#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

Η «ΧΟΥΝΤΑ» ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ, Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ!Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ! 


Διανύουμε μια φάση όπου η χώρα ρημάζεται και βυθίζεται κυριολεκτικά στην άβυσσο!

Αντί η Ελλάδα εδώ και ένα, τουλάχιστον, χρόνο να έχει ακολουθήσει ένα εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο που υπηρετεί το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον, έχει παραδοθεί πλήρως στα νύχια των πλέον αδίστακτων «ληστών» και «νεοαποικιοκρατών», τους οποίους αντιπροσωπεύει η Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ!

Η εξωνημένη κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου αντί να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, υπηρετεί τις ανομολόγητες σκοπιμότητες της τρόικας.

Αντί να επιχειρεί να διασώσει τη χώρα, προσπαθεί, βουλιάζοντας την Ελλάδα, να σώσει τα ληστρικά συμφέροντα της Γερμανικής Ε.Ε. και του βρώμικου αμερικανο-ατλαντικού συμπλέγματος!

Σήμερα φαίνεται ολοκάθαρα ότι το Μνημόνιο, που ρημάζει την Ελλάδα, κατασκευάστηκε μόνο και μόνο για να σώσει κυριολεκτικά τις τράπεζες, πρώτα απ’ όλα τις ευρωπαϊκές, και να σώσει πρώτα απ’ όλα το ευρώ, την ευρωζώνη και τη Γερμανική Ε.Ε.!
Γι’ αυτό ετοιμάζεται και το δεύτερο, μετά την αποτυχία του πρώτου, ακόμα χειρότερο και σκληρότερο μνημόνιο έναντι μιας νέας χρηματοδότησης.

Η Γερμανία και η θεραπαινίδα του πολυεθνικού τραπεζικού κεφαλαίου, Κομισιόν, όπως με το πρώτο, έτσι και με το δεύτερο μνημόνιο δεν θέλουν να σώσουν την ελληνική οικονομία.

Τις τράπεζές τους, το ευρώ και την ευρωζώνη θέλουν να σώσουν! Θέλουν να αποτρέψουν προοδευτικές και σοσιαλιστικές εξελίξεις στη χώρα μας, που μπορούν να γίνουν μεταδοτικές.

Μαδρίτη ΤΩΡΑ! ΖΩΝΤΑΝΑ!Broadcasting Live with Ustream.TV

«Δεν έχω δουλειά, δεν έχω σπίτι, δεν έχω σύνταξη: Δεν φοβάμαι»! (Διαδηλωτές στην Ισπανία)
«Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους» Καρλ Μαρξ.
Στην Ισπανία, μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα όπου το 45% των νέων από 18 έως 25 ετών είναι άνεργοι, όπου 1 εκατομμύριο οικογένειες δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο, όπου οι μισθοί είναι στάσιμοι δέκα χρόνια τώρα και μειώνονται, όπου οι παππούδες δουλεύουν και οι νέοι ξενιτεύονται ή λιώνουν στην επισφαλή εργασία, όπου οι μικροί επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι συντρίβονται από τα μέτρα λιτότητα και περικοπών κοινωνικών δαπανών της ΕΕ και της κυβέρνησης Θαπατέρο, ο εξαναγκασμός των εργαζομένων να πληρώσουν τις φούσκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν η σταγόνα που έκανε την οργή να ξεχειλίσει. Το σύνθημα: ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ από χιλιάδες στόματα στην νέα πλατεία «Ταχρίρ» της Ισπανίας ακούγεται όλο και πιο έντονο.
Βήχος Παναγιώτης
www.politikokafeio.com

Τα αιτήματα του Ισπανικού ΚινήματοςΕπειδή κανένας (ακόμα) δεν δημοσίευσε τα ΑΙΤΗΜΑΤΑ του Ισπανικού Κινήματος που έχει καταλάβει τις Πλατείες ΟΛΩΝ των ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ πόλεων εδώ και έξι μέρες έως σήμερα Κυριακή 22/5, ημέρα τοπικών εκλογών (δημοτικών και περιφερειακών), ιδού η μετάφραση των ΑΡΧΙΚΩΝ αιτημάτων όπως παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του πρώτου καλέσματος στιςι 15 Μάη.

