#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Αριστερά και αστικοί ανταγωνισμοί


Η Ελλάδα είναι υπό κατοχή; Απαιτείται εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας όλων των Ελλήνων; Ή μήπως, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πλέον ευνοϊκό πεδίο για να βγει η χώρα από την κρίση και για όλα φταίει αποκλειστικά η ελληνική κυβέρνηση; Ποια είναι σήμερα η αντικαπιταλιστική αριστερή τοποθέτηση, σε μια εποχή που οξύνονται και η ενιαία επίθεση του κεφαλαίου στην εργασία (βασική πλευρά) και οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί (δευτερεύουσα πλευρά);

ΘEMA: Κοινή επίθεση του συνασπισμού εξουσίας
Ελληνικό και διεθνές κεφάλαιο
Η οξύτητα που έχει πάρει η επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - κεφαλαίου και ο προκλητικός / κυνικός τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται η στάση της ΕΕ και του ΔΝΤ, έχουν φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα του «ξένου παράγοντα», της θέσης της «χώρας» στο διεθνές σκηνικό μ’ έναν τρόπο συχνά σχηματικό, που αποπροσανατολίζει και –κυρίως– αποδρά από το ταξικό επίδικο της ιστορικών διαστάσεων σύγκρουσης που εξελίσσεται γύρω από την κρίση και την αστική απάντηση σ’ αυτή.

ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ;;;


Παραιτήθηκε ο ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών Υπεύθυνος για την πορεία των εσόδων
Παραιτήθηκε ο ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών
 Την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους υπέβαλε με επιστολή που απέστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η υστέρηση των εσόδων, θέμα αγκάθι για την κυβέρνηση, είναι αυτή που προκάλεσε την παραίτηση του ΓΓ, η οποία έγινε πριν από λίγο δεκτή. 
 
 

Δράσεις ενάντια στην παραχάραξη της ιστορίας των εξεγερμένων

  pyrakanthos
Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, ημέρα την οποία το 1925 εξεγέρθηκαν 10.000 εργάτες-αγρότες ( 23.000 ο τότε συνολικός πληθυσμός των Τρικάλων) βγήκαμε μια βόλτα στην Οδό Καβράκου μοιράσαμε κείμενα στους γείτονες και δώσαμε στο δρόμο την ονομασία: Οδός Θυμάτων 2 Φλεβάρη 1925. Μοιράσαμε επίσης 300 κείμενα σε κεντρικά σημεία της πόλης. 

Ακολουθεί το link για την μπροσούρα: brosure

Γιατί δεν δεχόμαστε την ιστορία να γράφουν τα πολιτικά τζάκια της πόλης, ούτε φασίστες , ούτε στρατιωτικοί. Γιατί δεν δεχόμαστε να περπατάμε σε δρόμο που έχει το όνομα ενός δολοφόνου. Ο στρατηγός Χ. Καβράκος , οι αξιωματικοί του και λοιποί χωροφύλακες που κρύφτηκαν από την οργή των εξεγερμένων άνοιξαν πυρ έναντι του πλήθους σκοτώνοντας 6 άτομα, και τραυματίζοντας εκατοντάδες. 

Ακολουθούν φωτογραφίες.
 

Απλά μαθήματα χρέους

Του Νίκου Κοτζιά
Η Γερμανία χώρα με εξαγωγικό πλεόνασμα μπόρεσε και αύξησε την τελευταία δεκαετία την περιουσία της στο εξωτερικό από 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα τρισεκατομμύριο. Σήμερα, κύρια φροντίδα της είναι να μην απαξιωθούν τα περιουσιακά της στοιχεία, επενδύσεις και δάνεια, στο εξωτερικό. Διότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε άδικος όλος ο «εξαγωγικός της κόπος».Στην περίπτωση της Ελλάδας προκειμένου η Γερμανία να διασφαλίσει τα δάνειά της, συμφώνησε σε αναχρηματοδότηση της Ελλάδας με υψηλότερα από προηγούμενα επιτόκια. 

ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά χωριά της ορεινής Ξάνθης επισκέφθηκε στα μέσα του Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου, πρόκειται για τον οικισμό Δημάριο του δήμου Μύκης απ’ όπου κατάγονται αρκετοί από εκείνους που εντάσσονται στους λεγόμενους φανατισμένους υποστηρικτές της άποψης του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, ότι στη Θράκη δεν υπάρχει μουσουλμανική αλλά τουρκική μειονότητα.
Βέβαια και μόνο η επιλογή του συγκεκριμένου χωρίου από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και όχι κάποιος άλλος οικισμός, σημαίνει πολλά. Οι άνθρωποι που επέλεξαν να φέρουν τον πρωθυπουργός της χώρας στο Δημάριο και όχι οπουδήποτε άλλου, ξέρουν πολύ καλά ποιο είναι το Δημάριο και ποιες οι θέσεις των κατοίκων του περί των μειονοτικών ζητημάτων.
Πέρα από την επιλογή του χωριού που θα επσικέφτονταν ο Γιώργος Παπανδρέου, κανείς μας, ούτε και οι λεγόμενοι μειονοτικοί κύκλοι, δεν περίμεναν να ακούσουν αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, γι’ αυτό άλλωστε οι δυο...

Η Αριστερά και «ο όνος του Μπουριντάν»


 
FREE photo hosting by Fih.grΗ Αριστερά και ο εν γένει ριζοσπαστικός χώρος και τα τμήματά του, βλέπουν την διάχυτη και καθολική αποφατικότητα του πληθυσμού στα μέτρα μνημονίου ΠΑΣΟΚ-ΤΡΟΪΚΑΣ, που ανατρέπουν συλλήβδην τα δικαιώματα των δυνάμεων της εργασίας. Βλέπουν, νʼ αυξάνεται αλματωδώς η ανεργία, να μειώνονται δραματικά οι μισθοί, τα ημερομίσθια, οι συντάξεις. Βλέπουν, τα μικρομεσαία στρώματα και τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά να καθημάζουν και να ρημάζουν. Βλέπουν, την πλησμονή των αντικειμενικών κοινωνικών συνθηκών για τη σύσταση ενός προοδευτικού ριζοσπαστικού μαζικού κινήματος και για συντονισμένη δράση των κοινωνικών ομάδων ισχύος που πλήττονται από τη σημερινή κατάσταση. Όμως, παρʼ όλα αυτά, αντί να καλούν, «στο όνομα των γενικών δικαιωμάτων της κοινωνίας», σε ενωτική πανστρατιά το λαό, νʼ αντιμετωπιστεί ο ολοκληρωτικός ταξικός πόλεμος που έχει κηρύξει η ελίτ του χρήματος και η πολιτική του έκφραση, προβάλουν με τρόπο απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο τις ιδιαίτερες πολιτικές θέσεις τους σαν προϋπόθεση ενότητας

Εληξε η απεργια ....Η δικαίωση των 300 μεταναστών, ελπίδα για όλη την κοινωνίαΗ σημερινή απόφαση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει μέρος των αιτημάτων των 300 μεταναστών απεργών πείνας, απέδειξε ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται. Επίσης, έδειξε σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες ότι η κυβέρνηση του Μνημονίου δεν είναι ανίκητη. Το άκαμπτο αγωνιστικό φρόνημα και πλατιά κοινωνική αλληλεγγύη μπορούν να φέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Είναι προφανές ότι θα χρειαστούν μακροχρόνιοι σκληροί αγώνες για να αρθεί το απρατχάιντ σε βάρος των ξένων εργατών που ζουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ωστόσο, δεν πρέπει να χωρεί αμφιβολία ότι η αυταπάρνηση των 300 άνοιξε έναν καινούργιο δρόμο ελπίδας.


Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι (και ήταν πολλοί…) στήριξαν αυτόν το δύσκολο αγώνα από τη Νομική έως τα νοσοκομεία.


Μα πάνω απ’ όλα, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε με σεβασμό  τους 300 αγωνιστές για τους οποίους μπορεί να περηφανεύεται όλη η εργατική τάξη.


