τα κλειδιά στο δημόσιο. Αγωνιστήκαμε χρόνια, χύσαμε αίμα και ιδρώτα και την αναδείξαμε στην πιο μεγάλη βιομηχανία της χώρας. Τώρα που η τιμή του νικελίου εκτινάσσεται και πάλι, το Δημόσιο την χαρίζει στους ιδιώτες».