Σε αυτά τα πρώτα αιτήματα προστίθονται διαρκώς νέα, όπως για συνεταιριστική και αλληλέγγυα αντικαπιταλιστική οικονομία, για λύσεις άμεσης δημοκρατίας και άλλα, μεταξύ αυτών και για αληθινή Καταδίκη της Δικτατορίας του Φράνκο και για την κατάργηση της βασιλείας.

Τα αιτήματα διαμορφώνονται συνέχεια, σε ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ σε όλες τις πλατείες των μεγάλων πόλεων της Ισπανίας, που λειτουργούν ΔΙΑΡΚΩΣ επί ΕΞΙ (6) συνεχόμενες ημέρες, ενώ παράλληλα λειτουργούν και ομάδες εργασίας για πιο ειδικευμένα θέματα.

Ο παράδεισος του ενός είναι η κόλαση του άλλου


Δεν υπάρχει παράδεισος και κόλαση, ή, αν προτιμάτε, "ο παράδεισος του ενός είναι η κόλαση του άλλου" στις ανθρώπινες κοινωνίες με αντικρουόμενα συμφέροντα.

Ωραία δεν είναι για τον τύπο με το μαστίγιο στην παρακάτω φωτογραφία να υπάρχουν σκλάβοι και να κάνουν τις δουλειές, υπακούοντας στις προσταγές του για ένα κομμάτι ψωμί;

Ωραία δεν είναι για τους σκλάβους να απαλλάσσονται από τα δεσμά τους αυτά;

Άλλωστε, μπροστά τον κίνδυνο της τυραννίας, ο λαός ή τις αλυσίδες ή τα όπλα μπορεί να διαλέξει. Η πρώτη επιλογή είναι καλή για τον τύπο με το μαστίγιο, η δεύτερη είναι καλή για αυτούς που τον κρεμάνε αυτόν και τους ομοίους του.Αν καταλαβαίνετε αυτή την απλή αλήθεια, ότι "όλα είναι σχετικά", τότε εύκολα θα καταλάβετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ωφελούνται από τις συνθήκες εργασίας "κινεζικού τύπου". Και αν διαβάζετε αυτό το ποστ, τότε μάλλον δεν ανήκετε σε αυτούς, ανήκετε στους "άλλους" (διότι αν ανήκατε στ' αλήθεια σε αυτούς, σιγά μη χάνατε το χρόνο σας με εμένα).

Είναι ο Σοσιαλισμός ... επίκαιρος ?Συχνά πυκνά το τελευταίο διάστημα, ακούμε ή διαβάζουμε την παραπάνω ερώτηση περι της επικαιρότητας του Σοσιαλισμού ... ! Άλλοτε γίνεται εκ των "αριστερών" (και από τους κομμουνιστές), με προφανή στόχο την διερεύνηση και την παρουσίαση, των θετικών πτυχών του Σοσιαλισμού, άλλοτε πάλι γίνεται γίνεται εκ των "δεξιών" με στόχο την πολεμική απέναντι στο σύστημα αυτό, οργάνωσης της κοινωνίας και της παραγωγής. Στην ουσία όμως η παραπάνω ερώτηση είναι λανθασμένη. Και αυτό καθώς, δεν είναι το ζήτημα, εαν ο Σοσιαλισμός είναι επίκαιρος ή όχι, αλλά ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ και ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ η εξελικτική διαδικασία των κοινωνικών συστημάτων.