Αθήνα 9/3/11
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας
 
 

Το πράσινο μίλι.


 1η εκδοχή (αμερικάνικη).
Γνωστή κινηματογραφική ταινία-παραμύθι.
Ειδική φυλακή για μελλοθάνατους.
Κυριαρχούν τα "θαύματα" και η "ανθρωπιά".
Εξοστρακίζονται η ανθρώπινη κακία, η ουρολοίμωξη και τα δαιμόνια.
Δίδαγμα:  οι μηχανισμοί βίας του κράτους έχουν και "ανθρώπινη" πλευρά.

2η εκδοχή (ευρωπαϊκή).
Στρατόπεδο συγκέντρωσης, γερμανικής αρχιτεκτονικής.
Παράγει τραπεζίτες-κρεατομηχανές. Κρεματόρια για Πολίτες.
Απαγχονίζονται κοινωνικά δικαιώματα, λαϊκά εισοδήματα, μέλλον.
Πανευρωπαϊκό Μνημόνιο Λιτότητας, αόριστης διάρκειας.
Δίδαγμα: τα πάντσερ επελαύνουν. Οχι ως άρματα, αλλά ως "αγορές".

3η εκδοχή (ελληνική).

Εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια επέμβασης του ΝΑΤΟ...

  
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΝΑΤΟ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ – ΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ
Καθώς έχουν αποπλεύσει ήδη από το λιμάνι της Σούδας το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο USS Kearsarge και το αμφίβιο πλοίο υποστήριξης USSPonce, τα οποία προηγουμένως παρέλαβαν 400 περίπου πεζοναύτες που είχαν φθάσει αεροπορικώς στα Χανιά τις προηγούμενες μέρες, κατευθυνόμενα στην περιοχή της Λιβύης, κρίνουμε σκόπιμο να επιστρέψουμε και να περιγράψουμε τις πολιτικές διεργασίες που προηγήθηκαν, δίνοντας έμφαση στο ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης.
Αν και το ενδιαφέρον των ΜΜΕ επικεντρώνεται στις διαμάχες που ξεσπούν μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας-Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ όπου Ρωσία-Κίνα αντιτάσσονται στην αμερικανοβρετανική πίεση για...
 

ΕΛΕ: ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣ Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ

 
FREE photo hosting by Fih.grΣτην αρχή, όταν πρώτοδιατυπώθηκε η πρόταση για την δημιουργία της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του δημόσιου χρέους, φάνηκε εκ πρώτης όψεως ότι μπορούσε να αφορά και ζητήματα τακτικής. Αφορά δηλαδή την ανάγκη κατανόησης από την μεριά της εργατικής τάξης, αλλά και ευρύτερων στρωμάτων που πλήττονται από την  λαίλαπα της επίθεσης της ελληνικής κυβέρνησης, της κατανόησης του προβλήματος του χρέους και πώς αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα. Και όσο η άποψη  αυτή εκπορεύονταν από κύκλους αστών οικονομολόγων, ή μικροαστικά καθηγητικά μαυσωλεία, δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία.  Όταν όμως αυτό αρχίζει να γίνεται έμμονη ιδέα σε μαρξιστικούς κύκλους και οργανώσεις το ζήτημα παίρνει άλλο χαρακτήρα.

Ο “θησαυρός” του Καστελόριζου, που θέλει να “αρπάξει” η Άγκυρα.


Της ΜΑΡΙΑΣ ΨΑΡΑ

Ενας ενεργειακός θησαυρός, άγνωστος μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό, βρίσκεται «κρυμμένος» στην υποθαλάσσια οροσειρά του Αναξίμανδρου νότια του Καστελόριζου. Πρόκειται για τους υδρίτες, οι οποίοι αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική πηγή ενέργειας στο μέλλον του πλανήτη. Το μεγαλύτερο κοίτασμα της Μεσογείου βρίσκεται στο σημείο αυτό, προκαλώντας όπως είναι φυσικό- το παγκόσμιο ενδιαφέρον των ειδικών επιστημόνων.