Ο Καπιταλισμός δεν εμφανίστηκε ποτέ, ως το σύστημα που θα έλθει και θα παραμείνει για πάντα, κυρίως λόγω του ότι η "μαθηματική εξέλιξη" των οικονομικών νόμων του, οδηγούν νομοτελειακά σε μια φάση στην οποία
δεν θα μπορεί να αναπτύσσεται πλέον. Και όταν λέμε αναπτύσσεται, δεν πρέπει να συγχέουμε την ανάπτυξη με την πρόοδο, καθώς στον καπιταλισμό ο όρος ανάπτυξη είναι καθαρά οικονομικός, δηλαδή ανάπτυξη κεφαλαιακή και ανάπτυξη παραγωγικών δυνάμεων.

Στο κυνήγι του ελληνικού θησαυρού. Ολα είναι έτοιμα για το αυριανό υπουργικό συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός έδωσε την κλασσική συνέντευξη πριν από κάθε νέο...μπουναμά.
  Δεν έχει σημασία αν έδωσε τη συνέντευξη σε φυλλάδα ενός σταθερά διαπλεκό-
μενου καναλάρχη-εργολάβου-σωτήρα.
Ολων των εποχών και όλων των πρασινογάλαζων κυβερνήσεων.
  Δεν έχει σημασία αν κινήθηκε στα γνωστά κλισέ.
  Δεν έχει σημασία αν κινδυνολόγησε για 36η φορά (18 μήνες Χ 2 το μήνα).
  Δεν έχει σημασία αν βελτίωσε τη διλλημματική του αριθμητική (Μνημόνιο2 ή
...χρεωκοπία).
 Σημασία έχει πως εξακολουθεί να ταυτίζει τα συμφέροντα της Πατρίδας με τα 
συμφέροντα των τοκογλύφων δανειστών μας.
 Σημασία έχει πως  συνεχίζει να ταυτίζει τα συμφέροντα της Ολιγαρχίας με τα 
συμφέροντα του συνεχώς εξαθλιώμενου Λαού.
 Σημασία έχει πως αδιαφορεί, που την κρίση πληρώνουν μόνο οι "μή έχοντες".
 Σημασία έχει πως ο πρωθυπουργός, όχι μόνο έχει ταυτιστεί με τους αμερικανο-
ευρωπαίους εκβιαστές των Λαών, αλλά τους έχει ξεπεράσει.


Σχέδιο για τη μαζική εξαθλίωση του λαού.


Σκηνικό πολέμου απέναντι στο λαό στήνει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. 
Αρχές της επόμενης βδομάδας ανακοινώνουν το αναθεωρημένο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής», με στόχο να μαζέψουν από το λαό ακόμη 30 δισ., σε νέους φόρους και «εξοικονομήσεις» και, από πάνω, ακόμη 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ.
Ολα μαζί μέχρι και την τελευταία δεκάρα τα προορίζουν για πεσκέσι - κατάθεση στους μεγαλοπιστωτές και τα άλλα αρπακτικά του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου.

Βυσσοδομούν και πάλι τα επιτελεία τους. 
Οι Γιούνκερ και Ρεν στο πρόσφατο (16 Μάη) συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), με την παρουσία και του ΔΝΤ, αξιώνουν τη σύμπηξη του αντιλαϊκού μετώπου, τη συστράτευση κομμάτων και των πολιτικών εφεδρειών του εκμεταλλευτικού συστήματος
Να πώς οι ίδιοι προδιαγράφουν το σκηνικό του ζόφου:
«Μέτρα, μέτρα και μέτρα. Μετά μπορεί να έρθει και η αναδιάταξη του χρέους» (Ζ.Κ. Γιούνκερ, πρόεδρος Γιούρογκρουπ).

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ;


της ΦΛΩΡΑΣ  ΠΑΠΑΔΕΔΕ*
 
Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου και το «κούρεμα» των λαϊκών εισοδημάτων και δικαιωμάτων, το μόνο οικονομικό μέγεθος που παρουσιάζει άνοδο είναι το δημόσιο χρέος! Από 127,1% του ΑΕΠ που ήταν το 2009, το 2010 εκτοξεύτηκε στο 142,8%!! Τρόικα και «ελληνική» κυβέρνηση παίρνουν κάθε μέτρο για να εξασφαλίσουν ότι το χρέος είναι εδώ για να μείνει. Τα πακέτα «διάσωσης» και τα απανωτά μνημόνια σημειώνουν μεγάλες επιτυχίες στην κατάσβεση της οικονομίας και την αναζωπύρωση της υπερχρέωσης. Ο μηχανισμός του χρέους αποδεικνύεται ο βασικός μοχλός για την εκποίηση του δημόσιου πλούτου. Για την παράδοση ολόκληρης της χώρας και του λαού μας στο πολυεθνικό χρηματιστικό κεφάλαιο, ή όπως το ίδιο αυτοαποκαλείται: «στις αγορές».

Όταν η χώρα μας μπήκε στην Ε.Ε., διατηρούσε ακόμη μια κάποια βιομηχανική και αγροτική παραγωγή. 20 χρόνια ευρωπαϊκών οδηγιών και απελευθερώσεων των αγορών, κατόρθωσαν πραγματικά να μεταμορφώσουν την Ελλάδα σε χώρα παροχής υπηρεσιών, ή όπως λεγόταν τη δεκαετία του ’80 σε «γκαρσόνι της Ευρώπης». Η αγροτική παραγωγή εξαφανίζεται και τα χωράφια μετατρέπονται σε αγορά των βιομηχανιών που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά. Ολόκληροι βιομηχανικοί κλάδοι εξαρθρώθηκαν κι η πλειοψηφία όσων απέμειναν παραπαίει. Όπως το λέει απλά, αλλά όχι απλοϊκά, ένας καλός συνάδελφος, συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ: «Τι απέμεινε σ’ αυτή τη χώρα; Μόνο τουρισμός κι η ΔΕΗ».
Σήμερα, διαλύεται ακριβώς το τελευταίο μεγάλο και συγκεντρωμένο κομμάτι της εγχώριας παραγωγικής υποδομής: Η ΔΕΗ.

Ένα σχόλιο για την Ισπανία: "Όποιο και να ήταν το σπίρτο που άναψε τη φωτιά εμείς θα πρέπει να δούμε πως θα την εξαπλώσουμε"


Όταν θεωρείς τον καπιταλισμό παντοδύναμο. Όταν το κομμουνιστικό κίνημα εξακολουθεί να είναι δέσμιο των ιδεολογικών και πολιτικών δεσμέυσεών του των τελευταίων 50 - 60 χρόνων, ακόμη και αν έχει κάνει την "αυτοκριτική" του, τότε σε αυθόρμητα, ή και μη, μαζικά ξεσπάσματα, ή και εξεγέρσεις, χιλιάδων λαού θα βλέπει τον "δάκτυλο" του ιμπεριαλισμού, τον αντικομμουνισμό και την άρνηση της ταξικής πάλης και θα προτάσει τις λάθος αντιλήψεις για να την "κάνει" με τη μέθοδο του ..."στρίβειν δια του αρραβώνος". Δεν θα βλέπει μια ευκαιρία να χωθεί μέσα στις μάζες, στο λαό που αρνείται τη φτώχεια και την εξαθλίωση, που δεν μασάει από απαγορεύσεις, και να συγκρουστεί με τις λαθεμένες απόψεις συμβάλοντας όπως οφείλει στη ταξική πάλη.

Η ανεμπιστοσύνη και η αφ' υψηλού αντιμετώπιση των μαζών, η υποταγή στην ήττα σε όλο της το μεγαλείο.

Τα ίδια ακριβώς με αυτούς που, σαν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, εκθειάζουν το αυθόρμητο, ανακαλύπτουν, για άλλη μια φορά εδώ και δεκαετίες, το "νέο" που έρχεται ειρωνευόμενοι, και μόνο, το παλιό, τη διεκδίκηση, τη σύγκρουση (έγινε της μόδας τελευταία και η καταδίκη της βίας "απ' όπου και αν προέρχεται"), προσπαθώντας να μεταφέρουν μηχανιστικά, με ένα υποτιμιτικό τρόπο για το λαό που δεν τους ακολουθεί, τις πλατείες Ταχρίρ και Πουέρτα ντε Σολ στο Σύνταγμα, αναζητώντας επί της ουσίας τη λαϊκή βάση για την εκ νέου αναβίωση της πάλαι ποτέ σοσιαλδημοκρατίας (έτσι όπως την είχαν στο μυαλό τους).

ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΝΤΗ ΜΟΥ!
Ένα ενδιαφέρον ιστορικό άρθρο του φίλου μας ΑΠΤ
28 Ιούνη 1817 :

« …Σύμφωνα με προφορική παράδοση, κατά την άφιξή του στο Καρπενήσι ο Αλή πασάς ρώτησε τίνος είναι το αρχοντικό που ξεχώριζε. Ο Χατζόπουλος του απάντησε:

- Δικό σου είναι αφέντη μου.
Και ο Αλής τότε αναφώνησε ευχαριστημένος :

- Μπράβο! Κι αυτός ο τόπος που βλέπεις πέρα να είναι όλος δικός σου.

Έτσι έγινε τσιφλίκι του Χατζόπουλου όλη η δυτική περιοχή ως τα χωριά Σελλά και Μηλιά… »

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Χ. Μηχιώτη «Τυμφρηστός και Τυμφρήστιοι», εκδ. Κασταλία, σελ. 109)____________________________________


Στην αχανή οθωμανική αυτοκρατορία οι υπόδουλοι ραγιάδες υπόκεινται για ολόκληρους αιώνες στην πιο στυγνή εκμετάλλευση. Η βαριά δυσβάστακτη φορολογία που επιβάλλει η Πύλη με τον κεφαλικό φόρο, με τα λογιών-λογιών χαράτσια, με τα αλλεπάλληλα δοσίματα, με τις παρακρατήσεις στις σοδειές και στα παραγόμενα προϊόντα, καθώς και με δεκάδες άλλες πρόσθετες επιβαρύνσεις εκ μέρους των τοπικών διοικητών, καθιστούν αφόρητη τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Οι ραγιάδες έπρεπε να πληρώνουν αδιαμαρτύρητα για να γεμίζουν τα σεντούκια των πασάδων και του σουλτάνου.

Αρχίζει διαμαρτυρία στο Σύνταγμα Κυριακή 22/5
Στις 10 το πρωί.Όπως στην Ισπανία.Πρωτοβουλία πολιτών θα μείνει μόνιμα εκεί μέχρι να γίνει δημοψήφισμα.


Πηγή: www.300ellines.org

ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ/ΙΣΑ,

Είμαι ο αδερφός ,ο φίλος , ο συγγενής,o συνεργάτης σου,ίσως και εσύ  ο ίδιος,που πλέον δεν έχει δουλειά, χάνει το σπίτι του,κλείνει το μαγαζί του,του έκοψαν το μισθό ή την σύνταξη.
Είμαι αυτός που δεν κάνει πια όνειρα και δεν έχει πλέον τα απαραίτητα και ίσως ούτε και φαί για τα παιδιά του.
Είμαι αυτός που κοιμάται και ξυπνάει με το στομάχι δεμένο κόμπο και  το άγχος και το φόβο μόνιμη παρέα για το αύριο.

Σαν σήμερα δολοφόνησαν τον Λαμπράκη...


Γρηγόρης Λαμπράκης
Ο φιλειρηνιστής και αγωνιστής της Αριστεράς

Ο
Γρηγόρης Λαμπράκης, πολιτικός και υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γεννήθηκε τo 1912 στην Κερασίτσα της Τεγέας όπου έβγαλε το Γυμνάσιο. Στη συνέχεια σπούδασε στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα νεανικά του χρόνια είχε ιδιαίτερη κλίση στον κλασικό αθλητισμό και  ανακηρύχτηκε πολλές φορές βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος. Μάλιστα κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ του αθλήματος αυτού για είκοσι τρία χρόνια (1936-1959).
Kατά την περίοδο της Γερμανοϊταλικής κατοχής έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση . Το 1943 ίδρυσε την "Ένωση των Ελλήνων Αθλητών" και...
διοργάνωσε αγώνες, από τα έσοδα των οποίων ενίσχυσε τα λαϊκά συσσίτια.Μετά τις σπουδές του έκανε το διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και αργότερα έγινε υφηγητής της Ιατρικής Σχολής στην έδρα της Γυναικολογίας. Δραστήριος, παράλληλα διατηρούσε κλινική στην οποία δέχεται δωρεάν τους φτωχούς.
Με προοδευτικό προσανατολισμό και αριστερή ιδεολογία, ο Γ. Λαμπράκης  δραστηριοποιήθηκε έντονα στο φιλειρηνικό κίνημα της εποχής, το κίνημα ειρήνης, που μεταξύ άλλων έβαλε κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, και συνεργάστηκε με την ΕΔΑ. Στις εκλογές του 1961 εξελέγη βουλευτής Πειραιά με το Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδος (Π.Α.Μ.Ε.). Τον ίδιο χρόνο με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε η "Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη". Με την ιδιότητα του ως αντιπροέδρου της έλαβε μέρος σε διεθνείς ειρηνικές εκδηλώσεις. Δέχεται πολλές φορές απειλές για τη ζωή του, αλλά συνεχίζει απτόητος τη δράση του.
Στις 21-4-63 το κίνημα ειρήνης οργανώνει την πρώτη ειρηνιστική πορεία από το Μαραθώνα. Πρωτοστατεί ο Γ. Λαμπράκης. Η αστυνομία επεμβαίνει ανακόπτοντας την πορεία και κάνει πολλές συλλήψεις. Μεταξύ άλλων συλλαμβάνεται και ο Μ. Θεοδωράκης. Ο Λαμπράκης όμως, προστατευόμενος από τη βουλευτική του ασυλία, προχωρά θαρραλέα και φθάνει μόνος του στο τέρμα της πορείας κρατώντας ένα πλακάτ με το σύνθημα της ειρήνης. Οι αστυνομικοί στο τέλος, πέφτοντας επάνω του, τον συλλαμβάνουν.

Η Αργεντινή της Ευρώπης
Οι πολιτικές του μνημονίου πέτυχαν τον στόχο τους: Οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε πλήρες αδιέξοδο και την εργαζόμενη κοινωνία σε απελπισία. Αυτό που δεν πέτυχαν ήταν να εξασφαλίσουν στους ευρωκράτες τον αναγκαίο χρόνο για να βρουν μια λύση για το ευρώ και την ευρωζώνη. Μια οποιαδήποτε λύση, έστω και προσωρινού χαρακτήρα. Η ίδια η ύπαρξη του ευρώ κάνει εξαιρετικά δύσκολη, έωςαδύνατη, κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.


Οι αρχιτέκτονες του αρχικού μνημονίου πίστευαν ότι, με την αποικιοκρατική Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης που επέβαλαν στην Ελλάδα τον Μάιο του 2010, εξασφάλιζαν ένα περιθώριο χρόνου έως τις αρχές του 2013, ώστε να θέσουν σε κίνηση τον μόνιμο μηχανισμό ελεγχόμενων χρεοκοπιών της ευρωζώνης.


Δεν τα κατάφεραν. Η κρίση χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της ευρωζώνης, είναι εκτός ελέγχου. Το κοινό νόμισμα, αντί να «θωρακίσει» τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης, έχει μετατρέψει ειδικά τις πιο ευάλωτες χώρες σε εύκολη λεία των κερδοσκόπων και των παιχνιδιών τους στις αγορές κεφαλαίου, όπου πρωταγωνιστούν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες.